gaatjes in zijkant van boilies


Plaats reactie
wouter van der born
Berichten: 2
Lid geworden op: 23-03-2006 17:05
Locatie: leiden

27-03-2006 21:07

dit jaar begin ik voor het eerst met zelf boilies maken.

mijn mix is:
250 gram tarwemeel- volkoren
125 gram maismeel
80 gram trouvit
40 gram vismeel
20 gram tarwegluten
ik gebruik hiervoor 6 eieren

als ik met de boilieplank rol ontstaan er gaatjes aan de zijkant.
komt dit door het rollen?
of misschien door de samenstelling van de mix?

wie kan mij helpen?
Gebruikersavatar
Bas Stevens
Berichten: 452
Lid geworden op: 20-04-2004 09:20

27-03-2006 21:50

Hoi Wouter,

ik ken het. Waarschijnlijk doe je een iets te dikke sliert deeg tussen je rolplanken. Er zit dan dus iets te veel deeg in elke 'boiliesleuf' van de boilieplank, waardoor je nooit mooie ronde boilies kan draaien. Het gevolg is dat er in het midden van de boilie een gaatje ontstaat.

Kortom, je moet precies de juiste diameter sliert deeg op je plank leggen. In het begin is dit even lastig, maar oefening baart kunst.

Groet
Bas
Gebruikersavatar
tino beunk
Berichten: 2626
Lid geworden op: 29-03-2005 18:42
Locatie: Duiven

28-03-2006 00:01

klopt als een bus :wink:
~~Dreams can be true.~~
Gebruikersavatar
Kevinskie de Boer
Berichten: 542
Lid geworden op: 12-02-2005 17:34

28-03-2006 13:41

ja idd.... mag jij blij wezen gelijk bij je eerste antwoord een goed antwoord :wink:
Ga toch vissen, dan vang je nog eens wat 8)
wouter van der born
Berichten: 2
Lid geworden op: 23-03-2006 17:05
Locatie: leiden

28-03-2006 15:49

als je de sliert te dun maakt dan worden het tonnetjes.
iets te dik, dan eitjes met die gaatjes aan de zijkant.

ik weet wel oefening baart kunst,
maar met een mix waar polenta en griesmeel in zat kwamen met dezelfde slierten kwamen er geen gaatjes.
zou het door het tarwemeel-volkoren kunnen komen.
dit heeft toch een wat grovere structuur. die andere boilies waren wat gladder.
of ligt het toch gewoon aan het draaien
Gebruikersavatar
Bas Stevens
Berichten: 452
Lid geworden op: 20-04-2004 09:20

28-03-2006 16:18

uiteraard kan het deels aan de structuur van je deeg liggen. Als je deeg te grof/korrelig is dan zouden je boilies eerder gaatjes kunnen vertonen. Maar griesmeel is ook redelijk grof. Misschien moet je een bindmiddel aan je ingrediënten toevoegen, zoals aardappel(zet)meel. Hierdoor blijft het deeg beter bij elkaar.

Groet
Bas
Gebruikersavatar
Diego van den Hurk
Berichten: 187
Lid geworden op: 06-04-2004 19:42
Locatie: Lommel (België)

28-03-2006 20:34

of effe een spuit halen van 12.50 € ben je er van af want met de hand worsten rollen is niet alles vind ik heb het 1 keer gedaan maar pfffff
:lol:

of die van de liddl avn 3.50 :D :wink:
Nature,something beautyfull, so don't mess with it.
Pr.:30 pond so far
Gebruikersavatar
Thijs Tweebeeke
Berichten: 216
Lid geworden op: 01-08-2002 02:00

29-03-2006 17:32

mja kilos deeg spuiten met zo'n spuit veroorzaakt ook heel wat kramp, dus het logische vervolg daarvan is natuurlijk een compressor....

met die boilies met gaten in de zijkant kan je trouwens gewoon vissen hoor...geen probleem zolang je niet op lange afstand hoeft te voeren..
jacco noordermeer

30-03-2006 16:40

waarschijnlijk heb je niet de goede zak trouvit gehad
je moet de fijnste hebben welk nr er bij hoort weet ik niet

zelf heb ik het ook ooit eens gehad en ben over gestapt op de poedervorm :wink:
Gebruikersavatar
Peter Alter
Berichten: 161
Lid geworden op: 15-03-2006 17:19

11-04-2006 15:31

klopt als een bus Jacco... :wink:
Gebruikersavatar
Marck de Jongh
Berichten: 491
Lid geworden op: 28-04-2004 17:27
Locatie: Blaricum/Velp
Contacteer:

03-06-2006 22:22

Eetlepel zonnebloemolie of olijfolie erdoorheen en klaar is kees;)
The Carp, The Whole Carp, And Nothing But The Carp, So Help Me God...

Binnekort online, http://www.karpertotaal.nl!
PR NL: 24 pond spiegel
PR FA: 28 pond Spiegel
Gebruikersavatar
Marco Mensing
Berichten: 5504
Lid geworden op: 18-09-2002 02:00

04-06-2006 09:56

Trouvit is er volgens mij in verschillende maten ;
Gemalen; 000 en 00,
Korrel; 0 & 1 & 2 & 3 en 4 mm .

Als je gewend bent om met de gemalen varianten te draaien ( 000 en 00 ) dan blijft je deeg ongeveer gelijk van diameter. Op het moment dat je aan de slag gaat met de korrel varianten ( vanaf 0 dus, een kleine gitzwarte korrel ) , zal het deeg na het aanmaken met de natte fase dus gaan uitzetten. Is dus alleen te voorkomen door het deeg voor langere tijd te laten staan en zodoende de korrels de tijd te geven zich vol te zuigen met de eieren zodat de korrels allen verzadigd zijn en dus niet meer zullen zwellen.

Of je zet er een ander spuitmondje op én snijd deze op maat zodat er een iets dunnere worst uitkomt die nog wat kan zwellen zodat je dan wel de juiste diameter worst hebt.
Plaats reactie