Voor degene die dit gemist hebben op Face book

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Theo de Vries
Berichten: 442
Lid geworden op: 15-02-2003 01:00
Locatie: Lelystad

02-04-2018 14:04

Een bericht van Robert Schneider:

Die vis aan t kruis.
Het ministerie van LNV heeft ontheffing verleend aan de beroepsvisser Klop om -op zijn verzoek- (ontheffing in gesloten tijd) nog een week langer door te mogen vissen in Nationaal Park “de Biesbosch”, wat op de lijst staat van beschermde natuurgebieden. Het argument van Klop was “wegens de strenge winter”.
Sportvissend Nederland staat op zijn kop. Even kijken waarom.
Het leeuwendeel van een vispopulatie is in een biotoop als die van de Biesbosch momenteel paairijp. Dat geldt voor zowel roofvissen (die zijn iets eerder) als zgn witvissen (later). Dat is natuurlijke logica: de kleine roofvisjes moeten nog kleinere witvisjes eten. De periode eind maart tot en met eind mei is dan ook cruciaal voor tenminste handhaving van een vispopulatie. Dan hebben we het nog niet over groei. Het oogsten van hoogzwangere vis betekent derhalve een terugval van een vispopulatie. Immers: de cyclus van voortplanting wordt onderbroken.
Een beroepsvisser maakt gebruik van natuurlijke bronnen (visstand) om die uitsluitend te oogsten voor eigen economisch gewin. De baten zijn voor enkelen. Er staat geen tegenprestatie tegenover, zoals bijvoorbeeld het instant houden van diezelfde vispopulatie. Dat heet “roofbouw”.
De efficiëntie van beroepsvissers, zoet of zout, is tegenwoordig niet meer hetzelfde als pakweg, vijftig jaar geleden. Dat geldt schepen, motoren, bemanning en netten. Als voorbeeld: motoren voor kotters (zee), mogen nog maar 2000pk hebben waar dat ooit 4400pk was op een kottertje van 45 meter. De vismethoden zijn dus ten nadele van de vis veranderd. Dat geldt ook voor de beroepsbinnenvisserij.
Waar men op zee zich steeds bewuster geworden is van diezelfde effecten van roofbouw en er daarom beter gereguleerd wordt (zie de recente documentaire van “Andere Tijden”), blijft de beroepsvisserij in het zoete water hopeloos achter.
De genoemde firma Klop spant hier de kroon. Onlangs is dit bedrijf in het gelijk gesteld door zelfs de Raad van State, om ongelimiteerd (zonder quota) te mogen blijven vissen in het benedenrivierengebied waar datzelfde Nationaal Park onder valt. Wat je rustig falend inzicht kunt noemen.
Het belang van de Biesbosch is het volgende: het is met afstand het belangrijkste gebied van Nederland waar vis zich kan voortplanten en zodoende een levensader is voor de visstand op alle grote rivieren.
Sportvissers melden al jarenlang de teruggang van de schubvisstand in de Biesbosch. Die teruggang houdt niet geheel toevallig, gelijke tred met de toenemende beroepsvisserij op schubvis (witvis, snoekbaars, karper) door diezelfde beroepsvissers.
Aanvankelijk visten die beroepsvissers op paling: de rechten omtrent aal en schubvis waren in Nederland verdeeld. Aal voor het beroep, schubvis voor de sportvissers. Vanwege overbevissing, (ze zijn op), alsmede vervuiling (dioxine) is aal niet langer bron van inkomsten meer voor de beroepsvissers. Vanwege slecht overdachte afspraken en gemankeerde onderzoeken mogen beroepsvissers vissen op schubvis. Dat heeft te maken met de kwaliteit van belanghebbende ambtenaren, persoonlijke belangen, en zelfs familiebanden tussen beroepsvissers en politiek.
De winter van 2017/18 staat op plaats 79/80 op de ranglijst hellmanngetallen (koude wintergetallen) en is derhalve allesbehalve een opvallend strenge winter. Toch is de ontheffing met dat koude argument van firma Klop door het ministerie van LNV gehonoreerd.
Dat wijst op niets anders dan vergaande belangenverstrengeling, persoonlijke bevoordeling, incompetentie en fraude op het ministerie van Carola Schouten (ChristenUnie), lid van de gereformeerde kerken, diezelfde als waar Klop ook toe behoort..
Jan Nanne
Berichten: 196
Lid geworden op: 30-10-2014 12:53

02-04-2018 20:23

Hoe is dit toch weer mogelijk? Schijtziek wordt je van dit soort gasten als Klop.

Ik probeerde vorig jaar een poldermeertje te bevissen maar de lol was er van af het wemelde van de fuiken om de acht meter stond zo'n kreng.

De politiek moet eens gaan inzien dat de sportvisserij veel belangrijker is dan de beroepsvisserij. Een politica van het CDA had hierover onlangs een goed stuk geschreven maar die werd wel meteen aangevallen door de vissenbescherming (jawel die bestaat).

Aan de opkomst van GroenLinks en de PvdD gaan we ook nog veel plezier beleven.
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11593
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

02-04-2018 20:54

https://www.sportvisserijnederland.nl/a ... leend.html

Protest zal wel doorklinken. Voor bezwaar is het echter te laat. Naar mijn ervaring was de kou van korte duur en is er geen sprake van een koude winter. Klop weet het weer mooi te regelen. Inderdaad opvallend.
===== Zen en de kunst van het karperen ======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
jeroen beld
Berichten: 369
Lid geworden op: 20-06-2013 12:25

02-04-2018 22:34

Laten we nu niet op beroepsvissers afzeiken want de beste mensen moeten hun brood ook verdienen.Op dit moment vind ik dat er goed overleg is tussen beide partijen.Of je blij moet zijn met groenlinks en PVD betwijfel ik ten zeerste.Waarom????Ten eerste ik word gek van de windmolens die er oa op ijsselmeer staan en is ook niet bevorderlijk voor vissen......en daar komt bij dat ik gek wordt van de aalscholvers die er op dit moment zijn.Als je alleen al kijkt wat deze vogels opvreten aan vis.....daar valt als beroepsvisser niet tegen te vissen.Mensen onderschat de aalscholvers niet...
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11593
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

02-04-2018 23:03

Welk goed overleg vindt er dan plaats tussen beroep en sport?
===== Zen en de kunst van het karperen ======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
Jan Nanne
Berichten: 196
Lid geworden op: 30-10-2014 12:53

03-04-2018 12:00

Jeroen, dat van Groen Links en PvdD was natuurlijk ironisch bedoeld. Deze parijen zijn een gevaar voor onze liefhebberij.

Wat betreft de beroepsvisserij. De sportvisserij is economisch veel belangrijker dan de beroepsvisserij. Ik zie dat niet terug in de praktijk. Bizar dat één bedrijf bijvoorbeeld het Alkmaardermeer kan bezitten.

Wat betreft die windmolens: heb je het dan over het uitzicht of over geluidsoverlast?
jeroen beld
Berichten: 369
Lid geworden op: 20-06-2013 12:25

03-04-2018 21:46

Uitzicht en geluidsoverlast.De aalscholver vind ik het grootste probleem in de randmeren.Deze beesten vreten elke dag hun eigen gewicht aan alle kleine vissen op onderschat dat niet.
Gebruikersavatar
Antoinette zuidinga
Berichten: 148
Lid geworden op: 10-12-2010 14:32

03-04-2018 21:46

Waarom zouden windmolens op het ijselmeer slecht zijn voor vissen Jeroen?
Onderzoek heeft namelijk al aangetoond dat het juist leven aantrekt en de vissen er veel voedsel vinden.
sportvissers zien altijd de zon in het water schijnen
Peter van zanten
Berichten: 270
Lid geworden op: 17-03-2017 20:51
Locatie: 's-Gravendeel

04-04-2018 00:09

Aalscholvers vreten inderdaad best veel (500gr tot 1 kg per dag) maar dat is vooral kleine en jonge vis. Vlak ook niet uit wat door baarzen, snoeken en andere roofvogels en vissen opgegeten wordt. Al die miljoenen grondels (of hoe heten die krengen) zijn ook een regelrechte plaag. Die zijn met veel te veel en vreten alles op... Maar dat is de natuur en misschien ook een andere discussie.

Maar het beroeps vangt vooral grote en volwassen vis. Deze vis moet voor de voortplanting zorgen. Als deze verdwijnt vangen wij minder maar nog belangrijker: de vis verdwijnt en daardoor ook de roofvogels en (nog niet gevangen) roofvis.

Wat ook heel erg belachelijk is dat de vis niet wordt gevangen voor consumptie in ons eigen land maar dat het grootste deel naar het buitenland wordt verkocht voor visputjes en voor Oostblok voedsel... De mooie uitzet projecten worden ook verziekt door deze broodvissers en ze verdienen geld door o.a uitgezette spiegelkarpers te verkopen.

Met alle respect naar andere "hengelaars" maar veel mensen hebben niet door dat een groot deel van het Nederlandse (en omringende landen) water met elkaar in verbinding staat. Dus wat hier in de biesbosch gebeurd heeft ook effect op de rest van Nederland. Je staat er versteld van welke afstanden een vis kan afleggen.
erik bruinink
Berichten: 21
Lid geworden op: 03-11-2015 21:00
Locatie: Drenthe
Contacteer:

06-04-2018 18:40

https://www.sportvisserijnederland.nl/a ... okken.html

Update: ontheffing zegenvisserij Klop weer ingetrokken

Op woensdag 4 april is door de NVWA bij visserijbedrijf Klop een controle uitgevoerd. Ter plaatse is vastgesteld dat het visserijbedrijf aan het vissen was met de zegen in water waarvoor het geen toestemming had gekregen. Hierdoor was er sprake van illegale visserij.

Op basis van de melding van de NVWA heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vandaag besloten om de ontheffing voor het uitoefenen van de zegenvisserij per direct in te trekken. Dit betekent dat de uitoefening van de zegenvisserij – die anders t/m zaterdag 7 april plaats had kunnen vinden – onmiddellijk gestaakt moet worden.
It’s hard to light a candle, easy to curse the dark instead
Dennis Slagboom
Berichten: 2352
Lid geworden op: 12-01-2010 21:58
Locatie: poeldijk

06-04-2018 19:29

Het is in ieder geval iets. Het is toch aan niemand uit te leggen wat daar momenteel gebeurd.
Let op slagboom !
Jan Nanne
Berichten: 196
Lid geworden op: 30-10-2014 12:53

06-04-2018 19:54

Hebben de mannen van Klop ook nog een boete gekregen voor dat illegale vissen?
Dennis Slagboom
Berichten: 2352
Lid geworden op: 12-01-2010 21:58
Locatie: poeldijk

06-04-2018 22:23

Hadden ze die hele bende maar eens in beslag genomen Jan.
Let op slagboom !
Harm Rademakers
Berichten: 1808
Lid geworden op: 19-03-2012 19:34

07-04-2018 08:49

Koopt ie volgende week een nog grotere boot......
Ze moeten z'n rechten afnemen, hij kan er namelijk niet mee om gaan.

Gelukkig zijn de kerpels ware meesters in het ontwijken van de zegen :lol: :lol: :lol: :lol: gooi er nog maar wat pannenkoekjes bij dus wanneer is de volgende poppenkastuitzetdag ook alweer?
Plaats reactie