knotless knot, Line-aligner, of beiden?


Marcel Hoefman

11-01-2002 11:04

Heren,

Al enige tijd vraag ik me af of het gebruik van een line-aligner een positief effect heeft op het inhakend vermogen van een rig als ook al een knotless-knot wordt gebruikt.
Ik weet dat er diverse testen zijn gedaan waaruit blijkt dat dit wel het geval is, aan de andere kant is de praktijk natuurlijk vaak weer een ander verhaal. Hoe zijn jullie ervaringen hiermee?

Met prikkende groet,

Marcel Hoefman
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten: 8217
Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden

11-01-2002 11:23

Niet de gebruikte knoop bepaalt of er een line aligner effect onstaat maar hoe de lijn door het oog gehaald wordt.
Na het maken van de knoop, op de haaksteel, moet je lijn altijd van buiten naar binnen halen, dus naar de haakpunt toe.

Zelf gebruik ik vrijwel altijd een nylon onderlijn dan ontstaat er een prachtige hoek.

Bij een gevlochten lijn zal ik altijd een stukje krimpkous gebruiken om die hoek te krijgen/behouden.
Vissen is een hobby, geen religie!
Henrie de Vogel
Berichten: 212
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Locatie: Gouda

11-01-2002 12:12

Bij een gevlochtenlijn gebruik ik ook altijd krimpkous. Voor dat ik kennis had van de knotless maakte ik op de steel van een haak met oog gewoon een bledknoop waarbij ik er voor zorgde dat de lijn aan de binnenkant (haakpuntkant) uit het oog kwam. De knotless is voor mij en verbetering omdat het hiermee veel eenvoudiger is om de hair op de juiste lengte te laten doorlopen. Vroeger zat ik altijd te tobben met losse hairs.
Bij nylon onderlijnen, die ik sinds kort weer gebruik, is wanneer de lijn de haak aan de binnenzijde verlaat geen krimpkous nodig.
Bij het freelinen wat ik ook nog steeds vaak doe is het volgens mij helemaal niet van belang. Ik heb bij het zelf aanslaan op een zgn, wegloper nog nooit een miiser gehad. Hoe zijn jullie ervaringen daarbij?

groeten,

Henrie de Vogel
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten: 8217
Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden

11-01-2002 12:31

Henrie.

Freelinen is naast het penvissen mijn favourite manier van vissen.
Wel in combinatie met een slappe lijn en een zo licht mogelijke waker.
Hierbij gebruik ik dezelfde knopen, door de meestal ongedwongen manier van azen mis je ook zelden.
Alleen is het moment van aanslaan wel van belang maar door het veel te doen wordt dat een tweede natuur lijkt het wel.
Vissen is een hobby, geen religie!
Gebruikersavatar
Roger Feijen
Berichten: 324
Lid geworden op: 05-01-2002 01:00
Locatie: Westervoort
Contacteer:

11-01-2002 20:32

Beste allen

Ik gebruik altijd een linealigner. de reden daarvoor is eigenlijk heel erg simpel. Zoals misschien bekend haakt een haak met een lange haaksteel betr als een haak met een korte steel. Eeen haak met een lange steel lost echter ook sneller. Door het gebruik van een langere vrij stugge linealigner berijk ik het snelle prikken van een langstelige haak, waarna de haak zich tijdens de dril gaat gedragen als een kortstelige haak, en dus beter vlees houd. Bijkomend voordeel is dat een linealigner gewoon veel beter af te stellen is als het aankomt op het kanteleffect(nodig of niet??).

Vandaar: Linealigner gebruiken, en houdt die niet te kort(dus niet op de engelse manier!!)

mvg

Roger Feijen
Hans-Peter van Ee

11-01-2002 20:45

Heren

1. Vertel mij eens waarom een knotless-knot, en waardoor is deze knoop ontstaan?

2. Een line-aligner, precies hetzelfde verhaal, gemaakt van Krimpkous of gewoon een stukje silicone-slang?, en welke knoop geniet de voorkeur?

3. Hierbij graag ook de werking of de te verwachten werking en het haken met welk systeem?, op welke plek in de bek?

met vragende groet

HPE

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Hans-Peter van Ee op 2002-03-01 21:12 ]</font>
Henrie de Vogel
Berichten: 212
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Locatie: Gouda

12-01-2002 13:32

Douwe,

Freelinen doe ik ook met een slappe lijn en als hen kan, afhankelijk van de stroming, zelfs zonder extra verzwaring. Wat het aanslaan betreft heb ik inderdaad door de jarenlange ervaring het gevoel wanneer het juiste moment is.

Roger en Hans Peter,

Wat line agligner etc. betreft. Ik heb hiermee geexperimenteerd op de handpalm, iets wat msschien niet echt representatief is voor de situatie onder water in de karperbek, en op basis daarvan geconstateerd dat een ligne aligner van krimpkous, iets gebogen waarbij de lijn op dezelfde manier door de krimpkous wordt gehaald als door de siliconenslang, op de handpalm beter haakt dan siliconenslang.
Bij het vissen met de zelfhaak methode zit de haak vaak in de onderlip en soms aan de zijkant.
Bij het zelfaanslaan met freelinen meestal in de bovenlip en ook soms in de zijlip. Ik denk dat e.e.a. te maken heeft met de plaats vanwaaraf de lijn wordt strakgetrokken. Bij zelfhaken gebeurt dit door het lood, wat lager ligt dan de vissen bek en bij aanslaan doordat de kracht van boven komt.
Wie de knotless heeft bedacht weet ik niet, voormij ligt het voordeel zoals ik al zei in het feit dat het via deze knoop veel eenvoudiger is om de hair op de juiste maat te krijgen.

groeten,

Henrie de Vogel
Pieter de Jongh

12-01-2002 15:51

beste HPE,
echt diep nadenken of bewijzen zoeken doe ik niet. Als ik over iets nieuws lees waarvan ik denk dat het geen gelul is en waarbij ik een goed gevoel heb probeer ik het ook gerust. Als dan blijkt dat het werkt doordat ik ermee vang, blijf ik er al snel mee vissen. Ik maak er geen wonder van en ook niet de reden dat ik ermee vang.
Als ik een line-aligner gebruik is dat om de reden dat ik denk dat als de vis met gesloten mond doorzwemt en dan de lijn strak trekt er een kanteleffect ontstaat met hogere inhakingskansen. Ik gebruik het liefst een krimpkous. Bij een te zachte siliconetube had ik opeens 3 van de 4 beten die losschoten.
De vissen zitten vrijwel altijd onderin gehaakt.
Of het zo werkt weet ik niet maar ik vis er goed mee.
Om iets nieuws aan te halen waarvan ik het niet probeerde is die rig met een beta-light een goed vb. Ik kon er echt wel in mee ervan uitgaande dat de auteur niet stond te liggen maar aan mij was het niet besteed.

Groeten Pieter

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Pieter de Jongh op 12-01-2002 15:52 ]</font>
Gebruikersavatar
Roger Feijen
Berichten: 324
Lid geworden op: 05-01-2002 01:00
Locatie: Westervoort
Contacteer:

12-01-2002 21:39

Beste HPE

Ik gebruik een krimpkous(stugger en minder snel ingescheurd) voor het maken van een linealigner. De linealigner is 1,3 cm lang(verleng mijn haaksteel dus effectief +/- 1 cm). Werkt goed met vele soorten haken mits kortstelig(langstelige haken is een linealigner overbodig, die draait toch wel), of offset(punt naar 1 kant). Vooral bij het gebruik van kleine haakjes of grof afwijkende haken(bv ritchie mc Donald) is een linealigner merkbaar beter(tot 25 % extra vis gehaakt). Bij het gebruik van een linealigner is de knoop geen draaifactor. Ikzelf gebruik de polomar voor bijna alle soorten onderlijn-matriaal, behalve stiff nylon, daarvoor gebruik ik de knotless(is anders bijna niet te knopen). De plaats van haken is meestal ergens in de hoek van de bek, 1 tot 2 cm naar binnen.

mvg

Roger Feijen
Hans-Peter van Ee

01-03-2002 21:14

Heren

Graag zou ik eens antwoorden zien op deze drie vragen. Wie voelt zich geroepen?

[quote]
Op 2002-01-11 20:45, schreef Hans-Peter van Ee:
Heren

1. Vertel mij eens waarom een knotless-knot, en waardoor is deze knoop ontstaan?

2. Een line-aligner, precies hetzelfde verhaal, gemaakt van Krimpkous of gewoon een stukje silicone-slang?, en welke knoop geniet de voorkeur?

3. Hierbij graag ook de werking of de te verwachten werking en het haken met welk systeem?, op welke plek in de bek?

met vragende groet

HPE
Gebruikersavatar
Hoedemakers Mark
Berichten: 1157
Lid geworden op: 05-01-2002 01:00
Locatie: Kinrooi - België
Contacteer:

01-03-2002 23:19

1. De knotless knot heeft als hoofddoel de onderlijn zo weinig mogelijk te verzwakken. Dat klinkt idd. abstract, maar zoals je weet is een knoop een zwak punt, hoe meer knopen, hoe zwakker een montage. De knotless knot is eigenlijk geen echte knoop, de lijn wordt nergens "afgeklemd". Wel wordt door toenemende weerstand de "knoop" strakker getrokken, zonder dat hierbij de lijn op een plaats wordt geklemd.

2. Een line-aligner dient ervoor om het "draai-effect" van een haak te vergroten, zodat we de plaats waar de haak vlees zal nemen in de bek kunnen beïnvloeden.
De onderlip is het stevigst, hier zal de haak zich beter kunnen vastzetten dan op een andere plek in de bek. Hier willen we de karper dan ook bij voorkeur haken.

Krimpkous of silicone? Allebei werkt het goed, maar enige stevigheid/stugheid van het gebruikte materiaal is toch aanbevolen, omdat je LA anders onder weerstand terugplooit, waardoor het effect wat we willen bereiken voor een groot deel wegvalt. Ik opteer dan ook voor silicone.

3. Dit is al vaak uitgelegd in discussies en zeker in boeken. Trouwens veel beter dan ik het zou kunnen uitleggen. 't Is trouwens al laat en ik moet morgen vroeg op.

Mark.
Klaas van den Herik
Berichten: 4624
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00

02-03-2002 10:47

HPE,

Met welk loodsysteem dan ook:

Vis onder in de bek: 90%
linksonder, visvlucht naar rechts, 40%
rechtsonder, vis naar links, 40%
midden van de bek, 20%

Afhankelijk van de stek.


vis NIET onder in de bek gehaakt, is mij alleen een enkele keer over komen met een stiff rig. Er kunnen nog een aantal variabelen zijn:

Lange zeer soepele onderlijn zodat er ruimte is om te zuigen en spuwen.

Hair zeer kort op de haak, zodat deze bijna geen ruimte heeft zijn werk te doen.

Als de hoek tussen de lijn en de hengel bijna haaks is, de onderlijn wordt dan ahw omhoog getrokken. Eigenlijk zoals bij pen vissen.

Waarom 90% onder in de bek?

Simpel, de zwaartekracht. Lood ligt onder de vis, als de onderlijn strak getrokken wordt is de kans om onder in de bek te haken het grootst.

Door allerlei rig aanpassingen, tracht ik de vis zover mogelijk voorin de bek te haken. Ook simpel op deze plek houdt de haak het beste.

Is trouwens ook niet zo moeilijk hoor. Stel de onderlijn wordt strak getrokken, de haak haakt niet en dreigt uit de bek getrokken te worden. Door de rand van de onderlip wordt de haak als nog 90/100 richting onderlip gedirigeerd.

Waarom knotless? Gemakkelijkst te knopen en is voor mij de bevestiging die het minst de lijn verzwakt. Daarnaast is de hair direct op de lengte die ik wil.

LA, gebruik ik bijna nooit. 1 ongeveer hetzelfde effect als met de knotless. 2) Bij het inwerpen is de kans redelijk groot om de hair over de haak te laten slaan. Je aas boven de haak vist een beetje lullig.

Een deel van de kracht van de LA is het feit, dat de haaksteel verlengt wordt. Er zijn tegenwoordig perfeckte haken met een lange(re) steel.

MVG

Klaas
Hans-Peter van Ee

02-03-2002 11:17

Klaas/Mark

Bedankt voor jullie heldere uitleg, maar wat de no-knot betreft, heb ik altijd sterk het gevoel gehad dat deze zijn echte opkomst te danken heeft aan de zogenaamde stiffrigs.
Het knoopt makkelijker en creeërt tevens het benodigde kantel effect.
Zelf vis ik heel weinig met stiff of nylon rig's, omdat ik veel vertrouwen heb in soepele onderlijnen.
Snake-bite is het meest gebruikte alternatief binnen mijn visserij, maar ik gebruik het meestal met de reden dat het niet in de war is te gooien.
Over het stiff-effect van dit materiaal heb ik mijn twijfels over.
Het is veel soepeler dan de materialen die men gebruikt voor stiff-rigs.

Ook als ik dressuur wil omzeilen zoek ik het nooit in andere rigs.
Mocht een vis zeer argwanend mijn voerplek benaderen, dan lijkt het mij gezien de zuig- en spuw snelheid waarmee de vis te werk kan gaan, elke onderlijn omzeild zal worden.
Niet wegzwemmen of de bek niet sluiten maakt het vangen ook een stuk moeilijker.

Als ik dan toch iets zou moeten aanpassen dan zal het de lengte zijn van de onderlijn en het gewicht van het lood.
Meestal pas ik echter de voerstrategie aan, maar dat is een ander item.

Wat betreft de langere hair die om de haak kan slaan, ondervang ik dat met pva of als het kan/mag vaar ik het liefst mijn rig uit.

met vriendelijke groet

HPE

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Hans-Peter van Ee op 2002-03-02 11:19 ]</font>
Martin van de Poel
Berichten: 25
Lid geworden op: 05-01-2002 01:00
Locatie: Hoorn

02-03-2002 12:44

Om een rig met gevochten onderlijn goed te laten draaien hou ik de afstand tussen haak en boilie altijd minstens een centimeter. Verder zet ik er ook altijd een krimpkousje op die ik in een vrij sterke curve buig. Een gewoon silecone-slangetje heb ik ook wel's geprobeerd. Maar ik heb daar vrijwel geen verschil mee bemerkt in vergelijking met een gewone haak zonder alligner. Als je met een nylon onderlijn vist is het overbodig om er nog een alligner op te zetten, omdat de hoek al scherp genoeg is. Ik gebruik vrijwel altijd de knotless-knot knoop aangezien deze lekker simpel is en zo de hairlengte altijd is zoals je hem hebben wilt.

mvg
Martin
Henrie de Vogel
Berichten: 212
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Locatie: Gouda

02-03-2002 19:36

HPE,

Wat Martin zegt is ook exact mijn ervaring. Zie overigens ook mijn laatste posting in deze serie.

groeten,

Henrie
Jeroen Schavemaker
Berichten: 20
Lid geworden op: 24-01-2002 01:00
Locatie: Amersfoort
Contacteer:

17-05-2002 15:20

Ik gebruik al een tijdje kortere onderlijnen van soepel onderlijnmateriaal alleen de knotless knot met een redelijke ruimte 1-4cm tussen de haakbocht en boilie.
Gebruikersavatar
Bob van Biemen
Berichten: 503
Lid geworden op: 04-05-2002 02:00
Locatie: Loosdrecht
Contacteer:

25-05-2002 00:32

Op 2002-03-02 10:47, schreef Klaas van den Herik:

Vis onder in de bek: 90%
linksonder, visvlucht naar rechts, 40%
rechtsonder, vis naar links, 40%
midden van de bek, 20%



Klaas vertel mij nu eens hoe je het voor elkaar krijgt om 190 % van alle vissen te haken, dat moet wel een wereld onderlijntje zijn zeg. Of gebruik je 2 haken en heb je 10 % losschieters :lol:




_________________
Als ze me missen dan ben ik vissen.

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Bob van Biemen op 2002-05-25 00:33 ]</font>
Gebruikersavatar
Michiel Pilaar
Berichten: 962
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Locatie: Kapelle
Contacteer:

25-05-2002 18:18

Als je vissen echt onderin de bek wilt haken moet je es een bananenrig proberen.

Vandaag had ik er nog 1 op hét moeilijkste water van zeeland :smile: van 64 cm :smile:. Op een soort van bananenrig (die rig van uit de recente KW). Perfect gehaakt in (uiteraard) de onderlip.

Probeer het eens want je zult verrast worden door de resultaten!

Succes,

Michiel
Het leven is te mooi om er niet ten volle van te genieten!
Gebruikersavatar
Ruud Laros
Berichten: 797
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Locatie: delft

28-09-2002 09:25

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Ruud Laros op 2002-10-05 15:31 ]</font>
Gebruikersavatar
Eus Molewijk
Berichten: 2418
Lid geworden op: 13-01-2002 01:00
Contacteer:

28-09-2002 19:58

Een line-aligner,pffff wat een gepruts met een pannetje kokend water en een naald.
Dat zie ik me midden in de nacht nog niet doen.
Jaja ik weet het die moet je thuis maken.
En dan klopt precies de lengte van de hair weer niet omdat ik deze sessie met grotere boilies vis.
Voor mij gewoon een knotless knot, snel, betrouwbaar, altijd de goede lengte hair en qua inhakend vermogen doet ie naar mijn idee niet onder voor een LA.
Zeker met nylon of Fluorcarbon zou ik niet moeilijk doen.
Aanhangers van de LA, veel succes, die van mij ligt alweer een kwartier in!
Mike van Zijl
Berichten: 324
Lid geworden op: 08-02-2002 01:00
Locatie: Amsterdam

29-09-2002 15:01

Hallo allen.

Langstelige haken (misschien niet alle) kunnen een verwoestende werking hebben in een karperbek.
Iets om rekening mee te blijven houden als je een langstelige haak aanbeveelt tegenover een veel veiligere en diervriendelijke LA.

Van de week zag ik een alternatieve rig met LA.
De krimpkous was hier vervangen door een zeer kort stukje Amnesia.
Door de stijfheid en het voortreffelijke geheugen van Amnesia, blijft dat LA principe hier mooi onder de juiste hoek staan.
Een krimpkous LA wil nog wel eens rechttrekken. Is ook wel weer te verhelpen, maar al met al een vervelende bijkomstigheid.
Het Amnesia gaat daarna weer over in soepele onderlijn, maar dat hoeft natuurlijk niet perse. De hair was er apart aangeknoopt. Het Amnesia LA-tje als knot-less aan de haaksteel bevestigd.

Ik gebruik de laatste jaren altijd een LA van krimpkous. Meestal de zwarte uitvoering.
Toen ik ook eens bij wijze van test een metertje transparante kocht, wilde die aanvankelijk niet goed krimpen.
Kan een slechte partij geweest zijn, maar ik heb laatst toch weer wat transparante krimpkous gekocht en ik moet zeggen dat het me veel beter bevalt dan de zwarte.
De transparante krimpkous moet je net even wat langer verhitten, maar het heeft meer voordelen dan de zwarte.
De hair (knot-less) en onderlijn blijft altijd zichtbaar zodat je deze kunt corrigeren als de hair toch een keertje om de haaksteel is gaan wikkelen, de LA behoudt veel beter zijn vorm (ik buig ze dus ook in een mooie kromming), het is sterker dan de zwarte en scheurt niet in bij het begin van de hair en de transparante is makkelijker tijdens het vissen weer in de juiste kromming te buigen (beter geheugen).

Ik haal mijn krimpkous overigens wel in de electrowinkels.

De laatste maanden heb ik het LA principe nog wat verfijnt.
Ik maak de LA veel langer en laat een langer stukje LA doorlopen na het punt waar de onderlijn de LA verlaat.
Ook het schuin afknippen OP DE JUISTE MANIER, bevordert het snel kantelen.
Knip je verkeerd, dan werkt het "puntje" aan het uiteinde van de krimpkous alleen maar tegen (de haakpunt gaat wiebelen).

Ik noem deze langere LA de "Benthook Line-Aligner"
Ook voor gezette haken kan een LA voordeel geven. Belangrijk hierbij is (ik zie dat veel verkeerd gebruikt worden) dat de onderlijn ALTIJD in het verlengde van de haakpunt moet liggen.
Ook al staat de haakpunt ver van de steel af.
Kwestie van de krimpkous draaien totdat de onderlijn in het verlengde ligt van de haakpunt. Doe het maar eens andersom of in het verlengde van het haak-oog en je zult zien dat het kantelen stukken lastiger gaat of mislukt.

Korte rechtstelige haken zonder naar achter gekanteld oog hebben mijn voorkeur.

Met gerichte groet,


Mike
Gebruikersavatar
Bart Janssen
Berichten: 1354
Lid geworden op: 18-01-2002 01:00
Locatie: Tussen de Rivieren
Contacteer:

29-09-2002 15:48

Ik vis de LA altijd met een stukje siliconenslang van 1 mm bij haakmaat 2 en 4, en 0,5 mm bij haakmaat 6 en 8. Geen gedoe met verwarmen. Ook ik opteer de kortstelige haken, bijv: Raptor T6 en Gamakatsu specialist. Omdat de haaksteel korter is laat ik de LA wat verder boven het haakoog uitkomen, dit bevordert de draaisnelheid van de haak.

Bart
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

29-09-2002 18:18

Aanvullend op de opmerking van Mike over langstelige haken. Ik zag nergens hier een aanbeveling, maar goed ze worden vaak gebruikt in bijvoorbeeld D-rigs. Als je de grote beperkt tot maximum een maatje 6 met een nauwe gape zit je in de meeste gevallen nog goed. En dan bij voorkeur weerhaakloos of met plat geknepen weerhaak. Maar dat geldt voor alle haken.

Kees
Klaas van den Herik
Berichten: 4624
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00

30-09-2002 11:10

Ruud,

Je hebt gelijk leev ipv vluchten wegzwemmen/verplaatsen.

Maar als jij bedoelt opnemen aas is ditect prikken, verschillen we een beetje van mening.

Was het maar waar.

MVG

Klaas
Gebruikersavatar
Niels Wijermars
Berichten: 60
Lid geworden op: 20-06-2002 02:00

30-09-2002 11:32

Heren,

Als het over gebruik van een LA gaat, lees ik vaak dat men de onderlijn op een bepaald moment de lA verlaat en de LA dan nog even doorloopt. Waarom??

Zelf laat ik de onderlijn altijd door de gehele LA heen lopen en de LA steekt dan 0.5 mm boven het haakoog uit. Deze buig ik dan (incl onderlijn dus)in een bijna 90 graden hoek in de richting van de haakpunt. De haak kantelt perfect, ik heb nauwelijks lossers en de vissen zijn altijd mooi in de onderlip of onder in de mondhoek gehaakt. Ik ben dus tevreden zoals duidelijk moge zijn...

Kan iemand mij misschien toch uitleggen waarom het toch beter zou zijn om de onderlijn eerder de LA te laten verlaten? (ik gebruik ook alijd de knotless-knot)

MVG Niels