Duivenvoer koken ik weekwater of vers water?


Plaats reactie
Peter van den broek
Berichten: 56
Lid geworden op: 29-01-2010 23:37

08-08-2011 09:59

Beste allemaal,

Steeds vaker lees ik dat je duivenvoer moet koken in vers water. Ik kook het echter al jaren in het water waarin ik het ook week. Ik week het 3 dagen en kook het 15 minuten. Vervolgens laat ik het met de deksel erop "nagaren". Als ik m'n tong dan tegen een particle houd smaakt het wel een klein beetje zurig, maar als ik vervolgens een paar particles doorbijt en er een paar keer op kauw smaakt het helemaal niet zuur.

Maar wat is het het juiste om te doen?
ferry verhage
Berichten: 53
Lid geworden op: 08-04-2002 02:00

08-08-2011 10:06

Gadverdamme! :lol:

Net ook weer duivenvoer laten weken 3 dagen wat een smerige lucht!

Ik doe daarom altijd even vers water voor ik het kook anders word het vrouwtje boos :o
Liever 24 uur weken 15-30 min koken en gebruiken of invriezen.
Gebruikersavatar
bart bosch
Berichten: 1121
Lid geworden op: 30-11-2009 14:59
Locatie: Stekkenpezer!
Contacteer:

08-08-2011 11:45

Ik kook het alleen als ik de zaden kapot wil koken tot een ranzige boel. anders minimaal 48 uurtjes weken :wink:
MVG, Bart Bosch.
Gebruikersavatar
Hardy Schuilenburg
Berichten: 201
Lid geworden op: 25-10-2010 17:38
Locatie: Breda

08-08-2011 13:01

Ook ik kook in het water waar het duivenvoer tussen de 24 en 48 uur is geweekt. Als het tussen de 15 en 25 minuten heeft gekookt zout er op en laten afkoelen. Na afgieten gaat het de vriezer in. Als ik het wil gebruiken ontdooien en evt nog wat hennep, tijger of blikmais er bij mikken. als het te nat is pellets en of gehakte bollies toevoegen en spodmix is klaar. Door het zout toe te voegen kan het ook in de PVA funnelweb gebruikt worden.
wouter veuger
Berichten: 303
Lid geworden op: 30-01-2011 17:08

08-08-2011 18:56

ik week het persoonlijk nooit,als je het toch gaat koken,zie ik niet het nut om het eerst 3 dagen te gaan weken.gebruik het veelal voor het pennen,kook het 30 a 40 minuter en laat het vervolgens in het kookwater in een goed afgesloten emmer staan,maar maximaal een dag of 5.
Jan Willem Hilverts
Berichten: 1180
Lid geworden op: 10-09-2008 15:27
Contacteer:

09-08-2011 08:17

Ik kook het eerst, week het daarna een weekje en ga er dan pas mee vissen..
--- Toedeledokie ---

Jan Willem

http://www.jw-hilverts.nl
mario van leeuwen
Berichten: 60
Lid geworden op: 13-03-2008 17:57
Locatie: me bivvy

09-08-2011 08:24

altijd vers water
water is een product wat heel snel bederft.
ik week het eerst een dag of 2(wel elke dag schoon water)daarna kook ik het.
allemans vriend.......
Jan Willem Hilverts
Berichten: 1180
Lid geworden op: 10-09-2008 15:27
Contacteer:

09-08-2011 08:32

- Iemand wel eens het water, van het duivenvoer, in water gegooid en gezien wat dat doet?
(En dan bedoel ik na 2/3 dagen weken)
- Iemand een idee wat daar allemaal aan aantrekkinskracht inzit?
- Wel eens van een voer/geur/smaak spoor gehoord? Ja zeg je..??

Waarom alle amino's en andere extra's die op dat moment in het water zitten, wegflikkeren?

- Waarom zouden tijgernoten in hun slijm gelaten worden?
--- Toedeledokie ---

Jan Willem

http://www.jw-hilverts.nl
Gebruikersavatar
Sander Janssen vd L
Berichten: 220
Lid geworden op: 25-07-2011 08:50
Locatie: Soest

09-08-2011 09:26

om deze redenen gebruik ik ook altijd het water van het weken en dat gaat er ook in met voeren !
Gebruikersavatar
Daaf Wolters
Berichten: 4012
Lid geworden op: 02-03-2003 01:00
Locatie: Hengelo

09-08-2011 11:33

Eerst koken, dan een paar dagen laten staan en NIET het water verversen. Als je per sé particles wil wassen ofzo doe dat dan voor het koken, de spullen die tijdens koken en wellen vrij komen wil ik echt niet weggooien.

@ Mario: water bederven? Hoe moet ik me dat voorstellen dan?
Spullen die in dat water opgelost zijn misschien, en zelfs dan moet je je afvragen of die gistingsprocessen wel nadelig zijn voor het aas.
There aint no way but the hard way!

Spiegel gevangen op het Twentekanaal? Skp@ksnregiooost.nl
Jan Willem Hilverts
Berichten: 1180
Lid geworden op: 10-09-2008 15:27
Contacteer:

09-08-2011 11:36

Indd. Daaf.

Particles gaan bij mij niet eerder het water in, eer ze een week staan :) Goed gisten die zooi.
--- Toedeledokie ---

Jan Willem

http://www.jw-hilverts.nl
Peter van den broek
Berichten: 56
Lid geworden op: 29-01-2010 23:37

09-08-2011 21:40

@ Jan-Willem en @ Daaf...

Ben het spul zelf even op gaan eten (hoe ver kun je gaan). Mais, hennep en tijgers smaakten niet zuur. Kikkererwten en die bruine erwten van het duivenvoer wel.

Afgelopen vrijdag alles in de week gezet...

Begon toch te twijfelen... al het weekwater weggegooid. Nieuw water toegevoegd. Zelfs met het koken wéér nieuw water toegevoegd. Na het koken ook suiker (1 kilo op vijf kilo particles) toegevoegd om dat zure eraf te krijgen. Gevolg: plakkende keukenvloer. Zondag 10 kg gevoerd. Gister en vandaag 5 kg gevoerd.

Ik voer op een kanaal. Ik ga van morgen een nachtje. Wie o wie spreekt me nog wat moed in. :)
Jan Willem Hilverts
Berichten: 1180
Lid geworden op: 10-09-2008 15:27
Contacteer:

09-08-2011 22:45

Jan Willem Hilverts schreef:Waarom alle amino's en andere extra's die op dat moment in het water zitten, wegflikkeren?


Na je water te verversen, flikker je al het goede eruit. Dag erop weer verversen, blijft er nog minder over. Koken, komt er weer wat uit,
flikker je het weer weg. Wat blijft er dan nog over????

Kortom, eerst koken, dan weken en vissen. Kan met duivenvoer geen kwaad.

En plakken... Zonder suiker toe te voegen, koken, 3 dagen weken, plakt het ook als de ziekte :) Hoe meer het plakt, hoe beter! Net als tijgernoten. Hoe meer en dikker de slijm, hoe beter! Een zure particle is niks mis mee hoor. Duivenvoer wel is een week laten staan? Of mais een week in de brandende zon.. Gaat het ook soort van slijmen. Eerder gaat het bij mij niet het water in.
--- Toedeledokie ---

Jan Willem

http://www.jw-hilverts.nl
Peter van den broek
Berichten: 56
Lid geworden op: 29-01-2010 23:37

10-08-2011 01:06

Thanks for the support... wel vreemd dat die kikkererwten en bruine erwten zuur beginnen te ruiken/smaken en het mais etc niet.
Gebruikersavatar
stefan laurijssens
Berichten: 1306
Lid geworden op: 04-03-2010 18:17
Locatie: Brielle

10-08-2011 15:19

Bart: Dus eigelijk hoef je dus niet duivenvoer te koken?
Find the fish,
Feed the fish,
Catch the fish,
Please release the fish.
Eddie de Rode
Berichten: 1
Lid geworden op: 16-04-2011 17:26

10-08-2011 17:28

particles kun je beter eerst 24 laten weken en pas koken als ze volgezogen zijn. De eerste keer afspoelen kan,verder in hetzelfde water weken koken en min. 2 dagen laten staan
Plaats reactie