??? koken???


Plaats reactie
Rob van den Berg
Berichten: 100
Lid geworden op: 02-03-2002 01:00
Locatie: waddinxveen

06-05-2002 14:25

karpervissers,

Ik ben een beginneling en heb dus nog weinig ervaring met het koken van partikels.
Laasts kookte ik mais. Maar het werd niet zacht zoals er altijd wordt geschreven in allerlei topics en artikelen.
Daarom vraag ik jullie om hulp.
Als jullie bijv. mais of duivenvoer koken dan doe je dit ongeveer 30 minuten.
Wanneer dit eenmaal kookt zetten jullie dan het gas heel zachtjes of laten jullie het gewoon zoals die stond toen het ging koken.
En... Toen ik voor de eerste keer kookte verdampte het water met de partikels erg snel. Moet je dit dan bijvullen of gewoon zo laten.
En... In welke hoeveelheden weken en koken jullie de partikels.

Alvast hartelijk bedankt voor jullie antwoorden,
rob
Christiaan van Klaveren
Berichten: 1178
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Locatie: Zaandam
Contacteer:

06-05-2002 16:13

de mais word ook bijna niet zacht..
alleen verse mais, en uit blik is zacht..

het koken is halfuurtje ongeveer ja..
weken kan met kilo's te gelijk, als het maar genoeg water heeft, en niet na een halve dag weken al weer zonder water staat.
en dit is precies het zelfde met koken, zolang het maar onder water staat..

dus de pan niet helemaal vol gooien met particels, want dat kookt binnen No-Time droog, en als je dan gaat bijvullen duurt het weer voordat het weer aan de kook is...
dus voldoende onder water laten staan, en dan kan je het laten gaan...
anton eckhardt
Berichten: 357
Lid geworden op: 04-04-2002 02:00
Locatie: Wageningen en Nijverdal

27-05-2002 13:17

ik kook mais niet, duivenvoer wel.
als het water kookt kookt het, mag gas wel lager zetten, als het maar blijft koken. en de particels moeten onder water blijven, een deksel helpt hierbij zeker. Damp word opgevangen, minder waterverlies en minder warmteverlies
Roel van den Broek
Berichten: 48
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Locatie: Roosendaal

27-05-2002 13:48

Sorry Anton,

Ik lees hier dat je mais niet kookt??!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ik hoop toch wel dat je het hier hebt over verse mais en geen gedroogde mais??!!
Christiaan van Klaveren
Berichten: 1178
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Locatie: Zaandam
Contacteer:

27-05-2002 13:50

uhmmm ik denk dat hij wel gedroogde mais bedoeld..

maar wat is er mis met je gedroogde mais niet koken ?
ok nu denk je wat een malloot, hij kookt z'n mais niet,
maar mais lang genoeg weken, is al goed genoeg.
ik kook mijn mais ook bijna noooit, in het begin deed ik dat wel eens..
nu nooit meer (*ok de laatste tjid ook bijna nooit meer met mais gevoerd/gevist ;D maar toch)
Roel van den Broek
Berichten: 48
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Locatie: Roosendaal

27-05-2002 14:49

Klopt ik had even niet meer aan het weekproces gedacht, mijn fout, sorry.

MVG Roel
Rob van den Berg
Berichten: 100
Lid geworden op: 02-03-2002 01:00
Locatie: waddinxveen

27-05-2002 15:28

beste vissers,

Jullie zeggen dus dat gedroogde mais niet gekookt hoeft te worden mits het lang genoeg gekookt is. Is dit ook het geval bij andere soorten particles. Bijv. kikkererwten,duivenvoer enz.

alvast bedankt voor de reacties.

rob van den berg
Christiaan van Klaveren
Berichten: 1178
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Locatie: Zaandam
Contacteer:

27-05-2002 16:43

ik ben bang van niet...

Mapple peas, kikker erwten, hennep, etc moeten wel gekookt worden.
anders blijven ze rouw.

het geen waarom alles IN IEDERGEVAL geweekt moet worden, is zodat het niet meer uit kan zetten in de karper z'n/haar maag/darmstelsel, opgeblazen word,
en ontploft/doodgaat.
het koken is meer om de geur/smaak er aan te geven.

ik weet niet of je ook zou kunnen vissen met alleen geweekte kikkererwten etc...
ik denk het wel, maar je zal er heel weinig op vangen denk ik... weinig/tot niets
Gebruikersavatar
Roy Spoelstra
Berichten: 243
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00

27-05-2002 17:07

Nog even een kleine zijstraat : Gekookte mais levert bijna twee keer zo veel voedingswaarde als niet gekookte mais.
Persoonlijk laat ik de mais 2 dagen weken , een halfuurtje koken en dan nog 1 dag weken.Ik ken echter ook mensen die hun mais gewoon een week lang laten weken.Ook die vangen erg goed hun visjes.
Het allerliefste gebruik ik echter gewoon de mais uit blik.
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten: 8217
Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden

27-05-2002 19:04

MAAG/DARMSTELSEL, Christiaan??
En ontploffen??
Vissen is een hobby, geen religie!
Christiaan van Klaveren
Berichten: 1178
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Locatie: Zaandam
Contacteer:

27-05-2002 21:47

Ja precies douwe..

heb ik dat verkeerd dan ? hebben ze geen maag/darmstelsel ?

ik kan me best begrijpen dat als ze teveel eten, en het allemaal nog eens 3x zo groot word, dat er best wel wat kan knappen binnen in.
ok ontploffen beetje groot woord daarvoor.

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Christiaan van Klaveren op 2002-05-27 21:47 ]</font>
Gebruikersavatar
Lesley van Dinter
Berichten: 1642
Lid geworden op: 05-01-2002 01:00
Locatie: Twente

27-05-2002 23:57

Ik ben van mening dat je alle particles na het weekproces het beste nog even kunt koken, de ene soort wat langer dan de ander mischien, het geeft je aas toch een beetje meerwaarde qua smaak en attractiviteit.

MVG LvDinter.
Ron van Setten
Berichten: 466
Lid geworden op: 03-04-2002 02:00
Locatie: Culemborg

28-05-2002 07:51

Is het niet zo dat door het koken de interne stofwisseling van de granen en zaden goed op gaan wordt gebracht, d.w.z. dat de enzymen aan het werk gaan en het door karpers zeer gewaardeerde zetmeel ontstaat?

Op dit moment heb ik een halve emmer reeds een half uur gekookte kekers en maples al ruim een week buiten in de week staan. De buren beginnen ook al te stinken :smile:
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten: 8217
Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden

28-05-2002 09:52

Beste Christiaan, een karper bezit geen maag dus zal ook niet in het bezit zijn van een maag-darmstelsel is het niet?
Wat rauwe partikels wel kan veroorzaken is een verstening/verharding in de darm.
Dit komt doordat de rauwe producten in de darm gaan uitzetten en daar een verstopping veroorzaken.
Er is geen of nauwelijks passage meer mogelijk dus de stoffen hopen zich op.
De karper sterft gegarandeerd, dus het is niet een kwestie of het koken zou moeten, het is een kwestie dat het altijd moet.

De meeste partikels worden bij het koken nog ietsje groter dan na het weken, vandaar dat je de partikels niet alleen moet weken maar ook moet koken.
Met als voordeel voor de visser dat door het koken de zetmelen die niet bij het weken omgezet worden in suikers dit alsnog doen.

Douwe
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

28-05-2002 18:22

Ha Douwe,

Fermentatie-proces heet zoiets, toch?
Je kan het zetmeel-omzettingsproces ook nog versnellen.
Kook een pan of tien particles,
kieper ze allen in een grote regenton,
na enkele uren afkoelen,
1 fles bier plus een pond suiker toevoegen en goed roeren,
roeren elke dag herhalen.
Zie hoe het spul na een dag of wat begint te gisten (omzetting in alcohol en suikers).
En dan laat ik het geweldige aroma nog buiten beschouwing.
Na een dag of vijf voeren, dan knallen de karpertjes erop.

Particles altijd 24 uur weken in liefst lauw water, en zeker een half uur kooooooken.

Hartelijke groeten Henk(hik)
Plaats reactie