Keuken/ deegmachine!


robertino smith
Berichten: 752
Lid geworden op: 08-03-2016 21:43

07-08-2018 21:52

Ter voorbeeld,

image.png


De vraag is, iemand gebruikservaring/ info betreffende het aanmaken van deeg met soortgelijk apparaat? Gaat zeg maar om hoeveelheden 2 à 5 kilo mix, voor de thuisdraaiert! Voldoen dit soort machines voor aanmaken van je deeg?!

Bij voorbaat dank,

Groet.
jac v bergen
Berichten: 22
Lid geworden op: 24-05-2010 11:48

08-08-2018 08:28

robertino smith schreef:Ter voorbeeld,

image.png


De vraag is, iemand gebruikservaring/ info betreffende het aanmaken van deeg met soortgelijk apparaat? Gaat zeg maar om hoeveelheden 2 à 5 kilo mix, voor de thuisdraaiert! Voldoen dit soort machines voor aanmaken van je deeg?!

Bij voorbaat dank,

Groet.



Goede morgen Robertino

Dit zijn keukenmachines waar je een beslag of bijvoorbeeld een kruidenboter in kunt draaien. Officieel mag je in een Planeetmenger geen deeg draaien. Het wordt door de bakkers wel gedaaan maar dan in een veel grotere machine. Om deeg te draaien zijn er spiraalkneders gemaakt. Probeer om een 2de hands Hobart A-200 Planeetmenger te kopen. Hier Kun je een klein deegje in draaien. Het beste is een Spiraalkneder. Probeer eens op een bakkerijmachines site een machine te kopen.
gr Jac
robertino smith
Berichten: 752
Lid geworden op: 08-03-2016 21:43

08-08-2018 11:16

Hoi JAC, dank voor de feedback, vanochtend al op pad. Ben uiteindelijk gegaan voor een Santos professioneel bakkers deegkneder 7 ltr./ 4kg droge mix zeg maar. De Hobart ook naar gekeken, zelfs 2e hands zeer prijzig en ook groot. Wat ik nu heb is voor mij handzaam en kan het wat makkelijker kwijt in de keuken!

image.png


Groet.
kenny vernieuwe
Berichten: 749
Lid geworden op: 09-09-2003 02:00
Locatie: W-vl. Belgie

08-08-2018 18:44

een goede boormachine met een mengstaaf of een goede verfmenger zijn in mijn ogen praktischer en veel goedkoper.
Zo 10j terug kilo's mix verwerkt.
robertino smith
Berichten: 752
Lid geworden op: 08-03-2016 21:43

08-08-2018 19:00

Dank voor de feedback Kenny, dat alles staat bij jouw in de keuken? Ben ook geen groot gebruiker, maar goed, toevallig het aanrecht aan het ruimen! Plekkie geven ......

Groet.
kenny vernieuwe
Berichten: 749
Lid geworden op: 09-09-2003 02:00
Locatie: W-vl. Belgie

08-08-2018 20:04

ik al mijn werk in de garage. Maar een boormachine + mengstaaf neemt zelfs minder plaats in dan zo'n robot :lol:
robertino smith
Berichten: 752
Lid geworden op: 08-03-2016 21:43

08-08-2018 21:11

Nou een garage past al helemaal niet bij mij in de keuken :wink: ! Al met al, gaat het inderdaad weer wat kosten, ben ook nog op zoek naar zoek naar een compacte boiliemachine ( wordt waarschijnlijk een powerroller), een boiliespuit op luchtdruk! Vooralsnog om te beginnen, handspuit en rollerplanken. Volgend seizoen, geen bollen meer kopen alles zelf draaien!

Groet.
lorenzo plancke
Berichten: 141
Lid geworden op: 20-05-2013 16:12

08-08-2018 21:15

Een betere keuze kwa kleine machine kan je niet maken .
Vroeger draaide ik met gemak boven de 100 kilo met 2 van die deegmengers , machine draaide nooit warm kost wel wat maar dan heb je ook èèn van de beste machines .
Mvg Lorenzo
Marco Mostert
Berichten: 3296
Lid geworden op: 28-05-2008 17:59

12-08-2018 18:27

Mooi dat zelfdraaien.
Gaat zeg maar om hoeveelheden 2 à 5 kilo mix
Maar is dat alles per 'werkdag', of is dat per mengbeurt en meerdere tot vele batches achter elkaar? Om 't plaatje compleet te maken.

Gaat het om slechts die 2 tot 5 kilo, dan zou ik je aanraden vooral te investeren in een grote witvis lokvoeremmer of zo'n groot zwart geval uit de bouwmarkt (kan je ook goed veel granen in weken), en geen deegmenger of goede boormachine en mengstaaf aan te schaffen en vuil te maken. Te duur en meer schoonmaakwerk.

Niet dat ik dat de boormachine en mengstaaf methode in het verleden niet gebruikt heb (alleen de mengstaaf had ik nog niet). Maar het verschil zit er wat mij betreft vooral in of je met verse eieren mengt of een mix met ei-compound met "water" (dunne vloeistof) gaat vermengen?! Die tweede is namelijk veel gemakkelijker te vermengen met de droge mix, en daarbij gebruik ik dan ook totaal geen mechanische mengmethode meer. Dan heb ik het over een ochtendje thuisvlijt van een 15 tot 20 kilo droge mix en zo'n 20 a 26 kilo bollen/brokken.

Gewoon 5 kilo mix (of meer :wink: ), met daarin ei-compound, in zo’n grote remmer doen, vloeistof erbij en grof kneden met de hand. Dan kleinere hompen deeg goed op een groot, oud werkblad kneden om de gluten hun werk te laten doen en dan die deeghompen tot grote (deegspuit formaat) worsten rollen. Daarna de worsten even laten rusten – het vocht is dan nog niet helemaal ingetrokken - terwijl de stoombak op hitte komt en ik ondertussen een tweede batch boiliedeeg klaarmaak, waarna ik de eerste worsten ga verwerken tot boilies/brokken. En dit herhaal ik dan systematisch.

De grote worsten wals ik trouwens het liefst ouderwets plat met een deegroller en snij ik met een 'slagers/vleesmes' in lengte stroken, en dan dwars tot brokken van divers formaat...

Moet het rond zijn, dan is het helaas veel meer werk.
Groeten, Marco.

..Ironisch genoeg is m'n glazen bol gebarsten uit voorspelbaarheid 8).
robertino smith
Berichten: 752
Lid geworden op: 08-03-2016 21:43

12-08-2018 18:55

Ok dan, Marco de bedoeling is voor mij, zo min mogelijk handwerk! Mix word gewoon met eitjes gedraaid, geef ik de voorkeur aan. Moet binnenshuis, kan geen garage of berging kopen :wink: . Laatste aanwinst gister,

image.png


Stoomkokertje.

Moet allemaal een eigen plekje krijgen in de keuken, komt vast goed .....

image.png


Cheers .....
Marco Mostert
Berichten: 3296
Lid geworden op: 28-05-2008 17:59

12-08-2018 21:25

Ziet er goed werkbaar uit Robertino.

En voor mij ook zoveel mogelijk binnenshuis hoor. Op vloeibare trassi maken en droge mix mengen - in groot volume - na dan. Dat doe ik buiten, en het eerste wanneer de buren niet thuis zijn of ramen en deuren dicht hebben (hoewel mijn mening daarover vanwege hun rook/blow gedrag ondertussen wel wat veranderd is, haha).

Dubbel stoompannetje, dat is inderdaad altijd handig. Bij de Toko hebben ze ook van die torens, maar die zijn helaas niet geschikt voor kleinere boilies vanwege de grotere gaten in de pan bodems. Ik heb er destijds eentje gemaakt van een RVS voedingsindustrie bak, een rechthoekige stoommand van geperforeerd aluminium staande op een paar lange bouten, en een plexiglas deksel met een handvat. Daar gaan voor mij voldoende bollen/brokken in, en ik had het materiaal bovendien voorhanden.

Die deegmenger ziet er trouwens een stuk kleiner, handzamer uit dan op de eerste foto :wink: .

Maar dan weten we als lezer nog steeds niet of je zoiets wilde aanschaffen - en onder tussen hebt aangeschaft - voor 2-5 kilo per keer, of dat je van plan bent een meer/veelvoud daarvan per 'werkdag' te verwerken?

Maar is dat alles per 'werkdag', of is dat per mengbeurt en meerdere tot vele batches achter elkaar? Om 't plaatje compleet te maken.
Groeten, Marco.

..Ironisch genoeg is m'n glazen bol gebarsten uit voorspelbaarheid 8).
robertino smith
Berichten: 752
Lid geworden op: 08-03-2016 21:43

12-08-2018 22:16

Ok ok, het is de bedoeling dat ik wekelijks 1 a 2 x, 5 a 10 kg bollen ga draaien in zo kort mogelijk tijdsbestek! Was in het verleden 3 a 4 uur bezig met 5 kg bollen. Deed mijn deeg met de mixer spiralen aanmaken en handmatig afkneden tot het niet meer nat was, worsten met handje rollen (naderhand worstenspuit + compressor),bollen met de rollerplank. Ging een hoop tijd inzitten bij mij! Vooralsnog ga ik nu starten met een handspuit, dit wordt een elektrische of luchtdruk. Deeg/ worsten/ stomen, gaat het meeste tijd inzitten, hoop dat nu wel in te korten!

Groet.
Marco Mostert
Berichten: 3296
Lid geworden op: 28-05-2008 17:59

12-08-2018 22:35

Flinke tijdwinst komt vast goed met de materialen die je nu hebt.

Rolse en vangse :wink: !
Groeten, Marco.

..Ironisch genoeg is m'n glazen bol gebarsten uit voorspelbaarheid 8).
robertino smith
Berichten: 752
Lid geworden op: 08-03-2016 21:43

21-08-2018 00:42





Zo tevreden! Het werkt.

Groet.
robertino smith
Berichten: 752
Lid geworden op: 08-03-2016 21:43

21-08-2018 02:03

image.png


image.png


image.png


image.png


image.png


image.png


image.png


Moet zo snel mogelijk, van die handspuit af, zwaar afzien dat! Moet er niet aan denken 5 kilo deeg aan worsten te maken! Maar goed ......

Heb deze al staan,

image.png


Groet.
robertino smith
Berichten: 752
Lid geworden op: 08-03-2016 21:43

06-09-2018 23:19

Nou, van het weekend maar ff testen!

image.png


image.png


Boiliestraatje begint ergens op te lijken. Geen spierpijn meer :lol:

Groet.
robertino smith
Berichten: 752
Lid geworden op: 08-03-2016 21:43

08-09-2018 17:52

Zo volgende stap,

image.png


Moet uiteindelijk een schans worden, ben er nog niet over uit, rollerplanken verwisselbaar!

Groet.
robertino smith
Berichten: 752
Lid geworden op: 08-03-2016 21:43

10-09-2018 17:50

Zo,

image.png


Ben er eindelijk uit.

image.png


image.png


image.png


Andere opvangbakken zijn al besteld, alleen nog een stuk alu tot het aanrecht, om het af te maken.

Groet.
Gebruikersavatar
Marc Fransen
Berichten: 79
Lid geworden op: 04-04-2016 14:01
Locatie: Den Haag

10-09-2018 23:43

Gaaf man !
Ik heb dit ook altijd willen maken zo in die schuine opstelling, maar ben nooit verder gekomen dan de rolplanken vlak vast te schroeven op een oude keukentafel.
En van mijn handmatige spuit om de worsten te maken werd ik ook gek en wilde ik vervangen voor een electrische vleesmolen.
Helaas is dat er ook nooit van gekomen.

Marc
robertino smith
Berichten: 752
Lid geworden op: 08-03-2016 21:43

11-09-2018 13:23

Thanks Marc, goed om te zien dat je naast kampen met de gezondheid, toch de hobby weer hebt opgepakt! Zal je gelijk maar ff van die 13 afhalen. :wink:

Groet.
Gebruikersavatar
Marco Mensing
Berichten: 5504
Lid geworden op: 18-09-2002 02:00

11-09-2018 16:57

Ziet er wel fancy uit!

Ben benieuwd of de worsten wel blijven liggen op zo'n schuin stuk??¿¿!!

Ik had achter mijn roltafels een grote plank gemaakt met opstaande randen, de worst legde ik gewoon op de plank, heen en weer rollen en dan met een zwieper naar achteren zodat de ballen (bijna altijd) allemaal op die plank kwamen, die plank na een paar worsten mee naar buiten en daar via een open stuk in de opstaande randen de frituurpan in laten rollen.
CarpeR Diem
robertino smith
Berichten: 752
Lid geworden op: 08-03-2016 21:43

11-09-2018 17:42

Ok, eigenlijk hetzelfde idee Marco, bovendeel van de rollerplank blijft wel liggen ( zet je op de helft, dan worst op de plank) ondanks diagonaal. Dus komt met de worsten ook wel goed, nadruk ligt bij mij op ruimte besparing in de keuken, laptop/ computer tafeltje van de kringloopwinkel (verrijdbaar). Ook de rollerplanken nu makkelijk te verwisselen van diameter, middels plank met opstaande randjes ( alu hoekprofielen). Tijdens gebruik blijft zo alles op de plek.

Groet.
robertino smith
Berichten: 752
Lid geworden op: 08-03-2016 21:43

11-09-2018 21:09

Zo weer een volgende stap,

image.png


image.png


Vanavond eindelijk alles binnen, mix aanmaken!

Groet.
robertino smith
Berichten: 752
Lid geworden op: 08-03-2016 21:43

12-09-2018 17:24

Zo, eindresultaat, eigen bol. Vis/ zoet/ kruidig, komende daagjes maar ff in de test.

image.png


image.png


image.png


Morgenavond maar ff in de test, gaan nu eerst drogen, over de nacht.

Groet.
Gebruikersavatar
*Aldert Visser*
Berichten: 125
Lid geworden op: 06-04-2005 14:29

12-09-2018 21:26

Lekker bezig!

Mij geeft het altijd een grote voldoening als ik op mijn eigen gemaakte aas vang :-)
“Unix is user-friendly. It's just very selective about who its friends are.”