verhoudingen 50/50 met enkel bloem


daan ramakers
Berichten: 130
Lid geworden op: 17-12-2004 21:59
Locatie: turnhout

17-11-2017 19:13

hallo

als ik enkel bloem wil gebruiken voor men boilies hoe neem ik dan het beste de verhoudingen ervan?

500 maisbloem
300 tarwabloem
200 soyabloem

is dit draaibaar?

ik wil wil namelijk zeer kleine boilies draaien
men poging met maismeel was mislukt daarmee deze vraag

mvg

daan
Gebruikersavatar
Jan Kasteelen
Berichten: 654
Lid geworden op: 08-05-2007 12:24
Locatie: Gouda

18-11-2017 15:03

Hoi Daan,
In het vroege voorjaar gebruik ik zelf ook vaak miniboilies en ik gebruik dan meestal gemalen kattenbrokken met een binder. Tarwebloem is daarvoor goed geschikt. Als ik eerst alle melen zeef is daar prima kleine boilies van erwt formaat van te draaien.
Van de mix die je hier noemt lijkt me dat geen probleem, maar ik heb er geen ervaring mee.
Je zou van alles een 10e deel kunnen nemen en een één ei mix kunnen proberen. Maïsbloem alleen heeft te weinig binding, dus dat dat niet lukte verbaast me niet.
Succes!
Gebruikersavatar
Peter van Loo
Berichten: 1785
Lid geworden op: 09-08-2011 00:41
Locatie: Schiedam

19-11-2017 09:30

De vraag is natuurlijk ook, wat zijn de overige ingrediënten waar uit je mix bestaat?
Jou basis draait, maar plakkerig en kleverig, oftewel zou ipv maisbloem ook polentabloem kunnen gebruiken.
Minder kleverig en hard iets beter uit.

Groet, Peter

Ps mag aannemen dat jij in je mini boilies geen grove bestanddelen gebruikt?
Marco Mostert
Berichten: 3296
Lid geworden op: 28-05-2008 17:59

19-11-2017 10:38

Je zou van alles een 10e deel kunnen nemen en een één ei mix kunnen proberen.

Ja, Jan. Van veelvuldig uitproberen leer je het meeste. Zo dacht ik vroeger als starter ook. Wat heb ik op die manier veel erg snel zelf uitgevogeld, en wat gaf dat een voldoening :wink: .

Bovendien is zoiets als een boilie ingrediëntenlijst juist de afgelopen 15 jaar zo eenvoudig op het internet (CB) te vinden, dat de info voor het oprapen ligt. Dat is de 'to go to' info wanneer je je afvraagt welke product percentages het best toegepast kunnen worden...

Maar ik help je wel op weg, Daan:

300 gr. maisbloem
300 gr. tarwabloem
300 gr. soyabloem
100 gr. ei-compound

Goed verwerkbaar en niet keihard.

Maar je kan die 100 gr. ei-compound ook gewoon invullen met andere producten, zoals een combinatie van kruiden en meelsoorten met een eigen duidelijke smaak, en vervolgens gewone eieren in je mix gebruiken.

Denk BIJVOORBEELD aan...

300 gr. maisbloem
300 gr. tarwabloem
300 gr. soyabloem
50 gr. paprikapoeder
50 gr. bloedpoeder

Donkere, hardere, goed bindende boilie met een duidelijke smaak.

En bedenk dat je met het toevoegen van wat vloeistof ter vervanging van ei en gebruik van olie eigenschappen zoals de verwerkbaarheid van de mix en de aantrekkingskracht van de uiteindelijke boilie ook beïnvloed.

Of:

300 gr. maisbloem
300 gr. tarwabloem
300 gr. soyabloem
50 gr. kaneelpoeder
50 gr. melassemeel/peperkoekmeel (vettig).

Beetje olie, snuf zout, zoetstof/(druiven)suiker, scheut ketjap of melasse vloeibaar.

Ach ja, er valt onderling zoveel te combineren. Er staan hier op CB zoveel basismixen (zoekfunctie: basismix) waar je mee uit de voeten kan of anders wel op verder kan borduren.

Denk trouwens ook eens aan kant en klare mixen - met en zonder ei product - van Basbolieshop en andere bollenboeren. Gewoon informeren of ze een fijne mix hebben waar je mini's mee kan rollen. Scheelt je het samenstellen, maar je kan er altijd nog vloeistoffen en andere producten (kruiden/meel, smaakmakers etc.) aan toevoegen om er zo je eigen draai aan te geven :wink: .
Groeten, Marco.

..Ironisch genoeg is m'n glazen bol gebarsten uit voorspelbaarheid 8).
Marco Mostert
Berichten: 3296
Lid geworden op: 28-05-2008 17:59

19-11-2017 11:16

Mooi Daan, ik zie dat ik via copy/paste het woord tarwAbloem van je gekopieerd heb :D.
Groeten, Marco.

..Ironisch genoeg is m'n glazen bol gebarsten uit voorspelbaarheid 8).
daan ramakers
Berichten: 130
Lid geworden op: 17-12-2004 21:59
Locatie: turnhout

19-11-2017 16:56

hoi

peter ja het is echt de bedoeling om geen grove ingredienten te gebruiken
het zou de basis moeten zijn voor men winterbol
ma ik maak me ook idd wat zorgen over de uitharding.....
wat vismeel of koekjesmeel zou erbij komen eventueel wat melkpoeder
of gewoon zo neutraal mogelijk en overflavourd....
ik ben er nog niet helemaal uit.....

marco zoals altijd vind ik het fijn dat je wat meer van je kennis deelt op het board
ik lees graag je reacties waarvoor dank

suggesties of ervaringen voor een mooie winterbol zijn altijd welkom

mvg daan
Gebruikersavatar
Peter van Loo
Berichten: 1785
Lid geworden op: 09-08-2011 00:41
Locatie: Schiedam

19-11-2017 19:28

Koekjesmeel of vismeel zijn twee uitersten qua draai eigenschap Daan!!

Groet, Peter

Ps en ja die melkpoeder maakt het nog klevver!!
Gebruikersavatar
Peter van Loo
Berichten: 1785
Lid geworden op: 09-08-2011 00:41
Locatie: Schiedam

19-11-2017 19:31

Of is het kleffer??

Groet, Peter

Ps :wink:
herman hulsman
Berichten: 1274
Lid geworden op: 25-10-2007 21:27
Locatie: Eemnes

19-11-2017 20:53

Mss een klein percentage caseïne in een fijne mesh er tegenaan gooien
Marco Mostert
Berichten: 3296
Lid geworden op: 28-05-2008 17:59

20-11-2017 11:49

Daan,

Even een nodige correctie/kanttekening van mijn kant wat betreft het gebruik van tarwebloem en maisbloem;

Beide zet ik liefst in bij gebruik van grove toevoegingen zoals gemalen hennep en/of bij toepassing van vette producten. Dan is bloem vanwege het opvullend vermogen en binding juist welkom.

Als het om een basis boiliemix gaat zonder extra bijkomende grove of vette meelsoorten, zoals jij initieel aangaf te willen inzetten, denk dan aan het gebruik van het grovere tarwegriesmeel en maïsmeel. Of zelfs grover; maïsmeel zoet/BC Collant/gemalen babycorn. Maar die laatste producten zijn bij echte miniboilies mogelijk te grof (ik haal meel vrijwel altijd door een zeef om grote brokken uit te sluiten).

Tarwegriesmeel is overigens een stukje duurder dan tarwebloem, en kost tevens meer dan tarwemeel volkoren. Die laatste is trouwens meteen een beter winterboilie product dan tarwebloem i.v.m. de behouden vezels.

Hier een eenvoudige, veelvuldig gebruikte, en algemeen bekende mix. Niet al te hard trouwens:

1kg sojameel volvet getoast
1kg maïsmeel
1kg tarwegriesmeel

In bovenstaande 3 kilo mix lopen de meelsoorten betreffende volume wat mij betreft echter te veel uit elkaar, en vooral het grotere volume van sojameel maakt de boilie zachter. Wat ik zelf regelmatig tot begin/midden jaren 2000 gebruikt heb, zijn de volgende twee basismixen;

2kg sojameel volvet getoast
3kg maïsmeel
4kg tarwegriesmeel

In deze mix liggen de volumes aardig gelijk en hij verwerkt goed. Een toegevoegd geurtje, kleurtje & meurtje kan best genoeg zijn wanneer je het simpel wilt houden. Bij mij kwam er wat meer van diverse producten bij kijken...

Een eigen 1,2,3 variant van bovenstaande basismix startte ik begin februari 2001 op het kanaal op en ving er goed mee. Het bleek een goede jaar rond bol te zijn, ook op afgesloten water (mondjesmaat blijven voeren/300gr. om de dag). Deze bol bleek iets zachter dan de 2,3,4 mix, maar dat bleek in praktijk totaal geen probleem.

1kg sojameel volvet getoast
2kg maïsbloem (of meel)
3kg tarwegriesmeel
+
1kg birdfood (of gemalen hennep, dus zeven bij een kleiner formaat bol/ik maal dan liefst zelf)
1kg lammerfokmelkpoeder

15ml. zonnebloemolie.
10ml. sweetner.
10ml. peach flavour.

+ peach poeder, hoeveelheid volgens opgave.
+ 1 afgestreken eetlepel keukenzout.

Ik heb in m'n notities staan dat ik destijds smaakpoeder en sweetner van UCP (bij Vlemmix) gekocht had, maar twijfel nu of het Pro-line is geweest. Ach ja, het zal wel kloppen. En zonder die toevoegingen, of eventuele toevoegingen van een ander merk vangt deze bol ook echt wel...

En vind je birdfood of gemalen hennep te grof, probeer dan die kilo te splitsen in een combinatie van een fijne meelsoort en kruiden, zoals bijvoorbeeld kaneel etc.
Groeten, Marco.

..Ironisch genoeg is m'n glazen bol gebarsten uit voorspelbaarheid 8).
daan ramakers
Berichten: 130
Lid geworden op: 17-12-2004 21:59
Locatie: turnhout

20-11-2017 12:43

wat stel jij dan voor peter?

mvg

daan
Marco Mostert
Berichten: 3296
Lid geworden op: 28-05-2008 17:59

20-11-2017 13:00

Graag gedaan.
Groeten, Marco.

..Ironisch genoeg is m'n glazen bol gebarsten uit voorspelbaarheid 8).
herman hulsman
Berichten: 1274
Lid geworden op: 25-10-2007 21:27
Locatie: Eemnes

20-11-2017 13:31

Ik vrees dat hij jou post over het hoofd zag Marco :lol:
Marco Mostert
Berichten: 3296
Lid geworden op: 28-05-2008 17:59

20-11-2017 16:45

:wink: Jouw antwoord ook Herman.., hoewel die wel een paar regeltjes korter was :D .

Maar dat soort gevallen bedoel ik hier dus op het board (zie 'rustig' topic);

Wel een vragende posting plaatsen, met daarin gebruikmakend van specifieke producten om een eenvoudige mix samen te stellen waarvan mede CB-ers dus uitgaan om hun antwoord op te baseren. Vervolgens post de topicstarter twijfelende kreten over mogelijk toch andere extra te gebruiken ingrediënten, en dan gaat 'ie inhoudelijk niet in op voorstellen van antwoordende medeboarders...

Ik zou eerst even goed nadenken over welke richting ik op wil voor ik die aller, aller eerste vraag zou stellen.

Voor wie het wat interreseerd; Mijn 2,3,4 basismix is niet veel anders dan die gelijke delen mix (1,1,1)van LdB of een andere soortgelijke mix als de 1,2,2 van Schut (of wat dat betreft m'n 1,2,3 hierboven). Ik was er destijds gewoon via m'n eigen weg gekomen, maar misschien dat die namen een vragende TS-er (e.a.) wel kunnen overhalen als het om toepassing van een simpele mix gaat, haha.

Ik zelf geef concluderend graag een applausje aan onderstaande gasten (klap, klap.., 10 + griffel).

https://www.youtube.com/watch?v=JDrs3Fe-HDo

En voor wie het echt helemaal niet meer weet, ..zelfs een filmpje over hoe je boilies kan bestellen :lol: ...

https://www.youtube.com/watch?v=PhemT3zp5Fc

Ps er zijn er die ook kleintjes (10-12mm.) verkopen. Waar? Ga ik even niet verklappen :wink: .
Groeten, Marco.

..Ironisch genoeg is m'n glazen bol gebarsten uit voorspelbaarheid 8).
Marco Mostert
Berichten: 3296
Lid geworden op: 28-05-2008 17:59

20-11-2017 17:46

Sie gintzzz komd duh stoombood...

https://www.youtube.com/watch?v=zw5u1jQqr7s
Groeten, Marco.

..Ironisch genoeg is m'n glazen bol gebarsten uit voorspelbaarheid 8).
Gebruikersavatar
Peter van Loo
Berichten: 1785
Lid geworden op: 09-08-2011 00:41
Locatie: Schiedam

20-11-2017 17:59

Sinds wanneer heb jij verstand van aas dan Marco??

Groet, Peter

ps Ik zou jou posting ook over het gezien hebben!!
Wordt dit rellen??
Marco Mostert
Berichten: 3296
Lid geworden op: 28-05-2008 17:59

20-11-2017 18:06

Als de ware relnicht die je bent, zou ik de TS-er op zijn beurt ook zeker niet beantwoorden...

Wel zo onfatsoenlijk, haha 8).
Groeten, Marco.

..Ironisch genoeg is m'n glazen bol gebarsten uit voorspelbaarheid 8).
Marco Mostert
Berichten: 3296
Lid geworden op: 28-05-2008 17:59

20-11-2017 18:19

Ennuh?
ps Ik zou jou posting ook over het gezien hebben!!
Ps over het wat/d gezien hebben Peter? ..Je bedoelt vast van voorbij de horizon, zelfs voor een slechtziende 8) !

Sinds wanneer heb jij verstand van aas dan Marco??
Kom, we verzoeken Hilco of 'ie z'n brein wil 'breken' over een basismix :) .
Laatst gewijzigd door Marco Mostert op 20-11-2017 18:24, 1 keer totaal gewijzigd.
Groeten, Marco.

..Ironisch genoeg is m'n glazen bol gebarsten uit voorspelbaarheid 8).
herman hulsman
Berichten: 1274
Lid geworden op: 25-10-2007 21:27
Locatie: Eemnes

20-11-2017 18:24

Maar hij reageerde wel op Peter, ik denk dat die wat meer uitstraling of zo heeft, of mss die grote vis die hij in zijn handen heeft :lol:
Marco Mostert
Berichten: 3296
Lid geworden op: 28-05-2008 17:59

20-11-2017 18:27

Tja, die is er zeker op vooruitgegaan sinds hij die neusfoto (steur) heeft vervangen door een spiegel...

Spiegeltje, spiegeltje.., Peter wint.
Groeten, Marco.

..Ironisch genoeg is m'n glazen bol gebarsten uit voorspelbaarheid 8).
Gebruikersavatar
Peter van Loo
Berichten: 1785
Lid geworden op: 09-08-2011 00:41
Locatie: Schiedam

20-11-2017 18:35

Zoo dan!!

Groet, Peter

Ps fotootje Tinder, moet hem worden dan toch??
daan ramakers
Berichten: 130
Lid geworden op: 17-12-2004 21:59
Locatie: turnhout

20-11-2017 18:37

marco ik wou je zeker niet over het hoofd zien en het spijt me dan ook dat ik je de indruk gegeven heb...
ik vind je postings zeer intressant en ik leer er ook veel uit
en dat is wat ik hier zoek...ik wil graag veel over het aasmaken leren
jij bent ook ng 1 van de weinigen die onderbouwd wat hij schrijft en dat vind ik super van je.
het spijt me dat ik me niet zo goed uit kan drukken...die gave heb ik niet zo echt meegekregen bij men geboorte jammer genoeg
dus ik hoop dat e terug on topic kunnen gaan en jullie me willen begeleiden in het aasmaken

mvg

daan
herman hulsman
Berichten: 1274
Lid geworden op: 25-10-2007 21:27
Locatie: Eemnes

20-11-2017 18:37

Kan, maar dan zonder vis, naar het schijnt knappen ze er daar vreselijk op af :lol:
Marco Mostert
Berichten: 3296
Lid geworden op: 28-05-2008 17:59

20-11-2017 18:39

Had je op Grindr geschat :D .
Groeten, Marco.

..Ironisch genoeg is m'n glazen bol gebarsten uit voorspelbaarheid 8).
herman hulsman
Berichten: 1274
Lid geworden op: 25-10-2007 21:27
Locatie: Eemnes

20-11-2017 18:41

Ennuh dan nog wat Peter, daar heb je je rel, loopt helemaal uit de hand hier, nu terug on topic.