smaak bolies maak niet uit iedere bolie smaak is goed!!


Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

22-03-2007 10:23

Elk individu kan een eigen smaak voorkeur hebben!

Voorbeeld: Pietje en Klaasje vissen allebei al jaren op een water. Pietje
vangt elk jaar een bepaalde Spiegelkarper wel 6x in het jaar, terwijl
Klaasje hem nooit gevangen heeft. Pietje vist met een zoete crap bol, en
Klaasje met een kruiderige vismeel bol...

Het kan nog gekker: Een bepaalde Karper kan b.v. alleen maar op een
bepaalde flavour gevangen worden; b.v. Scopex. Denk dan niet, dat elke
scopex flavour geschikt is! Dus als de Scopex van Hutchinson de trigger
is, dan hoeft dat niet de Scopex van Nash te zijn! Het oplosmiddel en het
esther verhaal...
Ik zeg hier dus niet dat flavours wondermiddelen zijn, maar een bepaalde
Karper kan wel voor een bepaald oplosmiddel + esther combinatie vallen.

groetjes Benny
Herman Esveld
Berichten: 1188
Lid geworden op: 18-04-2006 19:09
Locatie: nomaad

22-03-2007 10:44

Benny, het is geen ceterus paribus (of hoe dat ook heet :lol: ) Aas is echt niet de enige variabele. Wat te denken van manier van voeren, stekkeuze, rig. Ik ben er van overtuigd dat die karper ook op die kruidige vismeelbol te vangen is, maar hiervoor moet je misschien een andere taktiek gebruiken.
Zou wat zijn dat een karper alleen voedsel eet met hutchinson scopex flavour :o
Dieren eten naar mijn idee om te overleven, als het verteerbaar is zullen ze het al snel eten.
PR Schub: 2,001 kilo
PR Spiegel: 2,003 kilo
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

22-03-2007 11:05

Herman,

Tuurlijk weet ik dat aas niet de enige variabele is, maar je doet jezelf te-
kort als je denkt, dat er geen Karpers bestaan met bepaalde voorkeuren.
Ik wil dan helemaal nog niet spreken over welke voorkeuren met betrek-
king tot het aas...

Die Spiegel waar ik in m'n voorbeeld over sprak, is nog nooit op een vis-
meel bol gevangen! Nog een voorbeeld: Hoe kan het, dat als een bestand
voor 50% uit Schub bestaat en voor 50% uit Spiegel, dat de meeste spie-
gels alleen op zoet crap aas gevangen worden...!? Dit heeft toch duidelijk
een relatie tot betrekking van smaak voorkeur.

Vraag het eens aan en target visser, die weet precies waat ik op doel!

Dus smaak voorkeur bestaat wel degelijk! Wel is het zo, dat bepaalde
aas types cq soorten boilies meer Karpers aanspreken dan de andere.

groetjes Benny
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

22-03-2007 11:11

O ja,

Dat van dat flavour verhaal is wel heel extreem, maar is wel degelijk
voor gekomen! Het maakte deze vis niet uit of je die flavour in een zoete
of vismeel bol viste, als de desbetreffende flavour er maar inzat.

groetjes Benny
Luke Peters
Berichten: 517
Lid geworden op: 22-06-2006 15:24
Locatie: Limburg
Contacteer:

22-03-2007 17:41

Gideon Bolink schreef:Hé, dat rijmt!
:wink:


Dan ben jij toch wel verschrikkelijk slecht in rijmen! :oops: :lol:
mvg,
Luke
Gebruikersavatar
Dylan Smits
Berichten: 391
Lid geworden op: 17-06-2006 22:09
Locatie: Sliedrecht

22-03-2007 20:27

Bas Bakker schreef:Boilies

Komen in veel kleuren, smaken en geuren.
Iedereen heeft zo zijn bal waar hij mee vangt.

Een goede boilie is eigenlijk door niemand te keuren.
Er bestaat gewoon geen bal waar je elke vis mee landt.

Is dan elke smaak en geur gelijk aan elkaar?
Nee zie de vangsten, dat verschilt per water.

Je moet gewoon vissen met vertrouwen alleen dan maak je het klaar.
Gewoon doorgaan en volhouden, dan komt de vis vanzelf later.


Groetjes

Sint en Piet


Misschien een tekst voor Ali B.. :o :P
Afbeelding
Gebruikersavatar
Bas Stevens
Berichten: 452
Lid geworden op: 20-04-2004 09:20

22-03-2007 21:02

sit ik en tijdje trug met sjokolaade bolies en aardbeie bolies te visse toen kreeg ik wwel beet op die sjokolaade bolie maar k ving geen karper want hij schoot er af en weet niet zeker of die beet karper was maar dagt dad wel zo was zeker geen brasem ofzo of ene andere soort vis seelt bv iets direkt daar na weer piepn op die sjokolaade bolie en die was echt gepakd door een karper ik vang een schubkarpert van 68 centiemeter en hoe zwaar weet ik niet want was mijn nieuwe weger was k vergeeten maar ik denk 8 pond of zo dus sjokolaade bolies zijn mischien beter dan aardbeie bolies denk ik wel

succes!
Bas

ps en Bob, het is niveau en niet nivo :wink:
Henk Derks
Berichten: 217
Lid geworden op: 26-11-2006 21:02
Locatie: Hoogeveen

22-03-2007 21:07

:D :D :D :D :D :D :D :D :o

kan zijn ja,

gr.
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

22-03-2007 23:46

Heren,

Kunnen we die onzin stoppen...!? :x

Als je je hier nuttig wilt maken, ga dan serieus op de vraag in, en het
maakt niet uit of je een andere mening bent toe gedaan, maar reageer
alsjeblieft serieus.

Nogmaals: Wie denkt dat smaak niet uit maakt, doet zichzelf toch behoor-
lijk wat tekort. Een praatje met een target visser kan al heel verhelderend
zijn... 8)

Wijlen Skup ooit door Alijn Danau belaagd, nooit gevangen, Alijn viste
met tijgernoten, Skup kwam er echter altijd uit op boilies. Hoezo geen
voedsel cq smaak voorkeur...!? :wink:

groetjes Benny
kevin diederen
Berichten: 3862
Lid geworden op: 28-09-2003 02:00
Locatie: Zuid Nederland

23-03-2007 04:51

Scopex van hutchinso en de scopex van nash? Ik dacht dat ze beiden hetzelfde waren als de oude catchum? Dus eigenlijk nog hetzelfde. Of zit ik fout?
Met vriendelijke groet,

Kevin Diederen
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

23-03-2007 08:14

Kevin,

Was zomaar een voorbeeld: De flavour waar ik in feite oversprak, was de
"Pear of Bananas" van Solar. :wink:

Heb het idee, dat de Scopex van Hutchinson en Nash niet hetzelfde zijn,
maar ik kan mis zitten. Ik vind de smaak van de Hutchinson veel aange-
namer in m'n mond, is wat zachter qua smaak. Overigens heb ik op de
Nash Scopex ook wel leuke resultaten gehad, maar dat lag niet alleen
aan de flavour.

Algemeen:

Door veel op dezelfde wateren te vissen en proberen bij te houden waar
bepaalde Karpers stelselmatig op gevangen worden, kun je je een aardig
beeld vormen van de voorkeur van een Karper qua aas of smaak voor-
keur.

Één tip wil ik nog meegeven: Ga je voor 't eerst op een nieuw water vis-
sen en wil je zoveel mogelijk vissen bereiken met je boilies, pak dan so-
wieso voor een zoete boilie; vooral als je niet kunt voorvoeren. Zoet
wordt door de meeste Karpers direct geaccepteerd als voedsel. Zoet aas
is dus in mijn ogen veelzijdiger. Ik laat voedingdwaarde even in het mid-
den, maar een niet al te hoog eiwit gehalte lijkt ook positiever te werken
om meer vissen te bereiken. Als men mij morgen b.v. naar de provincie
Limburg stuurt zonder info over het water en dergelijke, dan zal ik altijd
zoete boilies meenemen; ik speel dan puur op safe. Ik zeg dus niet dat
vismeel bollen waardeloos zijn, maar het heeft een langere gewenning
nodig. Één kanttekening: Op de meeste wateren is vismeel al wel geintro-
duceerd, maar toch pak ik dan toch nog liever voor zoet, vooral als m'n
werkelijke vistijd maar beperkt is.

Smaak valt dus wel degelijk rekening mee te houden! :)

groetjes Benny
Toine van de Meulenhof
Berichten: 376
Lid geworden op: 06-05-2003 02:00
Locatie: Melick
Contacteer:

23-03-2007 08:59

Benny en Kevin,

de scopex van Nash en van Hutchinson zijn wel degelijk verschillend.
Beide flavours hebben een andere smaak als je er een klein beetje van proeft op je vinger, iets wat ik altijd doe voor ik een flavour of dip toepas.

Ik test hiermee of de flavour/dip bitter smaakt. Maar dit is een andere discussie :wink:

Smaak doet er wel degelijk toe mijn inziens, het maakt zelfs uit als je combinaties gaat maken van flavours waardoor je een compleet andere uitwerking krijgt. "vloeken" de smaken bij elkaar, is het mijn inziens tevergeefse moeite.

Crëeer je daarintegen een combi die lekker (als voorbeeld) zoet ruikt en smaakt, en hierdoor een compleet nieuw geur/smaakpatroon opwekt, zouden je vangsten wel eens beter kunnen worden als je gedaht had.

Gr. Toine
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

23-03-2007 13:01

Toine,

Ben ik met je eens!

Ik proef ook elke flavour, want een flavour kan dan wel lekker ruiken,
maar de smaak moet ook goed zijn. Geur zegt mij niet zoveel, omdat een
Karper toch niet kan ruiken zoals wij dat kunnen. Smaak daarintegen vind
ik wel belangerijk. Voor leuke smaakstoffen, kijk eens in de likeur stoke-
rij brance. Gebruiken ze vaak kant&klare smaakstoffen. Is zeer goed van
smaak...

Zoals ik eerder zei, vind ik de Hutchinson Scopex wat zachter aangena-
mer van smaak, dan de Nash Scopex.

Ik mag ook graag 2 soorten flavours met 2 soorten oplosmiddelen meng-
en b.v. Een EA flavour + een olie basis b.v.

groetjes Benny
Gebruikersavatar
Henry van luyk
Berichten: 133
Lid geworden op: 27-01-2005 17:51
Locatie: Koudenkerk aan den Rijn

24-03-2007 21:02

Juistem Daarom maak ik me eigen boilies daar zit een ingredieent in die je niet ken kopen en dat is een hele hoop vertrouwen

EN DIE ZIJN DUS BETER DAN EVGOET OF WAT DAN OOK
Aart Lokhorst
Berichten: 8585
Lid geworden op: 03-01-2002 01:00
Locatie: Dronten

24-03-2007 21:25

Blijft de vraag of een karper wel dezelfde smaak heeft dan jij Benny...
Levende muggenlarven, jong visbroed, kreeftjes, driehoeksmosseltjes, wormen, maden etc. ook al eens geproefd ter vergelijking?
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

24-03-2007 21:40

Aart,

Ik weet dat een vis niet hetzelfde is als een mens, maar wat ik probeer
aan te duiden, is dat er beslist Karpers bestaan met individuele voorkeu-
ren.

Begin ik liever ook maar niet aan maden wormen enz. te proeven! :D

Tot slot: Bepaalde combinaties van b.v. attratoren lijken soms een wat
constantere aantrekkingskracht te bezitten. Ik heb het hier niet speciaal
over flavours en sweetners, maar ook bepaalde combinaties van boilie
ingredienten met elkaar.

groetjes Benny
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

24-03-2007 21:55

De vis heeft de voorkeur voor uuhh...

Levende muggenlarven, jong visbroed, kreeftjes, driehoeksmosseltjes, wormen, maden etc.

:D

Wij vangen vooral de vissen die wat dat betreft de weg even kwijt zijn.

Veel vissen raken de weg niet zo makkelijk kwijt. Een boilie moet dus verdomd goed zijn om ze over de streep te trekken. Trek zelf je conclusie.

Groet, Kees

Ps. Gelukkig zijn er altijd wel een paar vissen die de weg even kwijt zijn. :wink:
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

24-03-2007 22:40

Kees,

Er word volgens mij ook nergens beweerd, dat boilies met natuurlijk
voedsel kunnen concureren.

Maar ik blijf vinden, dat je er niet onderuit kunt, dat bepaalde Karpers
steeds weer op 't zelfde aas of een bepaalde combinatie ergens van ge-
vangen worden (attractors cq ingredienten).

Ik heb hem al eerder aangehaald: Wijlen Skup...

groetjes Benny
Gebruikersavatar
Stef Jansens
Berichten: 978
Lid geworden op: 09-02-2007 21:59

24-03-2007 22:46

ik denk dat de smaak van boilies wel uitmaken,
stel je vist in een plas waar kersenbomen omheen staan dan zullen de karpers in die plas sneller kersenboilies pakken dan ik noem maar wat perzik boilies puur en alleen omdat ze die al kennen!
dit is dan hoe ik denk he kan ook zijn dat het niet klopt!
ik ben nog een beginner;)
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

24-03-2007 22:54

Benny,

Dezelfde verhalen, dezelfde vissers, dezelfde karpers, dezelfde toevalligheden.

Skup was niet groot geworden als zijn eten zich beperkt had tot die ene boilie.

Mijn boodschap was trouwens dat een belangrijk deel van de karpers altijd in het water blijven.

Groet, Kees

Pffff, hoeveel van een kersenflavour komt overeen met een kers?
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

24-03-2007 23:28

Kees,

Ik weet zo net nog weleens niet, of je wel van toevalligheden kunt spre-
ken. Tuurlijk zal dat ook weleens voorkomen.

Skup zal welliswaar ook groot gegroeid zijn op natuurlijk voedsel, maar
de hoeveelheden boilies zullen daar zeker ook aan bij gedragen hebben.

Inderdaad, zullen er altijd een deel Karpers in het water blijven of zelden
op de kant komen. Vooral van die verwilderde Schubs willen weleens ver-
rekt moeilijk zijn...

Kersen flavour heeft inderdaad niks te maken met echte kersen! Een
smaakstofje diend nu eenmaal een naam te hebben...

groetjes Benny
Gebruikersavatar
Stef Jansens
Berichten: 978
Lid geworden op: 09-02-2007 21:59

24-03-2007 23:38

dan zat ik dus fout!:P
Gebruikersavatar
Edwin Schonewille
Berichten: 9
Lid geworden op: 19-10-2006 18:52
Locatie: Hoogeveen
Contacteer:

25-03-2007 12:01

Hallo

Ik denk dat het wel uitmaakt de geur van je boilie is heel belangrijk.
Een boilie die een goede geur afgeeft word veel sneller opgemerkt door de karper. Dat hij hem lekker vindt is nog de vraag .
Er zijn nog wel meer redenen maar dit is volgens mij de belangrijkste.

groeten Edwin

http://www.e-s-boiliedraaiservice.nl
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

25-03-2007 12:11

Benny,

Alles hangt aan elkaar van toevalligheden. Om iets te bewijzen moet ik alle andere factoren kunnen uitsluiten. Het is niet uit te sluiten dat de combinatie van andere factoren een rol speelt. Zelfs niet onmogelijk dat die alles bepalend zijn en het aas er niet veel toe doet. Het gaat tenslotte om de ervaring van een enkele karpervisser of ten hoogste een aantal in dezelfde periode vissende maatjes.

Een karpervisser is doorgaans meer romanticus dan getraind wetenschapper. :roll:

Groet, Kees
===== Zen en de kunst van het karperen ======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

25-03-2007 13:25

Kees,

Heb je ook gelijk in!

Maar sommige dingen lijken soms wel net erg te toevallig.

groetjes Benny