Heren.
Wil.
Ik ben het met veel van jou standpunten eens en zie jou WJT uitgave met grote interesse tegemoet
Over die "logica" wil ik zeggen dat karpers wel degelijk over genoeg logica beschikken om het onderscheid te maken tussen natuurlijk en onnatuurlijk aas.
Was dit niet het geval, hadden we geen negatieve conditionering en waren al die super-rigs totaal overbodig.
Toch moeten "we" oppassen in deze discussie dat we het niet over "gelijk of ongelijk" gaan hebben en zeker niet met Evert's naam in diezelfde "adem".
De topic gaat eigenlijk over het programma (en de daaruit "rollende" boilies) en wat onze ervaringen daarmee zijn en of je het gebruikt of niet.
Ik schreef al dat een echt norm-aas voor langere tijd goed werkt. Ik ben dan ook nieuwsgierig hoe lang jij jou 50-50 creaties gevoerd en gevist hebt (op 1 stek).
Dit is puur nieuwsgierigheid, omdat mijn ervaring is dat je met een niet-norm-aas niet zo lang door kunt gaan op 1 water of enkele stekken.
Dit vanuit het geloof dat op langere termijn (kan 2-3 dagen zijn) de karpers doorhebben dat het toch niet helemaal is wat het zou moeten wezen en dat ze om tekorten tegen te gaan, weer gewoon naar ander (natuurlijk) aas gaan zoeken.
Bertil.
In principe gaan alle melen samen, maar of dat de rolbaarheid/hardheid enz. ten goede komt denk ik niet.
Elk product wat geschikt is om in een mix te stoppen heeft zijn eigen specifieke kenmerken.
Ook qua voedingswaarde.
De truuk (zelfs leuk om te doen) is het om met een paar beproefde en inmiddels overbekende basisproducten een mix samen te stellen op de PC.
Meestal kom je dan toch nog hier en daar wat tekort of soms te veel van het goeie.
Dan is het zaak om te gaan "tunen"
Een beetje meer of minder (paar grammen) van dit en een beetje meer of minder van dat.
Met name voor de vitamines is dat vaak zoeken.
Zo kun je (is helemaal niet nodig, maar geeft het principe/de werking goed aan) een mix net zo lang tunen tot je een waardering 10 krijgt.
Je krijgt dus een waardering 10 voor een mix als alle ingrediënten samen voor de gekozen tijd van het jaar van alle nutriënten de optimale hoeveelheid bevat.
DIT HOEFT NATUURLIJK NIET EN IS GEEN VERPLICHTING.
Een mix die een waardering 10 krijgt, kan veel minder goed vangen dan een mix die bijv. een 6 of 7 krijgt.
Zelf hecht ik veel meer waarde aan de optimale hoeveelheid aanwezige essentiële vitamines in een mix.
Zou het kunnen dat readies juist deze vitamines missen?
"Lekker" is nog het moeilijkste aspect vind ik zelf.
Want wat is lekker? Zeker voor een karper.
Toch geloof ik dat als je dat kan ontdekken (wat ze echt altijd lekker vinden) dat je dan een super-aas kunt maken.
Alle tips zijn overigens welkom (
mikez@vizzavi.nl)
Chris.
Ik vind de verteerbaarheid heel belangrijk bij mijn mixen.
Een nieuwe mix die een slechte ontlasting laat zien (meerdere vissen natuurlijk) pas ik aan.
Dit kan door de vezels of het vetgehalte aan te passen.
Een karper heeft zoals je weet geen maag, maar slechts 1 darm.
Het lijkt mij bijzonder onprettig voor een karper om halve of kwart stukken onverteerde boilies (toch wel scherpe randjes) door de darm te hebben glijden en uit de nauwe anus te moeten lozen. Ook geeft dat aan dat het aas gewoon niet goed of zelfs helemaal niet verteerd wordt.
Mosselresten zijn (wat ik gezien heb) weliswaar nog scherper, maar worden wel heel fijn gemalen en komen er als zeer kleine schilfertjes weer uit.
En dan die tijgers...tja waarom die wel?
Ik weet het niet. Die komen er vaak voor een deel ook onverteerd uit net als harde kippenmaïs, maar van Tijgers weet ik dat er stoffen inzitten die de karper nu eenmaal zeer op prijs stelt. Ik vind ze zelf trouwens ook erg lekker.
Verder lijkt het me wat die vertering aangaat logisch dat aas wat overduidelijk verstopping of diarree tot gevolg heeft net als bij ons op een gegeven moment niet meer gegeten wordt.
En... baat een goed verteerbaar aas niet, dan schaadt het zeker niet.
Vandaar dus.
Cor.
Lees voor het door elkaar gooien mijn antwoord aan Bertil.
Veel meelsoorten zijn van zichzelf vrij smaakloos, dus voor smaak moet je toch naar andere ingrediënten zoeken.
Van die katten geef ik je helemaal gelijk. Ik heb ze zelf ook.
Ik vroeg Evert wel eens "wat vinden ze nu echt lekker".
"Lekker" was zijn uitgangspunt niet, maar ik blijf het een intrigerend onderdeel vinden.
Ben daar ook nog helaas niet over uit.
Dus ook jouw tips zijn welkom (
mikez@vizzavi.nl)
Jij denkt dat vrijwel elke bol die samengesteld is uit wat verschillende melen wel in een aardige karper norm valt.
Dat zou soms zomaar kunnen.
Zelf neem ik liever het zekere voor het onzekere en zorg middels de CD dat dit dus altijd het geval is.
Zo, over deze posting heb ik een tijdje moeten doen.
Het kan dus zijn dat ik inmiddels alweer wat achter loop.
Zie mij alsjeblieft niet als Dè Vraagbaak heren.
Er zijn nog genoeg andere norm-aas gebruikers hier in deze topic en op het Forum.
Over het werken met de CD zelf wil ik best graag wat tips of hulp geven als daarom gevraagd wordt.
Ik ga eerst maar weer eens een lekker nachtje vissen.
Ik blijf lezen en kom wellicht het weekend weer binnenwandelen.
Vangze allemaal,
Mike