Karpersterfte


Jeroen Grummel
Berichten: 424
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Emmen

21-06-2002 20:01

Goedemiddag,

Nogmaals "GRUM" hier,heb ook enkele kopietjes verspreid onder de winkeliers.Deze reageerden allen zeer positief.Uiteraard niet op het virus maar dat deze mailing her en der verspreid wordt.

MVG "GRUM"
Aart Lokhorst
Berichten: 8585
Lid geworden op: 03-01-2002 01:00
Locatie: Dronten

21-06-2002 20:51

FRank, Jeroen: Frank, een mailtje sturen kan ook, maar in feite moet de visrechthebbende dat doen daar de OVB niet zomaar na een melding van een particulier in het water van een HSV kan en mag komen vissen.
Jeroen: het SVC virus kan inderdaad ook andere - karperachtigen-, zoals brasem en voorn ziek maken. Natuurlijk kan een virus ook via netten van witvissers worden verspreid maar de KSN is niet in staat alle witvissers hiervan op de hoogte te stellen.
Dit is een taak voor de HSV-en, Federaties en de NVVS.
Maar, gezien de ernst van de situatie moet er bij constatering van karpersterfte op een water direct een algeheel visverbod komen. Dit kan echter alleen maar de visrechthebbende (meestal een HSV dus) instellen, het is dan ook zaak dat karpervissers sterftes direct bij hun HSV melden zodat die deze maatregel kan nemen.
rich storm
Berichten: 18
Lid geworden op: 04-03-2002 01:00
Locatie: krimpen aan de ijssel

21-06-2002 21:14

als iedereen die dode karpers ziet dan even contact opneemt met desbetreffende hengelsportvereniging dan kunnen deze de OVB
melden wat er aan de hand is.
dat werd mij tenminste gezegd toen ik de OVB belde om karpersterfte te melden bij ons in de buurt(krimpen aan den ijssel)
ik hoop dat iedereen dat doet voor onze hobby in duigen valt voor de komende jaren
vrgr r. storm
Ruurd-wietze Kort
Berichten: 11
Lid geworden op: 01-02-2002 01:00
Locatie: Friesland

21-06-2002 21:40

Ik heb wat info opgevraagd over het koi herpes virus, mischien dat jullie er wat aan hebben.

--------------------------------------------
Het Koi Herpes Virus is niet iets van het laatste jaar. In 1997 wordt er melding gemaakt van een ziekte bij koi die uiterst besmettelijk is en een hoog percentage uitval heeft. In hetzelfde jaar constateerd dierenarts Mario Blom een ziektebeeld dat hij K.I.S.S. (Koi Immune Sufficiency Syndrom) noemt. De koi hebben een verzwakt imuunsysteem en zijn zeer gevoelig voor infecties. In september dat zelfde jaar slaat deze ziekte toe in de testbakken van de universiteit van Munchen. Hier komen ze naar onderzoek tot de conclusie dat het om een virus moet gaan. De ziekte kan niet worden veroorzaakt door paracieten, bacteriën of slechte waterkwaliteit, doch de ziekte grijpt zeer snel rond zich heen.

In 1998 komen er verontrustende berichten uit Israel: een zeer besmettelijke ziekte met wederom een hoog uitvalpercentage is geconstateerd. Echter koi zijn al geëxporteerd naar de Verenigde Staten en Europa. Vanuit deze landen komen dan ook berichten van een dodelijke ziekte onder koi zonder een duidelijke oorzaak.

We belanden in begin 2000. Professor Hedrick kan een herpes virus isoleren uit een aantal koi die hetzelfde ziektebeeld hebben als de koi in 1997 en 1998. Van universiteiten uit andere landen komt de bevestiging dat het om een herpes variant gaat, echter een andere variant dan het reeds bekende Karper Herpes Virus dat voorkomt bij wilde karpers.

Dit jaar hebben we opnieuw te maken met het Koi Herpes Virus. In de U.K. worden deze virale uitbraken teruggeleid naar Israel, Maleisië en Japan. Wedereom wordt de ziekte in de V.S., Israel, Duitsland en Nederland geconstateerd. Aan de universiteit van Munchen worden in september 12 van de 45 koi positief gevonden aan het Koi Herpes Virus, een zorgwekkende resultaat. Deze uitkomst laat de noodzaak zien ons goed te informeren over het Koi Herpes Virus.


WAT EN HOE

Het grote probleem van het Koi Herpes Virus is dat we aan de buitenkant van de koi niet kunnen zien of die besmet is. Als een koi besmet is met het virus uit zich dat op een moment van stress bij de vis. Op dat moment verminderd de weestand van de vis en treedt het virus naar buiten. Het kan vergeleken worden met een koortslip bij de mens. De incubatietijd kan dus verschillen van drie weken tot zelfs een paar jaar, afhankelijk van de stresstolerantie van de vis. Als eenmaal het virus actief is sterft de vis binnen 3 tot 5 dagen. In deze dagen zijn andere koi besmet en worden ziek, of drager van het virus. Bij temperaturen onder de 18 graden kan het ziektebeeld en verspreiding van het virus vertraagd worden. Het uitvalpercentage is rond de 75%. Boven de 20 graden is het uitvalpercentage 100%. Boven de 30 graden neemt het uitvalpercentage weer af en worden de symptomen minder.


ZICHTBARE SYMPTOMEN VAN HET VIRUS

De koi zondert zich af, wordt lusteloos en eet niet meer.
Vaak hangen ze met hun kop omlaag in het water.
Hyperemie (rode adering) uiting van stress kan het vervolg zijn. Deze fase is zeer kort dus hoeft niet altijd opgemerkt te worden.
Vaak is er sprake van een versnelde ademhalingsbeweging van de kieuwen.
De meest zichtbare kenmerken zijn de huidtroebeling veroorzaakt door een versterkte slijmproductie.
Witte bulten, gevormd door blaasjes gevuld met vocht wat het virus bevat overdekt met slijm, worden zichtbaar op de huid.
Kort nadat deze bulten ontstaan laat de slijmhuid in slierten los van de vis.
In deze periode kan kieuwrot geconstateerd worden bij de koi, maar dit symptoom is niet altijd aanwezig.
Ingevallen ogen vertellen dat het einde van de vis letterlijk is genaderd. De vis heeft al zijn reserves gebruikt om tegen de ziekte te vechten.
Soms kunnen, een paar minuten tot een paar uur voor de dood van de vis, hersenverschijnselen te constateren zijn. De vis zwemt hyperactief een kant op gevolgd door een rustperiode om vervolgens weer hyperactief te gaan zwemmen. Dit wordt ook wel het gevecht tegen de dood genoemd.


Het spreekt voor zich dat andere oorzaken (zoals paracieten, waterkwaliteit, vergiftiging etc.) die een van bovengenoemde symptomen kan veroorzaken uitgesloten worden.


BESMETTINGSGEVAAR

De besmetting van het Koi Herpes Virus vind plaats via het water en vijvergereedschap. Een druppel water kan genoeg zijn voor het overbrengen van het virus. Overdracht via andere vissoorten is nog niet bewezen. In theorie kunnen paracieten zoals karperluis en ankerworm besmetting veroorzaken. Het virus blijft in het lichaam van de vis zolang deze leeft en is resistent tegen invloeden van buitenaf. Het is nog niet bekend hoe lang het virus in het water zonder gastheer in leven blijft. Voorts weet men ook nog niet of kuit of hom van een vis die het virus met zich meedraagt de ziekte kan doorgeven aan de jonge vis. Gedegen hygiënische maatregelen moet men dan ook treffen. Ontsmetting van de handen met alcohol. Het vijvergereedschap kan ontsmet worden met jodium of halamied.


PREVENTIE VERSPREIDING KOI HERPES VIRUS

De bron van het probleem ligt in de landen waar de vissen vandaan komen. Het probleem is van oorsprong geïmporteerd. Overheden zien er echter geen heil in om importverboden voor koi op te leggen. Het economisch belang is daarvoor te klein. Deze financiële strop geldt overigens ook voor de dealers die het virus in huis hebben gekregen. Voorts ligt er natuurlijk een taak bij de dealers verspreiding te voorkomen door de juiste hygiënische maatregelen.De hobbyist zal dus zelf uiterst zorgvuldige maatregelen moeten nemen om ervoor te zorgen dat het virus niet in zijn vijver terecht komt. Het risico ligt dus bij de hobbyist zelf. Een quarantaine periode van minimaal vier weken is noodzakelijk. Het water in de quarantaine voorziening zal boven de 20 graden moeten zijn. Een vis uit de huidige populatie zal moeten worden bijgezet om te zien of de nieuwe aanwinst een drager van het K.H.V. is. Een drager van het virus laat deze los bij stress.


WAT TE DOEN BIJ VERDENKING KOI HERPES VIRUS

De eigenaar van de vis dient contact op te nemen met het Koi Onderzoek Instituut te Utrecht. Een andere mogelijkheid is een dierenarts die ervaring heeft met koi te contacteren. Deze persoon komt langs, bekijkt de situatie en als noodzakelijk wordt er een vis meegenomen voor onderzoek. Tot op heden betekend dit dat er een vis moet worden opgeofferd. De vis wordt dan in Munchen onderzocht. Tot op heden kan dit nog niet in Nederland. De volgende onderzoeken vinden dan plaats.


SECTIE EN VIROLOGISCH ONDERZOEK

Een sectie en virologisch onderzoek moet plaatsvinden wil men echt zeker zijn van het Koi Herpes Virus. Bij sectie treft men in eerste instantie niet veel afwijkends aan. De organen zijn bleker dan normaal. Met toepassing van een kleuringstechniek kan met behulp van een electronische microscoop weefsel onderzocht worden. Hieruit blijkt dat er in de kieuwen, mild, lever en nieren afweercellen aanwezig zijn. Het lichaam probeert het virus in te sluiten. Ontstekingscellen zijn aan te treffen in de darmen.

Een sectie en microscopisch onderzoek dient echter samen te gaan met een virologisch onderzoek. Dit proces beschrijven gaat te ver voor dit artikel. Ik beperk me daarom ook om te vertellen dat in Duitsland een techniek is gevonden waarbij bouwstenen van het virus worden aangetoond en dat dit op twee manieren kan. Helaas duurt dit onderzoek 6 dagen. De kosten van enkel het onderzoek kost ongeveer 240 mark per vis. Deze onderzoeken kunnen nog niet gedaan worden in Nederland, derhalve kan het Koi Herpes Virus dus nog niet wetenschappelijk aangetoond worden in Nederland. Een vooruitgang in Duitsland is wel het vermelden waard. Het is nu mogelijk binnen 24 uur uitsluitsel te geven door onderzoek op een dode vis en dood weefsel. Dus ook vissen die in het verleden vermoedelijk gestorven zijn aan het K.H.V. en de vis of organen zijn op de juiste manier geconserveerd, kan men nu onderzoeken. Een paar nadelen zijn wel de tijd die het in beslag neemt de vis in Duitsland te krijgen en de kosten vanhet onderzoek. De universiteit van Munchen werkt op het moment aan een mogelijkheid het virus te lokaliseren uit een bloedmonster van de vis. Dit heeft als voordeel dat een levende vis onderzocht kan worden en dat het resultaat binnen een uur bekend kan zijn. Echter er zijn veel financiële middelen nodig om dit onderzoek af te ronden. De universiteiten van Wageningen en Utrecht hebben interesse deze mogelijkheid nader te onderzoeken De overheden vinden deze ziekte niet belangrijk genoeg om financiele steun te geven.


DE BEHANDELING

Tot op heden is er geen kuur of medicijn tegen het Koi Herpes Virus. Er zijn een paar remedies die de uitval kunnen beperken. Let wel de vissen die niet dood gaan blijven dragers van het virus en kunnen dus een nieuwe uitbraak veroorzaken.

Therapiën zijn:
De watertemperatuur enige dagen naar de 30 graden brengen, trapsgewijs met maximaal 6 graden per dag. Een optimale beluchting is essentieel. Met het verhogen van de watertemperatuur kunnen secundaire infecties onderdrukt worden, zodat het imuunsysteem van de vis zich volledig kan richten op de schade die het virus veroorzaakt.
Het toevoegen van zout (4 kilo per 1000 liter water) bij een constante watertemperatuur. Bij deze dosis zouden secundaire infecties veroorzaakt door bacteriën geremd worden. Wederom is een goede beluchting een noodzaak even als de afwezigheid van paracieten die schade kunnen veroorzaken bij zoutconcentraties.
Antibiotica kan toegediend worden ter ondersteuning van de vis in zijn stijd tegen het virus.
Als laatste remedie bestaat de mogelijkheid om geïnfecteerde vissen te euthaniseren en daarmee verspreiding tegen te gaan.
Natuurlijk mogen deze maatregelen alleen genomen worden als deze in samenspraak gaan met een koi arts.

Tijdens een congres van de European Association of Fish Pathologists in Dublin is afgesproken dat er een Europees netwerk wordt opgezet waarbij er continu contact wordt onderhouden tussen de leden van het netwerk over de resultaten en de vorderingen van de onderzoeken. Een snellere en betere test is het doel hiervan. Een vaccin ontwikkelen kan nog wel jaren duren. De overheden dragen niet bij in de kosten die de ontwikkeling en productie van een vaccin met zich meebrengen. Dit betekend dat de koisector, handelaren en hobbyisten, zelf deze ontwikkelings- en productiekosten voor een vaccin moeten dragen.


<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Ruurd-wietze Kort op 2002-06-21 21:42 ]</font>
Emmo Steenhuis
Berichten: 6
Lid geworden op: 23-05-2002 02:00
Locatie: Alblasserdam

22-06-2002 02:22

Tot nu toe weten we blijkbaar nog niet waar we aan toe zijn. is het KHV of SVC of een nog ander virus of een nog andere oorzaak. Dus nog geen paniek!
Wel is het zo, als het het KHV virus is, (tenminste zoals ik het begrijp) dit een wel zeer desastreus virus is.
Heb je het in je water het virus gehad en er leven nog karpers die geen ziekteverschijnselen vertonen, maar toch drager zijn, kan het gebeuren dat in tijden van stress of verzwakking, het virus opnieuw toeslaat en de eventuele nieuw uitgezette karpers ook weer besmet met als gevolg nieuwe sterfte, dit misschien wel jaren later.
Omdat het besmettingsrisico wel erg groot is, moeten we dan om verdere verspreiding tegengaan de bemette wateren gaan ruimen???. Laten we hopen dat het niet het KHV virus is!!. Anders kunnen we onze hobby mijn inziens wel vergeten. Of heb ik het mis.

Een ander probleem is, dat de OVB de viskweek afbouwt en later afstoot (2004), zodat er geen echte controle meer is op wat voor vis er geleverd wordt, door de diverse nieuwe leveranciers die in de plaats van de OVB komen.
Omdat de Laatste paar jaar, door diverse omstandigheden de OVB al niet genoeg karper kon leveren, hebben diverse hengelsportverenigingen al via diverse kwekers/importeurs karpers in ontvangst genomen en uitgezet, de herkomst van deze karpers is vaak onduidelijk. Ik vind dit erg gevaarlijk voor onze visstand.

Groetjes Emmo Steenhuis.
Wesley Bormann
Berichten: 23
Lid geworden op: 01-04-2002 02:00
Locatie: Maassluis
Contacteer:

24-06-2002 20:58

Op 2002-06-21 14:48, schreef Aart Lokhorst:
Beste Wesley, Als je wilt citeren moet je het ook goed doen, even ter verbetering ter voorkoming van misverstanden:
- er bestaan geen karperkwekerijen in ons land
- of de vissen in het Delftse Hout aan het KHV virus zijn doodgegaan, daarover bestaat geen enkele zekerheid daar er geen enkele vis van dit water tot nu toe op de doodsoorzaak is onderzocht.

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Aart Lokhorst op 2002-06-21 14:49 ]</font>

die in de vaart wel en da in het land had europa moete zijn, ik had dit haastig getypt omdak op school zat en t eiglijk niet mocht :wink:
Aart Lokhorst
Berichten: 8585
Lid geworden op: 03-01-2002 01:00
Locatie: Dronten

24-06-2002 22:09

Emmo/Wesley: Emmo, zo desastreus zal het waarschijnlijk niet worden, maar is ook zo al erg genoeg. Wat betreft de OVB etc. heb je volkomen gelijk.
Wesley: is al goed zo.
Lid worden van de KSN of het VBK (indien mogelijk van beide verenigingen) is de beste optie om de belangen van de karpervisserij veilig te stellen / uit te kunnen breiden.
jeffrey hokke
Berichten: 75
Lid geworden op: 02-04-2002 02:00
Locatie: zoetermeer

24-06-2002 22:50

heyy

wat betreft dat virus iz echt een ramp voor ons karpervissers maar als karpervisser zou je dan ook eventuele besmetting kunnen oplopen en wat er aan te doen als het zou kunnen want dat iz natuurlijk ook niet geheel onbelangrijk om te weten mocht je een x met een zieke karper in aanraking komen.
misschien dat iemand hier een antwoord op heeft en weet wat je er tegen kan beschermen.

vr gr jeffrey
Aart Lokhorst
Berichten: 8585
Lid geworden op: 03-01-2002 01:00
Locatie: Dronten

25-06-2002 08:28

Beste Jeffrey, net als b.v. het MKZ virus of het zeehondenvirus raken mensen niet door het SVC of KHV virus besmet.
Lid worden van de KSN of het VBK (indien mogelijk van beide verenigingen) is de beste optie om de belangen van de karpervisserij veilig te stellen / uit te kunnen breiden.