boilies rollen een vak apart???


Plaats reactie
Alexander Sminia
Berichten: 23
Lid geworden op: 08-01-2002 01:00
Locatie: rozenburg ZH

14-06-2002 00:05

probleem:
Tijdens het boilies rollen blijven er op de plank regelmatig niet gerolde boilies over
dit is zeer frustrerend.wat moet ik doen?
Er lijkt mij met de ingredienten en hoeveel heden niets mis. of toch wel?

Ik gebruik als bulk mix de volgende ingredienten:
* vol vet sojameel 500 gram
* maismeel 600 gram
* polenta 500 gram
* griesmeel 400 gram

als toevoegingen
tarwegluten
Vismeel
paprikapoeder
vetsin en flavour
Mike van Zijl
Berichten: 324
Lid geworden op: 08-02-2002 01:00
Locatie: Amsterdam

14-06-2002 09:31

Hallo Alexander.

Niet gerolde boilies?
Bedoel je dat ze open of in kussenvorm in de sleuven blijven zitten?
Als dat zo is, is de diameter van de worst niet geschikt voor de roltafel.
Dit luistert heel nauw en komt soms wel op een halve milimeter aan.
Oplossing: spuitmond beter op maat zagen/vijlen/schuren.

Wat ook kan is dat de deegworst blijft plakken aan de roltafel.
Oplossing; de worsten bestrooien met de droge mix.
Dit rolt erg goed, de rolplank blijft langer schoon en de losse mix die aan de buitenkant van de boilies zit, zweeft onderwater straks heel mooi rond je boilies.

Geen (nooit) olie op de rolplank of de worsten doen. De rolplank heeft dan geen grip meer op het deeg en kan geen ronde boilies maken.
Het deeg gaat dan schuiven i.p.v. rollen.

Aan een mix kan het eigenlijk niet zo gauw liggen als het deeg genoeg binding heeft tenminste.

Succes,


Mike
Alexander Sminia
Berichten: 23
Lid geworden op: 08-01-2002 01:00
Locatie: rozenburg ZH

18-06-2002 16:52

heel erg bedankt mike voor je reactie
de boilies liggen inderdaad uitelkaar op de plank en ik gebruikte dan ook olie.

Nu doe ik dat dus nooit meer en ga je advies zeker toepassen.

Mvg alex
Piotr Schiettekatte
Berichten: 731
Lid geworden op: 05-01-2002 01:00
Locatie: Maaseik (België)

18-06-2002 19:34

Mike,

ik heb altijd goede boilies gehad, ze rolde goed en waren rond.
Nu heb ik eens vismeelboilies gemaakt en ik had juist hetzelfde probleem. Ik had dezelfde roltafel en dezelfde spuit gebruikt, dus daar lag het niet aan. Ik had ook geen olie of zo gebruikt, hetzelfde als altijd.
Maar het deeg was wel anders als normaal. en het was toch een recept wat veel gemaakt word.

Piotr
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

18-06-2002 21:30

Hallo Piotr,

Mike is voor twee weken naar Zuid Frankrijk, zoals Aart al aangaf in een andere topic.

Zal proberen jou verder te helpen nu Mike er niet is.
Allereerst moet je wel even aangeven hoe anders het deeg aanvoelde.
was het droger, korter en kruimelig of juist erg soepel?
Vermoedelijk zul je wat meer vocht in het deeg moeten verwerken omdat de toegevoegde vismelen dit vocht ook opnemen en daardoor het deeg te kort of brokkelig word.

ga je lezen,

sportieve groeten Henk
Piotr Schiettekatte
Berichten: 731
Lid geworden op: 05-01-2002 01:00
Locatie: Maaseik (België)

19-06-2002 20:05

Henk,

het deeg voelde erg kruimelig aan, zo zag het er ook uit.
Maar dan zal ik het volgende keer eens proberen om er 1 of 2 extra eieren in te doen.

Bedankt.
Groeten piotr
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

09-07-2002 16:55

Piotr,

lukt het nu wel?
Of moeten we nog wat anders bedenken?

Groeten Henk
Gebruikersavatar
Eus Molewijk
Berichten: 2418
Lid geworden op: 13-01-2002 01:00
Contacteer:

10-07-2002 20:52

Piotr,

Het kan ook zijn dat het deeg zogauw het uit de spuit komt iets uitzet waardoor de diameter van de worst iets te groot is.
Dat verklaart ook waarom het normaal wel goed ging, de andere mix zette gewoon minder uit.
Het antwoord hierop is een nieuw tuitje met een iets kleinere opening.
Het best koop je die gele tuiten die je zelf op maat moet maken.
Je begint met een opning die pakweg 2mm kleiner is dan de diameter van je gewenste boilie en haalt er dan steeds een ringetje van een halve mm af.
Als je worst te dun is merk je dat doordat je boilies de vorm van een pellet krijgen, zijn je worsten te dik krijg je ovale boilies of rollen de boilies open of hebben een gat erin.
Zoals Mike al zei dit luistert echt heel nauw.
Succes, Eus.
Piotr Schiettekatte
Berichten: 731
Lid geworden op: 05-01-2002 01:00
Locatie: Maaseik (België)

13-07-2002 11:50

Het gaat al stukken beter, ik denk als ik nu nog een beetje aan mijn spuitkop verander dat ze prachtig rond zijn. ik krijg er nu toch al bollen van gedraaid.

Bedankt
piotr
Plaats reactie