Hengelaanschaf, test curve?


Plaats reactie
Roel Stuurop
Berichten: 74
Lid geworden op: 03-06-2002 02:00
Locatie: Appeltern
Contacteer:

04-06-2002 20:18

Een vraagje, ik ga binnenkort 2 nieuwe hengels aanschaffen, maar waar moet je op letten?

Ik heb wat folder doorgegeken en daar staat bij wat hengels test curve, kan iemand mij vertellen wat dat inhoud.

Zijn hand-builds veel beter dan gewone?
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

04-06-2002 20:50

Roel,

Met testcurve wordt aangegeven hoeveel kracht er voor nodig is de hengel in een 90° curve te trekken. Is geen gestandaardiseerde methode, wat geeft dat hengels van verschillende afkomst nog al verschillend geklasseerd kunnen zijn. Hand-build kan erg mooi zijn, maar daar zijn de prijzen naar. Het beste advies is om eens bij een goede hengelsportwinkel te gaan kijken. Zonder alles over één kam te willen scheren ben je waarschijnlijk beter af bij een kleinere specialist dan bij de paar supergrootgrutters in het land. Zoek er één die redelijk bereikbaar voor je is en wordt er vaste klant. Voor handbouw zijn er ook een aantal. Zoek maar op het web. Op een enkeling na gaan de prijzen snel boven de 350 euro. Zou ik pas aan beginnen als je een beetje weet wat je zoekt.

Succes er mee, Kees
matthijs voschezang
Berichten: 67
Lid geworden op: 10-07-2002 02:00

19-07-2002 20:10

met de testcurve wordt bedoeld, de het gewicht, wat je maximaal aan de hengel kan hangen, voordat de hengel zijn maximale curve/kromming bereikt heeft.

De tustcurve kan het best tussen de 1 3/4 en 2 3/4 liggen, volgens mij, maar voor de zekerheid kun je dat laatste nog eens navragen.

succes
En een goede vangst voor iedereen
Gebruikersavatar
Kees Vaags
Berichten: 934
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Locatie: Aalten

21-07-2002 20:53

als ik je een testcurve moet adviseren, dan zou ik voor 2.25 tot 2.5 gaan, een hengel waar je in de meeste situaties in nederland goed mee uit de voeten kunt.
een andere tip is om eens naar een wat kleinere hengelsport zaak te gaan (ja alweer), en daar te vragen naar evt. 2e hands hengels. vaak zijn dit hengels van een redelijk goede kwaliteit, maar worden ze door de 1e eigenaar niet meer gebruikt omdat hij bijv. zwaardere hengels is gaan gebruiken. laat je bovendien goed voorlichten, en denk ook na over hoe je visserij zich naar jou idee gaat ontwikkelen, hengels waar je nu mee vist, kunnen wellicht over een jaar net niet toereikend zijn. koop zogezegd een klein beetje 'op de groei'
groetjes Da Fox
Gebruikersavatar
Bob van Biemen
Berichten: 503
Lid geworden op: 04-05-2002 02:00
Locatie: Loosdrecht
Contacteer:

21-07-2002 23:48

Op 2002-07-19 20:10, schreef matthijs voschezang:
met de testcurve wordt bedoeld, de het gewicht, wat je maximaal aan de hengel kan hangen, voordat de hengel zijn maximale curve/kromming bereikt heeft.


Mathijs, lees nog even de eerste reactie van Kees Ouwehand door, Je slaat de plank hier namelijk finaal mis. Geeft niks, kan gebeuren. :wink:

De zwaarte van de hengel kan je het beste af laten hangen van het type water wat je er mee wil gaan bevissen. Dit geld dus ook voor de soort actie die de hengel heeft, noem even medium taper/fast taper.

Over het algemeen voldoet een medium taper van tussen de 2 en de 2,5 lbs. Voor zwaar sleur en trek en smijtwerk kan je beter wat zwaarder gaan met een fast taper, ook voor obstakelvisserij.
hoewel 2,5 lbs mediums zich er ook prima voor lenen.
Voor kanaalvisserij onder de top zou ik persoonlijk niet meer dan 2 lbs medium tapers nemen.
Het is ook een persoonlijke keuze, hoe ver wil je en durf je je hengel te laten buigen?

Altijd moeilijk die keuze dus bij aanschaf van nieuwe hengels, het mooiste is om 3 of 4 verschillende soorten hengel sets te kopen, maarja het geld groeid niet aan de boom en ook niet op de rug.

Zelf heb ik 2 lbs stokken voor het kortere (kanaal) werk en 2,5 lbs stokken voor het algemene en het veeleisende werk. Beide medium tapers.

Handbuild's zijn niet per definitie beter dan fabrieks hengels.

Het voordeel van handbuild is dat je de hengel naar eigen inzicht kan laten opbouwen. Bijvoorbeeld: dikte van de kurk, aantal ogen, zetting van de ogen, kleur wikkelingen lengte van de greep, soort ogen rvs cone of juist geen cone, rvs ringetjes, soort, de maat van de railhouder, Zelfs het opschrift kan je zelf bedenken, etc etc etc.... Niet iedere hengelbouwer laat jouw beslissen wat hij met de hengel moet gaan doen er zijn er een aantal die vinden dat jij niets in te brengen hebt, mijn advies is:
Luister naar zijn adviezen, zeker voor wat betreft de ogenzetting. Maar zorg wel dat je de uiterlijke details zelf mag beslissen, het oog wil ook wat, je moet er zelf vele uren naar kijken. :roll:

Met veeleisende groet van Bob

_________________
Als ze me missen dan ben ik vissen.

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Bob van Biemen op 2002-07-22 00:07 ]</font>
Appie Boertien
Berichten: 34
Lid geworden op: 15-11-2003 01:00
Locatie: Brunssum
Contacteer:

15-11-2003 19:29

Op 2002-07-19 20:10, schreef matthijs voschezang:
met de testcurve wordt bedoeld, de het gewicht, wat je maximaal aan de hengel kan hangen, voordat de hengel zijn maximale curve/kromming bereikt heeft.

De tustcurve kan het best tussen de 1 3/4 en 2 3/4 liggen, volgens mij, maar voor de zekerheid kun je dat laatste nog eens navragen.

succes
En een goede vangst voor iedereen

Niet de "maximale kromming", maar gewoon 90 graden.
Toon Fokkema
Berichten: 569
Lid geworden op: 13-05-2003 02:00

29-11-2003 13:51

Even mijn (wellicht naieve) inbreng:

't is een kwestie van geduld, voor heel limburg hollands lu ...ehh da's iets té naief :wink:

Kijk even naar het waterbeeld van Nederland. Heel veel weteringen, grindgaten, zandafgravingen etc etc. Ga je op Nieuwkoop vissen, of ga je in 't stadspark vissen. Dat lijkt me een vrij belangrijke afweging. Weliswaar uitersten, maar wel belangrijk. Zolang je niet op wateren vist zoals bijvoorbeeld Nieuwkoop, Hollandsch Diep, IJsselmeer, Loosdrechtse Plassen etcetera, dan heb je mijns inziens meer dan genoeg aan een hengel van maximaal 2.25lbs. Vooral op grindputten, zandafgravingen waar weinig tot geen rommel in het water aanwezig is, en waar de bezetting varieert van een pond of 5 tot een pond of 30, is een hengel van meer dan 2lbs zelfs overkill. Kijk als je vist op een put met veel begroeiing aan de kanten, en waar er door afkalving zo nu en dan eens een boom 't water in sodemietert, dan heb je natuurlijk een valide reden om met een 2.5lbs'er en 30/00 t/m 35/00 te vissen. Vis je echter op een standaard grindgat met weinig obstakels in 't water, dan kan je met gemak met een 1.75-2lbs'er en 24/00-26/00 aan de gang.

Ikzelf vis vrij vaak in een zandafgraving (natuurgebied) in een kom die compleet begroeid is met bomen, tot in 't water aan toe. Dan kan ik daar wel met 1.75lbs en 25/00 gaan vissen, maar dan weet ik dat ik heel vaak de controle over de vis mis, en dat is precies wat we niet willen hebben. Maar zelfs dan vis ik nog met 2-2.25lbs en 31/00 (Triton handbuilt + Berkley big game). In mijn optiek is 3lbs dan veel te zwaar. Populatie speelt daar natuurlijk ook in mee, de zwaarste exemplaren zitten op de 24-25 pond. En ik moet zeggen, ik heb nog maar heel weinig vissen verspeeld door het ontbreken van controle. Anders wordt het natuurlijk als je op (bv) 't Hollandsch Diep gaat vissen. De vissen daar zijn vele malen sterker (rivierkarper), en dan weet je dat je dan moet gaan sleuren zodat zo'n beest niet om een dukdalf heenzwemt of een takkenbos induikt. Een 15ponder op een rivier of groot meer is sowieso veel sterker dan een 20er of 25er van een klein putje. Er speelt dus uiteindelijk veel meer mee dan alleen "wat voor hengel moet ik kopen".

Bovendien, en veel mensen snappen dat misschien niet, je kan wel 3lbs'ers kopen, en voor de eerste keer gelijk op Nieuwkoop gaan vissen, maar dan wordt het een heikele zaak om uberhaupt een vis te landen (als je em al aan de haak krijgt). Ervaring is een keyword in deze. Ik vis nu zo'n 20 jaar, en ik kan met een gerust hart zeggen dat ik precies weet wat ik wel en wat ik niet kan doen met m'n materiaal. Trust me, ik kan een hele hoop doen met m'n Tritonnetjes :smile: Iemand die nog niet zo lang vist, weet gewoon niet wat ie kan doen met zo'n hengel, en bij een snoeiharde run maakt dat alle verschil van de wereld. Oftewel of jij die niet al te veel druk durft te zetten, of ik die me schrap zet en werelddominantie uitstraal naar onze vriend cyprinus carpio.

Nu ga ik ratelen, maar ja.. Ik snap trouwens sowieso niet waarom mensen gelijk hengels kopen van honderden euro's per stuk. Natuurlijk moet je wel betrouwbaar materiaal hebben, maar dat drukt zich niet in geld uit. Zoals m'n absolute held Jan Junge al schreef, tegenwoordig worden er geen echt slechte kwaliteit hengels meer gemaakt. Enige wat je daar op aan kan merken zijn eventueel de dikte van de blank, type ogen en of de hengel goed is afgebouwd. Een hengel kan nog zo goed zijn, als de reelhouder ineens losschiet, heb je gewoon een probleem. Zorg er dus voor dat als je je hengels koopt, dat je een goede relatie met je winkelier hebt dat het makkelijk om te ruilen valt. Of, als je een reservetype hengel gezien hebt bij de winkel, dat je je hengels om kan ruilen voor een ander type.

Conclusie: je kan niet zomaar zeggen wat voor een hengel je moet gaan kopen. Heel veel wordt bepaald door de ervaringen die mensen hebben met een bepaalde hengel. Als je in het beginnende stadium bent, kies dan een wat goedkopere hengel bij een shop die betrouwbaar is, en waar je ze eventueel nog in kan ruilen als ze echt niet blijken te bevallen.

Groetjes uit Brabant,
Gebruikersavatar
peter postema
Berichten: 2599
Lid geworden op: 08-01-2002 01:00
Locatie: Westerlee (GN)

29-11-2003 22:36

Mathijs,
de exacte defenitie van testcurve is iets anders als jij probeert weer te geven, je zit aardig in de buurt maar je mist een essentieel iets, Appie begon er al over de hoek. Zoals jij het er neerzet mathijs heb je het over het werpvermogen v/d hengel dat heeft namelijk te maken met max gewicht of wel:

Elke hengel bezit een ideaal werpgewicht, het werpgewicht moet in balans zijn met de hengel. Zou je een te hoog werpgewicht gebruiken dan zal de hengel overbelast worden met als gevolg ondermaatse werpafstanden. Het tegengestelde kan ook bij een te laag werpgewicht, de buigkracht v/d hengel blijft ten dele onbenut.
Dit gaat natuurlijk niet op in elke tak van de karpervisserij. Het ideale werpgewicht komt vooral ter sprake als we spreken over de lange afstandsvisserij maar is tevens afhankelijk van de te bevissen situatie.
Het is wel een feit dat hoe hoger de testcurve hoe hoger het werpgewicht dat men kan gebruiken dus daarin komt je verhaal naar voren.

De testcurve van de hengel zegt iets over de kracht of het gewicht wat nodig is om de top v/d hengel een rechte hoek te laten maken ten opzichte van het achtereind of wel het 90 graden verhaal van appie.
Deze Testcurve wordt uitgedrukt in LB,des te hoger de testcurve des te strakker de hengel blijft bij een belasting.

Als je in principe op alle meest voorkomende wateren in nl en fr uit de voeten wilt dan is een TC van 2.5lb ruim voldoende, zou je iets verder moeten werpen is wat mij betreft 2.75lb het uiterste maar goed ieder zijn voorkeur.

met vriendelijke groet,
peter



<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: peter postema op 2003-11-29 22:39 ]</font>
Gebruikersavatar
Henri van der Wal
Berichten: 730
Lid geworden op: 29-01-2002 01:00
Locatie: visPASloo
Contacteer:

30-11-2003 00:55

Werpgewicht en testcurve zijn 2 verschillende dingen, daarnaast heb je nog te maken met de opbouw van de hengel...zit de actie in de top of is de hengel mooi parabolisch?
Ik zelf vis voor het gewone werk in Nederland met 2 Lbs. stokken maar gooi er met gemak 150 gram lood over de 100 meter mee weg en durf er dan ook nog een pva-zakje bij aan te doen...ik vind de testcurves van de gemiddeld verkochte hengels van tegenwoordig dan ook veelst te hoog. Soms zie ik collegavissers een vis drillen en zie amper hun hengel doorbuigen...nou sorry geef maar een lichte stok of in iedere geval een mooie parabolische hengel.
Meldpunt Spiegelkarpers Fryslan : spiegelkarpersinfriesland@live.nl
http://www.ksnregiofryslan.nl

http://www.sunrisebaitservice.com - Quality Carpfood
Gebruikersavatar
Kevin van Etten
Berichten: 1472
Lid geworden op: 05-03-2002 01:00
Locatie: Eindhoven

30-11-2003 18:49

Je moet ook durven met een lichter hengel aan de slag te gaan vooral op openwater waarom niet ten eerste het is veel en veel leuker om je vist te vangen op een licht stokje dan op een zware hengel en ten 2 je leert ook wat drillen is! iedereen kan een vis sturen met een 3,5 pondertje maar probeer het eens met een 2 lb hengel of lichter.

Ik zelf kies gewoon vaak mijn penhengel om mee te vissen op open water. Dat zijn mijn hardy 1lb 3,65 en de carpfloat ik vis gewoon op deze stokken met 25/00 en ik vind het geweldig om daar een karper aan te drillen ook de kleinere vissen onder de karpers zijn leuk om op een hardy glas blank te drillen (buigt echt ver)

Maar als ik jou was zou ik een hengel van 2LB tot 2,5LB pakken dit zijn hengels waar je makkelijk mee vooruit kunt in Nederland ik zou er tot 100 gram mee gooien maar dat verschild ook per blank.

Mijn tip ga eens naar een GOEDE hengelsportzaak en laat je goed informeren en kijk niet te snel naar de uiterlijk van de hengel!

groetjes Kevin
Gebruikersavatar
peter postema
Berichten: 2599
Lid geworden op: 08-01-2002 01:00
Locatie: Westerlee (GN)

30-11-2003 19:21

Henri,
klopt als een bus het gedeelte war jij nog op doelt is een 3e qua hengelkeuze namelijk de actie van de hengel ansich.

Met de actie (parabolisch) wordt bedoeld met welke snelheid de hengel zich in originele staat herstelt. Deze actie kan snel of langzaam zijn, een snelle actie gebruik je bij het zetten en werpen over de lange afstanden en bij gebruik van b.v hardere aassoorten.

Een langzame actie gebruik je bij zachte aassoorten en bij het vissen vlak onder de kant zodat je de explosiviteit v/d karper beter op kunt vangen, bijvoorbeeld een penhengel.

en dan hebben we het nog niet eens over het aantal geleideogen gehad :smile: vul dit maar voor jezelf in :wink:

groet,
peter


<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: peter postema op 2003-11-30 19:22 ]</font>
Plaats reactie