Partikels of beter wijze klaar gemaakt met hulpstoffen.


Plaats reactie
Gebruikersavatar
kornelis schipper
Berichten: 351
Lid geworden op: 31-03-2010 14:32
Locatie: putten

13-05-2012 11:13

Waarom moeten partikels altijd geweekt en ook altijd gekookt worden?

Voor een nog betere opname in de darmen van de vis(Darmen?) , ja omdat een karper geen maag heeft en voor verteerde goed bereide partikels een soort van pre digested vorm krijgen om alle essentiële voedingstoffen uit deze producten te kunnen halen. En er zo min mogelijke schade kan ontstaan in het water en natuurlijk in de darmen van de karper. Gebruik tijden het weken een zout of suiker om het proces te versnellen dat deze al een goede verbinding kan maken met de gebroken open partikels die dan na het kookproces een nog betere smaak afgeeft met, de ideale partikel als gevolg zullen we nog beter karper gaan vangen.

De ideale kooktijden voor partikels, minimale tijdsduur voor weken in(uren),/ minimale tijdsduur voor het koken in (minuten): A(d)zuki bonen 24/ 30=Franse maïs 24 /30= gewone mais 12-18/ 30= Rode Mais 24/30=Gerst 6 /15=Hennepzaad 24/koken tot de korrels te kiemen =Grote hennep zaad 24 /koken tot Korrels kiemen =Kikkererwten 12-18 /30=Lupinen 24/ 30= Maples 12 tot 18/ 30=Onkruid zaden 12-18 /30=Tarwe korrels 6/15=Gebroken Tarwe 6/ 10=Pinda’s 24/30=Paranoten 24/30=Gebroken Paranoten 12-18/30=Pinto bonen2-18/30=Sojabonen 12-18/30=Tijgernoten 24/30=Mini tijgernoten 24/30=Jumbo tijgernoten24/30=Vogelzaden 6/ 15=Witte bonen 12-18 30=kapucijners 12-20/30 Red Kidney Bonen 12-18/30=

Door de verschillende temperaturen door de verschillende stapel lagen zorgen deze tijdens het koken ook voor de verschillende omzettingen van het zetmeel in deze suikers plaats vindt dus tijdens het koken goed blijven roeren.
Het maximaliseren van de te weken tijden en het minimaliseren van kook tijden zal resulteren in een aantal betere nutriënten in het eindproduct van goed gegaarde partikels. De meeste partikels kunnen worden geweekt tot maximaal een week voor het koken. Anders gaan deze al fermenteren en kook je door de vergisting de vele aminozuren en essentiële suikers en gisten eruit gekookt.

Hennep is in bepaalde tijden van het jaar soms zeer moeilijk om te ontkiemen, giet er dan eens kokend water over en laat het dan eens zo voorweken in een emmer (misschien 24-48uur). Raak niet in paniek het zal daar na echt wel kiemen tijdens het kookproces.

Kleine partikels, zoals Katjang itjoe, tarwe, gerst, witte of rode dari, koolzaad, millet of mengsels van kleine onkruid zaden of vogelzaden kunnen ook worden bereid door een emmer met kokend water toe te voegen in een emmer. En deze daarna gelijk een nacht in de koelkast te zetten kiemen ze nog sneller door het schrik effect als je ze later gaat koken als ze wederom uit de koeling in het kokende water gaan zo als hennep bijvoorbeeld die moeilijk wil kiemen.

Als een product goed gekookt is zou de moleculaire structuur en voedingswaarde (inclusief attractieve eigenschappen veel beter zijn) en zijn dan gedenatureerd en beschadigd. Dit betekent dat er minder kooktijd nodig is om de partikels geschikter zijn voor het verbeteren van de verteerbaarheid. Het is echter van vitaal belang om ervoor te zorgen dat aas goed is bereid om schade bij de vissen te voorkomen. Daarom kan eventueel het weken langer dan normaal, en het koken eventueel gewenst iets korter dan blijven de partikels heel om te kunnen gebruiken als haak-aas.

Om de attractieve eigenschappen te verbeteren, laat dan eens de gekookte partikels (om nog beter te werken en attractoren) deels fermenteren in hun van natuur aanwezige suikers die achterblijven in het kokende water. Na enkele dagen zullen bepaalde stoffen beginnen met te karamelliseren en een dikke vloeistof ontstaan die nog veel aantrekkelijker is voor de karper.

Pinda's MOETEN echt voor menselijke consumptie geschikt zijn(de gebrande versie dus) niet-menselijke kwaliteit noten zijn voor dieren als (olifanten en papagaaien)en kunnen de aflatoxine schimmel bevatten om dat deze niet gebrand (verhit)zijn en die kunnen dan vissterfte veroorzaken. Bij geval van twijfels, maak dan geen gebruik van deze rauwe pinda’s. Koop dan beter pinda's uit de supermarkt nog in hun doppen en gebruik deze dan na het koken/garen dan als haak-aas en voer er niet mee maar maak dan kleine PVA zakjes met verse gepelde en gekookte dop pinda’s(goedkope oplossing voor kleine partijen als last minute).

Of haal eens een klein deel van deze gekookte partikels uit de emmer, en doe ze in een klein bakje met wat gecondenseerde camping melk. Omdat vele fermentatie stoffen een nog betere verbinding aangaat met deze melk aminozuren en melksuikers als lactose en galactose voor een nog betere en optimale haak-aas aan je hair.
Noten, zitten vol vezels, plantaardige eiwitten, vitaminen en zijn vrij van cholesterol. Iedere noot, pit en zaad heeft zijn eigen toegevoegde waarde als voedingsbron.

Bittere amandelen komen van een andere boom dan gewone amandelen en worden veel gebruikt als smaakmaker in de bakkerij (denk daar aan een bitterkoekje) en in de likeuren zoals amaretto. Door het aanwezige blauwzuur zijn bittere amandelen in grotere hoeveelheden echter giftig en dus niet geschikt om als grote hoeveelheden zo op te eten.

Gewone niet bittere amandelen zijn zeer waardevolle noten. Ze bevatten veel onverzadigde vetten en zeer veel mineralen en vitamine E. Geblancheerd en fijngealen en getoast in olijfolie zorgen deze noten voor een extra goede smaak. Ook zijn ze natuurlijk niet te vergeten het hoofdbestandsdeel van echte amandelspijs en marsepein!

In peulvruchten zitten meer voedingsvezels dan in de meeste volkoren graanproducten! De gangbare soorten bevatten gedroogd twee tot drie maal zoveel eiwit als granen en ongeveer net zoveel als in vlees. De kwaliteit van eiwitten uit peulvruchten is matig, met uitzondering van soja-eiwit. Dit komt omdat een belangrijk aminozuur (de bouwstenen van eiwitten) in mindere mate aanwezig is. Door peulvruchten te combineren met granen wordt de kwaliteit van het eiwit verbeterd. Granen bevatten dit aminozuur namelijk wel dus gemixt met tarwe soorten een ideale partikelmix.

In peulvruchten zitten ook grote hoeveelheden aan B-vitamines en mineralen, zoals kalium en ijzer. Het ijzer uit peulvruchten is echter minder goed opneembaar als deze slecht zijn bereid door het karperlichaam. De combinatie van peulvruchten samen met (vitamine C) is de winnende combinatie voor de hoogste ijzeropname. Het is goed om naast peulvruchten en vitamine C toe te voegen als een vorm van citroenzuur om dat deze een goede bron aan deze vit C bevatten tijdens het afkoelen na het kookproces voor betere effecten zorgen.

Er is ook een groot verschil tussen vetten met verzadigde en onverzadigde vetzuren. Vetzuren zijn de bouwstenen van vetten. Er zijn drie verschillende groepen vetzuren, verzadigde vetzuren, enkelvoudig onverzadigde vetzuren en meervoudig onverzadigde vetzuren. Verzadigde vetzuren zitten vooral in dierlijke vetten en worden in verband gebracht met hart- en vaatziekten. Onverzadigde vetzuren zijn juist belangrijk voor de gezondheid en hebben ook een gunstige werking op de cholesterolhuishouding in een karperlichaam.

Enkelvoudig onverzadigde vetzuren komen vooral voor in olijven, pinda’s en noten (m.u.v. walnoten), avocado, koolzaad, raapzaad en zonnebloemolie. Meervoudig onverzadigde vetzuren komen vooral voor in vette vis en lijnzaad, maïs, tarwekiem, soja, walnoten, druivenpitten en in zaden als, sesamzaad, zonnebloempitten, saffloerpitten en pompoenpitten. Een aantal biologische plantaardige oliën is veel beter dan het aantal goedkopere plantaardige oliën in het levensmiddelenkanaal.
Smaak en samenstelling verschillen, afhankelijk van de soort. Hierdoor is niet één specifieke variant in het bijzonder goed voor een karper, maar juist de variatie van verschillende gemengde olie soorten.

De laatste jaren is er in de boilie wereld een toenemende belangstelling voor de oorspronkelijke groene thee. De werking van groene thee blijft ook wetenschappers boeien en er komt steeds meer kennis beschikbaar.

Recentere Japanse onderzoeken hebben een nieuw aspect naar voren gebracht. Als groene of zwarte thee samen met gecondenseerde melk producten gemengd worden de melk de gezonde stoffen in de thee bindt tijdens het verhitting proces. Hierdoor worden deze werkzame stoffen nog beter door het karper lichaam opgenomen. Het gebruik van een combinatie van citroenzuur en groene thee bevordert zeer waarschijnlijk juist wel de goede antioxidanten activiteiten in het lichaam van de karper na opname van deze verschillende gekookte combinaties.

Greets den kees :wink:
Laatst gewijzigd door kornelis schipper op 13-05-2012 11:25, 1 keer totaal gewijzigd.
Vissen is ontspanning en geen gezeur met elkaar.
Gebruikersavatar
tinodriessen84
Berichten: 727
Lid geworden op: 21-11-2011 18:49
Locatie: jrc contact 2 man bivvy

13-05-2012 11:22

Kijk! Hier hebben we wat aan! :wink:

Bedankt kees!!!
Gebruikersavatar
kornelis schipper
Berichten: 351
Lid geworden op: 31-03-2010 14:32
Locatie: putten

13-05-2012 11:27

Niets te danken tino,het is gewoon zeer belangrijk om partikels op een goede manier te bereiden.
Greets den kees. :wink:
Vissen is ontspanning en geen gezeur met elkaar.
Gebruikersavatar
wally de weijer
Berichten: 462
Lid geworden op: 03-06-2011 23:33

13-05-2012 13:16

zeer interresant leesvoer toch ook maar eens beginnen met partikels.
bedankt voor de info.
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten: 8217
Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden

13-05-2012 14:05

Kees waardering kerel.

Douwe
Vissen is een hobby, geen religie!
Gebruikersavatar
kornelis schipper
Berichten: 351
Lid geworden op: 31-03-2010 14:32
Locatie: putten

13-05-2012 14:10

Dank u wel (oude :wink: vijand) en zeer goede vriend..... Woehahahahaa.
Nee Douwe was maar een grapje ouwe reus..
Greets den kees. :wink:
Vissen is ontspanning en geen gezeur met elkaar.
Gebruikersavatar
Bas Bro
Berichten: 899
Lid geworden op: 18-02-2007 19:23

13-05-2012 14:44

Pinda's MOETEN echt voor menselijke consumptie geschikt zijn(de gebrande versie dus) niet-menselijke kwaliteit noten zijn voor dieren als (olifanten en papagaaien)en kunnen de aflatoxine schimmel bevatten om dat deze niet gebrand (verhit)zijn en die kunnen dan vissterfte veroorzaken. Bij geval van twijfels, maak dan geen gebruik van deze rauwe pinda’s. Koop dan beter pinda's uit de supermarkt nog in hun doppen en gebruik deze dan na het koken/garen dan als haak-aas en voer er niet mee maar maak dan kleine PVA zakjes met verse gepelde en gekookte dop pinda’s(goedkope oplossing voor kleine partijen als last minute).



De 25 kg pindas bij de hengelsportzaak zijn volgens mij niet gebrand hoor! Of vergis ik mij..
Mvg Bas
Gebruikersavatar
kornelis schipper
Berichten: 351
Lid geworden op: 31-03-2010 14:32
Locatie: putten

13-05-2012 15:15

Als het rode vlies er nog omheen zit niet idd.
Greets den kees.
Vissen is ontspanning en geen gezeur met elkaar.
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

13-05-2012 16:17

ff een vraag, papegaaien kunnen wel tegen aflatoxine?
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten: 8217
Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden

13-05-2012 16:23

Loll ik weet waar je heen wilt, alleen staan die pinda,s onder controle als de hengelsport ze daar vandaan heeft is er niets aan de hand.
De dierenhandelaar wil echt geen proces aan de broek omdat dure vogels dood gaan.

Maar jij weet ook wel dat er ook onbetrouwbar rotzooi te koop is.
Punt is echter haal die er maar eens uit als goed bedoelende visser.
Vissen is een hobby, geen religie!
Gebruikersavatar
kornelis schipper
Berichten: 351
Lid geworden op: 31-03-2010 14:32
Locatie: putten

13-05-2012 17:07

Douwe Bijlsma schreef: ik weet waar je heen wilt, alleen staan die pinda,s onder controle als de hengelsport ze daar vandaan heeft is er niets aan de hand.
De dierenhandelaar wil echt geen proces aan de broek omdat dure vogels dood gaan.

Maar jij weet ook wel dat er ook onbetrouwbar rotzooi te koop is.
Punt is echter haal die er maar eens uit als goed bedoelende visser.


Ik heb vroeger veel exoten (dwerg papagaaien)gehad en als je weet wat een papagaai in de natuur eet aan gifstoffen net als een olifant op de savanne in Afrika aan mineralen uit de grond haalt waar wij de mens aan dood zouden gaan.
Maar geef een hond eens een paar stukken chocolade en kijk even wat er daarna gebeurt als deze hond nog leeft binnen een paar uur.
Dieren zonder maag als een karper hebben een totaal andere opname van stoffen dan een mens of papagaai die een spiermaag heeft.
Veel mensen weten niet beter dat er heel veel stoffen zijn die gevaarlijk zijn voor de mens maar niet voor bijvoorbeeld een Ara of olifant of flamingo's die lopen in zuur water en halen hun voedsel uit deze zure bende.
Maar gewoon lekker met ongebrande pinda's blijven vissen als je op een groot water zit ,zie je hier zelf toch niets van maar de mensen op 10 kilometer verder die zitten dan met de gebakken peren.
Greets den kees. :wink:
Laatst gewijzigd door kornelis schipper op 13-05-2012 17:50, 1 keer totaal gewijzigd.
Vissen is ontspanning en geen gezeur met elkaar.
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

13-05-2012 17:27

nog geen antwoord op mijn vraag: kan een papegaai tegen aflatoxine? of is dat een aanname. Niet om je af te branden, zeker niet leer er genoeg van. Wil echter wel graag op feiten beruste meningen. Waar ik namelijk mee zit, is dat ik een aantal (kleine) wateren weet, waar regelmatig met pindas is gevist en nog meer gevoerd. Nog geen dode vis gezien of gehoord (zo groot is het bestand niet)
Volgens diverse papegaaienfora kunnen papagaaien er namelijk NIET tegen. Daaruit zou je kunnen concluderen dat pindas bedoeld voor diervoeder ook veilig zijn voor gebruik als visvoeder. Daarnaast weet ik niet, of een karper misschien ondanks dat ie geenn maag heeft, er wel tegen kan.

mvg martijn
Gebruikersavatar
kornelis schipper
Berichten: 351
Lid geworden op: 31-03-2010 14:32
Locatie: putten

13-05-2012 18:03

Ga het even opzoeken bij diverse papagaaien forums welke wel en welke niet tegen pinda's kunnen ik weet alleen dat Ara's deze wel met mate mogen hebben als ze vers zijn en niet al een jaar liggen (of jaren)te stinken of te schimmelen in een stofruimte ergens achter in een top dierenwinkel.
Ik zeg dus niet dat elke karper dood gaat aan pinda's maar dat bij oude rommel die al jaren de kans hebben gekregen om deze schimmel te kunnen kweken (ontwikkelen)dit dus voor een karper funnest kan zijn.
Er zijn ook mensen genoeg die een pinda allergie hebben en deze ook niet mogen eten.(is toch iets anderst)
Ga eens zoeken op het www naar aflatoxine dan weet je meer dan de gemmidelde die hier komt ,en gelukkig meer weten van het vissen dan van wakker liggen van pa(m)p(us)egaaien.

Greets den kees. :wink: :wink:
Vissen is ontspanning en geen gezeur met elkaar.
Gebruikersavatar
kornelis schipper
Berichten: 351
Lid geworden op: 31-03-2010 14:32
Locatie: putten

13-05-2012 18:19

Aflatoxine is een gifstof of toxine dat door schimmels van het geslacht Aspergillus wordt geproduceerd. Een bekende soort is Aspergillus flavus, die wereldwijd voorkomt. De chemische formule van aflatoxine is C17H12O6.

De schimmel Aspergillus flavus produceert de varianten aflatoxine B1 en B2. De schimmel Aspergillus parasiticus wordt enkel teruggevonden in Amerika en Afrika. Deze soort produceert aflatoxine B1, B2, G1 en G2. Aflatoxine B1 (C17H12O6) is de meest voorkomende vorm. De letters B en G verwijzen naar de opgelichte kleur bij fluorescentietesten, respectievelijk blauw en groen.
voorkomen

Aflatoxine B1, B2, G1 en G2 komen voor in met de schimmel Aspergillus flavus besmette:
maïs, pinda’s (aardnoten), hazelnoten, pistachenoten, granen, rijst, peulvruchten, en nootmuskaat.
afgeleide producten zoals: pindameel, pindakaas, brood, bier.

Wanneer koeien met aflatoxine B1 verontreinigde granen eten, kunnen zij een bron vormen van het toxine aflatoxine M1, in melk en melkproducten.

Toxicologie

Aflatoxine B1 wordt door een verwerkingsproces in de lever omgezet in aflatoxine M1. De letter M is gekozen omdat het toxine wordt opgespoord in de bijvoorbeeld koeienmelk. M1 is even giftig, maar minder kankerverwekkend dan aflatoxine B1. Bij inname van te grote hoeveelheden aflatoxine kunnen levertumoren ontstaan. De stof kan via de placenta het ongeboren kind gevoeliger maken voor leverschade en kanker.

De IARC-classificatie (International Agency for research on Cancer) van de aflatoxine-soorten:
B1 werd in 1993 ingedeeld in groep 1 (bewezen kankerverwekkend voor de mens).
M1 werd in 1993 ingedeeld in groep 2B (mogelijk kankerverwekkend voor de mens).

De langetermijneffecten van aflatoxine zijn dat het de aanleg voor leverkanker kan vergroten, leverschade kan veroorzaken en de erfelijkheid kan beïnvloeden.

Acute aflatoxicose kan optreden wanneer voedsel met een hoog gehalte aan aflatoxine wordt gegeten. Dit komt in het Westen quasi nooit meer voor.

Regelgeving

Er wordt voor aflatoxine een wettelijke Europese norm gehanteerd: de TDI (Tolerable Daily Intake), de veilig toegestane dagelijkse hoeveelheid. Deze bedraagt 1 nanogram per kilogram lichaamsgewicht per dag. De norm voor melk (aflatoxine M1) is 0,05µg/kg/dag. Voor andere producten (noten, gedroogd fruit, granen en afgeleide producten) geldt een maximum van 2µg/kg/dag voor aflatoxine B1 en 4µg/kg/dag voor het totaal gehalte aflatoxine dat mag worden aangetroffen (B1+B2+G1+G2). Voor producten voor zuigelingen en peuters is onlangs een norm van 0,025-0,05 ng/kg/dag voorgesteld. De controle op deze maximale gehaltes aflatoxine is zeer streng.

In India ligt de limiet veel hoger, namelijk 30 microgram/kg.

Voor bepaalde producten zoals aardnoten, noten, gedroogd fruit en maïs, kan het aflatoxinegehalte met sorteer- en andere fysische behandelingsmethoden worden verlaagd. Voor deze producten worden hogere aflatoxinegehalten toegestaan, als deze niet bestemd zijn voor rechtstreekse consumptie door de mens of om te worden gebruikt als ingrediënt van levensmiddelen.

In dat geval moet op het etiket de bestemming duidelijk worden aangegeven, met de vermelding "Product dat verplicht moet worden gesorteerd of waarop verplicht andere fysische behandelingen moeten worden toegepast om het niveau van verontreiniging met aflatoxinen te verlagen, voordat het wordt bestemd voor menselijke consumptie of voor gebruik als ingrediënt bij de vervaardiging van levensmiddelen".

Bedankt Wikipedia voor de moeite en een stukje bron die misschien niet helemaal accuraat is.
Greets den kees. :wink:
P.S Op het menu van deze vogels (Ara) staan diverse soorten fruit, noten zoals de amandel en palmnoten, jonge knoppen van planten en bomen, zaden, boomschors en nectar. Ook tijdens het eten zit het dier meestal in de toppen van de bomen, veelal in paartjes of groepjes. De krachtige snavel wordt gebruikt om harde noten te kraken. Hierbij houdt het dier de noot vast in zijn poot. Bij de rivieroevers worden de dieren soms gezien terwijl de dieren klei eten. Enerzijds zorgt de klei voor extra mineralen, anderzijds helpt klei bij het neutraliseren van gifstoffen in de zaden die ze eten.
Vissen is ontspanning en geen gezeur met elkaar.
Gebruikersavatar
bert kamp
Berichten: 2343
Lid geworden op: 01-10-2002 02:00
Locatie: almelo

03-10-2015 13:05

Sinds ik weer, nog zonder veel succes, aan het penvissen geslagen ben gebruik ik weer allerlei partikels.
Bij het rondneuzen op het net kwam ik dit draadje tegen, maar ook
voedingscentrum.nl schreef:Aflatoxine is een stabiele en hittebestendige gifstof. Je kunt het dus niet onschadelijk maken door je eten te verhitten.

Nou schijnt er ook blauwzuur in pinda's voor te kunnen komen en dat is niet hittebestendig, dus koken is wel verstandig.
Gebruikersavatar
Jan Kasteelen
Berichten: 654
Lid geworden op: 08-05-2007 12:24
Locatie: Gouda

03-10-2015 13:41

Bij de rivieroevers worden de dieren soms gezien terwijl de dieren klei eten. Enerzijds zorgt de klei voor extra mineralen, anderzijds helpt klei bij het neutraliseren van gifstoffen in de zaden die ze eten.


Interessant, in welk karperaas zat ook alweer chinees klei?

Nou schijnt er ook blauwzuur in pinda's voor te kunnen komen.


In alle peulvruchten trouwens.
Gebruikersavatar
kornelis schipper
Berichten: 351
Lid geworden op: 31-03-2010 14:32
Locatie: putten

06-06-2016 13:22

http://www.voedingscentrum.nl/encyclope ... oxine.aspx

Hier nog even een laatste update over Aflatoxine.
Deze schijnt zelfs giftig en kankerverwekkend te zijn!!

Groeten van een altijd mee lezende en weinig reagerende mede boarder.
Vissen is ontspanning en geen gezeur met elkaar.
Plaats reactie