tijgernoten klaargemaakt maar...
-
- Berichten: 26
- Lid geworden op: 18-05-2004 00:18
Ik heb dus tijgernoten klaargemaakt maar nu weet ik niet of ik tevreden moet zijn met het resultaat. Zelf heb ik erg weinig ervaring met tijgernoten dus enige hulp kan handig zijn.
Ik heb ze klaar gemaakt volgens de dvd van Martin de Jong "Door de ogen van de karper". Dus uurtje of 6 koken met kilootje suiker en daarna 3 dagen weken.. het resultaat: noten die min of meer bruin/zwart van binnen zijn en in een drap liggen die wel heel erg gecaramelliseerd (spelling ?!) is..
Wat is jullie mening hierover? Goed of weg ermee en opnieuw met eventueel een betere manier? Hoeveel kilo aan tijgernoten hoor ik te koken met 1 kilo suiker?
Bedankt voor de reacties!
Ik heb ze klaar gemaakt volgens de dvd van Martin de Jong "Door de ogen van de karper". Dus uurtje of 6 koken met kilootje suiker en daarna 3 dagen weken.. het resultaat: noten die min of meer bruin/zwart van binnen zijn en in een drap liggen die wel heel erg gecaramelliseerd (spelling ?!) is..
Wat is jullie mening hierover? Goed of weg ermee en opnieuw met eventueel een betere manier? Hoeveel kilo aan tijgernoten hoor ik te koken met 1 kilo suiker?
Bedankt voor de reacties!
- Bart-Jaap Koorn
- Berichten: 1639
- Lid geworden op: 22-11-2003 01:00
Heb de dvdook gezien en was verbaast over de manier waarop hij ze klaar maakt ik doe het namenlijk heel anders :
Tijgernoten in een emmer vullen met water
Suiker toevoegen (of dit al werkt met het weken weet ik niet maar zo doe ik het !)
24 tot 48 uur laten weken
Minimaal 30 minuten koken
Vervolgens laten afkoelen in het kook water en vissen (je kan ze ook niet eens 3 dagen in het kookvocht laten staan, maar dat doe ik niet omdat ik van 'verse' spullen hou, tuurlijk is dat ook wel vers,maar ik beschrijf hier hoe ik het doe)
Succes ermee !
Tijgernoten in een emmer vullen met water
Suiker toevoegen (of dit al werkt met het weken weet ik niet maar zo doe ik het !)
24 tot 48 uur laten weken
Minimaal 30 minuten koken
Vervolgens laten afkoelen in het kook water en vissen (je kan ze ook niet eens 3 dagen in het kookvocht laten staan, maar dat doe ik niet omdat ik van 'verse' spullen hou, tuurlijk is dat ook wel vers,maar ik beschrijf hier hoe ik het doe)
Succes ermee !
-
- Berichten: 2415
- Lid geworden op: 08-01-2002 01:00
- Locatie: Mooiste provincie van NL
Ja idd, ik doe het ook ongeveer op de manier van Bart-Jaap, want 6 of 7 uur koken, vind ik een beetje overdreven en erg zonde van het gas!
Met vriendelijke groet,
Bas Hofkens
Bas Hofkens
-
- Berichten: 122
- Lid geworden op: 05-02-2004 00:11
En hoeveel suiker voegen jullie dan toe aan hoeveel gram tijgernoten? Het lijkt me handig om een indicatie te hebben van de verhoudingen.
-
- Berichten: 2415
- Lid geworden op: 08-01-2002 01:00
- Locatie: Mooiste provincie van NL
Tsja, er zijn mensen die gooien bij een kilo tijgernoten 1 kilo suiker, maar dit gaat me wat ver. Ik gooi op een kilo tijgernoten, na het koken, ongeveer (schat ik) 200 - 300 gram rietsuiker.
Met vriendelijke groet,
Bas Hofkens
Bas Hofkens
-
- Berichten: 26
- Lid geworden op: 18-05-2004 00:18
bedankt voor de reacties!
nog een vraag bovenop: Hoe bewaren jullie de tijgernoten als je er niet direct mee wil gaan vissen/voeren? diepvries? zo ja hoe ondooi je ze of ondooi je ze helemaal niet? en gaat dan alles gewoon in een grote zak?
dank u!
nog een vraag bovenop: Hoe bewaren jullie de tijgernoten als je er niet direct mee wil gaan vissen/voeren? diepvries? zo ja hoe ondooi je ze of ondooi je ze helemaal niet? en gaat dan alles gewoon in een grote zak?
dank u!
-
- Berichten: 2415
- Lid geworden op: 08-01-2002 01:00
- Locatie: Mooiste provincie van NL
Ik bewaar ze in de vriezer, je gooit ze gewoon de avond voor het vissen uit de vriezer, dan zijn ze de volgende morgen (dus tijdens het vissen) gewoon ondooid en je kunt het gewoon in een zak doen, maar ook in een bakje/emmertje. Deze laatste zijn wat fijner omdat het minder lekgevoelig is en langer goed blijven.
Met vriendelijke groet,
Bas Hofkens
Bas Hofkens
- Martijn Weenink
- Berichten: 151
- Lid geworden op: 27-02-2003 01:00
- Locatie: Hengelo
Je kunt ze ook gewoon in een emmertje water laten staan, gaat een beetje plakken, maar dat maakt voor de vangkracht niet uit, sommige mensen zweren er zelfs bij. Mocht je het plakken niets vinden kun je ze altijd ff afspeoeln met water.
Liever 10 'kleine' vissen dan een dertiger die niet bijt.....
- Rob de Boer
- Berichten: 524
- Lid geworden op: 21-04-2003 02:00
- Locatie: Noord Holland
Ik week 24 uur en kook ze vervolgens 30 min. Ik laat ze staan in het kookvocht zodat er een dik slijmerig watertje op komt. Ik heb overigens nog nooit suiker gebruikt.
En ook dit jaar weer zonder voeren meteen vangen,duszz.
En ook dit jaar weer zonder voeren meteen vangen,duszz.
- bart van bezouw
- Berichten: 2161
- Lid geworden op: 18-09-2002 02:00
- Locatie: groningen
- Contacteer:
Ik doe het als volgt:
eerst minimaal 24 uur weken (vaak is het gewoon 24 uur omdat ik weer eens te laat ben met in de week zetten ) dan kook ik het 45 min tot 1 uur. Dan niet afspoelen maar gelijk in een emmer met deksel en dan zijn ze in weze klaar om mee te vissen. Ik vind het echter beter als ze wat langer staan zodat het stroop met noten wordt zeg maar. Verder om ze te bewaren:
Ik laat het gewoon in een emmer met een laagje drap staan ik heb het idee dat de tijgernoten er niet anders door gaan vangen als je ze 1 jaar !!!! laat staan. Ik heb dat zelf nog nooit probeerd, maar ik weet iemand die met tijgernoten van 1 jaar oud met een dikke schimmellaagerop fantastisch heeft gevangen. Je kunt suiker aan je tijgers toevoegen maar ik heb nog nooit gemerkt dat het verschil maakt in vangkracht. En als je verder ook nog nooit met tijgers hebt gevist: zorg ervoor dat je hair lang genoeg is. Tijgernoten hebben de nijging om te gaan "wrikken" ze komen tussen de haak en de karperbek en de haak wordt er zo uitgewerkt. Met een lange hair is dit goed te voorkomen.
Succes Bart
eerst minimaal 24 uur weken (vaak is het gewoon 24 uur omdat ik weer eens te laat ben met in de week zetten ) dan kook ik het 45 min tot 1 uur. Dan niet afspoelen maar gelijk in een emmer met deksel en dan zijn ze in weze klaar om mee te vissen. Ik vind het echter beter als ze wat langer staan zodat het stroop met noten wordt zeg maar. Verder om ze te bewaren:
Ik laat het gewoon in een emmer met een laagje drap staan ik heb het idee dat de tijgernoten er niet anders door gaan vangen als je ze 1 jaar !!!! laat staan. Ik heb dat zelf nog nooit probeerd, maar ik weet iemand die met tijgernoten van 1 jaar oud met een dikke schimmellaagerop fantastisch heeft gevangen. Je kunt suiker aan je tijgers toevoegen maar ik heb nog nooit gemerkt dat het verschil maakt in vangkracht. En als je verder ook nog nooit met tijgers hebt gevist: zorg ervoor dat je hair lang genoeg is. Tijgernoten hebben de nijging om te gaan "wrikken" ze komen tussen de haak en de karperbek en de haak wordt er zo uitgewerkt. Met een lange hair is dit goed te voorkomen.
Succes Bart
- Peter Buijsman
- Berichten: 137
- Lid geworden op: 26-05-2004 10:07
- Locatie: Ridderkerk
Ben het met Rob de Boer eens. Zelfde geld voor mij. Ik vind suiker ook niet echt een toegevoegde waarde. Ik ben nog niet echt tegengekomen dat mijn vangkrachten er op vooruit zijn gegaan of minder zijn als ik suiker gebruik of buiten wegen laat.
24 uur in de week en daarna lekker koken die hap (in weekwater)
Daarna een beetje op de gok 30 minuten to 1 uur koken. Het geheel nog in zijn kookvocht laten gisten en vangen maar
24 uur in de week en daarna lekker koken die hap (in weekwater)
Daarna een beetje op de gok 30 minuten to 1 uur koken. Het geheel nog in zijn kookvocht laten gisten en vangen maar
Wie haar string te laat laat zakken, zal in 2 helften kakken
-
- Berichten: 445
- Lid geworden op: 14-08-2002 02:00
Bart,
schimmels kunnen giftige stoffen vormen. Dus ga nooit vissen met aas waar schimmels op zitten.
Groeten Rick.
schimmels kunnen giftige stoffen vormen. Dus ga nooit vissen met aas waar schimmels op zitten.
Groeten Rick.
- sjors hooijen
- Berichten: 251
- Lid geworden op: 04-04-2004 20:41
- Locatie: brabant
eej rick,
volgens mij maakt da niet zo veel uit maar je moet ze wel goed door koken dan kook je die stoffen er zo weer van af.
en tijgers met een mooie laag slijm er op zijn de perfecte nooten die je maar kunt hebben.
veel succes nog sjorske
volgens mij maakt da niet zo veel uit maar je moet ze wel goed door koken dan kook je die stoffen er zo weer van af.
en tijgers met een mooie laag slijm er op zijn de perfecte nooten die je maar kunt hebben.
veel succes nog sjorske
- Peter Buijsman
- Berichten: 137
- Lid geworden op: 26-05-2004 10:07
- Locatie: Ridderkerk
Beste Sjors,
De meningen zijn hier verschrikkelijk over verdeeld. Ik ben het wel met je eens. Je kunt heel het internet afzoeken maar nog niemand is met een duidelijk onderzoek gekomen wat aan toont dat dit schadelijk is. Ik kan me wel heugen dat pinda's hun gevaarlijke kanten meedragen (schadelijke stoffen die vrijkomen).
gr. Peter
De meningen zijn hier verschrikkelijk over verdeeld. Ik ben het wel met je eens. Je kunt heel het internet afzoeken maar nog niemand is met een duidelijk onderzoek gekomen wat aan toont dat dit schadelijk is. Ik kan me wel heugen dat pinda's hun gevaarlijke kanten meedragen (schadelijke stoffen die vrijkomen).
gr. Peter
Wie haar string te laat laat zakken, zal in 2 helften kakken
-
- Berichten: 26
- Lid geworden op: 18-05-2004 00:18
mijn noten staan nu al 3 dagen na het koken maar nog steeds geen teken van een slijmlaag... Hoe zorg ik voor deze slijm laag?
dank u!
dank u!
- Peter Buijsman
- Berichten: 137
- Lid geworden op: 26-05-2004 10:07
- Locatie: Ridderkerk
Een wat broeiige omgeving bevordert het proces
Wie haar string te laat laat zakken, zal in 2 helften kakken