problemen met drogen


Plaats reactie
arno van egmond
Berichten: 25
Lid geworden op: 23-11-2004 21:59
Locatie: wassenaar

20-12-2004 17:20

ik heb gisteren zelf boilies gemaakt en nu na een dag drogen beginnen er een heel aantal te barsten en scheuren te krijgen wat is er nu fout gegeaan misschien het deeg te droog? ik had al problemen met het deeg spuiten voelde hard aan en moeten er dan meer eieren bij?
wie heeft voor mij het antwoord?
Gebruikersavatar
Kees van der Voorden
Berichten: 227
Lid geworden op: 30-10-2004 03:53

20-12-2004 18:57

Waarschijnlijk zijn de boilies te snel gedroogd, dat is in ieder geval meestal de oorzaak van scheuren. Heb je ze vlakbij de kachel gelegd ofzo?

mvg Kees
arno van egmond
Berichten: 25
Lid geworden op: 23-11-2004 21:59
Locatie: wassenaar

20-12-2004 22:15

nee juist niet ik had ze op zolder gelgd daar is het lekker koel het vriest er niet hoor maar ik denk dat ik het deeg te droog heb gelaten ik had een kilo mix en daarbij een ei of 10 maar hoe zacht moet deeg nou zijn dan? want ik had al moeite met die deegspuit enne ik had ook eerst het deeg en daarbij elke keer de eieren maar het had denk anders om gemoeten toch?
Mark Gorter
Berichten: 125
Lid geworden op: 28-01-2004 21:13
Locatie: Amersfoort

21-12-2004 11:11

Wat zat er in de mix?
Gebruikersavatar
marijn ham
Berichten: 2429
Lid geworden op: 11-07-2003 02:00
Locatie: Waarland

21-12-2004 11:24

Arno,

Als je boilies scheuren kan daar een aantal oorzaken van zijn:
De boilies liggen op een te warme plaats
De boiiles drogen in de wind
Je hebt je boilies te lang gekookt.

Hoe lang heb je ze gekookt, hoe is je mix opgebouwd, enz.

Het beste kan je een eemer nemen, hierin je eieren in mengen, eventueel flavour toevoegen.
Daarna beetje bij beetje mix doorheen mengen. Je voegt net zo lang mix toe totdat je een goede mix hebt, deeg moet niet te 'nat' zijn. Het moet goed rolbaar blijven, dus ook weer niet te droog maken. Uiteindelijk zal je na een aantal keren draaien precies weten wat je het lekkerste vind draaien.
kenny vernieuwe
Berichten: 749
Lid geworden op: 09-09-2003 02:00
Locatie: W-vl. Belgie

21-12-2004 12:07

Kijk als ik men boilies droog in de winter in de garage scheuren ze er altijd :-? maar als dit in de herfst of zomer nooit
De ingredienten maak nx uit volgens mij de omgeving
Herwin Kwint
Berichten: 412
Lid geworden op: 21-10-2003 02:00

21-12-2004 12:30

Het kan ook aan de droge lucht liggen, die normaliter in de winter vaker voorkomt dan in warmere tijden ( denk aan de schrale oostenwind ).

Verder weet ik niet of je gebruikt maakt van water in de mix of andere vloeibare toevoegingen die snel verdampen uit je boilie. Barsten zijn enerzijds een teken dat je boilie te snel droogt.

Enige 'elastische' ingredienten toevoegen ( of vermeerderen ) kan helpen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld tarwebloem vermeerderen, en bijv. griesmeel verminderen. Griemeel droogt sterk in, itt tot bijv. tarwe en soyabloem. Dit euvel ( het scheuren ) draait om verhoudingen in de mix in combinatie met de manier waarop je ze droogt en dus ook wanneer. Nooit in de volle zon, zeker niet bij een schrale wind. Ook een tekort aan vetten kan een oorzaak zijn van scheuren maar vaak in mindere mate en vetten zijn in de winter niet echt aan te bevelen ivm snelle verzadiging.

Ik vind trouwens een kurkdroge keiharde boilie veel minder aantrekkingskracht hebben dan eentje waar nog enigzins vocht inzit, raar maar waar. Je kan je dus ook eens afvragen waarom je ze eigenlijk zo lang laat drogen?

MVG

Herwin
Gebruikersavatar
Harnold Kikkert
Berichten: 2174
Lid geworden op: 22-11-2004 21:18
Locatie: Hoogeveen

21-12-2004 14:12

Arno : ik weet niet welke produkten je gebruikt maar deze zijn wel degelijk van belang bij het drogen. Zie verhaal Kwint.

Kwint : een dag drogen is toch niet lang?Mits je de juiste ingrediënten gebruikt scheuren ze eg niet !

Het kan natuurlijk ook zijn dat je de deegbal te snel hebt verwerkt tot boelies en het vocht nog niet goed door het deeg was opgenomen.
Flikker op een 5 , 6 tal eieren maar eens 15 ml zonnebloemolie in je papje , dit scheelt al een slok op een borrel met het verwerken en drogen van je deeg.

Hier nog een aanvulling : http://www.karperwereld.nl/artikel/froggy01.htm

gr Harnold
Herwin Kwint
Berichten: 412
Lid geworden op: 21-10-2003 02:00

21-12-2004 19:44

Een daggie droog'n is niet lang Kikkert, ikzelf droog ze vaak een dag of 2 soms eens drie, hangt af of er flinkt met de voerpijp gemept wordt.

Een scheut olie is zeker goed, maar in de winter ( bij verkeerd gebruik ) een reden van vele blanks.
Gebruikersavatar
Kees van der Voorden
Berichten: 227
Lid geworden op: 30-10-2004 03:53

21-12-2004 19:50

Zaden en ander harde grove ingredienten zorgen ook vaak voor scheuren op de buitenmantel. Des te kleiner de diameter van de boilies die je rolt, des te groter wordt hierbij de kans op scheuren.
Gebruikersavatar
Danny Pauwels
Berichten: 382
Lid geworden op: 21-04-2003 02:00
Locatie: Antw.

21-12-2004 19:52

ik heb dit probleem alleen bij extreme diameters => vanaf 28 mm anders heb ik nooit scheuren.

Hoe komt dit ?
i was never loyal, except to my own pleasure zone => i'm forever black eyed
Gebruikersavatar
Harnold Kikkert
Berichten: 2174
Lid geworden op: 22-11-2004 21:18
Locatie: Hoogeveen

22-12-2004 09:03

Ligt aan de diameter!
Gebruikersavatar
Harnold Kikkert
Berichten: 2174
Lid geworden op: 22-11-2004 21:18
Locatie: Hoogeveen

22-12-2004 09:06

Herwin Kwint schreef:Een daggie droog'n is niet lang Kikkert, ikzelf droog ze vaak een dag of 2 soms eens drie, hangt af of er flinkt met de voerpijp gemept wordt.

Een scheut olie is zeker goed, maar in de winter ( bij verkeerd gebruik ) een reden van vele blanks.


Ik neem aan Herwin dat je de 2 a 3 dagen gedroogde boilie niet als haakaas gebruikt?

En idd in de winter op een pond mix met 5 a 6 eieren niet meer dan 5 ml , en dan bij voorkeur een olie met linol.

gr Harnold
Plaats reactie