boilies stomen


Plaats reactie
Sam devos
Berichten: 5
Lid geworden op: 08-08-2016 07:45

08-08-2016 07:49

Goedemorgen,

Ik heb van boiliedesign zo'n RVS stoombak gekocht, maar zit met enkele vragen in verband met stomen.

Ik heb al heel wat opgezocht maar kan het antwoord niet vinden.

Ik maak boilies van 14 en 16 mm momenteel.
Als ik de boilies kook, weet ik dat ze klaar zijn als ze beginnen te drijven als ik ze kook.
Ik heb gelezen dat boilies stomen tussen de 4-8 minuten is. Maar hoe kan je zien dat ze genoeg gestoomd zijn? kan je dit controleren?
Ik had gelezen als je stoomt dat je af en toe eentje in het water moet gooien en zo kan zien als hij drijft dat hij klaar is.

nu, ik heb al geprobeerd 4 min , 5, 6,7,.. 15 minuten maar dit blijft steeds hetzelfde. hoe weet ik juist wanneer deze goed gestoomd zijn?

Mvg,
Sam Devos
Gebruikersavatar
Rik koster
Berichten: 5111
Lid geworden op: 26-09-2009 12:49
Locatie: zuid holland
Contacteer:

08-08-2016 08:42

Pak er eens een stopwatch bij, stoom een kilo aan aas in je bak, haal na 2 minuten een bol eruit en leg deze naast een papiertje waar je de tijd opschrijft. Herhaal dit proces met 3, 4, 5, 6 etc tot je zeker weet dat je op een tijd zit dat je bollen 100% gaar is. Laat de bollen nu drogen zoals je gewend bent.

Nu je bollen klaar zijn voor het vriesvak, breek je de bollen waarbij je de tijd heb genoteerd door de helft. Bekijk tot welke minuut de kern helemaal goed gegaard heeft.
Nu weet je de tijd voor het minimale aantal minuten stomen en met welke diameter. Maak een logboek over je tijden, diameters, en welke mix.
Gebruikersavatar
R de Winter
Berichten: 3066
Lid geworden op: 15-07-2010 15:05
Locatie: JRC Extreme Brolly
Contacteer:

08-08-2016 13:59

Kind kan de was doen,.... of in dit geval: sam kan de boilies stomen ;)
Oja joh!!!
Sam devos
Berichten: 5
Lid geworden op: 08-08-2016 07:45

22-08-2016 11:59

Goedemiddag,

Bedankt voor jullie antwoord.
Ik heb dit dus geprobeerd (heb nu 18mm boilierollers gekocht)
als ik de bollen doorsnij van zowel 2 min als bv 10 min ziet die binnenkant er allemaal hetzelfde uit.

Ik kan echt geen verschil zien...

zijn er nog manieren?
Gebruikersavatar
bert kamp
Berichten: 2343
Lid geworden op: 01-10-2002 02:00
Locatie: almelo

22-08-2016 13:15

Je kunt het verschil tussen rauw en gaar niet zien ?
Vraag het je moeder, die kan dat wel.
Je kunt het ook voelen met je vinger, zacht is rauw, hard is gaar.
martijn van den Haak
Berichten: 202
Lid geworden op: 11-08-2006 09:34

22-08-2016 16:26

Kan het dat ze al na 2 minuten gaar zijn?

Neem dezelfde procedure met seconden, 10, 20, 30 etc
Sam devos
Berichten: 5
Lid geworden op: 08-08-2016 07:45

23-08-2016 07:26

hmmm,
Dat zou misschien kunnen en daarmee misschien de reden dat we niet kunnen zien of ze al gaar zijn. omdat ze misschien na 2 minuten al gaar zijn... maar dit lijkt mij vrij snel.

Mijn broer heeft enkele vrienden gecontacteerd die boilies verkopen, en zij vertelden hem dat zij de boilies van 18mm toch wel 20-25min stomen.

Ik geraak er geen wijs aan uit. overal lees je +-6 min en andere mensen spreken over 15min en andere 25-30....

als je boilies te lang stoomt komen ze dan ook terug zachter misschien?
Gebruikersavatar
Rik koster
Berichten: 5111
Lid geworden op: 26-09-2009 12:49
Locatie: zuid holland
Contacteer:

23-08-2016 07:34

20/25 min .... :o het is toch geen aardappel :lol:
Sam devos
Berichten: 5
Lid geworden op: 08-08-2016 07:45

23-08-2016 07:35

tja,...

zou het kunnen dat ze terug zacht worden door te lang te stomen?
nu, ze zeggen toch 3-4 maal de tijd van koken. en bij mij na 6-7 min koken beginnen ze boven te drijven
Harold Hoekstra
Berichten: 408
Lid geworden op: 29-04-2003 02:00
Locatie: Noord Nederland

23-08-2016 08:42

Hou een stukje deeg apart dan kun je je de binnenkant van je boilies vergelijken met rauw deeg. Dan zou je het verschil echt wel moeten zien. Is er geen verschil te zien, dan zijn ze waarschijnlijk gewoon helemaal doogegaard.
Gebruikersavatar
bert kamp
Berichten: 2343
Lid geworden op: 01-10-2002 02:00
Locatie: almelo

23-08-2016 11:23

Jezus mina !!!!

Het is heel simpel, kun je het kneden is het nog rauw, verkruimeld de boilie als je er in knijpt is hij gaar.
Gebruikersavatar
*Aldert Visser*
Berichten: 125
Lid geworden op: 06-04-2005 14:29

23-08-2016 11:54

Bij mij duurt het stomen ongeveer 20 minuten uit mijn hoofd (gebruik de timer van een stoom machine). Dan zijn ze altijd eerst even zacht, maar na paar minuten drogen zijn ze hard genoeg om door elkaar te schudden.
“Unix is user-friendly. It's just very selective about who its friends are.”
Gebruikersavatar
Peter van Loo
Berichten: 1785
Lid geworden op: 09-08-2011 00:41
Locatie: Schiedam

23-08-2016 12:02

big_804619_nl.png
(55.14 KiB) 2008 keer gedownload


Groet, Peter
Arno van Beek
Berichten: 810
Lid geworden op: 30-11-2014 19:04
Locatie: Drenthe

23-08-2016 20:02

Probleem van die bakken is dat ze niet gelijkmatig garen als de boilies op elkaar gestapeld liggen.

De stoomtijd hangt ook af van de hoeveelheid druk, in een gewone stoompan (pan met opzetstuk en deksel) stoom ik een enkele laag. (ikea pan)
14mm in 3 min
16mm in 4 min
20mm in 6 min

Dit komt omdat er best wel wat tegendruk is van de deksel en het volume klein is.

Als je grotere hoeveelheden gestapeld gaat stomen in een stoombak dan heb je een veel groter volume wat opgewarmd moet worden (veel meer massa moet op temperatuur komen)
De kook tijd zal dan wel oplopen tot 20 a 25 minuten.

Als je geen mega hoeveelheden gaat stomen of graag wil dat je boilies gelijkmatig gaar worden dan kun je beter kiezen voor een weckpan en dan bij rollycarp een stoom schotel met poten (8cm) en een aantal stoom schotels kopen (klikken op elkaar).

Dan stoom je binnen een derde van de tijd (t.o.v. een stoombak) 4KG boilies welke allemaal gelijkmatig en goed gaar zijn.
Tevens blijven de boilies ook mooi rond waardoor je ze nog gewoon goed met een werppijp kan gooien.

Weckpan voorverwarmen, schotels er in, timer op 8 minuten en klaar (20mm, 14 en 15mm 6 min)

Als je niet meer als 15KG in 1 keer maakt >> Weckpan (is ook veel makkelijker schoon te maken en neemt minder riuimte in)
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

24-08-2016 22:37

Goedemorgen,

Zat er geen handleiding of gebruiksaanwijzing van boiliedesign bij?
Iets wat eigenlijk wel zou moeten.
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
Rik koster
Berichten: 5111
Lid geworden op: 26-09-2009 12:49
Locatie: zuid holland
Contacteer:

24-08-2016 23:53

Staat er wel een industrie brander onder trouwens... mischien domme vraag maar je weet nooit hehe
Sam devos
Berichten: 5
Lid geworden op: 08-08-2016 07:45

25-08-2016 12:12

Goedemiddag,

Ik probeer volgende week dus met een langere stoomtijd.
Het is dus inderdaad een stoombak van boilie design. hier zit jammergenoeg geen handleiding bij. heb naar boiliedesign gemaild maar krijg geen antwoord :(

er zit een industriebrander van 7.5 kW onder
Gebruikersavatar
Rik koster
Berichten: 5111
Lid geworden op: 26-09-2009 12:49
Locatie: zuid holland
Contacteer:

25-08-2016 19:32

Hoeveel kilo stoom je ineens..... hoe meer volume hoe langer het kan duren, echter als je niet weet wat het verschil is tussen rauw en gaar word het een lastig verhaal. Het verschil is ook pas het beste te zien na je bollen gedroogd zijn trouwens, nat ziet alles er vrijwel hetzelfde uit. Doe gewoon zoals ik zei...
Marco Mostert
Berichten: 3296
Lid geworden op: 28-05-2008 17:59

26-08-2016 23:38

Zie antwoord Bert. Want een niet gare boilie, met kleffe kern, is simpelweg zachter dan een juist gegaarde bol. De veelal gewenste harde boilie!

..Men stoomt de boilie 4 minuten, men neme een hobbymesje, snijdt de bol in tweeën en check...
Men stoomt de boilie 5 minuten, men neme een hobbymesje..,etc.

En bij elke boilie diameter ligt die gaartijd weer anders. Vooral je eigen aas wens is bepalend voor de toegepaste stoomtijd. Maar ook de grofheid van de gebruikte mix ingrediënten zijn mede bepalend hoe lang de stoomtijd kan/moet bedragen. Zo pas ik verder wisselende stoomtijden bij diverse boilie diameters (vormen) toe, naargelang het idee achter de visserij.

PS: Er zijn boilie ingrediënten die water oplosbaar zijn bij te lang stomen/koken. Worden je steamies (boilies) weer zachter...
Groeten, Marco.

..Ironisch genoeg is m'n glazen bol gebarsten uit voorspelbaarheid 8).
Plaats reactie