Zieke karpers.


Plaats reactie
michel veenstra
Berichten: 36
Lid geworden op: 19-09-2009 11:28
Locatie: UTRECHT

26-10-2009 23:15

Ik stuite op een post van Remco Brok in okt vangst post geld dan ook echt als voorbeeld.
Ik zou dan ook echt willen weten wat je hier moet doen.
Nu gaat het hier om buikwaterzucht (vermoeden)
Ik doel dus ook naar andere bv zeer zwaar verminkt,ziektes ernstige wonden ect ect.



Bellen? (deskundige bij halen)
Zo ja waar wie?
Gewoon terug zetten??
Andere optie,s ?




Afbeelding

Afbeelding[/quote]




(gelezen op het net)
De behandeling van buikwaterzucht is niet makkelijk en het is verstandig er een deskundige bij te halen. Slechts 5% van alle vissen met echte buikwaterzucht overleven de aandoening. Bij een valse buikwaterzucht uitgaande van de huid is het overlevingspercentage 90%. Bij de valse buikwaterzucht uitgaande van een andere oorzaak in de buikholte is het overlevingspercentage nihil.

Isoleer de zieke dieren van de gezonde en neem zo snel mogelijk contact op met een deskundige! <---- dat is bij koi,s

Nu vraag ik me af of het verstandig is om zo zieke vis terug te zetten.
Ik zou echt met me handen in het haar zitten als ik zoiets vang.


Volgensmij is dit beest in zoverre staat dat overleven nihil is :-?
Gebruikersavatar
Ger Milius
Berichten: 332
Lid geworden op: 19-02-2008 19:29
Locatie: Breda
Contacteer:

27-10-2009 07:11

Er zijn eigenlijk geen opties :(

zo'n beest overzetten is al helemaal geen optie, omdat het gevaar bestaat dat je het hele water waar je hem inzet besmet.
het is een bacteriele aandoening en daar moet je mee uit kijken.

deze vis moet gewoon terug in het water waar hij vandaan komt, de kans dat hij overleeft is vele malen groter dan de andere opties , bij koi ligt het gewoon anders, deze doorgekweekte zwakke dieren hebben al niet veel weerstand en dan komt er nog bij dat de japanse kwekers tegenwoordig geen 100 maar 1000 vissen uit een bak willen halen en dus aangewezen zijn op het veelvuldig gebruik van anti biotica.
dit zorgt er weer voor dat de vissen (bacterie) immuum wordt en dus wordt er vrolijk op los gemikt met poeders en andere shit.
mocht een van de vissen ziek worden ,is het behandelplan een hele omslachtige procedure, het bakje met zout water om de vis in te laten zwemmen en een injectie zijn vaak niet meer afdoende.
wat nog wel helpt zijn vaak de oude middelen van vroeger, oxytetracycline en baytril.

onze vriend karper op de foto zal indien hij voldoende voedsel tot zich neemt waarschijnlijk wel herstellen als de weerstand die hij opbouwd groot genoeg is.

in ieder geval nooit overzetten, ook niet als hij niet ziek is en met zorg behandelen.

groet Ger
Zoals het klokje thuis tikt, tikt het ook langs de waterkant
K. van den Herik

27-10-2009 07:26

dood en in de klikko. dood gaat ie toch en de klikko voor de zekerheid. Daarna alles zo goed mogelijk schoonmaken ivm kruisbesmetting.

Vraag Phil C. maar eens wat er gebeurt alshet beest gaat bloeden. Kan me een dia reeks herinneren met een huilende phil met een dode 50 r
Harald van der Graaf
Berichten: 2465
Lid geworden op: 30-06-2007 09:25
Locatie: arnhem

27-10-2009 07:38

is dit een ziekte die kan worden overgedragen klaas? gr harald
Ik ben Harald uit Arnhem, ik heb een dochter van 7 jaar(Demi).
Als ik tijd heb ga ik graag vissen.
K. van den Herik

27-10-2009 08:08

zou zo maar kunnen

1 en 1 is vaak 2, zeker met karpers lijkt het al gauw op svc
Gebruikersavatar
pj otte
Berichten: 3417
Lid geworden op: 16-09-2006 11:42

27-10-2009 08:44

Persbericht Karperstudiegroep Nederland (KSN) 19 juni 2002
Uitbraak virus(sen) onder karperpopulaties. In april, mei en juni is op diverse plaatsen in Nederland plotselinge (massale) sterfte geconstateerd onder karpers. Opmerkelijk hierbij is dat geen andere vissoorten door de ziekte worden getroffen, alleen karper. In eerste instantie werd er gedacht aan Spring Viraemia of Carp (SVC), maar omdat deze ziekte ook andere karperachtigen zoals voorn en brasem treft, lijkt dit in een aantal gevallen minder waarschijnlijk en zou de sterfte ook kunnen duiden op een andere oorzaak.

De OVB vermoedt dat op grond van het ziektebeeld er sprake kan zijn van het Koi Herpes Virus (KHV), een ziekteverwekker die wel eens opduikt bij Koi-karpers, maar ook kan overslaan naar karpers in het vrije water.

De sterfte is al op verschillende plaatsen in het land aangetroffen,en ook helaas in ons viswater in de omgeving van, Rijsoord, en in het Oosterpark in Ridderkerk. De verspreiding is dus onduidelijk. Echter in het geval van Middelburg is het zeker niet het Koi Herpes Virus daar de betreffende (dode) vissen op dit virus in een laboratorium in Duitsland gecontroleerd zijn.

Het Koi Herpes Virus (KHV) is zeer besmettelijk, veroorzaakt lethargisch (sloom) gedrag, ongecontroleerde zwembewegingen, afsterven van kieuwen, ingevallen ogen, bloedingen, bleke plekken en schimmelvorming op de huid en een hoge sterfte (80 - 100 %). In tegenstelling tot bijvoorbeeld SVC (Spring Viraemia of Carp) is het virus alleen besmettelijk voor Koi en gewone karpers (Cyprinus carpio) en niet voor andere karperachtigen. KHV is het meest actief bij een watertemperatuur tussen de 17 en 23 °C, hoewel door sommigen een boventemperatuur van 27 °C wordt genoemd. Tijdens de zomermaanden kan een sterfte geheel stoppen, om vervolgens in het najaar weer toe te slaan.

Sinds 1998 zijn er verschillende uitbraken van het Koi Herpes Virus geweest in Israël en de Verenigde Staten. Meer recent zijn er via geïmporteerde Koikarpers ook uitbraken bekend in Engeland, Duitsland, België, Frankrijk en Nederland. Veel kwekerijen in Europa hebben momenteel problemen met het virus (en met SVC), waardoor er momenteel in de handel een gebrek aan karper is. Het is duidelijk dat er voor de karpervisserij grote belangen op het spel staan. Het virus is niet besmettelijk of gevaarlijk voor mensen.

De KSN roept karpervissers op niet te vissen in of in de nabijheid van wateren waar sterfte is geconstateerd. Het virus zou zich via b.v. het (nog vochtige) schepnet, onthaakmat of bewaarzak kunnen verspreiden naar andere wateren. Een goede voorzorgsmaatregel is, waar je ook vist, het schepnet, de onthaakmat en bewaarzak na iedere vissessie goed te reinigen en daarna eerst goed te laten drogen. Dit omdat je als karpervisser vaak niet weet waar die sterfteprecies is of geweest is. Het overzetten van karpers is normaal al verwerpelijk, gezien de huidige omstandigheden betekent het dat het gezeul met karpers thans als misdaad kan worden bestempeld. Een bijzondere waarschuwing gaat uit naar de houders van (Koi)karpers in vijvers en aquaria. Zet deze vissen nooit uit in andere wateren!

Verder heeft de OVB behoefte aan goed proefmateriaal, dat wil zeggen een zieke, nog levende vis, om de ziekteverwekker met zekerheid te kunnen vaststellen. De KSN raadt dan ook aan om bij het vaststellen van zieke karpers dit direct door te geven aan de OVB (tel. 030-6058425 of e-mail: gerlach@ovb.nl).opdat medewerkers van de OVB een nog levende karper kunnen komen vangen ( met zegens en electro-visapparatuur) die op kosten van de OVB onderzocht zullen worden op het SVC en KHV virus bij het ID in Lelystad. Op eigen initiatief van twee Hengelsportverenigingen worden momenteel reeds enige vissen onderzocht bij het ID in Lelystad en in een Duits laboratorium.

Op http://www.karperwereld.nl/artikel/virus.php kun je een lijst vinden met mogelijk door het Koi Herpes Virus of Pring Viraemia of Carp besmette wateren.

Het is verstandig om deze wateren de komende tijd te mijden. Mocht je er toch gaan vissen zorg er dan voor dat je visspullen goed gereinigd en gedroogd worden zodat het virus niet verder kan worden verspreid. Verder doen wij een beroep op mensen die in het bezit zijn van een tuinvijver om geen water of watervlooien te scheppen uit een openbaar watersysteem. Dit om verspreiding van het virus tegen te gaan.
Gebruikersavatar
Rick Boerboom
Berichten: 3459
Lid geworden op: 11-07-2002 02:00
Locatie: Doetinchem

27-10-2009 09:54

Het bericht van Peter is zeker handig voor algemene richtlijnen m.b.t. het voorkomen van besmetting van het ene water naar het andere.
Bij de vis op de foto denk ik dat het om buikwaterzucht gaat. Al is het lastig om dit met zekerheid vast te stellen. Ik zie niet echt uitpuilende ogen of opstaande schubben. Buikwaterzucht is meestal niet besmettelijk.
Ik weet niet wat ik met zo'n vis zou doen. Aan de ene kant is het zo dat de vis gevangen is, dus hij eet nog. Dat is heel positief. Bij zieke beesten is het eerste teken van verval vaak dat ze niet meer willen eten. Dan is het goed mis en komt het meestal niet meer goed.
Het is afhankelijk van hoever de vis heen is en of de ziekte besmettelijk is (en of genezing nog mogelijk is). Ik heb er dan niet zoveel moeite mee om een ernstige zieke vis uit z'n lijden te verlossen. Zelf zou ik bij een wilde vis niet lopen klooien met koidokters en experts erbij halen en vis meenemen en medicijnen geven of wat voor gedoe dan ook. Als ik denk dat ie het overleefd EN de rest van populatie niet kan besmetten gaat ie gewoon terug. Als ik denk dat dat niet zo is komt de kliko eerst.
Remco Brok
Berichten: 55
Lid geworden op: 03-01-2005 08:52

27-10-2009 09:56

michel veenstra schreef:

Nu vraag ik me af of het verstandig is om zo zieke vis terug te zetten.
Ik zou echt met me handen in het haar zitten als ik zoiets vang.


Volgensmij is dit beest in zoverre staat dat overleven nihil is :-?




toen ik de vis ving had ik zo ook mijn grote twijfels wat te doen.....
de vis dood maken is gewoon geen optie.. het enige wat ik kon doen is de vis zo snel mogelijk weer terug in het water zetten.
de vis draagt immers zijn eigen gewicht op het droge en dat kan in dit geval zeker niet goed zijn

ik heb inmiddels mijn spullen goed schoongemaakt thuis!
michel veenstra
Berichten: 36
Lid geworden op: 19-09-2009 11:28
Locatie: UTRECHT

27-10-2009 14:37

Ik zie dat de meningen erg verschillend zijn de ene zegt uit z,n lijden helpen en de rest van de populatie veilig stellen wegens besmetting gevaar.

De ander zegt niks te doen gewoon terug zetten en we zien wel.

Heel moeilijk zo,n keuze maken. Daarom vraag ik me ook af waarom hier gewoon niks over te vinden is hoe je als visser hier een keuze moet maken waar de grens ligt of een vis terug te zetten of niet.

Mijn gevoel zegt afmaken maarja ga er maar aanstaan zo,n vis de kop inslaan :-? .
Gebruikersavatar
pj otte
Berichten: 3417
Lid geworden op: 16-09-2006 11:42

27-10-2009 15:26

Ga voor het gemak uit dat we hier te maken hebben met SVC. Nu is het algemeen bekend dat dit virus in de meeste viswateren latent aanwezig is. Onder bepaalde omstandigheden wordt dit virus zeker bij zwakke vissen actief. Het verwijderen van deze zieke vis veranderd niets aan die situatie. Veel belangrijker te zorgen dat er geen overbezetting aan vis optreed. Waardoor ze in gezonde omstandigheden om tot volle wasdom kunnen komen. Dat je hiermee geen garantie af kunt geven spreekt voor zich.


Peter
Aart Lokhorst
Berichten: 8585
Lid geworden op: 03-01-2002 01:00
Locatie: Dronten

27-10-2009 19:11

Vanaf de foto lijkt dit vrijwel zeker SVC (oftewel bij ons ook wel buikwaterzucht genoemd), SVC zit in vrijwel alle oppervlaktewateren en breekt af en toe ergens uit. Zo te zien zal deze vis het ook niet meer redden dus is doodmaken feitelijk de meest diervriendelijke optie in dit geval.
Kees Ouwendijk
Berichten: 487
Lid geworden op: 19-11-2007 19:20

27-10-2009 20:02

Van uit de foto zou ik niet waterzucht roepen, ik zeg ook niet dat het niet zo is.
Maar bij deze vis staan alle schubben nog goed en geen uitpuilende ogen, nu kan ik uit de foto niet zien of de vis vocht verliest. Dit zijn meestal de 3 tekenen van buikwaterzucht je hebt een paar varianten van buikwaterzucht: bacterie, virus of een mengeling van deze twee. je hebt voor het vaststellen een microscoop nodig envoor de viri een elektronenmicroscoop maar je kunt ook gewoon wat roepen.
Nu ben ik ook geen visziekte specialist maar het kan ook gewoon een giga ontsteking van de darm zijn of dat deze vis zijn kuit niet kwijt heeft kunnen raken ?

Wat ik zou doen, de vis gewoon terug zetten.
Gebruikersavatar
Paul van Rhoon
Berichten: 181
Lid geworden op: 19-09-2009 14:33
Locatie: Albrandswaard

27-10-2009 21:41

Vis gewoon terug zetten en de natuur z'n werk laten doen ... een mens slaan we immers ook de kop niet in als die een terminale ziekte heeft ...
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

27-10-2009 21:55

Ach, als de karper drager is van een besmettelijke dodelijke ziekte zou ik niet schromen om hem uit zijn lijden te verlossen. Er is namelijk geen hospitaal die hem in quarantaine neemt en er al het mogelijke aan doet de pijn te verzachten en zo mogelijk het leven te redden. Moet het kadaver dan nog wel opgeruimd worden, zodat andere dieren niet ziek worden of de ziekte meenemen naar een ander water. Ook dat is niet zo heel makkelijk.

In dit geval weet ik het al helemaal niet. Ik zie een opgezette buik, een uitpuilende anus en een geiriteerde, mogelijk onstoken huid bij de buik. Ik zie niet heel duidelijk buikwaterzucht. Maar ik ben geen vissendokter. Terugzetten maar weer, vrees ik.

Als koi wens ik hem niet terug in mijn vijver. Maar dat is een ander verhaal. Hoe Japanse koikwekers ermee omgaan zal wel wisselend zijn. Daar zitten namelijk heel verantwoorde kwekers bij.

Groet, Kees
===== Zen en de kunst van het karperen ======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
Gebruikersavatar
Rick Boerboom
Berichten: 3459
Lid geworden op: 11-07-2002 02:00
Locatie: Doetinchem

29-10-2009 09:06

Paul van Rhoon schreef:Vis gewoon terug zetten en de natuur z'n werk laten doen ... een mens slaan we immers ook de kop niet in als die een terminale ziekte heeft ...


euthanasie?
Plaats reactie