08-11-2016 11:19
Harken en slachten zijn de toverwoorden in het hedendaagse karpervissen. Niet voor niks natuurlijk dat veel karpervissers het in het buitenland en/of op betaalwater zoeken. Voor mij mag het, maar het is bepaald niet mijn ding. Geeft daarnaast meestal ook een vertekend beeld, een (zeer) groot bestand en heel veel visuren(!) betekent, dat als je een beetje kunt vissen, je ook bovengemiddeld vangt.
Veel van die zogenaamde cracks zijn natuurlijk simpelweg ook gewoon min of meer beroepsvissers en het uithangbord van de één of andere aasfirma. Alles draait tegenwoordig om marketing. Velen zullen dan ook weinig verstand van aas hebben en dat geldt ook voor de z.g. teamleden en consultants. Dat het goede vissers zijn, geloof ik graag, maar we zien meestal maar één kant van de medaille en dat zijn de successen, oftewel de man met de (grote)vis foto.
Veel (voor)voeren is nog steeds het credo, o.k. op bepaalde (grotere) wateren werkt het natuurlijk nog steeds. Op drukbeviste en afgesloten wateren is het m.i. in de meeste gevallen onzin, in ieder geval als je met bollen uit de handel vist. Instant kun je er vaak prima op vangen, maar voor de wat langere termijn schieten de meeste denk ik bijna allemaal tekort op bepaalde onderdelen van aas. Waarom? Omdat het merendeel van de bedrijven het totale plaatje niet kent.
Met de huidige watertemperaturen, moet je sowieso heel voorzichtig zijn, met wat en hoeveel je voert. Instant vissen op de juiste plaats is momenteel veel belangrijker.
Het principe van een echt goede bol is niet zo heel moeilijk. Het is geen rocket science tenslotte.
Voorbeeld van een simpele mix (zonder toevoegingen) voor de langere termijn, die ik net bedacht heb en één waar eigenlijk alles in zit. Kun je overigens zonder de toevoegingen ook al prima op vangen.
150 gram l.t. vismeel
50 gram p.d. vismeel
75 gram wpc 80
300 gram Cedé protein mix
50 gram gemalen hennep
50 gram gemalen pinda’s
125 gram patent bloem
100 gram maïsbloem
100 gram maïsgries
De (wateroplosbare) toevoegingen zijn een beetje de krenten in de pap, bepalen mede de smaak (attractie) en het uitlekken. Oftewel het prikkelen van de verschillende chemoreceptoren. Daarnaast hebben ze nog een andere heel belangrijke functie. Iets met geheugen. Toevoegingen ga ik nou niet verder op in.