Rotary Roelof Schut

Gebruikersavatar
Laurens Maasland
Berichten: 827
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00

22-02-2002 17:01

Bedankt voor de info - stop - wens je veel beterschap - stop.

Einde bericht!
Roelof Schut
Berichten: 196
Lid geworden op: 05-01-2002 01:00

22-02-2002 19:57

Heren (waar blijven nou die lekkere wijven?),

Laat ik maar beginnen met het bedanken van iedereen die zo positief gereageerd heeft op mijn bijdrage. Het doet me altijd goed om te vernemen dat men er iets van opgestoken heeft. Ik heb bewust even gewacht met een reactie totdat iedereen zijn mening had geventileerd. Anders wordt het zo’n onoverzichtige warboel van meningen. Bovendien ben ik niet altijd in de stemming op een discussie’bijdrage’ te leveren. Laurens heeft me wat dat betreft ook een beetje uit de tent gelokt, daar ben ik eerlijk in. Anders hadden jullie wellicht nog een aantal weken moeten wachten op een reactie mijnerzijds.

Ik zal persoonsgewijs proberen te reageren op de opmerkingen die diverse mensen hebben geplaatst naar aanleiding van mijn gastbijdrage.

Bart Janssen:
Bart stelt dat flavours uit de voedingsindustrie verschillen van flavours die ten behoeve van de hengelsport verkocht worden. Dit is echter niet per definitie waar. Ik weet wel dat veel van de flavours van Sensas uit de voedingsindustrie afkomstig zijn. Jean-Marc Lebreton, de flavour’deskundige’ van Sensas is van origine zelfs voedingsmiddelentechnoloog. Ook veel flavours uit de toko zijn vergelijkbaar met wat je in de hengelsportzaak koopt. Ik heb ooit eens gevist met een aarbeienflavour op ethylalcoholbasis die ik in de toko had gekocht. Zelfs de aanbevolen te gebruiken hoeveelheid voor menselijke consumptie kwam overeen met wat doorgaans in de hengelsport geadviseerd wordt.
Overflavouren is incidenteel natuurlijk helemaal niet schadelijk. Slechts als je structureel overflavoured is het mogelijk dat dit de gezondheid van de karper en het (bodem)leven schade berokkent.

Arjan van den Berg:
Bedankt voor je complimenten. Wie weet schrijf ik nog eens een keertje iets wat je interessant vind. Ik zal mijn best doen.

Roger Feijen:
Allereerst ook bedankt voor je positieve reactie.
De stelling van jou dat er bij 10 kg geflavourde boilies meer flavour in het water komt dan een met 10ml geflavourde single hookbait. Ik denk dat je daarmee impliceert dat de lokalisatie van het (haak)aas dan moeilijker wordt. Ik moet je teleurstellen. Mijn praktijk wijst anders uit. Heb dergelijke experimenten wel eens gedaan. Maakte (in mijn geval) niets uit voor de vangsten.
Het springen van de karper heeft inderdaad iets te maken met de aanwezigheid van voedsel. Staat volgens mij echter volledige los van overvloedig gebruik van flavours. Hoe verklaar je anders hetzelfde spring-maar-geen-aanbeet-fenomeen boven een voerplek van ongeflavourde mais?
Ik scheer smaakpapillen absoluut niet over één kam. Zoals je zelf zegt zijn sommige smaakpapillen namelijk gespecialiseerder als anderen. Je moet echter niet vergeten dat een boilie meerdere smaak/geurstoffen afgeeft (zetmeel, flavour, oplosmiddel, etc.). De ene smaakpapil zal een bepaalde individuele stof wellicht niet waarnemen, maar de andere wel.
Verder zie ik een boilie gewoon als een gekookte deegbal. En leg maar eens een (gebroken) boilie in een glas water. Dan zul je zien hoe snel de wateroplosbare en niet-wateroplosbare stoffen vrijkomen. En veel van de maagdelijke wateren die ik bevist heb stromen soms enorm. Het lijken dan wel rivieren. Het zijn namelijk afwateringskanalen die het overtollige water, vanuit het hoger gelegen Drenthe en als gevolg van overvloedige neerslag, afvoeren naar de Waddenzee. Boilies zonder flavour brachten genoeg vis in het net. In dit verband moet het smaakvermogen van de karper niet onderschat worden. Maar dat is al veel vaker gezegd.

Tom Boer:
Bedankt voor je positieve reactie.
Veel voeren doet de gewichten van de karpers inderdaad tot recordhoogtes stijgen. Dat het niet gezond is voor de vis is echter een heel andere discussie. Wat dacht je wat er met jou en mij zou gebeuren als ik de hele dag patat met mayonaise vrat? En dan, na een half jaar alleen maar vreten, een sprintje trek van zo’n 400 meter! Misschien een onderwerp voor de rotary?
Ik ben overigens blij dat je mijn simpele weerleggingen op prijs stelt. Ik kan dit overigens alleen maar omdat ik enorm geïnvesteerd heb in mijn visserij. Veel experimenten en vaak op mijn bek gaan. Maar ook door datgene wat de anderen aan de waterkant doen op de juiste manier te interpreteren kun je veel leren.

Hans van Moorsel:
Ik ben blij dat ik je vermaakt heb met mijn bijdrage. Ben blij dat je, zoals je zelf zegt, iets geleerd hebt van mijn bijdrage.
Het is toch echt zo dat karpers af en toe proeven met de smaakpapillen die op andere plekken op hun lichaam zitten dan in en om hun bek. Ik ben het wel met je eens dat het moeilijk voor ons mensen is voor te stellen maar ik kan er niets anders van maken. En het door mij aangehaalde voorbeeld in combinatie met de waarnemingen in mijn aquarium bevestigen slechts wat de geleerden beweren.
Dat het gedrag is wat minder frequent voorkomt kan ik slechts bevestigen. Wellicht heeft het iets te maken met de specifiekheid van de smaakpapillen. Ook is het in principe erg onlogisch om met de buik te proeven, maar dit wil niet zeggen dat het niet kan of gebeurt. Ik voel ook wel eens met mijn tenen op bepaalde plekjes (lijkt ook onlogisch maar is wel leuk en spannend, grijns). En we hebben allemaal wel eens meegemaakt – of van anderen gehoord – dat een karper losschoot maar dat er nog wel een schub op de haak zat. Ik ben er zeker van dat dit in ieder geval in enkele gevallen komt door het haken in de buik als gevolg van het proeven met de buik. Over dit proeven van het (haak)aas in relatie tot het vangen van de karper zal ik nog wel een keer een theoretisch boekje opendoen. Dat je hier als karpervisser niet vrolijk van wordt en dat het je zelfvertrouwen een flinke knauw geeft vermeld ik op voorhand reeds. Aan de andere kant is het slechts theorie…

Voor het waarnemen van drukgolven en voor de lokalisatie gebruikt de karper o.a. de zijlijn. Die loopt van de kop tot aan de staart maar is niet overal even goed zichtbaar (kleine ‘puntjes’). De zijlijn is een met slijm gevuld kanaal dat door openingen met het omliggende water in verbinding staat. Indien op de betreffende plaatsen schubben zitten dan bezitten deze spleetvormige openingen. In het kanaal van de zijlijn monden talrijke zintuigcelletjes uit. Deze zintuigcellen kunnen zelfs nog de kleinste drukgolfjes doorgeven aan de hersenen. Met de zijlijn kan de karper zelfs bepalen of het gaat om ongevaarlijke staartbewegingen van de staart, om een mogelijk gevaar of om een hindernis.
Ook het draai- en evenwichtsorgaan van de karper kan als ‘oor’ dienen. In hoofdzaak is dit orgaan bedoeld om de karper zichzelf in evenwicht te laten houden, lichaamsbewegingen op de juiste manier uit te voeren en de hoek waaronder het lichaam zich ten opzichte van de bodem bevindt juist te beoordelen. In dit orgaan zitten ook enkele botjes. Deze botjes dienen als ‘overdrager’ van geluiden die door resonantie van de zwemblaas worden versterkt.

Douwe Bijlsma:
Bedankt voor je compliment!
De reukzin van de karper speelt (vreemdgenoeg), in tegenstelling tot bij vele andere vissen, slechts een ondergeschikte rol bij het zoeken van voedsel en het identificeren ervan. De neus heeft geen verbindingskanaal met de keelholte en bestaat slechts uit een voor- en achteropening. De smalle ruimte daartussen is met huid overspannen (kun je ook zien). In de daaronder liggende holte bevinden zich talrijke huidplooien die met slijmhuid bedekt zijn. Tijdens het zwemmen stroomt het water door de neusholte en wordt daar door de zintuigcellen ‘gecontroleerd’. Deze zintuigcellen hebben echter niet alleen tot taak voedsel op te sporen. Net zo belangrijk is het tijdig waarnemen van ongewone ‘gebeurtenissen’ in het water die eventueel gevaar kunnen betekenen. Denk in dit verband aan een illegale lozing van gier of chemicaliën. De neus is dus wel degelijk belangrijk!
En Douwe, je bent de lekkere vette jus vergeten. Onmisbaar bij het nuttigen van een lekkere kruimige pieper!

Laurens Maasland:
Je vond mijn bijdrage interessant en hebt genoten. Thanks for the compliment! Jij oordeelde inderdaad te vroeg. Jeugdige ongeduldigheid? Je beschikt in ieder geval over een ‘drive’.
Preferentie van biotoopvreemde stoffen ontstaat volgens mijn bescheiden mening pas na gewenning, ook als de karperpopulatie al het nodige ‘geleerd’ heeft. Er zullen echter altijd additieven blijven die de karpers niet kennen. Vandaar het niet de volledige lading dekken van jouw opmerking. Maar mierenneuken moet kunnen hoor. Het is soms de enige manier om duidelijkheid in de materie te krijgen.
Den Schut? Mmm, klinkt wel goed. Enne, die vis van mij is niet dezelfde als die van Herwin.

Hans-Peter van Ee:
Ben blij dat je genoten hebt van mijn gastbijdrage.
Wetenschappelijk onderzoek en karpervissen zijn inderdaad verschillende zaken. De truc is natuurlijk om de relevante zaken er uit te pikken. Bovendien is het belangrijk voor ons vissers dat we met vertrouwen aan de waterkant zitten. Jij omschrijft dat treffend door te stellen dat jij reguliere en poeder flavours combineert. Simpelweg omdat jouw gevoel zegt dat dit goed is. Complimenten voor deze openhartige en eerlijke opmerking. Je wilt niet weten hoe vaak ik op gevoel vis…

Pieter de Jongh:
Ben blij dat je toch nog een vraag hebt! Het valt dus wel mee met dat korte termijn geheugen van jou (grijns)!
Zelfs aan rauwe aardappelen kun je karper vangen. Ook hiervan heb ik het bewijs geleverd in de praktijk. Door ze te koken wordt het zetmeel ‘gaar’ en komt het sneller vrij in het water. Dit komt de directe instantwerking ten goede. Om de witvisgevoeligheid te vergroten kun je volstaan met een kooktijd van 5 minuten (zie reactie Hans van Moorsel). Het binnenste van de aardappel blijft dan hard. Zoals aardappelkenner Hans ook reeds vermeldde maakt de kruimigheid bij een korte kooktijd niet veel uit.

Edwin Wouters:
Ik ben blij dat ik heb kunnen voldoen aan de eisen die je stelt aan een goed artikel. Ik probeer het altijd leesbaar te houden en blijkbaar is dat gelukt.

Mike van Zijl:
Ik zie jouw bijdrage met plezier tegemoet. Ben blij dat ik je heb kunnen vermaken. En heb je de witte vismeel al geprobeerd? We spreken.

Henk ter Maat:
Dank voor je complimenten. Ik heb geprobeerd om mensen aan het denken te zetten en dat ik blijkbaar gelukt.

Tot zover heren. Ik heb griep, voel me beroerd en de 10 km begint zo. Met twee Ibuprofens 500mg kom ik de avond nog wel door.

Groet,
Roelof Schut
Mike van Zijl
Berichten: 324
Lid geworden op: 08-02-2002 01:00
Locatie: Amsterdam

23-02-2002 01:27

Hallo Roelof.

Allereerst beterschap natuurlijk, maar vergeet ook dat aardappeltje met vette jus niet.
Wel geen Ibuprofen, maar evenzo heilzaam :smile:

Het witte vismeel beschouwde ik als een monster, want ik zocht tevergeefs (nog steeds) naar zakken van 25 kilo.
Voor 20 kilo boilies draaien kom ik mijn nest niet meer uit hoor :grin:
Het ruikt in ieder geval erg lekker en nu maar hopen dat de karper het straks ook "ruikt".
Evenzogoed bedankt en tot ziens/forums/meels,

Mike
Raymond Hakkert
Berichten: 770
Lid geworden op: 05-01-2002 01:00
Contacteer:

23-02-2002 23:07

Zieke Roelof,

Bekertje klinic doet ook wonderen!

Mooie bijdrage hoor lekker bij m'n ontbijtje doorgespit en stonden leerzame dingen in en daar verbaas ik me toch iedere keer weer over dat het maar blijft boeien dat alles omtrent dat visje karper genaamd...hoeveel pagina's zijn er al niet over weggeschreven?
Ik heb er een speciale boekenplank voor nodig iig! En dan toch weer een paar printjes van een ene RS die weer wat boeiends brengt...ga zo door man!

Gr Raymond
Gebruikersavatar
Laurens Maasland
Berichten: 827
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00

25-02-2002 19:23

Hoi Roelof.

Compleet duidelijk nu! Hehe. Moet je ook gelijk geven. Koppig, maar ook redelijk dus :wink:

Ga zo door, je hebt een van de weinige bijdrage geschreven die ik meerdere keren heb doorgelezen!

Groeten

Laurens
Gebruikersavatar
Martijn Bombeke
Berichten: 136
Lid geworden op: 02-01-2002 01:00
Locatie: Schiedam

01-03-2002 15:13

Beste Roelof,

Je ziekte had toch hopelijk niets te maken met de in Alijns nieuwe boek beschreven "bruine ster praktijken"? Ik wil hier natuurlijk niet te diep op in gaan, het gaat mij(n) reet immers niets aan... Wat natuurlijk wel opvalt is dat er rondom een hoop karperwateren homoscene’s ontstaan. Ook de namen van vissen (de banaan, de kromme, de lange, enz.) doen mij twijfelen of er in sommige gevallen wel een verschil is tussen de karper- en de gayscene. Ook het feit dat groter, langer en dikker op alle 2 de verlangenlijstjes hoog genoteerd staan kan haast geen toeval zijn. Wat hier achter(in) steekt kan ik alleen maar vermoeden (en maakt me misselijk!).

Wat betreft je rotarybijdrage kan ik alleen maar zeggen dat hij bijzonder goed leesbaar en leerzaam was.

Groeten Martijn
Mike van Zijl
Berichten: 324
Lid geworden op: 08-02-2002 01:00
Locatie: Amsterdam

01-03-2002 23:04

Beste Martijn.

Nu je het zegt ja.

Wat dacht je van:
werppijpen
aas
pva-kousjes
stringers
reetverklikkers
floaters
bewaarzak
onthaarmat
leder
lokstoffen
Two-Man-Domes
lieslaarzen
zelfontspanner
dubbelen
drillen
stomen
kneden
appetizers
slipafstelling
ziplead
stekkenpezen
trekkerrigs
coarkballs
driepoot
uni-knoop
vieze-rig
anti-tangling

:grin:

Mi(e)ke

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Mike van Zijl op 2002-03-01 23:06 ]</font>
Hans van Moorsel
Berichten: 712
Lid geworden op: 05-01-2002 01:00
Locatie: Geldrop

02-03-2002 00:05

Zeg Mike,

moeten wij nog gaan vissen? ik hou m'n ..... vast!

Groet,

Hans
Hans-Peter van Ee

02-03-2002 10:49

Martijn

Zolang wij maar niet gebukt gaan onder het blanken zullen wij niet gerekend worden tot de bruine maffia.
Ook hangt dit samen met de uitvoeren van de kontrole. Het zij door de kontroleur of door de AIDS(Algemene Inspectie Dienst Seropositiven).

Mike

Pentrator-haken
Aa(r)splekken
Trekroute
Pleisterplaatsen
Ontknaapmat
Reetindicatie

favoriete Flavours aan dit soort wateren:

Fruits in the forest
Big strontberry
Mixed Herpus

met handtaszwaaiende groet

HPE
Roelof Schut
Berichten: 196
Lid geworden op: 05-01-2002 01:00

03-03-2002 21:23

Ben blij dat jullie toch nog iets geleerd hebben van Alijn z'n boek (grijns).

Groetjes,
Roelof
Gebruikersavatar
Martijn Bombeke
Berichten: 136
Lid geworden op: 02-01-2002 01:00
Locatie: Schiedam

04-03-2002 13:36

Weet iemand hier trouwens de exacte werking van Kevin Nash Butt Crackers?
Gebruikersavatar
Mark Noorman
Berichten: 1922
Lid geworden op: 14-01-2002 01:00
Locatie: Zeist

04-03-2002 14:16

Martijn,

Ik denk dat Roelof hier in een volgende Rotary wel uitvoerig op in wil gaan... Misschien dat de Trigger Bigger dan ook ter sprake kan komen?

Groeten,

Mark
Jos de Jong

04-03-2002 15:06

Hallo,

Ik ben hier net nieuw, maar het humor gehalte bevalt me wel.

Tight lines,

Jos
Gebruikersavatar
Martijn Bombeke
Berichten: 136
Lid geworden op: 02-01-2002 01:00
Locatie: Schiedam

04-03-2002 16:15

Vist er hier trouwens weleens iemand met de Big Dick mix van Nutra Baits? Vooral in combinatie met een roze kleurstof krijg ik er heel veel runs op, maar alle vissen zijn vals (in de aars) gehaakt... Kortom elke keer weer stront aan de knikker! :wink:

Tjongejonge wat wordt er toch weer een hoop onzing verkocht.

Gr. Martijn

p.s. Pas op voor jaloerse vissers die in het bezit zijn van een nutdrill!
Hans-Peter van Ee

05-03-2002 08:41

Heren

Komende week in de aanbieding de volgende bite-indicators:

De Fox Butt-hanger: testen in de winkel is mogelijk, maar trek dan voor het gemak geen onderbroek aan.

De Nach-ball-busters: ook hier is testen in de winkel mogelijk, maar onthaar uw balzak voor het gemak.

Deze aanbieding loopt tot het eind van de maand.

Hengelsport 'de roze bivvy'.
Bruineweg 66
4451 XL Aarshoven

HPE

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Hans-Peter van Ee op 2002-03-05 08:45 ]</font>
Gebruikersavatar
Laurens Maasland
Berichten: 827
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00

05-03-2002 18:51

Nee Martijn,

Maar heb wel wat goede berichten gehoord over de monSTER pursuit mix.... :smile:
Gebruikersavatar
Hans Brinkel
Berichten: 5271
Lid geworden op: 04-02-2003 01:00
Locatie: Zoetermeer
Contacteer:

07-04-2003 10:03

roelof...bedankt voor je heldere verhaal..heb er veel van opgestoken dus Bedankt!.
Vraagje....als zetmeel een goede atractor is maar moeilijk uit een boilie kan wasemen als deze gekookt is (Tenzij je een halve boillie halveert zoals je terecht schrijft)..zal een simpel product zoals aardappel zetmeel (product om sauzen mee te binden in de keuken) niet een geweldig product zijn om te gebruiken als een dip?

De droge boillie dan eerst bevochtigen met olie en dan dippen in aardappelzetmeel (evt meerdere keren herhalen zodat er een soort coating ontstaat wat goed kan uitwasemen?
....just an idea!?
MVg
Hans Brinkel
kevin diederen
Berichten: 3862
Lid geworden op: 28-09-2003 02:00
Locatie: Zuid Nederland

07-05-2004 12:24

Hans,

Hier komt dan een hele late reactie.

Maar zou die coating van zetmeel de worp wel doorstaan? Mij lijkt het dan beter om een soort deeg te maken van allerlei zetmeel-houdende producten en dit om het aas te kneden. Of wat dacht je van een pva-bag met daarin wat zetmeel?

En wat betreft die handtasjes... Warwick heeft zich ook verlult met zijn fluo pop-ups... Wat volgt? De penvisserij met slappe stokken? :D Maar de penvissers hebben minder snel een vismaat... Wat doen ze dan tussen het riet? :-?
Met vriendelijke groet,

Kevin Diederen