Euhh Piet,
Die bol waarmee je vist (MSB/WB) is ook best wel ietsje meer dan een meelballetje met een heel goede flavour..Daar is ook echt wel over de oplosbaarheid van ingrediënten nagedacht, dacht ik toch?
Zelfs een eenvoudig brood is al ietsje meer dan meel met een geur of smaakje..
* ascorbinezuur (vitamine C).
Hobbybakkers doen soms één of twee fijngemaakte vitaminepillen door
het deeg.
* emulgatoren
o E322 lecithine
* gluten
* suiker
* melkbestanddelen, bv.
melkpoeder (t.b.v. smaak en
versheid)
* boter (voor de smaak)
* margarine (voor versheid en groter
volume)
* plantaardig of dierlijk vet (bv. reuzel)
* olie, bv. olijfolie (t.b.v.
zachtere korst)
* enzymen, o.a.
o amylase als bestanddeel van moutmeel waardoor zetmeel wordt omgezet in suiker wat zorgt voor
betere vergisting.
o alfa-amylasen (zetmeelsplitsende enzymen)
o Proteasen (eiwitsplitsende enzymen)
om de elasticiteit van het deeg te verminderen.
o Hemicellulasen
o glucose-oxidasen
o xylanase
o lipasen (vetsplitsende enzymen) als
alternatief voor emulgatoren
Enkele gebruikte stoffen hebben een E-nummer:
* Voedingszuren:
o E260 azijnzuur
o E261 kaliumacetaat
o E262 natriumacetaat
o E263 calciumacetaat
o E270 melkzuur
* Anti-oxidanten:
o E300 ascorbinezuur
o E301 natriumascorbaat
o E302 calciumascorbaat
o E304 vetzuuresters van
ascorbinezuur
* Stabilisatoren / emulgatoren:
o E322 lecithine
o E325 natriumlactaat
o E326 kaliumlactaat
o E327 calciumlactaat
o E471 mono- en diglyceriden van vetzuren
o E472a idem, maar veresterd met azijnzuur
o E472d idem, maar veresterd met wijnsteenzuur
o E472e idem, maar veresterd met mono- en
diacetylwijnsteenzuur
o E472f idem, maar veresterd met azijnzuur en wijnsteenzuur
* Meelverbeteraar
o E920 L-cysteïne, een eiwit
gewonnen uit haar (meestal van varkens)
o E921 L-cystine
o E922 kaliumpersulfaat
o E923 ammoniumpersulfaat
o E927a azodicarbonamide
o E928 benzoylperoxide
o E930 calciumperoxide
De enzymen kunnen afkomstig zijn uit genetisch gemanipuleerde
organismen. Er is echter bij dit gebruik (als proceshulpstof, die
in het eindproduct niet is terug te vinden) geen wettelijke
verplichting om dit bij het product te vermelden.
Vroeger had mijn tante nog geen tieten, en was het gewoon mijn oom..
Groet'n Henk..
still growing Old.