Tijgernoten (1e keer koken; Tips ?)


Plaats reactie
jordy drenth112
Berichten: 38
Lid geworden op: 02-08-2012 01:05

14-08-2012 01:53

Hallo,

Ik ga van t weekend op visvakantie en wil graag tijgernoten proberen.
Ik heb op internet gelezen dat de vis dood kan gaan als je het niet goed bereid.
Ik volg nu en tip van het internet, kunnen me vertellen of ik het goed doe ?
Ik laat ze nu eerst 48 uur weken in een dichte emmer (In de zon) over 2 dagen ga ik ze 1 uur koken. Daarna laat ik ze weer 1/2 dag weken in de zon voor een slijmlaag ? Ik gebruik steeds hetelfde water (is me uitgelegt) .

Wie kan me tips meegeven, zodat ik de vis niet dood, en toch een behoorlijke vangst kan maken ?

Ga vrijdag op vakantie dus kan het niet uitstellen. Dan maar zonder schuimlaag (alleen dan vamg je minder werd me verteld ?)

alle tips zijn toegestaan !

Met vriendelijke groet,


Jordy
jordy drenth112
Berichten: 38
Lid geworden op: 02-08-2012 01:05

14-08-2012 11:09

Heeft niemand tips voor me ?
Gebruikersavatar
Marc Schrikkema
Berichten: 3034
Lid geworden op: 09-10-2004 16:43
Locatie: Heerhugowaard

14-08-2012 11:20

Jordy,

Je doet het goed!
De slijmlaag, sommigen zweren erbij anderen vinden het maar vieze derrie. Ik persoonlijk denk niet dat het veel uitmaakt, en voer dan ook het liefst met schone tijgers, maar puur omdat ik het slijm af en toe echt vies vind. Ik heb ook al gevist met erg zuur ruikende tijgers en ook die hadden eenzelfde vangkracht.

Weken / koken is alleen maar om te voorkomen dat de tijgernoten in de karper uit gaan zetten, verder gevaar is er niet volgens mij. Dus als jij 48 uur weekt en daarn kookt en de tijgers hebben weer een mooi vol uiterlijk en strak huidje dan kan het verder niet verkeerd.

Veel plezier en succes tijdens jouw vakantie sessies. Laat je wel even weten of het gelukt is?
Blauw helmen, zijn ook maar mensen ..... af en toe laten ze hun emotie spreken :-)
Gebruikersavatar
R de Winter
Berichten: 3066
Lid geworden op: 15-07-2010 15:05
Locatie: JRC Extreme Brolly
Contacteer:

14-08-2012 11:30

wat je kan doen is nog wel wat suikers of zoetstoffen smaakstoffen toevoegen in het week water zodat de noot dat ook opzuigt...

dit is iets waar vele mensen ook waarde aan hechten, maar zoals marc ook al zei, met een schone noot zonder slijm en alles van je ze ook.

mijn ervaring is een schone noot is fijner werken en voeren want niet alles zit onder de zooi en plakt naderhand.

zoek anders gewoon lekker op internet over Het bereiden van tijgernoten en maak zelf je eigen idee hierop uit..

als je ze maar zo en zo 36 uur (liever meer) weekt ;)


succes.
Oja joh!!!
Gebruikersavatar
dennis gerits
Berichten: 549
Lid geworden op: 07-12-2009 13:07
Locatie: Weert

14-08-2012 11:31

voor een slijmlaag is een halve dag te weinig......dat duurt minstens 2 dagen na het koken

je kan ze ook meteen koken zonder te weken.....dan wel lang genoeg koken zodat ze volledig uitgezet zijn...
Gebruikersavatar
Remco Kulk
Berichten: 698
Lid geworden op: 04-07-2012 07:33
Locatie: Amsterdam

14-08-2012 11:43

Zoals je het beschreven hebt doe je het prima!

Je kan er nog een flesje bruin bier bij kiepen na het koken, ook altijd goed!

Slijm of geen slijm heeft bij mij trouwens nooit noemenswaardige verschillen in vangst opgeleverd.

Succes!
Gebruikersavatar
Marc Schrikkema
Berichten: 3034
Lid geworden op: 09-10-2004 16:43
Locatie: Heerhugowaard

14-08-2012 12:19

dennis gerits schreef:voor een slijmlaag is een halve dag te weinig......dat duurt minstens 2 dagen na het koken

je kan ze ook meteen koken zonder te weken.....dan wel lang genoeg koken zodat ze volledig uitgezet zijn...


Niet helemaal mee eens, het weken zorgt ervoor dat er vocht naar de kern kan trekken. Door meteen te koken is alleen de buitenste laag echt opgezet. Dit is slechts weer mijn ervaring.
Blauw helmen, zijn ook maar mensen ..... af en toe laten ze hun emotie spreken :-)
Gebruikersavatar
R de Winter
Berichten: 3066
Lid geworden op: 15-07-2010 15:05
Locatie: JRC Extreme Brolly
Contacteer:

14-08-2012 12:58

precies niet gelijk koken EERST WEKEN!!!!
Oja joh!!!
Gebruikersavatar
Christian Litjes
Berichten: 214
Lid geworden op: 10-03-2011 17:49

15-08-2012 08:38

Na t koken flinke hoeveelheid suiker erbij zorgt voor een sneller slijm proces is althans mijn ervaring. Binnen een dag zat de hele emmer vol slijm. Maar ook ik vis liever een schoon nootje
Gebruikersavatar
R de Winter
Berichten: 3066
Lid geworden op: 15-07-2010 15:05
Locatie: JRC Extreme Brolly
Contacteer:

15-08-2012 09:19

dat het slijm proces sneller gaat door suiker lijkt me niet het zoprgt alleen voor meer zoetere noten en dat alles nog meer plakt..

ik zou je aanraden mocht je snel slijm willen, wat gist er bij te doen of gewoon in de achterbak van je auto en die volin de zon zetten ;)
Oja joh!!!
Marco Mostert
Berichten: 3296
Lid geworden op: 28-05-2008 17:59

15-08-2012 18:53

je kan ze ook meteen koken zonder te weken.....dan wel lang genoeg koken zodat ze volledig uitgezet zijn...

Niet helemaal mee eens, het weken zorgt ervoor dat er vocht naar de kern kan trekken. Door meteen te koken is alleen de buitenste laag echt opgezet. Dit is slechts weer mijn ervaring.


Bij een gevalletje haast, kook ik ze 's avonds een half uur of langer om ze verder een nacht te laten weken in het hete vocht. Dikke metalen pan voldoet, maar een koelbox werkt ook heel goed om de warmte vast te houden. Twee emmers die met een tussen liggende luchtlaag in elkaar passen en evt inpakken in zo'n zilver autoruit schermpje doet het ook erg goed (zeker op vakantie). Ook blijft een grotere massa langer warm dan een kleine hoeveelheid en gaart/weekt beter door.

En hoppa.., volgende ochtend een normaal zoet nootje.

Evt suiker, zoetstof, zout, ketjap, vissaus, kruiden, limonaden siroop ('t wordt eentonig) toevoegen. Voor of na het koken, probeer maar. 'T een stinkt (in huis) nu eenmaal meer dan het ander...
Groeten, Marco.

..Ironisch genoeg is m'n glazen bol gebarsten uit voorspelbaarheid 8).
jordy drenth112
Berichten: 38
Lid geworden op: 02-08-2012 01:05

16-08-2012 23:04

Ik heb al een resultaat; ik heb ze eerst 48 uur laten weken. En wou eerst een uur gaan koken maar heb maar 1,5 uur gedaan. Nu zijn de tijgernoten alweer 24uur aan het weken. En vanmiddag stonken ze behoorlijk erg (Stonden in de zon). Nu heb ik ze alvast in de auto laten weken ( Samen met vis spul en koffers ). En ga morgen mn eerste vis/vakantie dag beginnen ! Ik kan misschien een keer online komen via mn mobiel. En zo laten zien of ik wat gevongen heb !

Jullie horen 'Hier' nog van me !

Jordy
Gebruikersavatar
bert kamp
Berichten: 2343
Lid geworden op: 01-10-2002 02:00
Locatie: almelo

17-08-2012 00:09

Nu heb ik ze alvast in de auto laten weken


da's vragen om moeilijkheden, dat spul gaat gisten, deksel raakt los....
maak het verhaal af en kleur de plaatjes
jordy drenth112
Berichten: 38
Lid geworden op: 02-08-2012 01:05

17-08-2012 00:18

da's vragen om moeilijkheden, dat spul gaat gisten, deksel raakt los....
maak het verhaal af en kleur de plaatjes[/quote]

Ik laat ze nu nog 12 u in de auto staan. Zou dat ook al een probleem zijn ?
Gebruikersavatar
bert kamp
Berichten: 2343
Lid geworden op: 01-10-2002 02:00
Locatie: almelo

17-08-2012 01:33

Voor je vertrekt de deksel controleren, even open en dicht doen zodat eventueel gas kan ontsnappen kan geen kwaad.
Stop de emmer in een vuilniszak voor alle zekerheid.
Gebruikersavatar
R de Winter
Berichten: 3066
Lid geworden op: 15-07-2010 15:05
Locatie: JRC Extreme Brolly
Contacteer:

17-08-2012 08:31

In de auto is een goede optie zoals ik al aangaf zeker vandaag ;)

en die stank valt heus mee, maar idd wel je deksel controleren, of voortaan even in een zuurtonnetje doen die kunnen wat meer hebben;)

succes met je vangsten en geniet ervan.
Oja joh!!!
Plaats reactie