[quote="Koen de Been"]hey vissers,
Maar om tijgernoten te koken in een frietpan zie ik niet echt zitten i.v.m de hoge watertemperatuur (min. 160c ) en dan heb je kans dat je frietpannetje overkookt met alle gevolgen van dien.....
En met boillies lijkt het wel te gaan omdat deze een kooktijd hebben van max. 2minuten.....
frank je komt aardig in de buurt
Koen, wat je hierboven hebt vermeldt is niet helemaal correct:
1) water heeft een kookpunt van 100c hierboven gaat het langzaam over in een gasvorm (damp), je zult dus eerder water moeten bijvoegen of deksel moeten sluiten waardoor en nog een lichte condensatie optreed maar dit zet geen zoden aan de dijk.
2) Het gaat erom dat er energie moet worden toegevoerd om het water aan de kook te houden ( lees stroomtoevoer naar electrische frituurpan)
Deze energie wordt gebruikt voor twee doeleinden. Om te beginnen zal er ondanks een eventueel gesloten deksel een temperatuursverschil optreden met de omgeving waardoor er warmte verloren gaat. Als je die niet aanvult heb jezelfs kans dat de temperatuur eerder onder de 100 °C komt en het water niet meer op de gewenste tempertuur is (lees indicatieled temperatuur frituurpan)
Verder is voor het koken zelf energie nodig. De afstand tussen de moleculen wordt zeer vergroot, de potentiële energie t.g.v. de vanderwaalskracht neemt sterk toe en die energie, de zogenaamde verdampingswarmte, moet eveneens worden toegevoerd.
Of wel van overkoken is normaliter geen spraken door het toevoegen van de boilies gerelateerd aan de hoge temperatuur eerder door het teveel toevoegen van een stof t.o.v de capaciteit van de frituurpan.
Groet,
Peter