franse karpers uitgezet prov oa groningen

Gebruikersavatar
pj otte
Berichten: 3417
Lid geworden op: 16-09-2006 11:42

13-01-2015 20:56

Bron: Kennisrapport Sportvisserij Nederland

Aanleiding

Dit rapport betreffende de karper maakt deel uit van een reeks van kennisdocumenten over een groot aantal Nederlandse vissoorten, die door Sportvisserij Nederland worden opgesteld. Deze kennisdocumenten moeten de beschikbare kennis van een vissoort beter toegankelijk maken. Door deze kennis te bundelen en beschikbaar te maken voor meer mensen kan dit document bijdragen aan een beter visstand-, water- en natuurbeheer

Groei, lengte en gewicht

Vissen groeien praktisch hun hele leven door. Daarin verschillen zij van zoogdieren. Hoe een vis zich ontwikkelt, hangt sterk af van de omgeving. Toch is het niet zo dat vissen oneindig kunnen doorgroeien. Er zijn grenzen die worden bepaald door de capaciteit van de kieuwen om de lichaamscellen van de vis van voldoende zuurstof te voorzien. De groei van de kieuwen houdt geen gelijke trend met de toename van de lichaamsmassa. Dat betekent dat ook de bouw en de levensverrichtingen van de vissoort bepalen welke lengte maximaal kan worden bereikt.

Is dus niet hard te maken dat karpers op oudere leeftijd niet of nauwelijks meer groeien. Heb dit in het verleden hier op KWO aan de hand van o.a. foto’s laten zien. Omstandigheden als het beschikbare voedsel en waterkwaliteit onderbouwen dit.

Hoge leeftijden bij karpers die in ons viswater rondzwemmen blijven uitzonderingen. De meeste exemplaren worden niet veel ouder dan 15 á 20 jaar.

Vandaar dat ik en natuurlijk Sportvisserij Nederland zo voorstander is van HVR bij verenigingen. Meten is immers weten nu speelt de gis factor een veel te grote rol.


Parasieten / ziekten.

De laatste jaren is er in veel wateren in Nederland en omliggende landen onverklaarbare sterfte opgetreden onder karper. Deze treedt vooral op in het voorjaar en een duidelijke ziekteverwekker is nog niet gevonden

Sinds eind jaren negentig worden er ieder voorjaar meerdere meldingen gedaan van massale karpersterfte in met name kleine, afgesloten wateren. In de periode 2000-2006 heeft Sportvisserij Nederland i.s.m. het CIDCLelystad onderzoek gedaan naar de mogelijke oorzaken van karpersterfte. Door middel van een enquête zijn de gegevens over de sterfte geanalyseerd. Het is lastig conclusies te trekken uit deze gegevens. Er lijkt wel een licht verband tussen een karpersterfte en het uitzetten van karper voorafgaand aan de karpersterfte.
Gebruikersavatar
dick spijker
Berichten: 377
Lid geworden op: 24-05-2004 21:05

13-01-2015 21:25

Martijn Nederpel schreef:Kom ik gooi er een eindconclusie in: tot dusver weten we niet zeker waardoor sterftes worden veroorzaakt, vaak betreft het wel oude bestanden die jarenlang geisoleerd leefden. Aannemelijk is dat ze daardoor minder zijn ingrspeeld op div ziektes.

Mvg martijn


Dat is niet het geen geconstateerd is Martijn, vissen die jaren op een water aanwezig zijn zouden toch resistent moeten zijn voor op dat water voorkomende ziekte verwekkers want dat is wat men vind.

Op slaapziekte na is er bij mijn weten in 2014 niets geconstateerd bij vissen die aangeleverd zijn in Lelystad, niet anders dan gangbare in alle Nederlandse water voorkomende virussen en parasieten. Van het laatste zitten er dan vaak meer dan normaal op, reden verzwakte vis met weinig dan wel geen weerstand.

Daarnaast was er bij een aantal vissen nog versteend en geïnfecteerd achtergebleven kuit wat leidt tot ontstekingen met de dood tot gevolg.

Men kan ook alleen maar vinden wat men kent, zo als slaapziekte dat in 2014 ineens opduikt. Is er mogelijk al wel langer geweest maar is in een eerder stadium nooit naar gezocht. Wat nou niet weer wil zeggen dat er ergens een onbekend virus aanwezig is maar uitsluiten kan je het ook niet.

Het blijft voor ons gissen en conclusies trekken daar waar specialisten geen antwoord hebben.
Overbezetting voor de draagkracht van een water is zeker iets dat vaak voorkomt op putten waar voorjaarssterfte optreed. Maar ook dat geeft te denken waarom dan wel alleen in het derde jaar van een cyclus van vijf jaar uitzetten.
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

13-01-2015 21:30

Niks kunnen vinden wil niet zeggen dat er niks is. Je zegt het goed: resistent tegen de in dat water aanwezige ziketeverwekkers.....en dan komen er ineens nieuwe vissen binnen! Denk aan de indianen in amerika toen de eerste europeaan voet aan wal zette. Maar zials ik zdlf al zei, niks is zeker behalvr dat niks doen geen optie is
Gebruikersavatar
dick spijker
Berichten: 377
Lid geworden op: 24-05-2004 21:05

14-01-2015 00:23

Martijn jij gaat er van uit dat er iets is waar de aanwezige populatie niet resistent tegen is, dat nu is de vraag en denk dat dit niet zo is dan wel zo hoeft te zijn.

Er bestelen elk jaar flink wat hengelsportverenigingen met ons mee, er werd door hen op een tiental afgesloten wateren uitgezet en op 1 van die wateren treed sterfte op. Waarom dan niet op 1 van de andere wateren want die uitzet vissen zouden volgens jou iets bij zich dragen. Daar was Lelystad het overigens bij de halfjaarlijkse controle van die kweker niet mee eens , die vonden namelijk niks of konden niets vinden.

Feit is dat het overgrote deel van de aangeleverde vissen in Lelystad sterk verzwakt waren en dat zou de reden zijn dat ze vatbaar worden voor alom aanwezige virussen en parasieten waar ze in gezonde toestand geen last van hebben.

En niet uitzetten is altijd een optie als het merendeel van de daar vissende karpervissers het risico wat er altijd is voorlopig nog niet willen nemen. Maar al te vaak zwicht men voor de roep om meer vis omdat er niks meer gevangen word, levert meestal overbezetting op met gevolgen die we bijna altijd voorspellen kunnen. Ken een vereniging die er gewoon schijt aan heeft en ondanks herhaaldelijk voorkomende voorjaarssterfte gewoon blijft uitzetten jaar na jaar.
Gebruikersavatar
bert kamp
Berichten: 2343
Lid geworden op: 01-10-2002 02:00
Locatie: almelo

14-01-2015 00:47

Op die manier is mijn putje in Frankrijk om zeep geholpen.
Het is een verenigings-put waar je moet reserveren en extra betalen om te mogen nachtvissen, de top waren 2 30kg+ vissen met een hele serie 20+ daar onder. Er was voldoende natuurlijke aanwas.
Het gros van de visserts daar ving weinig tot niets meer dankzij dressuur en onkunde en de roep om nieuwe uitzettingen werd almaar luider.
De vereniging besloot om tegen beter weten in toch vis uit te zetten, om het goedkoop te houden werd een stuw stuk van een riviertje afgevist en uitgezet. Resultaat was dat zodra het een beetje warmer werd nagenoeg de hele top het loodje legde. Ben er nog niet weer geweest, eeuwig zonde.
Gebruikersavatar
pj otte
Berichten: 3417
Lid geworden op: 16-09-2006 11:42

14-01-2015 09:00

Om nog maar eens onder de aandacht te brengen zie onderstaande berichtgeving.

Groet,
Peter

http://karperwereld.nl/board/viewtopic. ... f9afb78e94
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

14-01-2015 09:24

Dik

Ik ga nergens van uit, ik geef een plausible verklaring waarbij aangeef dat ik het ook niet zeker weet. Dat niet overal sterdte optreed zegt niks, qie weet waren die vissen wel ressistent tegen die ene specifieke bacterie. Als een collega ziek.is, steekt ie ook niet iedereen aan. Of doet dat wel maar word niet iedereen ziek.
Nogmaals ik weet het niet, maar het lijkt mij zeer plausibel.
Maar hoes dan ook, zet je niks.uit, kok je nergens
Gebruikersavatar
pj otte
Berichten: 3417
Lid geworden op: 16-09-2006 11:42

14-01-2015 10:41

De conclusie lijkt me gerechtvaardigd als ik naar de verschillende reacties kijk. Dat fatsoenlijk visstandbeheer en het uitzetten van karper bij vele nog maar in zijn kinderschoenen staat ondanks de inzet van o.a. Sportvisserij Nederland en het BVK.

Groet,
Peter
Gebruikersavatar
bert kamp
Berichten: 2343
Lid geworden op: 01-10-2002 02:00
Locatie: almelo

14-01-2015 11:38

Dat mag rustig twee keer gezegd worden, dus
Dat fatsoenlijk visstandbeheer en het uitzetten van karper bij vele nog maar in zijn kinderschoenen staat ondanks de inzet van o.a. Sportvisserij Nederland en het BVK.

Probleem is dat visstandbeheer, wil je het goed doen, geld kost.
Als daarvoor de vergunning €5 duurder zou moeten worden heb je echter kans op muiterij onder de vissers terwijl wij hier vergeleken met Duitsland en Frankrijk slechts een schijntje betalen.
Harold Hoekstra
Berichten: 408
Lid geworden op: 29-04-2003 02:00
Locatie: Noord Nederland

14-01-2015 12:46

Van muiterij heb je alleen last als je geen goed verhaal hebt.
henk kuiper
Berichten: 4
Lid geworden op: 05-04-2015 21:01

07-04-2015 09:26

bij het crematorium in winschoten zijn inderdaad karpers uitgezet meen stuk of 15 zijn erin gegooit en een jaar ervoor hadden de karpervissers er zelf ook al een stuk of 15 ingegooit nadat de beheerder van de gemeente die het watertje schoon van rommel moet houden en er zelf naast woond (ene sjors) de karpers eruit had laten halen hij wou van de karpervissers af die er elk weekend bivakeerden en liet een prachtige karperbestand weghalen !! hij liet op kosten van de gemeente oldambt het hele vijvertje leegpompen en baggeren tijdens het baggeren hielden ze te veel van de kleilaag weg waardoor de vijver lekraakte hele gedoe geweest waardoor bijna alle vis is doodgegaan en nu een aantal jaar later komt er weer een beetje bloei in het water met alleen nog maar kleine karpers