M'n bollen drijven


Ronald Kipse
Berichten: 34
Lid geworden op: 15-04-2015 15:03

07-09-2015 17:57

Mensen een vraagje.
Ik heb deze mix
200gram sojameel
200gram polentabloem
200gram griesmeel
200gram Cede eivoer gemalen
200 gram melkpoeder voor kalveren
140 gram ei compound
250ml water
50ml csl

Het probleem is dat wanneer ik hier bollen van draai
dat ze gaan drijven.De mix kneed ik gewoon met de hand.
Wanneer ik het deeg in de deegspuit stop,hou ik m'n duim voor het spuitmondje
zodat het deeg goed samengeperst wordt.Als ik de bollen heb gedraaid dan stoom ik
ze 6min.
Voor dat ik ze vanmiddag ging stomen heb ik er een paar in een emmer met wat water gegooid die zonken als een baksteen,maar na het stomen nam ik een paar gestoomde bollen en die dreven als een malle.
Heeft iemand misschien een idee waar het aan zou kunnen liggen?bvd
Gebruikersavatar
Rik koster
Berichten: 5111
Lid geworden op: 26-09-2009 12:49
Locatie: zuid holland
Contacteer:

07-09-2015 18:49

Waren de bollen goed afgekoeld alvorens je ze in het water deed of nog stomende heet ?

Ik vind je lammermelk wat aan de hoge kant.ik weet niet of dit het probleem is maar dat spul is nogal luchtig.
Zou me niks verbazen als daar het probleem zit.

Volgens mij is lammertjesmelk tot 10 % max.
Je zit nu aan 50 a 60 %

Ps sterker nog.het moet wel!!
Ronald Kipse
Berichten: 34
Lid geworden op: 15-04-2015 15:03

07-09-2015 18:57

Heb het net ook nog ff weer geprobeerd en ze drijven nog steeds.Ik zit nou nog niet aan 50%
dan zou m'n mix toch meer dan de helft uit lammerenmelk moeten bestaan?
damian ripson
Berichten: 327
Lid geworden op: 31-08-2010 16:36

07-09-2015 18:59

Rik hoe kom je op 50 a 60%?

200 gram op een kilo mix is toch 20% even als voorbeeld.

1140 (totale massa droge mix)
(100/1140)×200= ingeveer 17.54%
Gebruikersavatar
Rik koster
Berichten: 5111
Lid geworden op: 26-09-2009 12:49
Locatie: zuid holland
Contacteer:

07-09-2015 20:10

Mijn excuses ik weet ook niet hoe ik erbij kwam.
Te vlug gelezen denk ik....

Wat een mogelijkheid is is de combinatie van 20 % lammermelk en de 20 % cede. Wat uitkomt op 40 % vrij luchtige ingrediënten.
Gebruikersavatar
peter cooreman
Berichten: 738
Lid geworden op: 01-04-2013 22:31
Locatie: Belgie

07-09-2015 20:17

Beste,
Ook je mix na het kneden zo'n tien minuten laten rusten....zodat de toevoegingen alle vocht goed kunnen opnemen....dan nog even kort kneden en dan pas in de boiliespuit....wil wel eens helpen
Mvg Peter
Better a bad day at fishing than a good day at work.
Arno van Beek
Berichten: 810
Lid geworden op: 30-11-2014 19:04
Locatie: Drenthe

08-09-2015 01:46

damian ripson schreef:Rik hoe kom je op 50 a 60%?

200 gram op een kilo mix is toch 20% even als voorbeeld.

1140 (totale massa droge mix)
(100/1140)×200= ingeveer 17.54%


De Ei-Compound moet je niet meetellen met je droge mix, komen er net als eieren extra bij.

//

Mijn ervaring met Ei-Compound is dat het niet zo goed werkt als je het aan je mix toevoegt als je gaat stomen.
Je kan dan veel beter eieren gebruiken (8) en als je toch perse Ei-Compound wil gebruiken voeg het dan toe aan je water, laat het even weken, roer het goed door en dan pas aan je mix toevoegen.

Als je alleen Ei-Compound aan je mix toevoegt en je stoomt het dan bind het gewoon niet goed. Bij het stomen sluit de buitenkant af, de bol zet uit, de binnenkant bind niet goed waardoor er zuurstof in de bol blijft zitten.

Daarom gebruiken de meeste boilieboeren die stomen ook ei-poeder i.c.m. ei-albumine, een bloed plasma(mix) of eieren.
kenny vernieuwe
Berichten: 749
Lid geworden op: 09-09-2003 02:00
Locatie: W-vl. Belgie

08-09-2015 12:51

Mag ik eens vragen welke diameter deze boilies zijn?

6 minuten stomen is nog al weinig.

Met ei compound moet je in feite stomen tot dat de kern ongeveer 76 à 80 graden heeft.

Daarnaast maak ik ook altijd gebruik van ei compound in combinatie met stomen.
Het ei compound gaat dan ook in de mix...
En nog nooit problemen gehad.
damian ripson
Berichten: 327
Lid geworden op: 31-08-2010 16:36

08-09-2015 14:30

Ah oke dat je de ei-compound niet mee moest tellen wist ik niet. Dan is het 20% melkpoeder
Arno van Beek
Berichten: 810
Lid geworden op: 30-11-2014 19:04
Locatie: Drenthe

08-09-2015 16:07

6 minuten stomen vind ik persoonlijk wel lang, mijn 14mm bollen (met eieren) stoom ik 2,5 tot 3 minuten en dan zijn ze goed hard.
Ze kunnen dan na het afkoelen zo het water of de vriezer in.
Gebruikersavatar
Rik koster
Berichten: 5111
Lid geworden op: 26-09-2009 12:49
Locatie: zuid holland
Contacteer:

08-09-2015 16:14

Ligt ook met wat je stoomt en hoe warm dat je stoom daadwerkelijk word rondom je aas.kan dus heel goed verschillen bij een ander.
Ik denk nog steeds dat de combi van 20 % lammermelk en 20% cede de boosdoener is.
Ronald Kipse
Berichten: 34
Lid geworden op: 15-04-2015 15:03

08-09-2015 17:30

Ik maak altijd dumbells 20mm spuitmondje op een
24mm plank.Dit geeft bij mijn vismeel bollen ook geen
problemen.Ik zal morgen eens een test doen met minder
Cede en minder melkpoeder.
Gebruikersavatar
Rik koster
Berichten: 5111
Lid geworden op: 26-09-2009 12:49
Locatie: zuid holland
Contacteer:

08-09-2015 18:32

Pak de helft eens van je lammermelk.en van de cede 15 %.
Ben benieuwd naar de uitkomst.
Gebruikersavatar
Peter van Loo
Berichten: 1785
Lid geworden op: 09-08-2011 00:41
Locatie: Schiedam

08-09-2015 18:42

Laat die gestoomde ballen van je eerst maar eens twaalf uur drogen, wedden dat ze niet meer gaan drijven!!!

Groet, Peter

Ps anders heb je altijd nog smakelijke pop ups
Ronald Kipse
Berichten: 34
Lid geworden op: 15-04-2015 15:03

08-09-2015 18:53

Hoeveel wil je er op zetten Peter ?
Ronald Kipse
Berichten: 34
Lid geworden op: 15-04-2015 15:03

08-09-2015 18:56

Ik ga het morgen eens proberen Rik
Gebruikersavatar
Peter van Loo
Berichten: 1785
Lid geworden op: 09-08-2011 00:41
Locatie: Schiedam

08-09-2015 19:04

Laat mij hem draaien dan!! Eén opmerking betreffende deze mix samenstelling, zou die cede niet vemalen vindt het nu wel een heel melig balletje.

Groet, Peter

Ps probeer niet te wedden met mij :wink:
Gebruikersavatar
Peter van Loo
Berichten: 1785
Lid geworden op: 09-08-2011 00:41
Locatie: Schiedam

08-09-2015 19:07

O ja, probeer ook je compound wat te verminderen!!!

Groet, Peter

Ps wedden dat...
Ronald Kipse
Berichten: 34
Lid geworden op: 15-04-2015 15:03

08-09-2015 20:34

Dus Peter als ik het goed begrijp.Alles gewoon laten zoals het is
de Cede niet vermalen en de ei-compound iets verminderen.En dan zou die bollen
niet meer moeten drijven?
Gebruikersavatar
Peter van Loo
Berichten: 1785
Lid geworden op: 09-08-2011 00:41
Locatie: Schiedam

08-09-2015 20:56

Inderdaad daar zou ik eens mee gaan beginnen, had nl het idee dat je stuiterballen aan het draaien was!! Wel leuk voor op het schoolplein dat dan weer wel natuurlijk. :wink:

Groet, Peter

Ps laat het ons maar weten
Johan Willemsma
Berichten: 90
Lid geworden op: 18-01-2008 11:12

08-09-2015 22:31

wat garnalen meel erbij! :oops:
Gebruikersavatar
Daan Beijers
Berichten: 69
Lid geworden op: 15-05-2012 15:50

08-09-2015 22:39

Ik zou een deel griesmeel toevoegen aan je droge mix
Dus 200 gram extra
Quis non piscium, qui non capit
Ronald Kipse
Berichten: 34
Lid geworden op: 15-04-2015 15:03

09-09-2015 17:44

Nou de bollen zijn gedraaid.
Ff late drogen
Morgen weten we het
Gebruikersavatar
Rik koster
Berichten: 5111
Lid geworden op: 26-09-2009 12:49
Locatie: zuid holland
Contacteer:

09-09-2015 18:09

Dat kun je nu al zien hoor.als en maar afgekoeld zijn.
Arno van Beek
Berichten: 810
Lid geworden op: 30-11-2014 19:04
Locatie: Drenthe

09-09-2015 18:12

Ben benieuwd!

Wil me niet met je mix bemoeien maar ik zou de mix net even iets anders maken.

In plaats van 200 gram lammeren melk 100 gram lammeren melk en dan:
50 gram gemalen kokos
50 gram gemalen en getoaste hennep
10 gram kaneel
10 gram zeezout
25 ml. Zonnebloem Olie
25 ml. CSL (I.p.v. 50 ml.)

Geeft meer voedselsignalen af, lekt beter uit omdat het net even iets grover is en de bol is beter verteerbaar.
Prijs? ongeveer gelijk.