Kippe eiwit zelfde als ei-albumine??


Plaats reactie
Gebruikersavatar
Ray v/d Bos
Berichten: 497
Lid geworden op: 06-04-2002 02:00
Locatie: Doesburg

26-10-2003 18:31

Jongens.

Ben al een tijd op het net aan het zoeken maar kan geen goede gegevens hierover vinden.

Is de eiwit van een kippeei het zelfde als ei-albumine.

En wie weet wat de waarden zijn , amino's vitamines enz.

Van eipoeder ( heel ei ) die weet ik, staan op http://www.fooddata.nl

Van die andere kan ik niks vinden ook over lactalbumine staat er niet veel over in.
Gebruikersavatar
Gerrit Ritmeester
Berichten: 484
Lid geworden op: 27-12-2001 01:00
Locatie: Kamerik
Contacteer:

26-10-2003 21:14

Ei en eiprodukten

Ei (kip)
Een ei is een schaal waarin de kiem van - in dit geval - een vogel aanwezig is. Om de kiem is er de eidooier het wit. De eidooier bevat erg veel eiwit en al het vet. De vetten bestaan uit lecithine als emulgator (= een binder tussen olie en water) en cholesterol.

Ei-albumine
Ei-albumine bestaat uit meer dan 80% zuiver eiwit van zeer goede kwaliteit. Het wordt gemaakt van het eiwit uit het eiwit. Het is net als melkalbumine een zeer goede binder en ongelofelijke hardingseigenschappen. Het produkt om boilies taai en duurzaam te maken, echter nadeel zijn de zeer hoge prijs en het ontbreken van overige voedingsstoffen.

Eidooierpoeder
Eidooierpoeder is uitsluitend gemaakt van de dooier en is dus zeer vet.

Eipoeder
Eipoeder bestaat uit 50% eiwitten van goede kwaliteit. Het poeder is veel geler van kleur dan de ei-albumine omdat het is gemaakt van het wit en de dooier van het kippeei. Eipoeder heeft een wat zwavelachtige geur en heeft ongeveer dezelfde eigenschappen van ei-albumine. Echter het is vetter en minder hardend. Als binder goed toepasbaar tot zo'n 30% van de boiliemix.

Een ei is en blijft makkelijker te verwerken in een boiliemix dan de beschreven poeders. Poeders zijn tevens een kostbaar middel, vanwege de benodigde hoge doseringen en de hoge prijs.

Eivoer (voor vogels)
Dit is een opfokvoer voor vogels, meestal kanaries. Hoewel de naam anders zou vermoeden, een laag eiwitpercentage zo'n 15%. Het is een voer samengesteld uit onder andere: eieren, tarwebloem, suiker, honing, zaden, vitaminen en mineralen. Het bevat uitsluitend natuurlijke grondstoffen. Een zeer interessant produkt voor onze boiliemix, het maakt de boilie goed van smaak, en hij wordt kruimig en krokant van binnen. Het bevat de nodige vezels voor een goede vertering. De boiliemix is nog goed te verwerken tot ongeveer een kwart deel van de mix aan eivoer. Het is goed te verwerken en hardt ook goed uit. Bekende merken zijn o.a. Cede, Sluis, Orlux
Gebruikersavatar
Ray v/d Bos
Berichten: 497
Lid geworden op: 06-04-2002 02:00
Locatie: Doesburg

26-10-2003 21:56

Gerrit.

Bedankt voor je reactie maar toch zoek ik nog meer, vooral de waardes ervan. Amino's ( Essentiele en niet-Essentiele ) mineralen eiwiten vetten en co-enzymen.

WIE weet nog meer ?????
Gebruikersavatar
michel kemp
Berichten: 622
Lid geworden op: 27-05-2003 02:00
Locatie: zoetermeer

29-10-2003 17:05

Beste Ray ik zou aan al die info niet te veel waarde hechten want het verschilt nog wel eens van partij tot partij....

En Lactalbumine is hoogwaardig eiwit verkregen uit MELK.

Mvg Michel.
Tight Lines......
Canada where carping is catching!!!!!!!
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

29-10-2003 21:40

Ray,
Gerrit zei het al, ei-albumine bestaat voor ruim 80% uit eiwit eiwitten.

Meer?
Kijk onderaan bij de verwijzingen
AMINOZUREN I (structuur)
Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Er bestaan 20 natuurlijke aminozuren, die de volgende algemene chemische formule hebben (R is een zijketen, die per aminozuur verschillend is) :



Basisstructuur van aminozuren
De naam aminozuur is afgeleid van de structuur, de stoffen bevatten een basisch deel, de aminogroep (NH2), en de zuurgroep (COOH).

De verschillende aminozuren verschillen zoals gezegd in de zijketens. Die zijketens bepalen voor een groot deel de eigenschappen van het aminozuur, en daarmee ook de eigenschappen van de eiwitten.
De verschillende aminozuren zijn :

Glycine (afkorting Gly), heeft geen zijketen, de 'keten' bestaat uit een waterstofatoom :



Aminozuren met niet-geladen (neutrale) zijketens (de genoemde groep staat op de plaats van de R in de basistructuur):










Aminozuren met een aromatische zijketen (zijketen met een ringstructuur) :








Aminozuren met een alcoholgroep (-OH) in de zijketen :







Aminozuren met een zuurgroep (-COOH) in de zijketen :







Aminozuren met een basische groep in de zijketen :









Aminozuren met een amide groep in de zijketen :







Aminozuren met een zwavelatoom in de zijketen :







Het 20e aminozuur heeft een afwijkende structuur, doordat de aminogroep verbonden is met de zijketen, waardoor een ringstructuur ontstaaat :





--------------------------------------------------------------------------------
Peptiden - Aan elkaar gekoppelde aminozuren
Als twee aminozuren met elkaar verbonden worden gaat dat voor de aminogroep van het ene aminozuur te koppelen aan de zuurgroep van het andere aminozuur. De hierbij ontstane verbinding heet de peptide binding, en combinaties van aminozuren worden peptiden genoemd.

Een peptide wordt altijd beschreven vanuit het aminozuur met de vrije aminogroep. Voor een combinatie van threonine en valine zijn er dus twee mogelijkheden : thr-val en val-thr. Deze twee peptiden hebben geheel andere eigenschappen. De structuur van thr-val (threonylvaline) staat hieronder (let op de vrije NH2-groep van threonine) :




Zoals al in bovenstaande tekst te zien is, worden peptiden aangeduid met de 3-letter codes van de aminozuren. Peptiden kunnen uit ketens van honderden aminozuren bestaan, om die voluit te schrijven wordt niet echt overzichtelijk...

Bovenstaande verbinding is een dipeptide (di=2, 2 aminozuren), langere combinaties zijn tripeptiden (3), tetrapeptiden (4), pentapeptiden (5), oligopeptiden (5-50 aminozuren) en polypeptiden (>50 aminozuren). Eiwitten zijn altijd polypeptiden.

Aangezien er 20 aminozuren zijn, zijn er enorme hoeveelheden peptiden mogelijk : 400 dipeptiden, 8000 tripeptiden en 160.000 tetrapeptiden, voor polypeptiden is het (bijna) niet meer uit te rekenen (200 aminozuren is een klein eiwit, daarvan zijn 20200 combinaties, oftewel een getal met 261 cijfers...)

De volgorde van de aminozuren in een peptideketen is van groot belang, omdat de eigenschappen van de zijgroepen, en daarmee ook de volgorde van de zijgroepen, de eigenschappen van het gehele peptide of eiwit bepalen. Dit zijn hele sterke effecten, als er in een eiwit maar 1 aminozuur verkeerd zit, kan het eiwit volkomen onwerkzaam worden, of hele andere eigenschappen krijgen. Een bekend voorbeeld hiervan is sikkel-cel anaemie, een vorm van bloedarmoede. Dit wordt veroorzaakt door 1 verkeerd aminozuur in het hemoglobine-eiwit in de rode bloedlichaampjes. Hemoglobine bestaat uit 4 lange polypeptideketens, met honderden aminozuren.

De zijketens zijn van belang op een aantal punten :
- de zure en basische zijketens spelen een belangrijke rol bij de oplosbaarheid van peptiden,
- de speciale structuur van proline is van belang voor de ruimtelijke structuur, proline zorgt namelijk voor een knik in de peptideketen,
- de alcohol groepen van threonine en serine zorgen voor belangrijke interacties met andere moleculen, vooral van belang bij enzymen (enzymen zijn ook eiwitten),
- de aromatische en apolaire groepen zijn ook van belang voor de oplosbaarheid en bij enzymen. Zo maken ze het bijvoorbeeld mogelijk dat vetachtige stoffen zich aan enzymen kunnen hechten,
- de -SH groep van cysteïne is van groot belang voor de structuur. Twee cysteïne moleculen kunnen met elkaar reageren waardoor je een -S-S- binding krijgt (cystine). Hierdoor kunnen verschillende ketens aan elkaar gekoppeld worden, wat van groot belang is voor de ruimtelijke structuur :





Voor meer specifieke biochemische eigenschappen van aminozuren zie de volgende sites :
Een biochemie cursus
Een deel van een biochemie boek

en bij
http://search.freefind.com/find.html?

http://www.voedsel.net/eiwit/eiwit.htm

Sportieve groeten Henk

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Henk ter Maat op 2003-10-29 21:40 ]</font>

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Henk ter Maat op 2003-10-29 21:44 ]</font>
Gebruikersavatar
Ray v/d Bos
Berichten: 497
Lid geworden op: 06-04-2002 02:00
Locatie: Doesburg

05-11-2003 16:03

Henk.

Bedankt voor de moeite, hier kom ik wel verder mee.
Gebruikersavatar
Gerrit Ritmeester
Berichten: 484
Lid geworden op: 27-12-2001 01:00
Locatie: Kamerik
Contacteer:

05-11-2003 18:33

Voedingslijst: gemiddelde analyse per 100 gram eetbaar gedeelte

Ei-albumine: Eiwit 72 gram / Vet 2 gram / Koolydraten 5 gram / geen vezels / geen vitaminen

succes ermee
Plaats reactie