Hoe ineffectief zijn wij wel niet?!


Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

27-08-2002 21:17

En wat doe je als er een haak aan je gehaktbal hangt Cor?

De combinatie boilie en haak is niet te maken voor een karper! Ook de combinatie boilie en lijn is een heel onwaarschijnlijke. Hoe vaak dit ook als argument wordt gebruikt om de overgang van bijvoorbeeld gevlochten lijn op nylon te motiveren. Karper neemt van alles op als ze azen, ook onverteerbare en scherpe zaken. We maken de meeste fouten door uit te gaan van menselijk principes, zonder ons te realiseren dat een karper geen mens en zelfs geen hoger ontwikkeld zoogdier is

Ik heb diverse malen karpers geobserveerd die over boilies zwemmen zonder zich iets van het aas aan te trekken. Kennelijk gaf dat aas te weinig impuls af om de kaper tot azen te bewegen. Dit zegt meer over de kwaliteit van de boilie dan over de karper! Belangrijk is dus het opwekken van een impuls tot voeden om überhaupt karper tot een aanbeet te verleiden. Dit wordt redelijk vaak onderschat.

Bij koi neem ik te vaak waar dat ze opgenomen aas (zonder haak) weer vanzelf uit de mond laten vallen. Mogelijk dat we de invloed van de opwaartse druk van het water en de stroming in de bek van een karper onderschatten. Wij zijn gewend aan voeding dat nu eenmaal aan de volle zwaartekracht bloot staat. De scherpte van de haak, maar ook de anti-eject eigenschappen van haak en rig zijn dus van groot belang. Hierbij wordt maar al te vaak van mechanisch onjuiste principes uitgegaan, ook al omdat men zich het gewichtsverschil op het land en in het water niet in de overwegingen mee neemt.

Er is ook waargenomen dat ervaren karper een reeds geprikte haak kan lossen zonder lood/lijn te verplaatsen. Als de karper het heeft uitgespuugd, dan wordt het haakaas ook niet meer genomen. Als dit zo is heb je slechts heel geringe kans dat die karper gevangen wordt. Dit was een aquarium proef, maar was het niet een andere aquariumproef die ons vertelde dat karpers beter te vangen waren met een soepele hair? Ik wil niets ontkennen, maar waarneming zijn vaak nogal tegenstrijdig. Men trekt te makkelijk conclusies uit waarneming waarvan de statistische significantie gering is en de hoeveelheid ongecontroleerde variabelen te groot.

De waarneming dat karper soms alleen het haakaas laat liggen is een juiste. Maar is de uitleg dat dit is omdat het haakaas zich anders gedraagt wel de juiste? Dit zou beteken dat zeer soepele haast zwevende set-ups veel beter zouden vangen dan stiff-rigs. Ik ben geen gebruiker van stiff-rigs, maar kan ook niet ontkennen dat ze werken.

Ondanks dit alles vergist niet alleen de karpervisser zich regelmatig maar kennelijk ook de karper.

Hg Kees
Rene Persoon
Berichten: 13
Lid geworden op: 21-08-2002 02:00

27-08-2002 22:35

Bertil, ik weet dat er wel degelijk vis op af komt. Maar blijkbaar kan er ook TEveel worden gevoerd en heeft de vis geen interesse meer.

Ik moet er wel bijzeggen dat er regelmatig wedstrijden worden gevist en wat die allemaal het water ingooien... Ze nemen nog net geen betonmolen mee naar de waterkant om het voer goed te mengen!

Maar waar het omging, het voer lag er wel degelijk. Heb je er een andere verklaring voor?
Cor Blokhof

27-08-2002 23:40

Kees,

Er zit wel wat in hoor wat je zegt als ik er zo eens over nadenk

Vooral dat hele soepele combinaties dan juist super moeten vangen en dat is niet altijd zo.

Volgende keer maar eens een stiff - rig proberen op het dressuur putje waar ik vis :)

Zou het gewoon de negatieve asosociatie in het algemeen zijn met bepaalde aassoorten dus als ze bepaalde geuren/smaken bollie tegen komen deze uberhaupt niet pakken of een enkeling of pas pakken als ze al helemaal uit elkaar liggen.

En bollies voorweken hoor ik ook weleens mensen over. In theorie zit er wel wat in alleen is het praktische ook zo makkelijk dat je bollies nog hard blijven.

Groeten,

Cor
Rob van Os
Berichten: 410
Lid geworden op: 13-02-2002 01:00
Locatie: Breda

28-08-2002 00:01

Cor (en alle anderen),
Dat ligt ook deels aan de soort boilie, Ik zeg erbij dat ik het niet zeker weet aangezien ik het nog nooit geprobeerd heb maar ik denk dat de prolines en de performence baits hier vrij geschikt voor zijn. Ik zal het de komende weken eens uitproberen.
mvg Rob van Os
Ron van Setten
Berichten: 466
Lid geworden op: 03-04-2002 02:00
Locatie: Culemborg

28-08-2002 07:53

Kees,

Ben het helemaal met je eens. Conclusie van mijn eerste bericht in deze thread was ook dat de karper gewoon een dier is en blijft. Echter, zoals we weten van Pavlov is het mogelijk dieren te conditioneren. De context schaapt een bepaald gedrag. Ik ben dus van mening dat karpers boilies kunnen associeren met een (negatieve?) ervaring op de kant. Echter, boilies zijn een onderdeel van de gehele context. Wat te denken van onderlijn, gestommel op de kant, etc. Wanneer dit aangeleerd gedrag voor langere tijd aanhoudt, denk ik dat we al voorzichtig kunnen gaan spreken van evolutie. Wie kent niet de wateren waar eerst 's-nachts geaasd werd en na jaren van veelvuldige nachtbevissing dit is omgetoverd in azen overdag.

Daarentegen heeft onderzoek bij schapen weer aangetoond dat ze maximaal 11 (?) gezichten kunnen onthouden en herkennen. Wellicht dat dit ook opgaat voor karpers en hebben ze een (selectief) kort termijn geheugen. Echter, wel binnen de evolutie.

Tot slot, jij stelt dat we aan een karper geen menselijke eigenschappen mogen en kunnen toekennen omdat een karper een dier is. Hiermee impliceer je dus dat een mens geen dier is. Hoe komt het dan dat een mens wel dierlijke eigenschappen bezit? Is het dus niet mogelijk dat een dier ook menselijke eigenschappen kan vertonen?

Met semi-/quasi-theoretische groet :wink: ,

Ron
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

28-08-2002 09:16

Ron,

Met het laatste heb ik je kennelijk op een verkeerd spoor gezet. Een mens is een dier, maar van een hoger ontwikkeld soort. Over het algemeen kent men een toenemende intelligentie toe aan verschillende klassen met zoogdieren op het hoogste niveau. Binnen de zoogdieren heeft de mens de grootste intelligentie. Vanuit ethisch oogpunt kun je hier vraagtekens bij zetten, maar dat is een filosofische en geen technische discussie. Vissen worden qua intelligentie onder de zoogdieren gerangschikt. Een schaap heeft dus zelfs een hogere intelligentie dan een karper.

Moeilijkheid is dat wij bij het interpreteren van hun gedrag gemakkelijk karpers een zelfde intelligentie toekennen als de onze. Bovendien vergeten we dat er in het water andere wetmatigheden gelden als op het land. Aan de andere kant moet je de karper daarmee niet gaan onderschatten. Dat is dan de volgende makkelijk te maken fout.

Dat karpers in bepaalde mate te conditioneren zijn is een gegeven, maar ze gaan daarbij weer makkelijk in de fout omdat hun intuïtieve gedrag het geconditioneerde gedrag overheerst. Dus als de impuls tot voeden maar sterk genoeg is, dan vergissen ze zich. Als je ready-mades met geringe voedingswaarde en een aftershave flavourtje (in alcohol opgeloste geurstof) in het water gooit, gaat daar geen sterke voedingsimpuls vanuit. Ook al vinden wij het op de kant lekker visvangend ruiken.

Kees
Gebruikersavatar
Michiel Pilaar
Berichten: 962
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Locatie: Kapelle
Contacteer:

29-08-2002 16:00

Op 2002-08-27 11:46, schreef Martijn Nederpel:
maar michiel als het systeem van jouw maat 20 keer minder prikt dan die van jouw vangt hij dan ook 20 keer minder?? denk het niet en als ie evenveel vangt dan jouw zit ie iedere keer op een betere stek want hij mist volgens jouw theorie een heleboel aanbeten!!

mvg martijn


Ik denk dat karpers vaak met hun bek dicht wegzwemmen en dan haakt het over het algemeen toch wel... : Moet jij maar eens een montage tussen je handen houden en je lood op een tafel leggen... zelfs een kut montage haakt veelal nog! Vaak wél mindergoed, maar je haak prikt zich wel in je hand. Dat je inhaking dus niet al te best is, met als gevolg; toenemend aantal lossers, is logisch.

Daarom vangt die knakker nog steeds z'n karpers.

Zelf probeer ik het zaakje altijd zo scherp mogelijk te laten haken zodat je zoveel mogelijk rendement haalt uit azende vis op je stek!

Groeten,

Michiel
Het leven is te mooi om er niet ten volle van te genieten!
Cor Blokhof

29-08-2002 16:06

Michiel,

Hoe behaal je dan het beste inhakingseffect volgens jouw ?

Grtx,

Cor
Rob van Os
Berichten: 410
Lid geworden op: 13-02-2002 01:00
Locatie: Breda

29-08-2002 16:38

Inderdaad Cor, daar ben ik ook nieuwsgierig naar.
met afwachtende groet Rob van Os
Gebruikersavatar
Michiel Pilaar
Berichten: 962
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Locatie: Kapelle
Contacteer:

29-08-2002 18:15

Cor en Rob,

Wat ik van een onderlijn(+loodmontage) verwacht is dit: de onderlijn moet zoveel mogelijk aasopnames omzetten in geprikte vissen. En prikken gebeurd pas als de punt van de haak het vlees binnen dringt. Ik verlang dan ook dat de haak met de bocht naar boven komt te staan zodat de haakpunt in kan dringen in het vlees. Dit 'naar boven komen te staan' van de bocht zorgt ervoor dat de vis geprikt wordt in de onderlip of in de zijkanten van de bek. Dit zijn ook de plaatsen waar ik mijn haak graag terug vind als ik de vis onthaak. Ik prefereer de onderlip en de zijkanten dus boven de bovenlip... maar je kunt je afvragen of dat drill technisch wel zo 'goed' is:

Tijdens een drill komt er druk op een haak, hierdoor gaan haken wrikken. Dit heeft te maken met de bekende 'hefboomwerking': zo zal een haak met een lange steel veel meer wrikken dan een kortstelig klauwhaakje... En wanneer een karper in de onderlip gehaakt zit dan komt wordt er druk op de haak uitgevoerd, druk die de haak omhoog trekt, dus uit het vlees! De verkeerde richting dus!
Driltechnisch zou je een karper dan ook beter in de bovenlip kunnen haken: de druk op de haak is in de goede richting: omhoog!, met de punt in het vlees. Gevolg: minder wrikken, en als het wrikt wrikt de haak zich in het vlees (tenzij je zo ruig drillt dat de haak uitscheurd :sad: ).
Nog een voordeel van het 'bovenliphaken': de bek beschadigd minder dan bij haking in de onderlip, ZKR wanneer er langstelige haken worden gebruikt. Een langstelige haak kantelt zéér snel maar daardoor vaker (niet altijd!) achterin de bek. Daar waar het vlees zachter is dan vooraan... Een langstelige haak zal dus eerder naar voren 'wandelen'/wrikken dan een klauwhaak. Vergelijk het maar met een blikopener van je zakmes: hoe langer het steeltje hoe makkelijker je je blik openkrijgt; dus hoe langer de haaksteel hoe makkelijker het gaat wrikken! Ik heb toch al een aantal x gehad dat ik een 'spoortje' in de bek aantrof bij het onthaken wanneer ik Longshank haken gebruikte.

Hierom ben ik geen fan van langstelige haken, en hierom is een haking in de bovenlip eigenlijk ook beter (voor de vis). MAAR... waarom vis ik toch met een systeem waarbij de haak zo vaak/goed mogelijk kantelt in de onderlip? Hierom ten eerste:

Ik vis vaak met klauwhaakjes en die kantelen vrij laat maar daardoor wél (bijna) altijd vooraan in de bek. Doordat het laat kantelt en laat prikt verkom je op die manier dat de haak zich op het 'zachtere' gedeelte van de bek vastzet... Het gedeelte van de onderlip dat het dichts bij de mondopening ligt is immers harder (lees: steviger) dan het vlees richting organen :smile: . Zo valt het dus wel mee met het uitscheuren van bekken door de druk 'vanaf boven'.

De andere reden dat ik de onderlijn zo maak dat ie in de onderlip prikt is deze: Als je met een LA van de haakpunt af (of met een naar achter staand haakoog) vis dan gaat je haakpunt de lucht in... richting bovenlip (wat dus beter is voor de vis) MAAR de haak heeft massa nodig om zich op te prikken. En hoe wij vissen is die massa: het lood, alleen het lood ligt op de bodem... door deze massa zal er een neerwaartse druk op de onderlijn/haak komen (wanneer deze strakloopt), hierdoor wordt de haak dus naar beneden getrokken... het inprikken (haken) in het vlees wordt dus bemoeilijkt en dús is dit (in mijn optiek) niet het slimst om mee te gaan vissen.
Want bij m'n 'onderlipsysteem' kantelt de haak (tijdens de testen) eigenlijk altijd en voornamelijk vooraan op de handpalm. M'n huidige systeem haakt/prikt nu dus goed en ik heb weinig last van lossers dus het vertrouwen dat ik veel aasopnames verzilver is hoog! En: never change a winning team... tenzij je je 'team' beter maakt. Maar met een LA van de haakpunt weg, of met een haakoog naar achter, of met een no-knot naar achter denk ik niet een verbetering in huis te hebben dus vis ik er niet mee.
Zoals ik al zei vermoed ik dat veel karpers na de aasopname met de bek dicht wegzwemmen. Maar stel dat dit niet zo is en de vis zwemt met z'n bek open weg, vooruit of achteruit. Met een 'bovenlip systeem' zou dit betekenen dat de haakpunt naar boven komt te staan en dat deze bij het straklopen van de onderlijn geen vlees tegenkomt! En dus makkelijk uit de bek te 'zwemmen' is. Dit idee maakt me zeker van m'n zaak dat het onderlipsysteem beter is. Ondanks dat het eerder zal wrikken. Maar om dit tegen te gaan vis ik dus met klauwhaakjes.

Dit is dus mijn afwegen over het 'beste inhakingseffect'. Maarja, je leert zóvéél bij op het gebied van rigs dat je inzichten vaak veranderen.

Ik hoop dat het een beetje te volgen is want het is nogal lastig om het echt duidelijk neer te typen. Maar binnenkort zal ik alles ff duidelijk in een artikeltje knallen want met foto's is het heel wat makkelijker uit te leggen dan met alleen tekst. Dan stuur ik dat wel ff naar Bertil.
Oja als ik binnenkort ga vissen op zo'n prutsparkvijver hiero zal ik es kijken of we zo'n 'bovenlipsysteem' kunnen maken en of het ook goed vis oplevert! Beetje knutselen zeg maar :grin: maar ja, dat houdt het vissen interessant!

Maar ik ga ff kanen want ik donder haast van m'n padje!

Mzzl,

Michiel
Het leven is te mooi om er niet ten volle van te genieten!
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

30-08-2002 11:36

michiel als de karper toch met zijn bek dicht wegzwemt en jouw maat toch zijn karpers vangt...waarom dan zoveel moeite doen, en je maat zijn systemen afkraken terwijl hij er wel (goed?) op vangt kijk als ie nu niks zou vangen.....
verder ben ik het wel met je eens dat je presentatie scherp moet zijn maar een line aligner met en dunne lange hair is voldoende en bij sommige haben is een no knot knoop voldoende

mvg martijn
Gebruikersavatar
Michiel Pilaar
Berichten: 962
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Locatie: Kapelle
Contacteer:

30-08-2002 13:13

Martijn,

Ja hij vangt wel, maar hij heeft veel lossers en hij krijgt veel meer 'losse piepen', runs die niet doorlopen e.d. dat is gewoon jammer. Hij vangt ook wel vissen, maar hij zou er gewoon meer kunnen vangen!

Maarja ieder z'n meug,

Michiel

_________________
In het verleden gevangen karpers bieden géén garantie voor de toekomst!

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Michiel Pilaar op 2002-08-30 13:14 ]</font>
Cor Blokhof

30-08-2002 13:39

Michiel,

Ik heb je posting gelezen en het was zeker interesant.

Wat ik er uit op kan maken is dat jij met een kortstelige klauwhaakje vist en dan met een LA.

Maar de hairlengt in combinatie met de aasgrootte is naar mij inziens ook erg belangrijk. Hoe denk jij daar over dan ?

Grtx,

Cor
Jan Van Calenberg
Berichten: 136
Lid geworden op: 09-01-2002 01:00
Locatie: Kalken (buurt van Gent in Belgie)
Contacteer:

30-08-2002 13:50

Prachtig neergeschren Michiel, en volledig de waarheid.
Ik ken meteen ook een oplossing voor je "bovenliphaaksysteem" maar het is ethisch totaal onverantwoord en zal het zelf nooit uitproberen (en ik raad het ook niemand aan)...vis gewoon volledig op dezelfde manier maar met een dregje!

Mvg,
Jan Van Calenberg
Jan Van Calenberg
Berichten: 136
Lid geworden op: 09-01-2002 01:00
Locatie: Kalken (buurt van Gent in Belgie)
Contacteer:

30-08-2002 14:05

Effe een stuk van de discussie herlezen...
Menno, is heel goed mogelijk dat ze bij opgemerkt gevaar niet meer gaan verder azen. Maar volgens mij moeten ze een bol toch eerst in hun muil gehad hebben voor ze kunnen merken dat er iets mis mee is (strakke lijnen en andere dingen even buiten beschouwing gelaten). Ik hoor wel verhaaltjes van vissen die met hun vinnen gaan wapperen om de boilies te laten "opwaaien" zodat ze de losse en vaste (die aan de onderlijn) kunnen onderscheiden. Of vissen die op de boilies gaan spukken (blazen) om hetzelfde effect te verkrijgen. Ik betwijfel ten zeerste of dit uberhaupt zelf mogelijk is. Dus moeten ze echt wel die bol in de muil hebben!! En dan kunnen we ze in principe haken hé.
Over ineffectief vissen gesproken, op m'n thuisplas moet ik regelmatig met de lijn in een hoek van 90 graden met de stok vissen. Dan zie je pas echt goed wat er met je aas gebeurt, zeer regelmatig krijg je trokken op die top (en dat is echt niet alleen witvis!!)zonder dat de optunic ook maar 1 keer een tuut laat horen. En dan mag je met superrigs afkomen hé, die trokken blijven, met de ene rig wat minder dan met de andere...maar toch haak ik beslist nog niet elke vis die het aas ook in z'n muil heeft gehad. Weet je wat de beste methode was om het aantal trokken op de top drastisch naar beneden te halen? Door eerste een paar dagen te voeren met het aas waar ik dan ook mee vis uiteraard. De vis heeft dan uiteraard meer vertrouwen in het aas en dat is 100 keer beter dan gelijk welke superrig!!
Maw, met een gewoon rigske maar wel een aangevoerd stekske vis je volgens mij effectiever dan met een superrig instant!...Zelf op maagdelijk water!!


Mvg,
Jan Van Calenberg
heb het gevoel dat ik dit allemaal al eens neergepend heb :smile:
Vang ze, ik wens iedereen de vis van zijn leven toe!! Ook al zijn de discussies soms bitsig.
Gebruikersavatar
Michiel Pilaar
Berichten: 962
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Locatie: Kapelle
Contacteer:

30-08-2002 15:22

Jan,

Ik geloof graag dat een dregje zeer goed haakt, alleen denk ik niet dat het ethisch te verantwoorden valt :grin:!

Cor,

Ik vis idd met een klauwhaakje: een specialist (een Fox maat 4 of Gamakatsu maat 6... deze zijn +/- evengroot, de Fox is iets groter en bevalt mij meer dan uitstekend). Ik gebruik een kort Line-Alignertje, net boven het oog laat ik de lijn weer door het tube komen, want het gekke is: bij een specialist moet je juist geen lange LA gebruiken, dan haakt het minder goed, probeer het maar en je zult het zien!
Verder hou ik m'n stukje tube dat ik voor de LA gebruik heel kort; slechts de knoop overlap ik, en deze is al heel klein: namelijk een slag of 5 (no-knot) waardoor m'n haaksteel voor een groot gedeelte leeg is, en dit heeft ook weer een reden:

Ik gebruik namelijk een klein stukje 0.75 mm tube in m'n haakBOCHT (jajaja) dit stukje tube is dus 0.75 mm in diameter en in lengte nooit meer 1.5 a 2 mm. Door dit stukje tube dient als 'hairgeleider' en zet ik in de bocht waardoor het punt van 'begin' van de hair dichter bij de haakpunt ligt. Het normale punt waar de hair begint, het einde van de knoop of het einde van het tube, zit immers op het rechte stuk van de haaksteel en dus ver van de haakpunt verwijderd, recht tegenover zelfs.

Door het geleidertje in de bocht verkort je het stuk dat de haak (door de bek) moet schuiven om met de bocht de lucht in te gaan. Was het met een tube/wikkelingen tot tegenover de haakpunt bijv: 2 cm, met een tube-je in de bocht is het bijv: nog maar 1 cm. Hoe komt dit:
Om met de bocht omhoog te komen (en te prikken) is er druk nodig (zonder aas haakt een onderlijn immers minder goed). Aas zorgt voor deze druk maar het is kritiek op welk deel van de haak deze druk komt, dit punt is dus waar de hair het tube of de wikkelingen ingaat.
De haak komt het snelst omhoog wanner deze druk precies vanachter de haaksteel komt (dus in het verlengde). Als je op je hand testjes gaat doen haakt je lijn meestal pas wanneer je hair strak is gelopen en hij recht in het verlengde van de haaksteel ligt. Dit straklopen en 'rechtleggen' kost centimeters, en het ligt er dus aan hoe ver de karper het aas heeft opgezogen om te bepalen of het de kans krijgt om te prikken. Daarom is zo'n stukje tube zo handig: hiermee verkort je het proces van 'rechtleggen': het aas krijgt immers minder de kans om zich 'naast' de haaksteel te nestelen en ligt vaak al in het verlengde van de steel!

Uit testen en proberen blijkt dus dat recht tegenover de haakpunt bij klauwhaakjes wel haakt maar nog niet masterlijk. Als je het tube (of de knoop) tot in de bocht laat doorlopen komt de haak makkelijker met de bocht omhoog (natuurkunde)en prikt de haak makkelijker, alleen kan de haak(bocht) dan moeilijker indringen doordat er tube/wikkelingen zit(ten)! Daarom is zo'n klein stukje tube zo fijn: het geleid de hair en het blijft goed zitten tijdens de worp, MAAR als de bocht zich vult met vlees schuif het stukje tube zo weer naar boven, richting haakoog dus! Daar zit immers geen tube of wikkelingen. De haak vult zich zo snel met vlees en het geleidertje zit in no time tegen de knoop. Ik gebruik dan ook haakmaatjes waarop het geleidertje netjes kan bewegen maar wél blijft zitten tijdens de worp, dus ff testen met haakmaten en diameter van het geleidertje.
Probeer het, en je zult zien dat het geleidertje er voor zorgt dat je haak eerder omhoog komt.

Over de hairlengte versus aasgrootte: De ruimte tussen aas en geleidertje ligt aan de grootte van het aas. Zo zal ik met een grote boilie (20 mm) meer ruimte tussen m'n aas en geleidertje 'vrijgeven', want als het aas te dicht op de haaksteel zit is het voor de haak moeilijker om met de bocht in de lucht te komen... moeilijker prikken dus. Een kleinere aassoort komt wel dichter op m'n geleidertje te zitten maar wel op een dikke cm. Niet zo van: een 20 mm boilie geef ik 25 mm ruimte en een tijger van 10 mm 10 mm ruimte. Nee, eigenlijk heb ik altijd wel een minimaal 12-15 mm tussen aas en geleider zitten, als het niet meer is (dus als het aas niet groter is).
Bij het maken van de onderlijn pak ik dus het aas en monteer het en ga dan pas kijken wat de ideale hairlengte is... Testen en proberen maar dan heb je wel een onderlijn die 'op scherp' staat. Ik doe dan ook erg lang over het maken van een onderlijn maar door de hairlengte per aasje te optimaliseren heb ik er wel meer vertrouwen in. Ik zou het daarom ook nooit anders doen: want zoals ik nu onderlijnen maak heb ik er het volste vertrouwen in...

Het enigste wat mij tergt is ik zkr weet dan ook deze onderlijn uitgespugd KAN worden...

Groeten,

Michiel
Het leven is te mooi om er niet ten volle van te genieten!
Gebruikersavatar
Ruud Laros
Berichten: 797
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Locatie: delft

02-09-2002 18:17

hoi ,

het volgende , een karper kan ten alle tijden zich ontdoen van je rig ook door niet te spugen , hoe dan ?
wel een maat van zat eens te vissen op een water iedere keer 1 piep en dan niets meer
hij zat te vissen op een ondiep helder water onder de kant, dan toch maar eens gaan kijken na de zoveelste piep.
wat bleek ? een karper had zijn haakaas opgenomen en was dus verandwoordelijk voor de piep maar de vis zwom niet weg maar was heel zenuwachtig met zijn vinnen aan het wapperen en begon daarna met zijn kop te schudden net zolang tot zijn haakaasje weer uit zijn/haar bek viel en zwom daarna rustig weg.
dit voorval is inmiddels alweer een jaartje of tien terug geweest .
erg interesant vond ik dit wel.

dan dit nog ik denk dat een karper ieder aasje opneemt ,dus ook je haakaas niks blazen ertegen enz. waarom ?
zover ik weet kan een karper niet recht voor zich uit kijken dat resulteert zich dan in het volgende, als een karper dicht bij het voedsel in de buurt komt gaat deze zuigen net zolang tot ie het in zijn bek heeft dan pas zal die het gaan ( verkennen ) en misschien als gevaarlijk gaan beschouwen en er vanaf proberen te komen.

zelf vis ik altijd met vrij korte lijntjes
om de vis zo weinig mogelijk ruimte te geven en dit bevalt me tot nu toe prima .
zo weer effe genoeg getikt.

groetjes ruud
Gebruikersavatar
Michiel Pilaar
Berichten: 962
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Locatie: Kapelle
Contacteer:

02-09-2002 19:35

Ruud,

Je schrijft dat een karper zich ten alle tijde kan ontdoen van het haakaas. Ik ondersteun dit maar ben er wel van overtuigd dat de karpers wel enigzins ervaring moeten hebben met het 'uit de bek verwijderen' van de rig.

Zo denk ik niet dat een 'maagdelijke' karper de rust kan bewaren als ie merkt dat z'n pas opgenomen aas niet ok is. Ik ben zelfs benieuwd of maagdelijke karpers zoiezo iets doorhebben vóórdat ze geprikt worden.

Op drukker bevist water komen karpers vaker in aanraking met rigs en het is logisch dat ze daaruit leren. En ook daar ben ik benieuwd of karpers altijd die rust kunnen bewaren (ik denk het niet, i.e.g. niet altijd) sommige zullen het zkr kunnen maar velen zullen toch niets merken (tot ze geprikt worden) en anderen zullen misschien toch teveel moeite hebben met het 'ejecteren' van de rig dat ze alsnog in de stress schieten.

Een korte rig of een stiff kunnen daarom idd een verbetering zijn, op moeilijker water.

Groeten,

Michiel
Het leven is te mooi om er niet ten volle van te genieten!
Hans-Peter van Ee

02-09-2002 20:06

Heren

Ron heeft het over freelinen en daar geeft hij een goede tip.
Ga maar eens freelinen (kan ook met boilie's), dan zul je zien dat men hieruit kan opmaken hoe een karper zijn aasgedrag op het betreffende water is.

Lees de posting van Kees nog maar eens.
En denk eens goed na, welke link de karper legt bij onraad.
De vis heeft volgens mij pas wat door als deze weerstand voelt van het lood of zoals bij freelinen het straklopen van de lijn waardoor weerstand ontstaat op het aas.

Ik ga er vanuit dat een karper elke boilie gewoon in zijn bek neemt, en
'ruikt' de vis onraad dan heeft men met vastlood het nakijken.

Het karperen met boilie's zal de komende jaren steeds minder effectief worden.
Voor de boilie-vissers onder ons wordt het dus bijleren geblazen...

met vangende groet

HPE
Jeroen Leeflang
Berichten: 29
Lid geworden op: 01-09-2002 02:00
Locatie: edam

04-09-2002 09:52

Ik denk dat VEEL voeren ook negatieve effecten heeft.
Ik voer enkele avonden op dezelfde tijd een stuk of 10 tot 15 boilies. Ik weet zeker dat karpers hier het aas niet kunnen laten opstijgen omdat er een hele zachte laag van afgestorven planten op de bodem licht van een cm of 4 dik. De boilies liggen daar tussen, zo ook mijn aas boilie. Het gaat om een sloot waar de karper een vaste route aflegt. Ze komen ALTIJD van links en trekken naar rechts. De karper stuit dus op een paar boilies en soms ook nog wat mais en begint daar te eten. De boilies liggen in de prut dus eruit wapperren of blazen gaat niet lukken. Helaas is het te donker om te zien wat er precies gebeurd, maar in 70cm. water weter ruim 80cm. grote vissen de boilies te pakken en ook de aasboilie. Dat moet gepaard gaan met grote prutwolken en ik denk dat sommige vissen af en toe de oppervlakte doorbreken als ze de boilies uit de prut trekken. Er wordt hier gelukkig niet veel gevist en de runs zijn heel spectaculair. Ik vis zo'n 4 tot 5 meter van de top en de vis sleurt na het prikken binnen enkele seconden ruim 30cm. lijn van de spoel. Na het heffen van de hengel en uitschakelen van de vrijloop komt daar vaak nog een meter of tien bij. De vis vlucht ook ALTIJD in dezelfde richting namelijk waar ie vandaan kwam en dat was altijd van links.

Ik denk dat de kans dat een karper zich vol eet en dus de aasboilie niet pakt groter is dan dat ie de aasboilie laat liggen omdat ie deze anders uit de prut moet trekken. Ik voer dus niet veel en redelijk compact. De voerstek is niet groter dan 2 tot 3m2. Daar liggen dan 10 tot 15 boilies en deze liggen er bijna iedere avond, dus de vis weet dat er voer ligt en ik vis niet iedere avond zodat ze ook niet iedere avond tegen een onverwachte verrassing oplopen.
Verder hangt de boilie een cm of 1,5 onder de haak en zijn ze een mm. of 22.
Alle aanbeten komen pas als het goed donker is en meestal na 23:00 uur. Meestal blijft het bij één aanbeet op een avond, omdat eventuele andere vissen wegvluchten door de dril.