Biomassa van een water


Plaats reactie
Cor Blokhof

05-10-2002 20:37

Hallo,

Volgens mij verschilt de hoeveelheid biomassa vis die een water kan bevatten per water.

Dit heeft o.a te maken met wat voor bodem het water heeft (zand is volgens mij altijd voedsel armer dan klei)

Ook heeft het klimaat er veel mee te maken want met een warmer klimaat leven er veel meer insecten en die leven er ook langer

De winters zijn ook zachter dus hoeft de karper minder van zijn vetreserves te gebruiken.

Ook denk ik dat iemand van Kevin Nash waarbij ik geen prof. voor zijn naam zie staan daar weinig verstand van heeft.

Ik denk eerder dat iemand van de OVB of een of andere bioloog die zich verdiept heeft water biotopen.

Misschien dat Aart hier over meer weet (ik denk het zelf wel)

Groeten,

Cor
Gebruikersavatar
johan hutchey
Berichten: 32
Lid geworden op: 03-08-2002 02:00
Locatie: Heino

05-10-2002 22:38

vraag het Midas Dekkers eens :lol:
work hard
rock hard
eat hard
sleep hard
wear glasses if you need them
Gebruikersavatar
johan hutchey
Berichten: 32
Lid geworden op: 03-08-2002 02:00
Locatie: Heino

05-10-2002 22:45

ff to the point, het ligt natuurlijk ook aan de grootte van het/een water, in groot water zwemmen over het algemeen grotere karpers, simpelweg omdat ze daar meer de ruimte hebben...
work hard
rock hard
eat hard
sleep hard
wear glasses if you need them
Cor Blokhof

06-10-2002 00:22

Johan,

Dat is een regel die zeker niet omgaat hoor

Groot water kan ook voedsel arm zijn en kan ook een hele hoge bezettings graad hebben.

De grootste vissen in mijn woonplaats komen uit een putje van nog geen halve hectare

Gegroet,

Cor
Johan Scheepers
Berichten: 474
Lid geworden op: 25-06-2002 02:00

06-10-2002 02:16

Cor, en een water met heel veel kalk? Een grote zandafgraving?
Klaas van den Herik
Berichten: 4624
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00

06-10-2002 13:32

Mannen,

De heer van de Spiegel van de OVB heeft hierover een onderzoek gedaan. Voert een beetje ver deze hier over te typen.

De wateren worden in categorien ingedeeld. Daarna nog eens in types.

Heeeel populair bij de "natuurbeschermers" is de zogenaamde snoek/voorn variant. Heel helder, veel waterplanten en... iets van 150 kilo ha vis waarvan 0% karper.

Via je hsv is het mogelijk een zogenaamde visstandsbeheer cursus te volgen,. Heel leerzaam.

De KSN, middels de CBB in samenwerking met het COS, heeft een handleiding spiegelkarperprojecten gemaakt. Zij hanteren een iets andere norm. Deze norm wordt ook in de KSN visie karperbeheer... gehanteerd.


"Een indicator voor de rol van de karper in een watersysteem is het percentage kleine karpers gerelateerd aan de opbouw van een bestand. Dit zegt namelijk iets - uitzettingen van karper buiten beschouwing gelaten - over de natuurlijke aanwas van karper. Gemiddeld gewicht en gemiddelde groei zijn indicatoren voor de beschikbare (voedsel)ruimte voor karper.
Onderstaand overzicht laat per visgemeenschap zien hoe een karperbestand er uit ziet zonder dat de omvang van dit bestand ons inziens beperkend is voor het functioneren (en verbeteren) van het ecosysteem in een betreffend watersysteem. "

Met dank aan de KSN.


De vraag vooraf is: Hoe groot kan/mag het percentage karper zijn t.o.v. de totale visstand. Dit wordt bepaalt binnen de zogenaamde VBC's. Zal best handig zijn als er in elke VBC een of meerdere karpervissers zitten, toch?

Ben je lid van de KSN kan je, waarschijnlijk volgend jaar, een workshop "Kennismaken met viswaterbeheer en VBC's volgen. ( Of verklap ik nu al teveel?)

Alweer een reden om KSN-lid te worden.

MVG

Klaas
Gebruikersavatar
Jeroen houdijk
Berichten: 682
Lid geworden op: 11-09-2002 02:00
Contacteer:

06-10-2002 14:33

Hoi,

Er is een heel groot verschil tussen de draagkracht van een water onder natuurlijke omstandigheden en een water waar gevist wordt.

Onder de natuurlijke omstandigheden zijn er ook grote verschillen tussen wateren, die hangen af van de diepte, de soort bodem, het daarmee samenhangende voedselaanbod noem maar op. Hoe groter een water wordt des te minder vis zul je er per ha vinden, omdat het meeste voedsel bij de oevers te vinden is. Er zijn natuurlijk grote ondiepe wateren, maar als de wind vrij spel heeft zijn er weinig waterplanten die stand houden.

De verhouding van de vissoorten is iets wat wij volledig zelf in de hand hebben, er is niet meer zo iets als een natuurlijke populatie. Karpers hebben niet altijd in nederland rondgezwommen. Het ligt er helemaal aan welk type water je wilt creeren. Een grote diversiteit aan wateren lijkt mij het meest natuurlijke, maar met de enorme brasembestanden valt daar natuurlijk het e.e.a. aan te sleutelen.

Als een water het hele jaar door van extra voedsel wordt voorzien verhoog je daarmee de draagkracht van een water, dat is logisch.

groeten jeroen
Ferry van de Griek
Berichten: 12
Lid geworden op: 22-09-2002 02:00
Locatie: Wolphaartsdijk

06-10-2002 21:11

Ik vind het zowiezo een beetje vreemd om de grote van een water uit te drukken in een oppervlakte maat.

Ik ken een water van ca 17 ha wat een gemiddelde diepte heeft van 1.20 m

een ander water van ca 8 ha heeft een gemiddelde diepte van 13 meter !!!!


op het eerste water kan in mijn ogen duidelijk minder vis zwemmen als in water 2.

en dan hebben we het nog niet over de mate waarin er natuurlijk voedsel aanwezig is.

Ook van groot belang is het feit, of het een stilstaand "dood" water is, of een water waar een regelmatige verversing door schoon water is.

Ik denk dat de hoeveelheid vis per water enorm sterk verschild, en dat dit alleen door een daarop gespecialiseerde bioloog kan worden bepaald.
Jan Van Calenberg
Berichten: 136
Lid geworden op: 09-01-2002 01:00
Locatie: Kalken (buurt van Gent in Belgie)
Contacteer:

06-10-2002 22:18

Heeft er natuurlijk allemaal mee te maken, oppervlakte en zo. Maar om nu het laatste bericht te nemen op 1.20 meter water kan heel makkelijk licht doordringen waardoor waterplanten welig kunnen tieren waar allerlei soorten mosseltjes en slakjes zich goed bij voelen. Voedsel voor de karper dus. Dat andere water dan, 13 meter diep, heel weinig licht daar, dus geen waterplanten en naar mijn mening dus ook minder voedsel. Dikwijls een stinkende baggerbodem op die diepe plekken en heel goed mogelijk dat de karper daar gewoon nooit komt.
Het heeft niet alleen met het oppervlak te maken, maar ook met het natuurlijk voedselaanbod, aanwezigheid van andere vissoorten en in welke hoeveelheden. Maar ook de grote van de karper, neem nu 100 kg karper, dat kunnen er 10 van 10 kg zijn of 100 van 1 kg. Mij lijkt optie twee veel belastender voor een water dan optie 1.
En het extra voer dat ze krijgen speelt natuurlijk ook een rol, ik vis dikwijls op kleine putten met grote bestanden aan karper. En ik kan je zeggen ik weet meerdere vissen boven de 20 kg te zitten op 1 water van nog geen 2 ha. (en ik heb het niet over 1 maar over meerdere wateren)Natuurlijk zijn die vissen zo groot geworden deels door de massa voer die daar ingaat, maar die vissen zijn wel kerngezond!! Kan je dan zeggen dat het om een slechte bezetting gaat op die put? Laten we elkaar trouwens niks wijsmaken, de meeste wateren zijn gewoon overbezet, zowel in Nederland als in Belgie, en zowel de kleine kutplasjes als de immense meren. Maar toch blijven die vissen almaar groeien, ook zonder boilies trouwens.

Mvg,
Jan Van Calenberg
Aart Lokhorst
Berichten: 8585
Lid geworden op: 03-01-2002 01:00
Locatie: Dronten

06-10-2002 23:28

Mannen, op dit forum is niet zomaar even een antwoord te geven op de vraag van John, daar er simpelweg geen algemeen antwoord dat op ieder water betrekking kan hebben kan worden gegeven.
Per type water zijn er wel gemiddelden te geven (bron OVB, na gedegen onderzoek), maar ook dat is teveel om hier weer te geven.

Jan, uit een ander OVB onderzoek is gebleken dat een vis gemiddeld (behalve in de wintertijd) ca. 2 1/2% van z'n lichaamsgewicht per dag eet. Trek dus zelf je conclusies t.a.v. jouw posting hierboven.
En verder klopt het absoluut niet dat de grote openbare watersystemen in Nederland overbezet zijn met vis.
Lid worden van de KSN of het VBK (indien mogelijk van beide verenigingen) is de beste optie om de belangen van de karpervisserij veilig te stellen / uit te kunnen breiden.
Aart Lokhorst
Berichten: 8585
Lid geworden op: 03-01-2002 01:00
Locatie: Dronten

07-10-2002 19:31

John, ik kan hier niet op vooruit lopen, maar laat één ding duidelijk zijn dat dit geen eenzijdige benadering wordt daar we ook alle eigenaren/beheerders van de betaalwateren hebben verzocht van hun zijde deze gegevens te willen verstrekken.

Het heeft geen zin om verdere bijzonderheden te vragen daar we die tot de afronding toch niet zullen verstrekken, is geen kwestie van kwade wil maar van beleid zoals afgesproken binnen de commissie belangenbehartiging (CBB) van de KSN.
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

07-10-2002 20:34

John,

Mede gezien de achtergrond een hele interessante vraag. Ik ben benieuwd wat de criteria van de KSN zullen zijn. Maar denk niet dat die alleen kunnen gaan over de hoeveelheid karper per hectare. Want dat blijkt geen spijkerhard gegeven. Overigens die 2.5 % van Aart is ook maar een gemiddelde. Hoewel een grote karper in absolute termen meer eet dan een kleine, eet hij relatief gezien minder.

Wat ik ervan meen te weten (let op meen, ik ben geen bioloog) komt uit de vijver/kwekerij hoek. Daar laat het aantal vissen per water volume zich slechts beperken door de kwaliteit van het water. De ontlasting van karper vergiftigd het water en de hoeveelheid vis hangt met name samen met de mate waarin je de kwaliteit van het water gezond kunt houden. Bij wijze van spreken kun je een karper van 20 pond gezond houden in een aquarium van 1 m3 als je het water maar goed kunt houden. Maar ja, dan wordt de karper wel met de hand gevoerd. Hoewel, met norm boilies moet je daar dichtbij kunnen komen. :smile: Vuistregel bij vijvers is iets als 1 meter vis per 1 a 2 m3 water en dan leven er best nog wel wat insecten in de vijver. Voor een betaalwater heb ik ooit eens gemiddeld iets van één vis op 300 m3 water uitgerekend.

http://www.karperwereld.nl/forum/viewto ... 2&forum=40

Op een vijver/kwekerij is dat dus een heel magere bezetting.

Verder heeft de karper een groot aanpassingsvermogen. Is het aanbod van voedsel maar vooral ook de voedingswaarde daarvan lager, dan wordt de karper gewoon wat minder groot. Dat is met name één van de oorzaken waarom karpers op veel Nederlandse wateren wat minder lijken te groeien. Erfelijke eigenschappen van het soort hebben daar natuurlijk ook mee te maken. En zelfs binnen de soort zijn er verschillen in aanleg. Ik ken overigens een bedenkelijk putje in Nederland waar bijvoorbeeld een paar duizend IJsselmeer karpers leeft op een paar hectare. Deze put heeft als doel recreatievissers tegen geringe kosten leuk te laten vissen. De vissen aldaar worden niet veel groter dan een pond of 10. Zo’n putje klinkt in onze oren natuurlijk als een gruwel. Maar het geeft wel aan dat de hoeveelheid vis per hectare samenhangt met wat je zelf nog redelijk vindt ten aanzien van de potentiële groei van de karper.

We zullen het er voorlopig maar op houden dat 30 karpers per hectare veel is. Overigens, als het aantal karpers groot is en daardoor de hoeveelheid voedsel afneemt, dan neemt ook het gewicht van de karper weer af. En daar zijn betaalwaters niet bij gebaat. Al met al zou ik niet graag in de schoenen van de KSN commissie staan als de beslissing slechts het aantal karpers per hectare zou zijn. Gelukkig zijn er meer criteria voor een verantwoord beheer. Al met al lijkt het nu dat ik betaalwaters zit te verdedigen, maar dat is ook niet waar. Mijn pogen is slechts één en ander in een redelijk perspectief te blijven zien.

Kees
Klaas van den Herik
Berichten: 4624
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00

08-10-2002 12:00

Mannen,

"ouder'" KSN leden hebben vast de artikelen, waarin verwezen wordt naar de onderzoeken van Schaferclaus, van Jan Junge gelezen.

Beetje bijvoeren (dat doen wij dus) en het te oogsten kg vis stijgt.

Oftewel de draagkracht van een water stijgt.

Ben je echt benieuwd hoe het werkt, volg de OVB cursus. Ook tijdens deze cursus wordt er een proef gedaan. Mag jezelf visjes wegen en meten. 3 Vijvers worden afgevist. 1 met 20 karpers, 1 met 40 karpers en 1 waar een half jaar lang 40 karpers in hebben gezeten, maar waar er daarna 20 zijn verwijderd. Rara wat zou de uitkomst zijn?

MVG

Klaas


PS De "draagkracht van een water is NOOIT een vast gegeven. Over het algemeen wordt er van het Doel van het water uitgegaan. We willen waterplanten tot 30% of... da's onbelangrijk. Het moet een karperput worden of er moet een zo groot mogelijke bioversieteit aanwezig zijn/blijven.

Als alle wensen geinventariseerd zijn, kan er pas een beheersplan gemaakt worden. Conclusie kan best zijn, dat ongeveer 500 kg/ha vis op zijn plaats is, waarvan 0% karper of.. 100% karper.
Plaats reactie