pinda's


Gebruikersavatar
Lennert van Winkel
Berichten: 135
Lid geworden op: 06-10-2004 21:36
Locatie: maassluis

06-10-2004 21:47

In pinda's zit blauwzuur: één nacht weken en 3 uur koken!
Als je pinda's na een nachtje weken een half uurtje kookt is het best.
Niet voeren met pinda's!

Allemaal kreten die ik hoor en lees maar wat is er nou echt waar? Zijn die pinda's na goed weken en koken nog steeds schadelijk en kan je er idd beter niet veel mee voeren, en wat is dan veel?

Ik zie door de bomen het bos niet meer.
karperpinda's?
12,5 kilo voor €25,-
25 kilo voor €45,-
gegarandeerd vers!
Camiel Driehuis
Berichten: 1242
Lid geworden op: 05-05-2004 15:37
Locatie: lelystad

07-10-2004 12:23

weet vanuit de bakkerij dat pinda's even als amandelen goed gaar moeten zijn,voordat ze geen blauwzuur meer afgeven.

maar hoelang je ze moet koken?

ik denk dat een pinda als je hem een half uur flink laat koken inderdaad wel ''gaar'' is

test ze zelf even zou ik zeggen

eet na het koken ervan een handje op, ga je niet aan de race :cry: dan zullen ze gaar zijn.

succes
Martijn de Groot
Berichten: 152
Lid geworden op: 20-08-2002 02:00

07-10-2004 14:16

waar haal je eigenlijk die pinda's vandaan?

gewoon ongezouten pinda's uit de supermarkt bv? Gaat wel opschieten dan per zakje....
remco wieser
Berichten: 164
Lid geworden op: 19-05-2003 02:00
Locatie: zoetermeer

07-10-2004 14:30

Hoi Lennert,

In pinda's zit idd blauwzuur, daarom moet je ze minstens 24 uur laten weken en daarna 30a45 min goed koken. Als je dat gedaan heb kan er er gewoon mee voeren, niet teveel natuurlijk maar dat lijkt me logisch.

Martijn,

Pinda's kan je bij de een dierenvoeder zaak kopen of in een goede hengelsport winkel.
Hoop dat jullie er wat aan hebben. :wink:

MVG
remco
Laatst gewijzigd door remco wieser op 07-10-2004 23:33, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
roos paul
Berichten: 382
Lid geworden op: 13-12-2003 01:00
Locatie: Brakel
Contacteer:

07-10-2004 18:22

[quote="remco wieser"]Hoi Lennert,

In panda's zit idd blauwzuur

MVG
remco[/quote]

drukfoutje denk ik,want met panda's vissen.................... :o
hou het netjes aan de waterkant!!
joel merken
Berichten: 257
Lid geworden op: 26-09-2004 13:20
Locatie: maasbrecht

07-10-2004 19:11

wat doe je dan met pindameel???
Gebruikersavatar
Lennert van Winkel
Berichten: 135
Lid geworden op: 06-10-2004 21:36
Locatie: maassluis

07-10-2004 21:28

Die pinda's moeten jullie gewoon bij mij bestellen jongens!
karperpinda's?
12,5 kilo voor €25,-
25 kilo voor €45,-
gegarandeerd vers!
remco wieser
Berichten: 164
Lid geworden op: 19-05-2003 02:00
Locatie: zoetermeer

07-10-2004 23:33

[quote="roos paul"][quote="remco wieser"]Hoi Lennert,

In panda's zit idd blauwzuur

MVG
remco[/quote]

drukfoutje denk ik,want met panda's vissen.................... :o[/quote]

sorry was idd een typefoutje, heb het even verbeterd. :wink:

groetje
Remco
Gebruikersavatar
Mike Verhoeff
Berichten: 752
Lid geworden op: 10-02-2004 12:09
Locatie: Nederland

08-10-2004 12:00

[quote="Lennert van Winkel"]Die pinda's moeten jullie gewoon bij mij bestellen jongens![/quote]

Wat kost 25kg pinda's bij jouw dan?? En eventueel ook 25kg tijgernoten....

MVG Mike
Gebruikersavatar
marijn ham
Berichten: 2429
Lid geworden op: 11-07-2003 02:00
Locatie: Waarland

08-10-2004 13:31

Lennert,

Als ik met pinda's vis, spoel ik ze eerst af, om wat blauwzuur eraf te krijgen...
Daarna gaan ze een dag in week, waarna ik ze een half uur kook...

Als je de pinda''s 3 uur laat koken, dan krijg je pindasap, ze worden dan echt veel te zacht om nog aan de hair te doen, inwerpen is dan sowieso uit den boze.

Met pinda's moet je inderdaad goed opletten me (veel) voeren.
Zodra de vis op de pinda's zit en zich alleen o de pinda's stort dan krijgen ze te weinig voedingsstoffen binnen, waardoor de vis kan afvallen in gewicht, niet echt de bedoling dacht ik zo.

Op groter water, waar voldoende natuurlijk voedsel zit is er geen probleem, want de vis heeft het na 3 dagen wel weer gezien op de pindastek...
Normaal gesproken kan je de vis zo'n dag of 3 vasthouden op je stek, daarna trekken ze weer verder. Het is een superaas, mits je het goed gebruikt!

Blauwzuur is echt dodelijk voor ze!


Joel,

Als je pinda's eerst gaat weken, dan laat koken en dan weer laat drogen en vervolgends in de keukenmachine gooit, heb je pindameel die je in je boilies kan verwerken! Veel mensen malen de pinda's ongekookt, maar dan krijg je een giftige boilie...
Camiel Driehuis
Berichten: 1242
Lid geworden op: 05-05-2004 15:37
Locatie: lelystad

08-10-2004 14:54

pinda's afspoelen om er een deel van het blauwzuur eraf te krijgen?

het blauwzuur zit in de pinda en komt vrij op het moment dat je ze niet ''gaar'' naar binnen werkt.

afspoelen voor het weken is dus wat betreft het blauwzuur zinloos
Gebruikersavatar
marijn ham
Berichten: 2429
Lid geworden op: 11-07-2003 02:00
Locatie: Waarland

08-10-2004 15:11

Camiel,

Het afspoelen is niet zozeer voor de blauwzuur inside, maar de buitenant van de pinda's bevat ook de nodige troep... Kijk maar naar je tijgers, idem dito!
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

08-10-2004 21:32

Wat is Blauwzuur?
Is het een Dioxine?
Water of Vet oplosbaar?

Geïmporteerde pinda's worden toch gecontroleerd op aanwezigheid van Dioxine en andere vreemde stoffen?
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

08-10-2004 22:37

Blauwzuur is waterstofcyanide of HCN, Henk.

Mengt met water.

Goed afspoelen verwijderd dus eventueel blauwzuur.

Maar in gepelde vliesloze pinda's zit volgens mij geen blauwzuur.

Maar dat laatste kan ik mis hebben.

Ik heb zo het voorgevoel dat je dat al wist.

Groet, Kees
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

08-10-2004 23:01

Blauwzuur..
Waarschijnlijk hier verward met aflatoxine, dioxine of toxine, welke sporadisch gevonden kunnen worden bij aardnoten, waarop vernietiging volgt.

Blauwzuur,
Het is een kleurloze, zeer vluchtige vloeistof met een karakteristieke geur van bittere amandelen.

De dichtheid is 687 kg/m3 , het kookpunt is 26 °C,

het smeltpunt ligt bij -14°C.

Het is mengbaar met water en zeer giftig. Het tast de bloedkleurstof aan, het kan daarin polymeriseren waardoor bloedstolling kan optreden. Het cyanide-ion remt de ademhalingsenzymen. Optredende verschijnselen bij vergiftiging zijn hoofdpijn, duizeligheid, zeer snelle ademhaling dit al bij concentraties van 30 ppm (parts per million = delen per miljoen). Bij concentraties van zo een 100 ppm wordt men bewusteloos, er treden hevige krampen op en de adem ruikt fel naar bittere amandelen en als men niets doet is men al na een half uur overleden. De onmiddellijke dodelijke (letale) dosis is ongeveer 300 ppm ( ongeveer 3 à 4 minuten durende doodstrijd). Bij een blauwzuurvergiftiging moet men snel handelen: onmiddellijk een verdunde oplossing van waterstofperoxide toedienen (3 %) en kunstmatige ademhaling toepassen. Laat het slachtoffer ammoniak inhaleren, geef vers bereid ijzersulfaat gevolgd door kaliumcarbonaat of andere braakmiddelen. Bel ogenblikkelijk de 100, informeer bij het antigifcentrum 070/245245 . Bij hoge concentraties van HCN is het slachtoffer al bijna onmiddellijk bewusteloos, voordat de zeer pijnlijke krampen kunnen optreden. Deze methode past men nog toe in de VS in sommige staten voor terechtstellingen die natuurlijk pijnloos moeten zijn (Rechten van de mens, maar daar weet jij veel meer over dan ik). Dodelijk is 100 mg voor elke mens. In de gaskamers in de VS past men de methode toe van reactie tussen zwavelzuur en een pilletje kaliumcyanide. Men laat een pilletje van ongeveer 1 gram KCN vallen in een beker met zwavel­zuur. (dit levert zo een concentratie aan HCN op van 3000 ppm, wat het slachtoffer binnen de 5 minuten doodt)

reactie: 2 KCN + H2SO4 ® K2SO4 + 2 HCN

Kenmerkend voor het lijk zijn vooral de fel rood gekleurde dodenvlekken te wijten aan de overmaat zuurstof in het bloed die niet meer aan de hemoglobine afgegeven werd. De lijken vertonen dus zeker geen blauwe schijn zoals men zou verwachten aan de naam van dit zwak zuur te horen. De naam blauwzuur komt van ijzerblauw dat ontstaat door afzetting van het cyanide op de Fe van hemoglobine. Blootstelling aan relatief lage concentraties veroorzaakt pijnlijke krampen die na een lange tijd toch de dood veroorzaken.
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

09-10-2004 06:25

Zeg Henk,

waar koop je die spullen??

Moet morgen weer op visite bij m'n schoonmoeder :D
Gebruikersavatar
Marco Mensing
Berichten: 5504
Lid geworden op: 18-09-2002 02:00

09-10-2004 08:24

Schoonmoeder ? :(
CarpeR Diem
gerrit koop

09-10-2004 08:33

Het is inderdaad gaan blauwzuur maar de giftige stof aflatoxine die in pindas zit gr gerrit
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

09-10-2004 09:15

Aflatoxine spoel je ook niet zomaar af..

VoedselNet : Mycotoxines

MYCOTOXINEN - SCHIMMELGIFFEN
Deze tekst is met toestemming overgenomen van : de NICE site en is geschreven door : ir. Hilde De Geeter.
Voor wie meer wil lezen over mycotoxines en het risico van Fusarium toxines kan het proefschrift van Monique de Nijs bestellen via onderstaand adres (voor zolang de voorraad strekt, Engelstalig).
Problemen inzake voedselveiligheid worden vooral geassocieerd met de mogelijke aanwezigheid van chemische contaminanten als gevolg van pesticidegebruik, milieuverontreiniging of, zoals afgelopen zomer, door malafide praktijken. Via verschillende informatiecampagnes werd het publiek er echter op gewezen dat ook zij een stuk verantwoordelijkheid dragen inzake voedselveiligheid. Een goede hygiëne bij het bewaren en bereiden van voedsel om ziekmakende bacteriën geen kans te gunnen, is immers even essentieel voor het behoud van een goede gezondheid. Een element waarbij in heel deze problematiek voorlopig nog onvoldoende is stilgestaan, is dat een voedingsmiddel ook giftige stoffen kan bevatten die daar op een natuurlijke wijze zijn terechtgekomen en die niet worden vernietigd tijdens een nochtans correct toegepast bewaar- of bereidingsprocédé. Een voorbeeld hiervan zijn de zogenaamde mycotoxinen, giftige stoffen gevormd door schimmels. De gevaren van dergelijke giftige stoffen mogen niet worden onderschat. Dit blijkt ook uit één van de veertien actiepunten in de strijd tegen kanker geformuleerd door het "World Cancer Research Fund": Eet geen voedsel dat, door langdurige bewaring bij kamertemperatuur, mycotoxinen kan bevatten.
Reeds in de Middeleeuwen was bekend dat het eten van graan of rijst dat was aangetast door de schimmel moederkoorn (Claviceps purpurea) aanleiding kon geven tot ergotisme. De symptomen van deze vergiftiging zijn gangreen van de extremiteiten, stuipen, psychosen en uiteindelijk de dood. Moederkoorn is in de streken met een gematigd klimaat door een aangepaste zaadbehandeling zo goed als verdwenen. Bovendien zijn moederkoornkorrels zodanig verschillend van andere graankorrels dat zij zeer goed kunnen worden verwijderd door triage. In tropische gebieden komt de ziekte nog wel regelmatig voor. De ergotalkaloïden kennen echter ook minder toxische toepassingen, namelijk als geneesmiddel tegen migraine en als de drug LSD.
In de loop der eeuwen waren meerdere epidemies het gevolg van het eten van beschimmelde voedingsmiddelen. Door de heersende oorlogsomstandigheden en hongersnoden tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog waren bijvoorbeeld in Rusland velen verplicht graan te eten dat op het veld was blijven liggen. Fusarium-schimmels hadden zich hierin sterk kunnen ontwikkelen met een belangrijke productie van de toxische trichothecenen in het graan als resultaat.
Een zeer diverse groep van verbindingen
Het duurde tot 1960 alvorens het bestaan van mycotoxines en hun hoge graad van toxiciteit duidelijk werd. Aanleiding hiertoe was het uitbreken van de mysterieuze ziekte ‘Turkey X-disease’ bij jonge kalkoenen in Groot-Brittannië. De oorzaak bleek het aardnotenmeel in het voer te zijn dat aflatoxinen bevatte afkomstig van de schimmel Aspergillus flavus. Na de ontdekking van de aflatoxinen identificeerden de wetenschappers door intensief onderzoek nog tal van andere door schimmels geproduceerde mycotoxinen. Dit onderzoek is nog steeds niet afgerond. Heel wat vragen in verband met de toxiciteit en de toelaatbare dosissen voor mens en dier wachten nog op een antwoord.
Men schat dat van de ongeveer 200.000 bekende schimmels een 50-tal families toxische metabolieten produceren. Species van de schimmelfamilies Aspergillus, Fusarium en Penicillium zijn de belangrijkste mycotoxine-producenten in levensmiddelen. Tabel 1 geeft een overzicht van de belangrijkste mycotoxinen, de producerende schimmels, de levensmiddelen waarin zij kunnen voorkomen en de beschreven toxische effecten.

Tabel 1: De belangrijkste mycotoxinen, de producerende schimmels, de levensmiddelen waarin zij kunnen voorkomen en de beschreven toxische effecten
Mycotoxine Producerende schimmel Levensmiddelen Mogelijk toxische effecten op de mens
Aflatoxine B1, B2, G1, G2 Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus aardnoten, maïs, oliezaden carcinogeen, hepatotoxisch, mutageen, teratogeen
Aflatoxine M1 secundaire contaminatie melk en zuivelproducten carcinogeen, hepatotoxisch, mutageen, teratogeen
Citrinine Penicillium citrinum gerst, maïs, rijst en walnoten nephrotoxisch, mutageen, mogelijk carcinogeen
Ergotalkaloïden Claviceps purpurea rijst, sorghum neurotoxisch
Fumonisine B1 en andere fumonisinen Fusarium moniliforme maïs, sorghum nephrotoxisch, neurotoxisch, mogelijk carcinogeen, respiratorische aandoeningen
Luteoskyrine Penicillium islandicum rijst, sorghum hepatotoxisch, carcinogeen, mutageen
Ochratoxine A Aspergillus ochraceus, Penicillium verrucosum granen, koffie, veevoeder, vlees (secundaire contaminatie) nephrotoxisch, teratogeen
Patuline Penicillium expansum en andere Penicillium species appelen, andere vruchten, bonen, tarwe neurotoxisch, mogelijk carcinogeen, mutageen
Penicillinezuur Penicillium aurantiogriseum, Penicillium fennelliae bonen, maïs neurotoxisch
Sterigmatocystine Aspergillus versicolor maïs, tarwe, koffie dermatoxisch, teratogeen, mogelijk carcinogeen
Trichothecenen - T-2 toxine - Deoxynivalenol (DON) of vomitoxine Fusarium tricinctum Fusarium sporotrichioidesFusarium graminearum maïs, veevoeder, hooi, aardnoten, rijst maïs, veevoeder, hooi tarwe, maïs neurotoxisch, dermatoxischneurotoxisch
Zearalenone Fusarium graminearum maïs, granen genitotoxisch, mutageen

Contaminatie met mycotoxinen
De contaminatie van levensmiddelen met mycotoxinen is duidelijk geassocieerd met schimmelgroei. Schimmels groeien bij voorkeur bij temperaturen tussen 28 en 33°C, in aanwezigheid van zuurstof, in een vochtig milieu en bij een wateractiviteit boven 0,83 aw (aw : een maat voor het beschikbare water in het voedingsmiddel). Schimmelgroei gaat echter niet altijd direct gepaard met de productie van mycotoxinen. Mycotoxinen worden namelijk gevormd binnen een enger temperatuur- en vochtigheidsgebied. De exacte omstandigheden zijn nog onvoldoende bekend. Het is wel geweten dat zij variëren naargelang de schimmel, het voedingsmiddel en het mycotoxine.
Veiligheidsmaatregelen
Een eerste vereiste om de aanwezigheid van mycotoxinen in de voeding tot een minimum te beperken is de preventie van schimmelgroei op elk ogenblik van de productie en de verwerking. Een bijzonder kritiek moment is ook de stockage van de oogst. Temperatuur en vochtigheid moeten continu worden gecontroleerd.
Schimmels kunnen zich ontwikkelen op de plant en in het bijzonder wanneer deze plant onder stress komt te staan zoals bij vraat door insecten. Dankzij een aangepaste zaadbehandeling en plantenbescherming is men er in West-Europa in geslaagd schimmelgroei op planten te beperken. Bovendien worden beschimmelde voedingsmiddelen in onze contreien reeds van oudsher uit de voedselketen geweerd. Een vochtige zomer vraagt echter een verhoogde waakzaamheid.
In tropische gebieden en vooral in ontwikkelingslanden, is het onder controle houden van schimmelgroei op planten niet zo eenvoudig te realiseren. De hoge temperaturen en de hoge vochtigheid zijn zeer bevorderlijk voor de ontwikkeling van schimmels.
Mycotoxinen zijn zeer stabiele verbindingen en weerstaan aan de meeste bewerkings- en verwerkingsprocessen. Dit betekent dat het mycotoxine nog aanwezig kan zijn terwijl de producerende schimmel niet meer wordt teruggevonden. Bovendien kunnen mycotoxinen via verschillende wegen de voedselketen binnendringen. Naast een primaire contaminatie kan er zich ook een secundaire contaminatie voordoen. Een mycotoxine kan bijvoorbeeld terechtkomen in vlees of melk van dieren die werden gevoed met gecontamineerd veevoeder. Aflatoxine M1 kan voorkomen in melk en afgeleide zuivelproducten als gevolg van de aanwezigheid van aflatoxinen van de B- of de G-groep in het voeder.
In de ontwikkelingslanden treden nog regelmatig vergiftigingen met directe ziekteverschijnselen op als gevolg van een contaminatie van het inlands geteelde voedsel. In de Westerse landen moet dan ook streng worden toegezien op producten die vanuit de tropen worden ingevoerd. Het betreft hier zowel producten bestemd voor directe consumptie als veevoeder. Hoewel acute vergiftigingen in het westen praktisch niet meer voorkomen, nopen mogelijke schadelijke effecten op lange termijn wel tot enige bezorgdheid. Op dit ogenblik trachten verschillende onderzoeksteams de graad van contaminatie van verschillende grondstoffen door verschillende mycotoxinen exact in kaart te brengen. Dit zal de overheid en voedingsproducenten toelaten in de toekomst meer gerichte maatregelen te kunnen nemen.
Wetgeving
Aflatoxinen zijn de best bestudeerde mycotoxinen. De hoge toxiciteit van aflatoxine B1 is zeer goed bekend. Het spreekt dan ook voor zich dat de wetgeving zich in eerste instantie op deze verbindingen toespitst. Sinds 1 januari 1999 is een nieuwe Europese wetgeving (V.C. 1525/98 van 16.VII.1998) van kracht die de wetgeving inzake mycotoxinen in de verschillende lidstaten harmoniseert. Aardnoten, noten en gedroogde vruchten, evenals hiervan afgeleide producten bestemd voor rechtstreekse consumptie, mogen niet meer dan 2 ppb(=mg/kg) aflatoxine B1 bevatten en niet meer dan 4 ppb aflatoxinen B1, B2, G1 en G2 samen. Aardnoten die nog een sortering of een andere fysieke behandeling moeten ondergaan, mogen respectievelijk maximaal 8 en 15 ppb aflatoxinen bevatten, te verwerken noten en gedroogde vruchten respectievelijk 5 en 10 ppb. Voor granen geldt dat slechts 2 ppb aflatoxine B1 en 4 ppb van de vier aflatoxinen samen mag aanwezig zijn. Hoewel aflatoxine M1 een veel lagere toxiciteit heeft, is de norm voor melk uit voorzorg zeer streng. In melk mag slechts 0,05 ppb aanwezig zijn.
Schimmels kunnen zeer plaatselijk groeien. De contaminatie met mycotoxinen kan daarom ook zeer sterk gelokaliseerd zijn in zogenaamde 'hot spots'. Wanneer een staal wordt genomen van een product dat in bulk wordt aangevoerd, moet hiermee rekening worden gehouden. Het representatieve staal moet voldoende groot zijn en bestaan uit een menging van substalen die op verschillende plaatsen zijn genomen. De manier van staalname en de analysemethode zijn eveneens wettelijk vastgelegd door middel van een Europese richtlijn (98/53/EG).
Conclusies
De problematiek van de mycotoxinen illustreert duidelijk dat er ook natuurlijke bedreigingen bestaan voor de voedselveiligheid. Waakzaamheid blijft daarom geboden. Een aangepaste oogstbescherming en goede opslagcondities zijn onontbeerlijk. Voedingsmiddelen die niet geschikt worden bevonden voor de menselijke voeding mogen niet zonder meer worden doorgegeven voor verwerking in de dierenvoeding. Ook daar is een solide controle nodig.
Ten slotte draagt ook de consument enige verantwoordelijkheid. Beschimmelde voedingswaren mogen niet meer worden verbruikt. Het wegsnijden van de beschimmelde oppervlaktelaag volstaat niet want toxines kunnen ver doordringen in het product.
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

09-10-2004 09:17

Dingen die u misschien niet weet van pinda's… · Een pinda is eigenlijk geen noot! Het is een peulvrucht en behoort tot de peulvruchtenfamilie, net als erwten, bonen en linzen· Pinda's groeien onder de grond, niet aan bomen· Pinda's, pindakaas en arachideolie zijn een goede bron van onverzadigde vetzuren, net als olijfolie: meer dan 75% van het totale vet is onverzadigd· Pinda's bevatten 25% eiwit· Pinda's bevatten resveratol (ook gevonden in rode wijn), plantensterolen en andere phytochemicals, waarvan uit onderzoek blijkt dat zij mogelijk bijdragen aan vermindering van de kans op hart- en vaatziekten en kanker· Pinda's en pindakaas bevatten mineralen als zink, magnesium, koper en selenium, mineralen die nauwelijks in andere voedingsmiddelen voorkomen· Pinda's en pindakaas bevatten diverse B-vitamines, foliumzuur en vitamine E· Pinda's en pindakaas zijn een natuurlijke bron van oplosbare en niet oplosbare voedingsvezels· Pinda's en pindakaas zijn plantaardig en bevatten geen cholesterol· Pinda's hebben een lage glykemische index· Pinda's beschadigen de tanden niet, omdat zij geen zuren vormen tijdens het eten· Men gaat ervan uit dat de eerste pindaplanten zijn gevonden in de Andeon Lowlands van Zuid Amerika, met name Bolivia· Volgens archeologen waren de begraafplaatsen in Peru van 3000 jaar voor Christus bedekt met pindadoppen· Als "Vader van de Pinda-industrie" wordt Dr George Washington Carver gezien. Naast snacks en pindakaas ontwikkelde hij meer dan 300 verschillende producten waarin pinda's gebruikt werden, zoals wasmiddelen, zalf, schoensmeer, scheer- en gezichtsschuim, zeep, verf, shampoo, inkt en medicijnen· Pindakaas werd in 1890 uitgevonden door een dokter uit St Louis, vandaag de dag is pindakaas verantwoordelijk voor meer dan de helft van de consumptie van Amerikaanse pinda's· Enkele vorige presidenten van de Verenigde Staten worden geassocieerd met de pinda industrie. Thomas Jefferson was de eerste president die pinda's verbouwde, maar waarschijnlijk is Jimmy Carter werelds meest bekende pindaboer· In augustus 1979 werden 100 ongepelde pinda's één voor één gegeten in een tijd van 46 seconden door Jim Kornitzer uit Brighton, East Sussex· De ongeslagen legende van het zwaargewicht boksen, Rocky Marciano, had een voorliefde voor pinda's en stond bekend om het eten van handenvol pinda's tijdens de training voor een groot gevecht :wink:
Groet'n Henk..

still growing Old.
gerrit koop

09-10-2004 09:49

Henk je typt sneller dan ik kan lezen laat staan begrijpen.. ik weet nog dat we in 85 een formulier in de handen gedrukt kregen tijdens een studiegroepmeeting (afd utrecht) die ons waarschuwde om vooral geen oude of muffe pindas te gebruiken i.v.m. aflatoxine. Maar ik ben wel een groot liefhebber van pindasoep.
Bedankt voor je uiteenzetting gr gerrit
Gebruikersavatar
Lennert van Winkel
Berichten: 135
Lid geworden op: 06-10-2004 21:36
Locatie: maassluis

09-10-2004 18:14

Dank u zeer voor deze overvloedige informatie. Nu kan ik met een gerust hart vissen en pinda's (en noten) verkopen aan vissers met een gerust hart!! :lol:
karperpinda's?
12,5 kilo voor €25,-
25 kilo voor €45,-
gegarandeerd vers!
Gebruikersavatar
Marco Mensing
Berichten: 5504
Lid geworden op: 18-09-2002 02:00

09-10-2004 18:16

Hé Lennert,

heb jij soms een WINKEL in Maassluis met noten :D :D
CarpeR Diem
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

09-10-2004 18:46

Marco,

ik heb nog wel een schoonmoeder hoor! Het was ook mar een geintje.

groeten uut Amsterdam
Gebruikersavatar
Marco Mensing
Berichten: 5504
Lid geworden op: 18-09-2002 02:00

09-10-2004 18:51

Weet ik Mitsz........................... :wink:
CarpeR Diem