Tips graag?


Plaats reactie
Gebruikersavatar
Anes Kadic
Berichten: 112
Lid geworden op: 12-07-2007 03:58
Locatie: Twente
Contacteer:

29-05-2010 19:36

Jeuwwww
Woensdag nacht vertrek ik met m'n maat voor een weekje naar Frankrijk.
We denken het meeste wel te hebben (aangeschaft) maar zijn tog bang misschien iets over het hoofd te hebben gezien.
Dus vandaar de vraag of er misschien nog kleine dingen zijn waar we absoluut niet zonder kunnen tijdens een weekje in Frace?

Dank alvast!
Vissen begint daar waar het verlangen naar gewicht ophoudt, en het een worden met je passie je drijfveer is
Gebruikersavatar
leen goudappel
Berichten: 6376
Lid geworden op: 09-07-2008 17:11
Locatie: Trakker Armo

29-05-2010 20:11

Toine van de Meulenhof schreef:Het klinkt velen van ons vast wel bekend in de oren. De jaarlijkse of 2 jaarlijkse trip naar het mekka van de karpervisserij, Frankrijk!
Vele gingen ons voor en vele zullen er volgen. We lezen watertandend de artikelen in alle grote karpermagazines over de zoveelste big die er gevangen wordt, hoe makkelijk alles schijnbaar lijkt te gaan maar is dit ook zo?

Wat gaat er vooraf aan deze vangsten, hoeveel voorbereiding zit erin, en hoeveel tijd ben je bereid erin te steken.
Eén ding vooropgesteld, het vissen in Frankrijk is in wezen niet anders dan op onze thuiswateren, met dien verschil, een voercampagne opzetten wordt iets moeilijker.

Voor velen komt na het lezen van al die mooie verhalen toch de drang om die stap te zetten en naar Frankrijk af te reizen. Dus gooi je een balletje op bij je vismaten. Wat denken jullie ervan om eens een weekje een etang of een lac te bevissen?
Jolijt alom, de een wil morgen gaan de ander volgende week, maar we gaan mee. En dan?
Tsja en dan...


Waar, waar, waar...

Waar gaan we naartoe, een lac, een etang, een rivier, wat is het verschil? Zit er karper, en hoeveel?
Hoe groot is het water, hoe diep is het? Hoe lang rijden we voor we er zijn ? Wat hebben we nodig ? Voldoet mijn uitrusting?

Al deze vragen probeer ik hier te beantwoorden, op een dusdanige manier dat het nu eens voor alle beginnende frankrijkgangers duidelijk wordt waar op te letten en waar je zeker rekening mee dient te houden.


Waar gaan we heen?

Dit is uit eigen ervaring en ervaringen van vele kennissen de allerbelangrijkste en aller moeilijkste vraag. Besteed er dus veel tijd aan! Als je namelijk eenmaal weet waar je heen wilt kan je verder gaan met de planning. De bestemming is dus DE spil waar alles om draait.

Hoe kan je in mijn ogen het beste een water bepalen:


Hoever wil je rijden voor je aan het water bent?

Wil je eerst 8 tot 10 uur in de auto zitten of wil je in Noord Frankrijk je water zoeken? (ik ga uit van centraal Nederland, Utrecht dus)

Gaat er een gezin mee en moet er dus rekening worden gehouden met camping faciliteiten?


Na alle voorbereidingen... genieten!!

Gezin gaat niet mee, en je wilt een uurtje of 6 in de auto zitten. Dan komen we bij het volgende punt:
WAT gaan we bevissen ? Een rivier of een meer. De logische vraag die je jezelf dan stelt is : Heb ik ervaring op rivieren? Of vis ik thuis op cultuurwateren en kleiputjes?
Er vanuitgaande dat je geen rivier ervaring hebt wordt het dus een meer. Dan combineren we de vorige 2 vragen en komen we uit op een meer in bv departement 59.

http://www.google.nl - viswater departement 59. -> Resultaten 1 - 10 van circa 297 voor viswater departement 59

http://www.unpfr.fr - klik op departement 59-nord in het pull down menu rechtsboven -> en je krijgt alle info over het desbetreffende departement

Ja, fijn zal je zeggen, maar mijn Frans stop bij toilet, trottoir en paraplu.
Dan is de site http://babelfish.altavista.com/ een ware uitkomst. Deze vertaalt stukken tekst voor je of zelfs hele pagina's. De vertalingen zijn redelijk tot goed.

Dan wil je natuurlijk graag meer informatie hebben over de desbetreffende wateren die je via de Franse site hebt gevonden.

Via http://www.google.nl - een uurtje zoeken op deze site levert heel erg veel nuttige informatie op.

Via http://www.karperwereld.nl en het bijhorende forum - het Carpboard. Verwacht niet dat men op het Carpboard Forum alles vertelt, maar als je vriendelijk bent en je vraag op een normale manier stelt zijn er altijd wel mensen die je verder op weg willen helpen.

Koop een Michelin gids ( te verkrijgen bij de betere boekwinkel ) hierin staat heel erg veel informatie over de omgeving waar je naartoe gaat.

Uiteraard zal het bepalen van je water ook afhangen van de bekendheid van een water. Ga hier niet de fout in door dan maar simpelweg voor dat water te kiezen, omdat dat de makkelijkste keuze is. Beter kan je, je afvragen: wat is het bestand op het water dat ik wil bevissen, is er recentelijk vis uitgezet, wil ik eerst lering op doen, of wil ik gelijk gedesillusioneerd terug komen. Ook deze informatie kan je het makkelijkste verkrijgen via google of via http://www.karperwereld.nl.

De eerste keer dat wij naar Frankrijk togen, hebben we gekozen voor een water in de Ardennen van een kleine 350 ha. Dit is nog een behoorlijke slok water, maar voor Frankrijk begrippen is dit een kleiner/middelgroot water. Uiteraard zijn er ook putjes te vinden die stukken kleiner zijn, putjes zoals je ze gewend bent in Nederland, wederom de michelingids openslaan en zoeken.
Tegenwoordig vissen we op de grote meren 1250 Ha en meer, maar dit is puur persoonlijk.




Resumé:
Ga uit van je eigen ervaring in Nederland met het kiezen van je water.
De websites van de Franse NVVS ( http://www.unpf.fr ), http://www.google.nl en http://www.karperwereld.nl/board kunnen je heel erg veel informatie verstrekken.
Trek voor dit alles een paar dagen uit, en je zult zien dat je er veel profijt van hebt.
Je gaat immers niet vissen op een water om de hoek, maar rijdt er toch een dikke 400 á 500 km voor.


Materiaal

Hengels - de hengels die ik gebruik zijn 3 LBS stokken. Deze bieden genoeg ruggengraat om ook op grote afstanden ( 150 - 300 meter ) nog goed contact te houden met de vis.

Molens - grote spoelen, hoge inhaal snelheid. Dat zijn de molens waar ik mee vis. Het is geen pretje als je 200 meter of meer lijn hebt uit staan en je moet deze binnendraaien om je haakaas te controleren na 24 uur, ben je blij als je dit met hoge snelheid kan doen zonder dat je, je arm uit de kom draait.
Ik gebruik de Ultimate Grand runners, en voor de minder verre afstanden de XTE 10000 van Shimano.
Perfecte molens, veel lijncapaciteit en een geweldige slip.

Lijn - Mijn keuze op deze afstanden is dyneema of fireline, om het doodsimpele feit dat een monifiele lijn een te grote rek heeft ( min 10% ) , lig je op afstanden van 200 meter heb je al 20 meter rek in je lijn. Ik heb ook 2 extra spoelen bij me, mocht ik een hoop lijn verspelen, wat natuurlijk niet te hopen is, heb je ten alle tijden reserve lijn.




Beetmelders - Ik ben in het bezit van de Fox Micron MX, deze voldoen ook in Frankrijk perfect. Samen met je extension box gewoon een goed systeem. Vergeet niet extra batterijtjes, je zou op een eiland terecht komen en na 4 dagen zijn je batterijen leeg....

Rigs - Kies voor een rig waar je in Nederland ook mee vist en vangt. De rigs die ik gebruik in Frankrijk zijn het simpelste van het simpelste, de boltrig.

Lood - ZWAAR, 130 tot 150 gram, kogellood of big grippa's. Deze blijven ook met veel lijn uit goed op hun plek liggen. Door invloed van wind op je lijn en golfslag gaat licht lood ( 80 of 100 gram) gewoon aan de wandel. Tevens bereik je met dit zware lood dat de vis zich al goed haakt op dit gewicht, iets wat zeker ook niet onbelangrijk is.

Haken - Ik gebruik de Ashima C887 maatje 4 of 2. perfecte haken, vlijmscherp en oersterk. Gebruik gewoon de haken die je op je thuiswateren gebruikt, maar neem voor de zekerheid wat sterkere mee voor als je je in zware omstandigheden terechtkomt.

Tent - De keuze voor mijn tent is gevallen op een Fox 2 man dome. Betaalbaar en groot.
Ik kan in deze tent al mijn spullen kwijt, en heb toch voldoende bewegingsruimte.
Een ander voordeel is dat je deze tent op veel manieren kan vastzetten, scheerlijnen, haringen in het grondzeil, en omdat deze tent een vast grondzeil heeft staat alles ook nog een keer lekker vast door het gewicht van het materiaal. Het kan in Frankrijk behoorlijk spoken, en dan ben je blij als je een goede degelijke tent hebt, bezuinig hier dan ook niet op, het bespaart je veel ellende.

Stretcher - Een goede stretcher is een must, niet alleen voor de Frankrijk trips maar ook voor de thuis sessies. Je hebt maar 1 rug ga er dan ook zorgvuldig mee om. Mijn stretcher is een Chub 6 poots, stabiel, sterk, en breed. Ik lig dus niet met mijn rug tegen de metalen buizen aan als ik mij omdraai.

Deze stretcher blijft ook staan als je er als een gek vanaf springt, hoe vaak is het niet gebeurd dat je met stretcher en al op je plaat ging als je een run had ? Deze stretcher blijft gewoon staan.

Reserve materiaal - Ik heb te allen tijde voldoende lood, haken, braid, wartels etc. bij me om bij materiaal verlies niet te hoeven klooien of improviseren. Een fox tacklebox is dan ideaal. Ik doe die fox doos open en heb het hele scala aan haken etc zo voor het pakken. Het is echt geen pretje als je een andere onderlijn moet knopen en je komt erachter dat je de haak die je wil gebruiken niet meer hebt. Het vertrouwen in je vissen wordt gelijk een stuk minder, en daarvoor zitten we niet 400 km van huis af. Lood kan je makkelijk meenemen in een nylon zakje, gewoon een stuk of 20 stukken lood of de maaskeitjes ( beter voor het milieu ) en je hoeft je nergens zorgen over te maken.




Boot en dieptemeter - Een goede boot en dieptemeter zijn voor mij onmisbaar. Ik vaar er mijn spullen mee over, zoek er de plateaus, obstakels, dieptes mee op, vaar er mijn lijnen mee uit, en dril er de vis mee af. Heb je geen goede boot, kijk dan eerst of een vismaat deze te leen heeft, een goede rubberboot type Zodiac is het mooiste, maar erg prijzig. Maak niet de fout om met een bart smit bootje op zo een water aan de slag te gaan, deze zijn erg snel lek, kunnen weinig gewicht hebben en laten we eerlijk zijn, stabiel zijn ze niet. De dieptemeter die ik gebruik is van Eagle, een goede betrouwbare dieptemeter waar me ik ook de bodemgesteldheid kan zien, modder of harde bodem, plantengroei etc. Ideaal om de mooie plekjes waar je de vis verwacht op te zoeken.


Aas

Over aas zijn alle vele dingen geschreven. Wat, hoeveel, welke smaken, vis of zoet.
Zorg ervoor dat je van alles een beetje hebt. Ja zul je denken lekker handig, vang je op het een als een gek op het ander niks zit je na 4 dagen zonder aas.
De oplossing is simpel, als je uitgaat van 10 kilo boilies voor een week, ja dit is echt meer dan genoeg is mijn ervaring, neem dan 10 kilo zoete boilies mee en 10 kilo visboillies. Mocht je maar op 1 smaak vangen dan heb je 10 kilo over die je weer gewoon op je thuiswateren kunt gebruiken.
Daarbij heb ik nog een kilo of 20 tijgernoten en een kilo of 10 hennep. Deze kook ik aan het viswater af. Ik vis altijd 2 hengels met zoet en 2 met vis. Het kan ineens omslaan dat je toch blij bent dat je 2 smaken hebt meegenomen.


Eten en persoonlijke spullen

Tja, als je daar een week in de bos zit, zal je toch ook moeten eten. Er zijn er die nemen voor een week blikken mee van b.v. struik, en er zijn er die nemen complete koelkasten vol mee.
Voor wat betreft die blikken struik ben ik heel eerlijk, die doen hun naam eer aan. Ik heb ze een keer meegenomen en toen is de inhoud tussen de struiken terecht gekomen en de blikken in de vuilniszak. Dit koste me wel weer een rit naar de plaatselijke supermarkt maar dat had ik er graag voor over. Tegenwoordig neem ik pasta's mee, spaghetti, macaroni, rijst, een blik bonenmix, wat paprika's en uien, en je kunt zo een hele lekkere goede maaltijd in elkaar zetten die weinig kost en toch heel voedzaam is. Om dit hele spul te bereiden is een camping uitrusting pannen en potten ideaal. Ik gebruik om mijn eten te verwarmen een gasfles en een 2 pits gastoestel van Coleman. Ik heb ook een tijdje met die gasbelletjes zitten friemelen, maar deze zijn erg snel legen het is weer extra afval.
Een grote gasfles gaat lang mee, en je hebt er veel profijt van, ook voor het koken van je tijgers en je hennep!




Water, een eerste levensbehoefte en dus erg belangrijk. Ik ben in het bezit van diverse grote kans die ik thuis afvul en meeneem. Wat een gesleep zul je denken, ja inderdaad, maar zoals ik al zei broodnodig.
Ten eerste doe ik me hiermee opfrissen en mijn tandjes mee poetsen, en ten tweede gebruik ik het om de pastas die ik meeneem in te koken. Ik heb voor een week dan ook een kleine 40 liter water bij me.
Ga ik naar huis en ik heb over, kieper ik de rest gewoon weg, en heb ik alleen nog maar die 4 lege kans mee, die geen gewicht zijn.



-------------

het origenele artikel is hier te lezen, inclusief foto's :
http://www.karperwereld.nl/artikel/toine1.php


Z'n beetje wat je allemaal wel bij je kan hebben,en meest belangrijke staat er ook tussen,pluis het uit en je bent compleet.

Altijd makkelijk zo'n lijst. Wat moet je meenemen, wat heb je nodig!!!

BOOT ACCESSOIRES

* Een goede boot met fishfinder en een sterke elektromotor 44LBS (veel wateren mag je alleen op elektro!!) neem een goede motor mee want de wind kan een behoorlijke spelbreker zijn.
* 2 accu's
* Acculader (afhankelijk waar je heen gaat)
* Een zonnepaneeltje is erg makkelijk.
* Afdekzeil voor de regen, of voor het opblazen i.v.m. ondergrond
* Transducer stang
* Elektra setje
* Plakspullen
* Peddels en een extra paar
* Waadpak
* Onthaakmat voor de boot
* Extra schepnet in de boot
* Reddingsvest

HENGEL SETUP

* Hengels (Sterkte afhankelijk van het water)
* Molens (ook afhankelijk van het watertype en bevisbare afstand)
* Extra spoelen met lijn
* Rodpod
* Beetverklikkers
* Sounderbox
* Swingers
* Rodlocks
* Stormpoles
* Ground locks
* Hengel pouches, denk aan je ruimte besparing
* Foudraal

BASE CAMP

* Sterke tent/bivvy
* Extra haringen
* Potjes en pannetjes
* Roergerei
* Vouwschep
* Jerrycans (let op niet als drinkwater, water gaat rotten wanneer het in de zon staat)
* Dag en nachtkleding
* Fluoriserend hesje
* Touw
* Bewegings detector
* Onthaakmat
* Schepnet
* Bewaarzakken
* Goede warme Slaapzak
* Stetcher
* EHBO Koffertje
* voldoende batterijen
* fietslampje voor het terug vinden van basecamp
* Boilie droogzakken
* weegklok
* 3 poot
* Toilet papier
* Hygiene spullen
* Lieslaarzen
* Regenkleding
* Laarzen
* Vuilniszakken


MATERIALEN

* Leesmateriaal
* Hoofdlampje
* Boilie naalden, neem ze nou echt maar voldoende mee
* Hustler, als de nachten zo éénzaam worden
* Marker boeien
* Voldoende lood
* Rigmateriaal (onderlijnen, haken etc etc)
* Gasbussen
* Vuur
* Colemanstove of Camping stelletje
* Koelbox
* Foto materialen
* Vergunningen
* Paspoort/ Rijbewijs
* Pasfoto voor je Carte d'identité
* GSM
* Reisverzekering
* Papieren voor het thuisfront
* Verzekeringspapieren / polisnummer noteren
* nederlands / frans woordenboekje
* Telefoon boekje
* Wereld ontvanger
* Anti insecten middel
* Afwasbakje en toebehoren
* Handdoeken
* Blikopener
* Zakmes
* Aantekeningen boekje
* Voerboot Met toebehoren

VOEDSEL/ DRINKEN

* Flessen Spa, Barleduc. Alles wat afgesloten is verpakt
* Lange houdbaarheids voedsel
* Zout en peper
* Kaakjes voor overdag (het is vullend)
* water / ton
* brood / beschuit
* campingboter
* jam / smeerworst / kaas / spek
* eieren
* zout / suiker / kruiden
* Vifit / frisdrank / bier / aa drink
* fruit / uien
* aardappels in blik
* knakworstjes
* soep
* mueslirepen / sultana
* koekjes / pepermunt
* nasi
* thee / koffie
* koffiemelkpoeder
* mayonaise / appelmoes
* paracetamol


TRANSPORT

* Een goede auto
* Aanhangwagen
* Trailer
* Check je banden van te voren
* Verlichting van de auto dient goed te zijn
* Transport banden (eventueel voor bagage op het dag)
* Imperial voor op dak
* Gereedschap
* Wegenkaarten
* ANWB Reis en krediet brief
* Auto papieren
* Gevaren driehoek

AAS

* Voldoende boilies
* Hennep
* Tijgernoten
* Pellets
* Pinda's
* Mais
* Zuurkool tonnetjes voor het vervoer (let op neemt wel ruimte in)
:lol: :lol: :lol:

Owjah Bron: Bagagelijst ''Frankrijk''
.


Damp,zonnetje vogeltjes en de rust,dat is wat een mens belust
Gebruikersavatar
Anes Kadic
Berichten: 112
Lid geworden op: 12-07-2007 03:58
Locatie: Twente
Contacteer:

29-05-2010 20:53

Dankje voor de moeite Leen!
Zo te zien hebben we, wat de reis betreft alles voor mekaar. Toch altijd handig om een lijstje als deze bij de hand te hebben!

Anessss
Vissen begint daar waar het verlangen naar gewicht ophoudt, en het een worden met je passie je drijfveer is
Steintje Verheggen
Berichten: 289
Lid geworden op: 25-01-2008 18:12
Locatie: Hilvarenbeek

29-05-2010 23:30

Ik zou de bewaarzakken wel thuis laten. Zijn ze niet zo happig op in frankrijk en kan euro's kosten als je controle krijgt.
Gebruikersavatar
leen goudappel
Berichten: 6376
Lid geworden op: 09-07-2008 17:11
Locatie: Trakker Armo

30-05-2010 11:42

Bewaarzak,makkelijk voor andere doeleinde


Boilies vers houden in een lekker windje bijvoorbeeld.
.


Damp,zonnetje vogeltjes en de rust,dat is wat een mens belust
Gebruikersavatar
Anes Kadic
Berichten: 112
Lid geworden op: 12-07-2007 03:58
Locatie: Twente
Contacteer:

30-05-2010 13:06

We zakken uberhaupt geen vissen, dus ook niet in Frankrijk! :)
Nachtfoto's zijn minstens zo mooi, en hebben ook hun charme.
It's the beauty that counts not the pictures ;)


Anessss
Vissen begint daar waar het verlangen naar gewicht ophoudt, en het een worden met je passie je drijfveer is
Gerrit Hees

30-05-2010 17:02

Neem genoeg boillienaalden mee. Niets is lulliger dan er paar zoek te raken en zonder te komen zitten.
William Snijders
Berichten: 60
Lid geworden op: 13-01-2010 06:58

03-06-2010 21:29

Echt een toplijst Leen!!!

Mocht ik ooit naar frankrijk gaan wat ik wel van plan ben, dan hoef ik op die lijst alleen maar te vinken.

Merci
Met vriendelijke Groet.


KarperKoorts
Gebruikersavatar
jasper van gelderen
Berichten: 625
Lid geworden op: 25-09-2009 17:04
Locatie: wamel

06-06-2010 16:13

mooi gedaan leen
misschien is het makkelijk om zo'n solar zonnepaneel aan te schaffen kun je je batterijen, accu's, telefoon etc. opladen :wink:
suc6
groeten, jasper

"There Are No Shortcuts To A Place Worth Being"
jasper korll
Berichten: 170
Lid geworden op: 14-07-2007 15:58
Locatie: Utrecht

22-06-2010 14:01

jasper heb je er zelf ook zo'n solar panneel??
hoe werkt het precies mag ook via pb om dit topic on topic te houden..
Gebruikersavatar
leen goudappel
Berichten: 6376
Lid geworden op: 09-07-2008 17:11
Locatie: Trakker Armo

22-06-2010 14:03

Even voor de duidelijkheid

Ik heb dit niet gemaakt,iemand anders.Staat al op het Forum heb het enkel gekopieerd.


GreetZz
.


Damp,zonnetje vogeltjes en de rust,dat is wat een mens belust
Gebruikersavatar
jasper van gelderen
Berichten: 625
Lid geworden op: 25-09-2009 17:04
Locatie: wamel

29-06-2010 17:39

is gewoon een klein zonnepaneeltje van ongeveer 15 bij 15 (denk ik)
en zitten een behoorlijk aantal stekkers bij voor ongeveer elke aansluiting
heb hem niet maat van me wel
super handig dingetje voor weinig
groeten, jasper

"There Are No Shortcuts To A Place Worth Being"
Plaats reactie