boiliemix voor kikkererwten


Plaats reactie
Gebruikersavatar
Daniel Toet 21
Berichten: 28
Lid geworden op: 24-02-2003 01:00

07-07-2004 11:08

Wil gaan experimenteren met gemalen kikkererwten door mijn boilies.

Wat voor basismix kan ik hiervoor het beste gebruiken en welke flavour valt hier eventueel het beste bij te combineren???

P.S. Met welk ingrediënt geeft de boilie zijn geur beter af in het water??
Klaas van den Herik
Berichten: 4624
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00

07-07-2004 12:22

Daniel,

Deel 1 van je vraag, beantwoord jezelf. Experimenteren met je basismix.

Deel 2 van je vraag kan ongeveer een boek in beslag nemen.

Ik zal een voorzetje geven van waar een mix voor mij aan moet doen, misschien volgen er nog aanvullingen.

Ik hou globaal dit in de peiling

1) elk ingredient heeft zijn eigen geur, smaak
2) elk ingredient heeft zijn eigen functie. (uitharden, bulk, binden)
3) bepaalde zetmelen sluiten een bolie af (aardappelmeel)
4) sommige ingredienten zetten uit, zorgen ervoor, dat de bol langer houdbaar is, maken een bol zwaarder of juist lichter.


Dan ga ik bepalen wat ik wil.


Bijvoorbeeld:

Bijvoorbeeld voor op de rivier
een keiharde, zware bol van een neutrale mix, waarin kikkererwtenmeel in is verwerkt. Ik ga flavour gebruiken, wil een zo goed mogelijke instant werking.

Tja op het board zwerft nog ergens het lijstje oa gemaakt door Jan Junge. Allerlei ingredienten met hun eigenschappen.

Hieruit wordt geselcteerd en... geexpirimenteerd. Gemodificeerde zetmelen, deze die bij koude reeds stollen, worden vermeden. Deze sluiten de bol teveel af.

Wel: gries-, mais- en roggemeel. Lekker zwaar. Ei albumine (wel licht, maar toch nodig) Tarwemeel als binder. Eventueel tarwegluten. En dan maar proberen.


Tip: limonadesiroop, zoveel mogelijk. Merci Willem ;-) Fructose en lactose zoeken we.

MVG

Klaas
Camiel Driehuis
Berichten: 1242
Lid geworden op: 05-05-2004 15:37
Locatie: lelystad

07-07-2004 12:58

heb zelf een x lopen expirimenteren met kikker erwten en scopex flavour

conclusie: veel uren aan het water gezeten, maar vangen ho maar.

van nature zit er vrij weinig smaak aan kikker erwten en ik denk dat ze gewoon naturel het beste te gebruiken zijn(dus ook in je boilli's).

en als basismix

1 deel maismeel
1 deel sojameel
1 deel griesmeel

hier kan je werkelijk alles door heen doen wat je wil

ik heb zelf een x boilli's gemaakt van gemalen tijgernoten
wel een beetje grof gehouden voor het crunch effect


succes en hou ons op de hoogte
Gebruikersavatar
Erik Rozen
Berichten: 588
Lid geworden op: 24-11-2003 01:00

07-07-2004 15:46

Klaas,

ik wilde zelf ook al limonadesiroop door mijn boillies gaan gebruiken (Willem peters bedoel je?) maar ik twijfel nog een beetje aan het percentage.
Als ik 2/3e deel eiren pak, en 1/3e deel vocht, zit ik dan denk je een beetje in de goede richting te denken? De boillies wil ik namelijk toch wel zo'n tien a twaalf uur heel houden voordat ze uit elkaar beginnen te vallen, hierom dus.
Maar ik ben benieuwd hoe jij hierover denkt. :wink:

Mvg, Erik
Camiel Driehuis
Berichten: 1242
Lid geworden op: 05-05-2004 15:37
Locatie: lelystad

07-07-2004 16:03

limonade siroop

als je limonadesiroop verwarmt,niet laten koken.
kan je er nog heel veel water uit doen verdampen.
je kan dus veel meer limonade siroop erin doen zonder dat het ten koste gaat van je eieren

als je het erg lang verwarmd word het een soort stroop
mix dit met je eieren en het is prima te verwerken.

bij supermarkten hebben ze ook vaak een sportdrank(soort aa)
in poedervorm
mischien ook het proberen waard
Gebruikersavatar
arnold buurman
Berichten: 333
Lid geworden op: 10-12-2003 01:00
Locatie: ede

07-07-2004 22:42

bij de toko verkopen ze kekererwtpoeder :wink:
Gebruikersavatar
Daniel Toet 21
Berichten: 28
Lid geworden op: 24-02-2003 01:00

08-07-2004 16:55

bedankt voor de reacties en ga vanavond ff wat proberen! (zal mijn vriendin weer blij mee zijn)
Plaats reactie