Tja, maar ik blijf het een beetje vaag vinden dat je zonder enige vorm van uitleg iets als 'onzin' bestempeld. Wie weet wat je daarmee kan aanrichten...
Daarnaast zou ik in ieder geval nooit een advies geven aan een beginner om de boilies 'Tussen de 2 a 2,5 minuut doorgaans' te gaan koken. Je merkt (terecht) zelf al op dat het aan de diameter ligt. Stel dat Camiel nu inderdaad een beginner is, en met de hand draait, grote kans dat er dus, aangezien dat heel snel kan vervelen, boilies tussenzitten van 24+ M.M., en die 2 tot 2,5 minuten laat koken, heeftie grote kans dat de boilies mislukken doordat ze nog lang niet gaar zijn. Ken je vast wel, van die uiteenspattende ballen als je wil voeren.
Ik zou Camiel gewoon de tip te geven om een beetje te experimenteren, door verschillende diameters te gaan maken en dan te kijken hoe lang het duurt voordat ze boven komen. Je zult zien dat kleine boilies, 10 tot 14 millimeter, na een minuut of twee wel eens boven kunnen komen, maar dat grote boilies, bv 24 millimeter, er wel eens een minuut of 5 over kan doen. Maar, ook dat kan je niet met zekerheid zeggen omdat dat dit ook weer afhangt van de soort mix die je gebruikt. Ook kun je gaan kijken of de boilies inderdaad veranderen qua geur, hardheid, smaak o.i.d., als je ze langer laat koken.
En om het helemaal ingewikkeld te maken....
Ik denk PERSOONLIJK dat het zo goed als geen ene f#ck uitmaakt hoe lang je ze kookt, hoe groot ze zijn, hoe ze smaken, ruiken, of eruit zien. Het gaat erom dat het balletje daar ligt waar de karper aast, de rest is alleen maar bijzaak voor het vertrouwen van de visser. Maar, dat is MIJN bescheiden mening.
Heb namelijk al tig karpers gevangen op zowel ongekookte boilies als op boilies die een half uurtje heben staan pruttelen.
Groet'n
Martijn
![8)](./images/smilies/icon_cool.gif)
Liever 10 'kleine' vissen dan een dertiger die niet bijt.....