tijgernoten slijmen
-
- Berichten: 18
- Lid geworden op: 29-06-2010 22:15
Hallo karpervissers
ik weet dat dit al vaker besproken is maar ik snap er niks meer van
het gaat over tijgernoten bereiden 48 uur laten weken en een paar dagen laten staan
maar bij mij gaan ze NOOIT slijmen en ik heb al alles geprobeert van suiker tot bruin bier en het gaat gewoon niet slijmen
dus nu de vraag hoe doen jullie het?
Alvast bedankt greatzzz roy
ik weet dat dit al vaker besproken is maar ik snap er niks meer van
het gaat over tijgernoten bereiden 48 uur laten weken en een paar dagen laten staan
maar bij mij gaan ze NOOIT slijmen en ik heb al alles geprobeert van suiker tot bruin bier en het gaat gewoon niet slijmen
dus nu de vraag hoe doen jullie het?
Alvast bedankt greatzzz roy
- Douwe Bijlsma
- Berichten: 8217
- Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
- Locatie: Leeuwarden
Geen bier geen suiker, je zit nu in de goede tijd van het jaar.
Zet na het koken de emmer afgesloten weg op een warme plaats, nu dus in de zon.
Zelf gebruikte ik een koelbox, isoleert erg goed dus in dit geval de warmte vast houden.
De noten gaan dan echt wel slijmen.
Warmte is de clou.
Zet na het koken de emmer afgesloten weg op een warme plaats, nu dus in de zon.
Zelf gebruikte ik een koelbox, isoleert erg goed dus in dit geval de warmte vast houden.
De noten gaan dan echt wel slijmen.
Warmte is de clou.
Vissen is een hobby, geen religie!
- Marco Boer
- Berichten: 428
- Lid geworden op: 20-02-2012 20:09
Heb je wel bruine basterdsuiker geprobeerd? Anders gaan ze niet echt snel slijmen. Heeft niet zoveel met warmte te maken, eerder met een gistproces...
Ik kook de (1,5 KG) noten (na 48 uur weken) ruim een uur in water met een kilo basterdsuiker en een oud bruin. Daarna in een emmer buiten laten afkoelen. Die gaan dan binnen drie dagen slijmen, en dan zijn ze toch echt vrij vlot afgekoeld... Soms is die drek zo dik dat ik in kleine handjes moet voeren, omdat er anders een megabrok noten bij elkaar komt te liggen...
Succes!
Ik kook de (1,5 KG) noten (na 48 uur weken) ruim een uur in water met een kilo basterdsuiker en een oud bruin. Daarna in een emmer buiten laten afkoelen. Die gaan dan binnen drie dagen slijmen, en dan zijn ze toch echt vrij vlot afgekoeld... Soms is die drek zo dik dat ik in kleine handjes moet voeren, omdat er anders een megabrok noten bij elkaar komt te liggen...
Succes!
Ciao,
Marco
Werken is voor mensen die niet kunnen vissen...
Marco
Werken is voor mensen die niet kunnen vissen...
- B. de Boer
- Berichten: 141
- Lid geworden op: 02-10-2009 21:56
Het toevoegen van suikers zou in principe niet uit mogen maken of de tijgers wel of niet slijmen! Als je goede noten hebt slijmen ze uit zichzelf na het koken. Mijn persoonlijke ervaring daarbij is dat het dan al binnen een dag gebeurd op kamer tempratuur. Andere ervaringen zijn dat suikers toevoegen het proces kunnen versnellen maar het emmertje weg zetten op een warme plek zoals wat douwe zegt bijv nu in de zon ook.
Gr Bas
Gr Bas
Chill....
Zo belangrijk is het vissen ook weer niet...
Zo belangrijk is het vissen ook weer niet...
- Marco Boer
- Berichten: 428
- Lid geworden op: 20-02-2012 20:09
Mooi man zo'n telefoon, hehehe...
Hmmz, ok dat wist ik dus niet van dat slijmen en automatisch gaan na het koken... Gaan we eens proberen binnenkort...
Ook geen oud bruin erbij doen dan?
Hmmz, ok dat wist ik dus niet van dat slijmen en automatisch gaan na het koken... Gaan we eens proberen binnenkort...
Ook geen oud bruin erbij doen dan?
Ciao,
Marco
Werken is voor mensen die niet kunnen vissen...
Marco
Werken is voor mensen die niet kunnen vissen...
- R de Winter
- Berichten: 3066
- Lid geworden op: 15-07-2010 15:05
- Locatie: JRC Extreme Brolly
- Contacteer:
48uur weken is voldoende
1uurtje koken
daarna in afgesloten emmer vol in de zon zetten achter een raam of idd in een koelbox
en NIET met je handen er in zitten na het koken!! en als je een schep gist erin doet gaat het best aardig te keer in die emmer van je
en bruin beer of suiker hoeft niet echt.
succes!
1uurtje koken
daarna in afgesloten emmer vol in de zon zetten achter een raam of idd in een koelbox
en NIET met je handen er in zitten na het koken!! en als je een schep gist erin doet gaat het best aardig te keer in die emmer van je
en bruin beer of suiker hoeft niet echt.
succes!
Oja joh!!!
- Marco Boer
- Berichten: 428
- Lid geworden op: 20-02-2012 20:09
Bruin beer heb ik ook niet echt voor handen, hoewel de knuffel van mijn dochter er wel op lijkt...
Ciao,
Marco
Werken is voor mensen die niet kunnen vissen...
Marco
Werken is voor mensen die niet kunnen vissen...
- R de Winter
- Berichten: 3066
- Lid geworden op: 15-07-2010 15:05
- Locatie: JRC Extreme Brolly
- Contacteer:
ga maar eens mee met mij marco, dan maak ik wel een bruine beer voor je hahaha
maar ik bedoelde dus bruin bier..
maar ik bedoelde dus bruin bier..
Oja joh!!!
- Marco Boer
- Berichten: 428
- Lid geworden op: 20-02-2012 20:09
LOL!
Ciao,
Marco
Werken is voor mensen die niet kunnen vissen...
Marco
Werken is voor mensen die niet kunnen vissen...
- Douwe Bijlsma
- Berichten: 8217
- Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
- Locatie: Leeuwarden
Marco warmte en gisten gaan wel degelijk samen.
Je hoeft echt niets toe te voegen, goede noten gaan zonder toevoeging goed slijmen.
En inderdaad blijf er met je handen uit en voeg na het koken niets toe, alle goodies zitten opgelost in het kookwater het moet alleen nog omgezet worden.
Je hoeft echt niets toe te voegen, goede noten gaan zonder toevoeging goed slijmen.
En inderdaad blijf er met je handen uit en voeg na het koken niets toe, alle goodies zitten opgelost in het kookwater het moet alleen nog omgezet worden.
Vissen is een hobby, geen religie!
- Mehmet Yildiz
- Berichten: 209
- Lid geworden op: 20-04-2010 21:28
- Locatie: Grunn
Bij mij treed het probleem nog wel eens op dat tijdens het koken er teveel water verdampt zodat ik moet "bij vullen". Ik doe hier dan gewoon kraanwater bij, tevens na een uur koken kom ik ook nog wel eens kookvocht tekort. Dus ook hierbij een beetje kraanwater zodat ze onder water komen te staan.
Heeft dit nog effect op het gisting/slijm proces?
Heeft dit nog effect op het gisting/slijm proces?
- Douwe Bijlsma
- Berichten: 8217
- Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
- Locatie: Leeuwarden
Yep, volgende keer meer water gebruiken en/of minder noten tegelijk in de pan.
Vissen is een hobby, geen religie!
- Marco Boer
- Berichten: 428
- Lid geworden op: 20-02-2012 20:09
Goed, dus niet teveel noten en genoeg water, want bijvullen tijdens het koken is niet aan te raden?
Ga het deze week namelijk meteen ff proberen...
Ga het deze week namelijk meteen ff proberen...
Ciao,
Marco
Werken is voor mensen die niet kunnen vissen...
Marco
Werken is voor mensen die niet kunnen vissen...
-
- Berichten: 74
- Lid geworden op: 28-09-2010 21:22
en hier heb ik nou wat aan.
thanks guys!
thanks guys!
ik heb het deze winter gedaan (een voorraad) en heb het gelijk vedeeld in kleine bakjes een paar bij de houtkachel en een paar op de cv maar die op de cv waren erder aan het slijmen dan bij de houtkachel ivm constante warmte.
een zuidwester wind in het land biggen op de kant
-
- Berichten: 4864
- Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
- Locatie: leeuwarden
Marco Boer schreef:Goed, dus niet teveel noten en genoeg water, want bijvullen tijdens het koken is niet aan te raden?
Ga het deze week namelijk meteen ff proberen...
Bijvullen tijden het koken is geen probkeem hoor. Na het koken de noten met het kookwater in een koelbox et voila in no time perfecte noten!
- R de Winter
- Berichten: 3066
- Lid geworden op: 15-07-2010 15:05
- Locatie: JRC Extreme Brolly
- Contacteer:
klein advies voor het bijvullen van water tijdens het koken:
vul het bij met kokend water om denoot op temparatuur te houden hoef je het minder lang te koken.
vul het bij met kokend water om denoot op temparatuur te houden hoef je het minder lang te koken.
Oja joh!!!