Flavours! Een gevaar voor jezelf....??


Plaats reactie
Tim Boelema
Berichten: 605
Lid geworden op: 21-01-2002 01:00
Locatie: Omg. Sittard

24-07-2002 17:07

Via een zeer betrouwbare bron heb vernomen dat het proeven van je boillie deeg die flavours bevattentotaal uit den boze is. De inhoud van een potje flavour zou namelijk nogal kankerverwekkend zijn. ik proef namelijk altijd even als ik de flavour en eventuele andere geur en of smaakstoffen heb toegevoegd aan de eieren.

Hij heeft me 1 merknaam genoemd waarvan die het zeker wist namelijk die van Kevin ....en de rest vullen jullie zelf maar in.


Wie weet meer? Is dit al langer bekend?

Waarom staat dit niet op die potjes? hoe goed slecht is het dan voor karpers?????



REACTIES AUB!!
Gebruikersavatar
Bob van Biemen
Berichten: 503
Lid geworden op: 04-05-2002 02:00
Locatie: Loosdrecht
Contacteer:

24-07-2002 17:50

Tim, hoe komt het dat jouw bron zo betrouwbaar is? Als jij hem gelooft wil ik graag weten waarom je hem geloofd.

Het lijkt mij namelijk heel erg stug als dit bekend/onderzocht is dan zouden flavours direct uit de handel gehaald worden door de overheid. Of minstens een grote waarschuwing op de verpakking, zie je pakje sigaretten!.

Met wantrouwende groet, Bob
Tim Boelema
Berichten: 605
Lid geworden op: 21-01-2002 01:00
Locatie: Omg. Sittard

24-07-2002 18:45

Mijn bron hier voert vaak automatiserende opdrachten uit voor een welbekende zeer grote hengelsport zaak. Hierdoor spreekt hij vaak met enkele grootse karper vissers zoals hierboven genoemde.

Oh ja Bob, ik plaats er ook mijn twijfels bij, het is wat jij al zegt. Ik twijfel trouwens niet aan mijn bron.Twijfel aan de bron van mijn bron(hehe)

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Tim Boelema op 2002-07-24 18:47 ]</font>
Gebruikersavatar
Bob van Biemen
Berichten: 503
Lid geworden op: 04-05-2002 02:00
Locatie: Loosdrecht
Contacteer:

24-07-2002 18:53

Ik kan me inderdaad niet voorstellen dat een medewerker van/voor een hengelsportzaak een specialisme heeft op gebied van onderzoek naar kankerverwekkende stoffen. Zijn bron zal dit specialisme waarscheinlijk ook niet hebben. Het zal wel een broodje aap verhaal zijn, Ik denk dat je je er niet te veel van aan moet trekken.
Ik zou zeggen eet smakelijk :grin:

Met geruststellende groet, Bob

_________________
Als ze me missen dan ben ik vissen.


<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Bob van Biemen op 2002-07-24 18:56 ]</font>
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

24-07-2002 20:52

Inderdaad Cor,

Flavours zijn concentraten die gebruikt worden bij de vervaardiging van menselijk voedsel. Daar zijn behoorlijk scherpe normen voor. Er is echt geen industrie die speciaal voor de visserij flavours maakt waarbij minder nauw gekeken wordt. Dat over de kankerverwekkende eigenschappen zie ik liever toegelicht door de experts op dit gebied dan van horen zeggen van vissers. Neemt niet weg dat de consumptie van dit soort "chemische" middeltjes ter discussue staat.

Groeten Kees

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Kees Ouwehand op 2002-07-24 20:53 ]</font>

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Kees Ouwehand op 2002-07-24 20:54 ]</font>
Michael Bouman
Berichten: 517
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00

25-07-2002 04:14

Of deze bronnen nou wel of niet gelijk hebben doet in mijn ogen niet zo ter zake...

Belangrijker vindt ik, dat er zelden op producten die wij gebruiken om ons "aas" te maken of te flavouren, daadwerkelijk vermeld word welke stoffen enz. erin zitten.
Elk product dat voor menselijke consumptie geschikt is, is verplicht dit op de verpakking te vermelden. (misschien ligt hier dan eindelijk een taak voor de dierenbescherming die daadwerkelijk de vissen goed zou doen... blijf dromen, Bouman)

Waneer komen hier nou eens duidelijke richtlijnen voor. Zeker met de huidige sterfgevallen van karpers zou ik hier zo snel mogelijk verandering in willen zien.

Over de diverse mogelijkheden(lees ziekten) waardoor er op dit moment zeer veel karpers sterven is nog niets tot weinig bekend. Op dit moment blijft het gissen naar de preciese oorzaak.

Wie weet, ik wil niemand op stang jagen.." ligt dit wel aan de producten waarmee wij vissen.(of hoe sommige vissers uit onkunde hiermee omgaan, denk aan sommige partikels).

Het frapante is dat in de Koi vijver bij het restaurant waar ik werk ook 2 karpers het hebben begeven door "buik" waterzucht terwijl de andere vissen volop actief zijn en goed eten. Ook deze vijver(50 duizend liter water) ligt in het "besmette gebied" maar staat absoluut niet in contact met open water.

Ik heb deze vijver zelf 7 jaar geleden gebouwd en weet dus waarover ik praat. In de lijst van wateren die besmet zijn staan er een aantal die erg dichtbij zijn en dan praat ik over enkele meters in het ergste geval.

In "mijn" vijver landen ook regelmatig eenden.( laat staan kikkers en wat er nog meer tussen twee wateren rondscharreld). Als ik mijn schepnet, bewaarzaak, weegzak en onthaakmaat al 3 dagen moet laten drogen om dit virus niet te kunnen overdragen......

Overdragende groet, MB
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

25-07-2002 09:14

Mee eens, Michael. Al zeggen al die E nummers op verpakkingen ook maar heel weinig. Het effect op de gezondheid van mensen is ook heel theoretisch en niet bewezen. Daarom denk ik dat het goed is bij de feiten te blijven en niet al te veel te zinspelen op gevoelens. Maar daar wordt wel eens verschillend over gedacht.

Wat betreft de vissen in de vijver vallen er wel vaker slachtoffers in het voorjaar. In de winter neemt de activiteit af en blijft één en ander sluimeren. De vissen zoeken hun schuilplaats tegen de bodem, waar ook parasieten en bacteriën zich ophouden. Bij slappe winters, blijven parasieten en bacteriën actief. In deze situatie zijn vissen met een verminderde weerstand zeer bevattelijk voor infecties. De gevolgen merk je pas als de temperaturen weer toenemen. Buikwaterzucht kan ten alle tijden in alle wateren optreden. Maar het is secondair en manifesteert zich bij die vissen die een geringe weerstand hebben. De vraag is dus waardoor de weerstand van de vissen verlaagd is. Bij een vijver treden dit soort problemen gemakkelijk op door het geringe volume en de relatief hoge bezettinggraad. Een infectie overgedragen van natuurlijk water naar jouw vijver zou derhalve een ramp zijn en de schade beperkt zich niet tot een paar vissen.

Als er een relatie is met het aas van karpervissers en de huidige sterfte, moet je het zoeken in een verminderde weerstand van de vissen veroorzaakt door het aas. Het zal dan vooral optreden in overbezette putten waar veel gevoerd wordt en de vis voor zijn levensonderhoud afhankelijk is van het aas. Is dit het kenmerk van de wateren waar nu de sterfte optreedt?

Kees
Gebruikersavatar
Sjoerd Groot
Berichten: 2227
Lid geworden op: 05-06-2002 02:00
Locatie: Enschede
Contacteer:

25-07-2002 11:52

Het is sowieso vd gekke dat overal ingredienten enzo op staan, maar alleen wanneer je een kilootje aas van tientallen guldens koopt staat er helemaal niks op, zelfs geen houdbaarheidsdatum oid.

Ik snap wel dat de fabrikanten hun recepten niet zomaar prijs willen geven ( als dat al niet dezelfde zijn al die iedereen gebruikt!? ) Maar als je daardoor info achterhoud die belangrijk is voor de veiligheid van vis en/of visser, dan vind ik dat een slechte zaak.

Sjoerd
Tim Boelema
Berichten: 605
Lid geworden op: 21-01-2002 01:00
Locatie: Omg. Sittard

25-07-2002 12:08

Tja ik weet sowieso niet wat ik er allemaal mee aanmoet. Ik betwijfel wel dat de boillie flavours ook gebruikt worden bij het vervaardigen van menselijk voedsel. Al eens aan swan mossel van hutchinson geroken?? Dat kiep je nu niet echt in een smakelijk maaltijd he!?

1 ding weet ik dus wel: ik proef nog niet misschien meer aan het deeg! Straks gloei ik op! Trouwens je hebt ook stoffen die als ze sterk verdunt zijn niet kanker verwekkend zijn maar sterk geconcentreerd wel erg schadelijk zijn!

Ik denk dat ik me weer eens met etherische olien!

Tim
Jan Grijpstra
Berichten: 42
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Locatie: Aalzum

26-07-2002 14:09

Toch zijn niet alle groondstoffen voor lokvoeders/flavours grondstoffen die ook in de levensmiddelenbranche worden gebruikt.
Hoevaak kom je niet iets tegen waarop staat: niet geschikt voor menselijke consumptie.

met vr. gr.
Youri Hoogstrate
Berichten: 143
Lid geworden op: 22-06-2002 02:00

27-07-2002 10:40

Zitten die stoffen ook in Starbait Booster strawberry/scopex? Het is rood en je ziet de suiker kristallen er in aanwezig zijn, het is dus ook verzadigd met suiker.
miguel moens
Berichten: 206
Lid geworden op: 10-03-2002 01:00
Locatie: Zuienkerke (B)

27-07-2002 11:05

ik stel me altijd vragen als ik m'n boilies klaarmaak met de flavours van keencarp
zijn er nog mensen die dat denken?
MVG carpie
Jan Grijpstra
Berichten: 42
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Locatie: Aalzum

27-07-2002 12:19

Voor zover ik weet zijn

Sensas producten, producten zijn die uit de levensmiddelenbranche komen.
Starbaits is dus "clean".
met vr. gr.
miguel moens
Berichten: 206
Lid geworden op: 10-03-2002 01:00
Locatie: Zuienkerke (B)

28-07-2002 20:32

producten van purple products zijn ook clean lol
want ze eten ze zelfs tussen hun boterham

MVG :grin: carpie :grin:
Jan Grijpstra
Berichten: 42
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Locatie: Aalzum

28-07-2002 22:08

:eek: veel producten zijn gewoon té lekker om mee te vissen :eek:
Plaats reactie