WAT VINDEN JULLIE VAN DE -[ EAT ]- Evert Aalten Theorie


Plaats reactie
Henrie de Vogel
Berichten: 212
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Locatie: Gouda

25-08-2002 11:34

Henk,

Het is niet zo dat ik graag met een gebakje vis hoor, meer gaat het me erom of er mensen in dit forum ervaring en er dus een theorie op nahouden hoe, waarom, wanneer en wat mbt. gebakjes. Er is tenslotte ook ee theorie over voedzame boilies, die overigens door velen wordt verworpen. Maar op basis van welke andere theorie wordt die dan verworpen. Ik hou me nog steeds aanbevolen om bij te leren.

HPE,

Ik heb persoonlijk niet de kennis om de door ea gebruikte onderzoeksgegevens te toetsen. Je hebt gelijk als je zegt dat wetenschappelijke onderzoeksgegevens gelden voor de omstandigheden die golden tijdens het onderzoek. Maar zoals ik al eerder zei, mijn eigen resultaten met normboilies, en dan ook niet per defeinitie de recepten die de 10-en scoren maar meer de 7-ens, zijn tot nog toe goed. Wel vraag ik me bij een blank wel eens af op het met een gebakje wel was gelukt. Maar dan wil ik wel graag weten, wat is dan een gebakje en waarom lukt het dan misschien wel?
Wat toevoegingen betreft, ik heb geen kennis over welke flavours etc, mogelijk schadelijk zouden kunnen zjn. Wel heb ik gelezen dat sommige conserveringsmiddelen uit readymades niet best voor de vissen zijn. Ikzelf gebruik als flavours vismeel, knoflookpoeder, maggi, blikje sardientjes , bruinesuiker, kaneel etc. Dat zijn in in iedergeval wanneer voldoende gedoseerd vlgs. mijn ervaringen prima flavours die geen kwaad kunnen en ook nog eens goed betaalbaar zijn.
Verder steun ik je opvatting dat een onthaakmat en al die andere visbeschermende middelen alleen dan baat hebben wanneer de motivatie van de visser zelf in orde is. En dat is vaak bij sommige vissers, meestal inderdaad van niks begonnen met karperen, zonder dat ze de basisschool van 6 jaar witvissen doorlopen hebben, een verkeerde motivatie. (zie de posting over de gesloten wateren in groningen)
Wat betreft de belangrijkheid van aas in het hele plaatje ondersteun ik jouw stelling dat het aas niet de belangrijkste factor is maar dat er vele factoren zijn die meespelen. Dat is overigens wat de ea theorie ook zegt, maar deze kennis had mijn opa 70 jaar geleden al. Zelf denk ik dat aas door de commercie tot belangrijkste onderdeel wordt bestempeld omdat je daar van kunt blijven verkopen. In dat opzicht vind ik de ea norm in ieder geval een goede methode om relatief goedkope en "verantwoorde" boilies te fabriceren die onder omstandigheden nog goed vangen ook.

groeten,

Henrie
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

25-08-2002 20:52

Hebben jullie al eens gekeken naar de nu wijlen recordschub van Reduta? Typisch geval van teveel frikadellen.

"De exemplaren waar we zo graag met een zwoele blik mee op de foto willen zijn niets anders dan zwemmende dikbilkoeien", Marco Kraal in Tegen De Stroom In.

Niet om het één of ander, maar dat kweekkarper voer is wel zodanig samengesteld dat de karpers niet te dik worden. Willen we dat ook?

Geintje, :smile: Kees
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

25-08-2002 22:18

Henrie/ Hans en anderen,

Bij deze een stukje uit een brief welke ik ooit eens schreef aan Douwe.
Om zodoende ergens aan te willen geven wanneer een gewone aardappel al het gebakje zou kunnen zijn voor onze karper.


Beste Douwe,

Kan het eiwitgehalte als absolute leidraad gebruikt worden?

Ikzal pogen mijn gedachten in deze aannemelijk op papier te zetten, wat nog een hele klus kan worden omdat ik wil proberen de materie vanuit verschillende invalshoeken te belichten.
..........................................................


Mijn 35 % norm,

Allereerst ga ik 36 jaar terug in de tijd omdat ik toen als tienjarige knaap mee moest gaan helpen op de kleine varkenshouderij van mijn ouders (fokken en mesten).
Vanaf het begin kreeg ik al te maken met voersamenstellingen voor de verschillende leeftijdsgroepen van de dieren. Daarbij speelde een belangrijke rol of het dier bestemd was voor de fokkerij of mesterij. Bovendien werd er rekening gehouden met zomerse en winterse omstandigheden omdat deze dieren in wisselende omstandigheden een wisselende energie behoefte zouden hebben. Het voer werd dus aangepast aan de vraag ( jonge of oudere dieren, fokkerij of mesterij, warme of koude jaargetijden ) om zodoende een balans te bereiken tussen een tekort of overschotsituatie van eiwitten, vetten en koolhydraten.

Al doende leerde ik dus al op jonge leeftijd dat voersamenstellingen en voedingswaarden aangepast dienden te worden aan de behoefte en specifieke omstandigheden voor het “welzijn“ en de gezondheid van de beesten, en niet te vergeten de positieve financiële opbrengsten voor de ouders van een groot gezin.

Bakker
Vanaf mijn 13e jaar kwam ik in de bakkersklas terecht en daar kreeg ik weer met het voedingswaarde belang te maken, nu echter waren mensen de doelgroep.
Warenkennis en vaktheorie gaven samen met de Nederlandse voedingsmiddelentabel al een aardig inzicht in het belang van een uitgebalanceerde samenstelling van proteïnes, vetten, koolhydraten, vezels, vitamines en mineralen.
En zo kwam ik dus in de voeding terecht.

Koks opleiding
In militaire diest werd het vanzelf de koksopleiding, niet dat je daar zo''n geweldige kok zal worden, maar je leert daar wel hoe men het best met voeding kan omgaan zonder dat er al te veel vitamine's en andere essentiele stoffen verloren gaan. En alle voedingskennis welke ik verzamelde werden later eigenlijk als vanzelf ook toegepast bij het vissen en nog later bij de karpervisserij. Voor mij was het duidelijk dat er met een goede samenstelling gevoerd moest worden om te voorkomen dat de vissen het voer op den duur niet links laten liggen.

Jaargetijden.
Ook viste ik ’s zomers vaak en graag met een aardappel en roggebrood, en vaak werd er in die periode ( en nu nog) goed mee gevangen. In het warmere jaargetijde is er al genoeg natuurlijk voedsel ( lees, veel eiwitten ) voorhanden. Het natuurlijk voedsel bevat ongeveer 40-50 % eiwit. In een situatie dat er veel eiwit voorhanden is, zal de karper eerder naar koolhydraten gaan zoeken; ofwel die aardappel, bonen of roggebrood die wij karpervissers hem aanbieden....
... HET GEBAKJE WELLICHT??

Waarom werd er vroeger ’s zomers veel meer op karper gevist dan 's winters?
Omdat de karper in koudere periodes niet zou bijten?

Neen: de karper zocht juist ’s zomers die aardappel of die bal roggebrood ( waar eerst ook nog mee gevoerd was) dus veel koolhydraten.
Dit hoog koolhydraat voer had tot gevolg dat het totale voedselpakket wat meer in balans kwam, een soort welkome tegenhanger voor de eiwit overschot situatie. ’s Winters was de karper hiermee vaak niet vangbaar omdat ze het gewoon niet deden op hetzelfde aas wat ’s zomers nog zo goed was. Geen wonder ( denk ik) want het is veel te eenzijdig voor een totaalpakket en vult daarom in de koudere periode geen overschot en/of tekort aan. In de winter is het energieverbruik van de karper zo laag dat het niet ondenkbaar is dat een voer met 90 tot 99 % koolhydraten het gevoel van welzijn te veel zal verstoren.
En voor de energie hoeft het dan ook al niet, omdat de karper ’s winters geen of bijna geen energie ofwel koolhydraten verbruikt.

Boilies?
Op een gegeven moment deed de boilie zijn intrede, en eigenlijk veranderde er voor mij nog niet eens zo heel veel, want de voedingswaarde in mijn deegjes bepaalde ik altijd zelf al.

Nu kon ik na het koken van de deegknikkers wel wat gerichter op karper vissen en door de stevigheid ook verder uit de kant vissen. In die jaren 90 / 97 viste ik met eiwit percentages tot 22 % en ’s winters tot 28 % niet hoger omdat ik van mijn buurman in Didam hoorde dat 22 % al erg hoog was, maar ik ving er wel goed mee.
Deze buurman was werkzaam bij Hendrix mengvoeders als hoofd vertegenwoordiger en verkoopleider en wist heel veel te vertellen over veevoeder samenstellingen.
Van hem hoorde ik ook dat de firma Trouw Nutrition uit Putten een dochteronderneming was van Hendrix en vooral werkzaam op het gebied van visvoer. Met name de zalmkwekerij in Noorwegen en Ierland. Van de heer van …… ( de account manager van Trouw Nutrition ) hoorde ik via de telefoon welke voedingswaarden er bestonden voor de verschillende Trouvit soorten, en hoe Trouvit aan te wenden voor de karpervisserij.
Percentages tot 30 % eiwit vond hij al hoog genoeg omdat een karper een heel ander dier is dan een zalm.
Een zalm is een vleeseter en kan eiwit percentages tot 45 % aan, van een karper wist hij niet zo veel omdat ze alleen met zalm werkten maar omdat een karper een alleseter is dacht hij aan 30 % eiwit maximaal.

DE rest van deze brief staat op de site van Evert en heet 'mijn 35% norm'.

Sportieve groeten Henk
Hans-Peter van Ee

25-08-2002 23:46

Henk

Jij hebt het over karpers die in een eiwitoverschot-situatie op zoek gaan naar koolhydraten.
Leg mij dat eens verder uit. Hoe doen vissen/dieren dat dan??
Buiten het voer dat wij de karpers aanbieden, komen er in de wilde natuur weinig koolhydraten voor.
Misschien ergens wat ingewaaide graszaden maar dan houdt het wel op.
Hoeveel karpervissers hoort men niet klagen dat wanneer het natuurlijke voedsel explodeert er geen schub te vangen is??
Nee, ik heb echt moeite om te geloven dat karpers dan specifiek op zoek gaan naar koolhydraten.

met gesmaakte groet

HPE
Hans-Peter van Ee

25-08-2002 23:53

Hans

Er zijn veel mensen die niet de moeite en aandacht willen geven aan hun aas.
Zolang men maar geen overgeconserveerde knikkers of ongeweekte partikels gebruikt kan er weinig fout gaan.

Ik heb daar geen moeite mee, wel met het feit dat er op een bepaalde plas wel iedereen een onthaakmat heeft, maar dat er wederom een vis is gestorven, omdat men de vis zakte onder verkeerde omstandigheden.

met onbegrijpelijke groet

HPE

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Hans-Peter van Ee op 2002-08-25 23:56 ]</font>
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

26-08-2002 22:24

Hans Peter,
In de wilde natuur komen toch echt wel meerdere koolhydraatvormen voor dan enkel graszaden.

Je gelooft toch niet werkelijk dat al het dierlijk waterleven enkel bestaat uit eiwitten en vetten?
Dierlijke voedseldelen kunnen eiwit% bevatten tot wel 50 %, tel daarbij het vet% van 25 % maximaal, dan blijft er altijd nog ruimte voor een %tje of 25 aan koolhydraten.
Dan gaat het nog maar om dierlijk materiaal.

Plantaardig materiaal zoals wieren en vooral de oudere rietwortelstokken kunnen zelfs koolhydraat% tot 50% bevatten.

Meerdere keren heb ik al karpers flinke happen vegetatie uit de oevers zien happen tijdens de vooral zomerse hoogwaterperiodes.
Ook ik dacht toen dat ze het op wormpjes of ander dierlijk materiaal voorzien hadden, maar niets was minder waar.
Bij nadere inspectie en onderzoek was er geen dierlijk materiaal aanwezig, wel losgerukte plukjes gras en rietwortelmateriaal.

En hoe ze dat alles kunnen vinden?
Ik denk dat ze er een buitengewoon goede neus voor hebben.

Hoeveel karpervissers steen en been klagen tijdens de zomerse natuurlijke voedselexplosie?

95% denk ik, die overgebleven 5% vist dan met koolhydraat-gebakjes als koolhydraatrijke Aardappel, Mais, Smack, Bonen en Kaas.
Want dat vangt vooral 's zomers goed, net als vroeger.

Eigenlijk zeg jij het zelf al; er is geen schub te vangen tijdens de natuurlijke voedselexplosie.
Mag ik er dan eiwitrijke-natuurlijke voedselexplosie van maken.
Een eiwit overschotsituatie welke vraagt om koolhydraten-gebakjes.

Sportieve groeten Henk
Gebruikersavatar
Patrick van Leur
Berichten: 581
Lid geworden op: 18-03-2002 01:00
Locatie: maarssen

26-08-2002 23:22

Wat een Lange discussie :smile:

Met PVLKKT (Patrick Van Leur Kont Korst Theorie) Groet

Patrick
Hans-Peter van Ee

27-08-2002 11:43

Henk

Ik jouw reactie wel een beetje vreemd als ik deze afzet tegen het norm-verhaal van Mike binnen deze discussie.
Jij hebt het in één keer over koolhydraatgebakjes als bonen. kaas, zaden, aardappel enz.
Dit soort zaken valt ook al onder de EA-norm??
Of is het juist het feit dat deze aassoorten plantaardige eiwitten bevatten de reden dat de karper ze waardeerd??

Jij spreekt tevens uit dat de karper een goede neus heeft voor het vinden van koolhydraten.
Daar twijfel ik sterk over, ik vermoed dat de vis eiwitten veel eerder herkent.

Wat vast staat is dat er altijd een grijsgebied zal zijn wat dit betreft, of komt er ooit een dag dat de karper zelf antwoorden gaat geven op onze vragen??

met niet-begrijpende groet

HPE
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

27-08-2002 19:11

Hallo Hans Peter,

Koolhydraat-gebakjes als voorheen omschreven passen onder de zomerse omstandigheden prima in de EAT, juist vanwege het hoge koolhydraatgehalte en om het lage eiwitgehalte.

Ik denk ook niet dat ik vanwege de norm theorie van Mike met hem in conflict kom.
Onder de zomerse omstandigheden sluit het eerder naadloos aan bij de norm gedachte dan dat het de norm tekort doet.
Het is zelfs denkbaar dat deze producten onontbeerlijk kunnen blijken om het totale voeraanbod aan de norm te laten voldoen.

sportieve groeten Henk
Rinus Gaasbeek
Berichten: 273
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Locatie: Enschede

27-08-2002 23:59

Hoi,

Zo langzamerhand heb ik toch het gevoel dat wij onze passie( domweg een ontzettend gave hobbie) hebben verheven tot een bedenkelijk niveau. Ben je niet HBO-Universitair-Karpergehogeschoold.Vergeet dan maar je vangsten!!!! Een lulletje die er zo maar een boilietje aanknoopt... geen verstand heeft van zelfhakendestijfstaande onderlijntjes.. blijkt niet meer mee te tellen.
Nee, de aminozuren...en dan in een evenwichtige samenstelling gepresenteerd ( op een bedje van sla en dan het liefst op de huid gebakken met roomboter) bla bla bla.
Jullie zijn in mijn ogen domweg zielig... snappen er echt geen leuter van.. laten je meevoeren door de commercie.. en op jullie denken... het beter te weten!!!!!!!!! Ja.. blijf maar lekker kletsen over EA-theorieën... wie weet maken jullie ook nog eens een leuk computerprogramma .. of schrijven jullie eens een boek met Universitaire tips.
Ik kan wel zonder!!!!!!!!
Zoals HPE aangaf.. op de juiste tijd op de juiste plaats... en dan geeft het geen fuck... ook een koeienkakflavour heeft dan sukses.
Ik ga geloof ik maar eens een HBO-opleiding starten op ons gebied. Kosten 3000 Euro per trimester. Betere bezigheid dan het exploiteren van een betaalwater denk ik... ach en genoeg dom volk datzich inschrijft.
Vakken als volgt:
Meteorologie: ivm weersomstandigheden
Wiskunde: ivm div. werptechnieken
Biologie: spreekt voor zich
Voedingskunde: waarbij onze hoogleraar EA
ons zal inwijden mbt
verantwoord voeren, waar-
bij ook de uitscheiding en
resorptie aan de orde komen
Navigatie: voor het juist kunnen bepalen van werprichting.. en het terugvinden van de plek
Milieutechnieken: het hanteren van een vuilniszak
Sociale omgangsvormen: hoe vertel ik zonder blessures dat iemand de voerplek heeft ingenomen.

Gelul dus... een groot aantal van jullie is verdwaasd!!!!!!!! Ga vissen!!!!!! Flikker alle boeken op de stapel tijdens de boekverbrandigsweek... en donder je pc weg. Jullie verdoen jullie tijd!!!

Ik meen dit oprecht... velen verdoen hun tijd met theorie... en denken de wijsheid in pacht te hebben.. Ga lekker vissen en het maakt niet uit of de aardappel een eigenheimer is of een opperdoes. Ook kaas van de zuivelboer.. of van AH maakt geen verschil... maar wel de boilie van 5 euro per kilo.. t.o.v. de boilie van 10 euro per kilo. Domweg in je portemonnee kijken en je ziet hoe duurder hoe slechter te verteren!!!
Doei... allesweters.. bedekenkers van onzin... ga voort op jullie weg... zit je mij aan de waterkant ook niet in de weg.
Groetjes
Rinus
Gebruikersavatar
Bertil Wielink
Berichten: 1760
Lid geworden op: 27-12-2001 01:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

28-08-2002 09:40

Rinus,

Ik kan opzich best ver met je meegaan, maar zoals binnen elke hobby heb je ook nog hobby's in een hobby, en voor sommigen is dat Aas en voor sommigen zijn dat rigs en weer voor andere materialen etc. etc. Dus waarom dit verklaren als zijnde onzin.
Ook ik geloof dat er betere boilies zijn en minder goede. Vooral de mening van Kees Ouwehand staaft bijna volledig met die van mij.

HPE,

Henk ter Maat en de andere EA vissers zijn niet de enige die denken dat karpers een neusje hebben voor Koolhydraten, denk maar eens aan de schrijfsels van Jan Junge en Herwin Kwint bijvoorbeeld. Karpers detecteren koolhydraten wellicht nog wel veel sneller dan eiwitten. Waarom hadden vismeel boilies en HP boilies anders een veel langere introductietijd nodig als die pure griesmeelbollen die instant al meteen genomen werden?????

Vr.Gr.

Bertil
Rinus Gaasbeek
Berichten: 273
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Locatie: Enschede

28-08-2002 09:57

Hoi Bertil,

Tuurlijk, ik zat een beetje te jennen.Maar in de kern vind ik mijn betoog juist.
Bertil, lees nu je eigen reaktie.... daar begint het weer over koolhydraten, eiwitten en andere meervoudig onverzadigbare zuren.
Nee... de commercie ... en de heren "specialisten" maken ons dol. Wij karpervissers zijn net kippen... we rennen achter de haan aan die het hardst kan kraaien!!! LOL ;>))
Groetjes
Rinus
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

28-08-2002 16:47

Ha ha ah die Rinus,

Je hebt voor een heeel groot gedeelte gelijk hoor.
Maar Bertil gaf het al een beetje aan; het aas is een soort uit de klauwen gelopen hobby binnen een prachtige hobby geworden.
Kan het ook niet helpen, dat door mijn scholing het 1 en ander voor mij wat makkelijker toegankelijk werd.
Maarja op gegeven moment gaat het bloed kruipen waar het niet gaan kan.

Enne over commercie gesproken??
Een cursustrimester van 3000 Euro begint er toch ook al aardig op te lijken, niet?

Nee Rinus voor de commercie ben ik ongevoelig, wel wil ik graag inschrijven zodat ik ook met boilies van 5 a 10 Euro per kilo voor de dag kan komen.

Mijn boilies kosten ongeveer 1,50 Euro per kilo, en dan hoor je er tegenwoordig echt niet meer bij.
Ohja, hoe duurder hoe slechter te verteren zei je; blijk ik toch aardig op de goeie weg te zitten.

Rinus, als het je gerust stelt; mijn anderhalf jaar jongere broer vist ook op karper met gekochtte boilies en vaker nog gewoon met mais.
Ik wil het niet eens proberen om hem van gedachtten te doen veranderen, dat is onze gezamelijke hobby en beleving gewoon niet waard.

Sportieve groeten Henk
Henrie de Vogel
Berichten: 212
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Locatie: Gouda

28-08-2002 17:15

Rinus,

Ik acht mezelf geen wetenschapper hoor! Wel tracht ik bij mijn visserij zoveel mogelijk te begrijpen waarom ik soms wel en soms niet vang. Je hebt gelijk als je zegt vissen op de juisteplaats op de juiste tijd is belangrijker dan de aassoort. Maar wat mij dan weer intrigeert is het waarom daarvan. En hoe weet je dat dan, dat het tijd is? En als je nu geen tijd hebt om juist op dat moment, op die plaats te vissen. Is het dan mogelijk om de omstandigheden gedeeltelijk naar je hand te zetten of misschien niet? En hoe doe je dat dan? Met welk aas? voorvoeren? hoelang? etc.
Allemaal gegevens die ik zou willen weten op basis van een nieuwsgierigheid die voortkomt uit mijn passie karpervissen. Daar is overigens verder niks commercieels aan. De hele discussie die hier gevoerd wordt ontstaat doordat mensen serieus met hun visserij bezig zijn en net zoals ik een aantal vragen hebben over het hoe en waarom van het aasgedrag van de karper. En dat daar meerdere visies op zijn en dat sommige visies vragen blijven opwerpen dat is op zich een goede zaak.
De commercie is overigens zoals jij denkt niet geinteresseerd in dergelijke discussies. Die verkoopt het liefst zijn boilies zo duur mogelijk aan zo veel mogeljk mensen die niet nadenken over waarmee ze vissen en die gewoon de duurste kopen omdat ze deken dat die wel het beste zullen vangen. Zo`n visser, die dus gewoon 5 kilo readymades koopt, duur want dan is het goed, omdat er tenslotte ook een theorie schijnt te zijn dat het niet uitmaakt waarmee je vist als je maar weet wanneer je waar moet zijn, zal ik nooit worden. En ik denk inmiddels vele mensen die op dit forum komen inmiddels ook niet meer. Ik denk dat het denken te weten waarom je wat in het water laat zakken redelijk ingeburgerd raakt bij de onderzoekende karpervisser. En dat de boilies die zij laten zakken door hen zelf zijn gemaakt en de ingredienten daarvan, ongeacht of het om eiwitten of koolhydraten gaat komen meestal uit boerenbondwinkels of grote dierenvoeder zaken. Jammer voor de commercie.
Maar goed, dat het er in de hitte van de discussie over voedingsstoffen soms "ingewikkeld" aan toe gaat daar heb je gelijk in. Je kunt iedere hobby zo gepassioneerd uitoefenen als je zelf wilt.

groeten,

Henrie
Henrie de Vogel
Berichten: 212
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Locatie: Gouda

28-08-2002 17:25

Henk,

Het zou dus kunnen dat in sommige gevallen, "normballen" de gebakjes zijn en dat ze wellicht daardoor tot goede resultaten kunnen leiden. Mijn visserij van afgelopen zomer in dat schrale water was een succes (alweer) met eiwitrijk hondenvoer. Soms is dat in de zomer dus wel nodig. Dat waren daar dus de gebakjes. Een gebakje is dan misschien te omschrijven als dat gene waar de karper op dat moment de meeste behoefte aan heeft.

Hans Peter,

Het blijft natuurlijk een verhaal van aannames en vermoedens. Zolang we niet met de vissen kunnen praten weten we het niet zeker. Of zoals ik als een eerder schreef, het geloof hebben in wat je doet. En of je dan gelijk hebt of niet, dat doet er dan niet zo toe.


groeten,

Henrie
Hans van Moorsel
Berichten: 712
Lid geworden op: 05-01-2002 01:00
Locatie: Geldrop

28-08-2002 17:49

Och Rinus

Ik neem jou je betoog niet kwalijk, ik heb er zelfs wel begrip voor, maar zoals Bertil al aangaf is het voor vele een hobby binnen een hobby! Wat de kunstvliegen zijn voor een vliegvisser zijn de boilies voor een karpervisser zo zie ik het. Ook vis ik in de winter, als alles onder sneeuw en ijs zit, op baars met eigen gemaakte kleurhaakjes van twee componenten lijm en kleurpoeder. Duizenden heb ik die intussen al en gebruik ze dan ook lang niet allemaal. Als ik in de winter niet op karper kan vissen vind ik het leuk om met het cdtje van Evert wat boilies in elkaar te zetten. Voorheen kocht ik altijd van die pakken lokvoer en mixte die door elkaar of gebruikte ze appart. Hiermee ving ik in principe net zo goed. Ik had alleen geen flauw idee wat er allemaal inzat, je zou het kunnen vergelijken met een "ready made" alleen werkte ik niet met conserverings middelen. Door nu met het programa boilies te maken weet ik precies wat er allemaal in zit en dat nu geeft mij een tevreden gevoel omdat ik daardoor weet dat ik verantwoord bezig ben.
Maar nogmaals, dat cdtje doet NIKS!!!! anders dan de, op wetenschappelijke basis onderzochte, voedingswaarde berekenen. Of je bij een hoog scorende mix ook een goed vangende boilie hebt is HELEMAAL GEEN GARANTIE!!!!! Dat moet men echt zelf allemaal met vallen en opstaan uitzoeken. Lukt het me dan om met de EA methode een boilie in elkaar te flansen die wel goed vangt en die duurzaam blijkt te zijn (is moeilijk maar het kan) dan heb ik daar echt voldoening van want dan heb ik ook dit weer helemaal zelf uitgezocht!
Die boilie voldoet dan automatisch aan de voedingswaarde anders heb je dat cdtje niet nodig. Zodoende weet je dan dat die boilie alles bevat in de juiste hoeveelheden wat goed voor de karper is. Want Rinus, een grote vis is niet het zelfde als een dikke vis! Dikke vissen ontstaan m.i. door teveel verkeerd voedsel en dit nu kan men met de EA methode voorkomen.
Ik weet wel dat er veel karpervissers zijn die precies weten wat er in hun boilies zit, volgens mij ben jij ook zo iemand, maar waarom willen die mensen dat nu niet even controleren om hun ingrediënten af te stemmen op de juiste hoeveelheden? Men doet hier geen karper kwaad mee!

Rinus, ik hoop dat je in de toekomst toch iets meer begrip op kunt brengen voor ons EA vissers en het niet blijft beschouwen als maar wat gesauwel van ouwe wijven die teveel tijd achter hun PC of met hun neus in de boeken doorbrengen. :smile:

Vriedelijke groeten,

Hans
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

28-08-2002 18:13

Beste Henrie,

Bij een eiwit overschotsituatie past een koolhydraat tekortsituatie, ofwel onbalans.
Bij een koolhydraat tekortsituatie gebruikt de karper de eiwitten als energieleverancier in plaats van groeileverancier. Door gebruik van eiwitten als energiedrager in plaats van bouwstof, zal de groei van de karper dan sterk geremd worden. Wanneer er in een eiwit overschotsituatie nu word bijgevoerd met koolhydraten dan zullen de eiwitten worden aangewend voor de groei, omdat er weer genoeg koolhydraten aanwezig zijn voor het overige energiegebruik

Het eiwitgehalte is niet als “absolute leidraad� te gebruiken, maar de balans in het voedselpakket en de aanpassing aan de biologische omstandigheden speelt een minstens zo belangrijke rol, (ofwel het optimaliseren van de Netto Eiwit Benutting; NEB).

Betreft het nu een uiterst schraal water, dan zal de karper omdat hij nu eenmaal wil groeien de bouwstoffen gaan opscharrelen.
Ofwel het eiwit-gebakje in jouw geval.

Bewegen en koolhydraten gebruiken zal wat minder prioriteit hebben, en als er op den duur dan meer eiwitten beschikbaar komen dan de 30% van de totale voedingbehoefte danpas worden de koolhydraten de gebakjes leveranciers.

Sportieve groeten Henk
Gebruikersavatar
Chris Noorlander
Berichten: 502
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Hendrik Ido Ambacht
Contacteer:

28-08-2002 21:59

Henk

Toch...in de zomer tijdens de natuurlijke voedsel-explosie is koolhydraatrijk aas ronduit slecht vergeleken met andere tijden van het jaar.
Ook op wateren waar het sowieso al barst van het natuurlijke voedsel is het stukken minder makkelijk karperen, mede door direct gevolg van het natuurlijke voedsel. (iets klopt er niet in die laatste zin)
Theoretisch zou een karper in dergelijke gevallen maar al te graag zijn eiwitten willen aanvullen met koolhydraten.
Echter, wanneer een karper op zo'n water hangt te schranzen op een bijvoorbeeld muggelarvenveld, dan heeft ie weinig interesse in onze koolhydraatrijke boilie, al ligt ie er midden tussen.

Rinus

Kun je ook beargumenteren waarom het geen moer uitmaakt wat er aan de hair hangt?
Ik kan het wel, maar dan juist dat het wél uitmaakt. En dan bedoel ik voedingswaarde op de laatste plaats...maar er zijn nog veel andere variabelen aan aas, die absoluut het overdenken en brainstormen waard zijn.
Verder ga ik een heel eind mee met Henri de Vogel.

Bertil/HPE

Ik ben er ook van overtuigt dat karpers "een neusje" hebben voor koolhydraten.
Maar waarom? Al sla je me dood.
Met voedingswaarde en 'aanvullen' heeft het mijns inziens niets te maken. Is het 'neusje' voor koolhydraten wellicht een 'neusje' voor suikers?

Cor, ik denk inderdaad ook dat er belangrijkere dingen aan aas zijn dan voedingswaarde.
Ik denk ook dat er mensen zijn -die bezig zijn met de voedingswaarde- deze dingen of over het hoofd zien, of veel minder waarde aan hechten...of begeef ik me nu op glad ijs?

Groeten ChrisN
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

28-08-2002 22:34

Ha Chris N,
ook al hier?

Ehh suiker, suikers?
Suikers bestaan toch minimaal voor 95% uit koolhydraten.
Zou dat nu de link zijn voor het gevoelige karperneusje.

Sportieve groeten Henk
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

28-08-2002 22:46

Enne Rinus,

pas op dat ze jou niet gek maken hoor,
er zijn er die nog boilies gaan maken van een aardappel of een stuk kaas wanneer dit als aas goed vangt.

En nogmaals het is voor mij gewoon een uit de klauwen gelopen hobby.

Sportieve groeten Henk

ps, een tak met een stuk touw?? een trapleuning vangt toch ook.
Cor Blokhof

29-08-2002 16:12

Henk,

Koolhydraten bestaan toch uit suikers en zetmelen ?

En je hebt meervoudige suikers en enkelvoedige suikers.......

En die meervoudige moeten eerst d.m.v enzymen in je darmen worden afgebroken tot enkelvoudige suikers zodat ze door je darmwand heen kunnen en kunnen worden getransporteerd door je bloed.

Wat het nut van dit verhaal is weet ik niet echt :) Maar goed :)

Misschien ooit handig

Grtx,

Cor
Gebruikersavatar
Chris Noorlander
Berichten: 502
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Hendrik Ido Ambacht
Contacteer:

29-08-2002 21:37

Hallo Henk,

Jazeker...ook hier :grin:
Tja...suikers, koolhydraten. Welke is de link? Als ik het goed begrijp kan ik het ook andersom stellen: koolhydraten bestaan voor een groot gedeelte uit suikers...of is dit niet altijd waar, Henk?
Feit blijft dat ik net als jij ben overtuigd van de 'neus' voor koolhydraten, of suikers voor mijn part. Alleen...ik ben absoluut niet van mening dat dit voor een groot deel te maken heeft met "aanvulling op eiwitten"
Enkele indirecte onderbouwingen heb je al kunnen lezen in een eerdere posting in dit topic.
Mischien vinden ze het gewoon lekker....ik weet het niet.


Groeten ChrisN
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

29-08-2002 21:45

Waren die suikers nou net niet goed oplosbaar in water en derhalve goed detecteerbaar voor de karper? Bovendien is karper niet de enige die gek op suiker is.

Kees

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Kees Ouwehand op 2002-08-29 21:46 ]</font>
koos walter
Berichten: 1
Lid geworden op: 23-05-2002 02:00
Locatie: asniere

31-08-2002 22:51

Those who can, do.Those who can't,teach.

Beter als de engelse spreekwoord kan ik het niet in het Nederlands schrijven.

m.v.g.

Koos