Tijgernoten zin of onzin


Hilco Meijer
Berichten: 1476
Lid geworden op: 17-11-2009 22:25

21-03-2015 23:44

bert kamp schreef:Hoe is het jou gelukt het kookvocht te laten fermenteren.
Hoe moet het.
Wat heb jij gedaan.
Wat bleef er over na het fermenteren.
Welke van de verschillende fermentatie processen heb je gebruikt.



Meester Bert ik heb geen zin om op je laatste post te reageren, gaat om het toontje. Ik ben n.l. geen schooljongen meer.

Wat ik de komende tijd wel ga doen, is jullie op de hoogte houden van de resultaten van de nieuwe test.

Hoever ben ik?

Heb vanavond, na 48 uur weken (op de verwarming), de tijgers een half uur gekookt in schoon water. Voor het koken een handje vol geweekte noten, met weekwater apart gehouden (in een yoghurtbeker) en op de verwarming gezet. Dat is de (ongekookte) controle groep.
Na het koken van de rest, het kookvocht laten afkoelen en toegevoegd aan het weekwater. Het weekwater heb ik apart gehouden, omdat daar mogelijk al activiteit van micro-organismen in zit (ik zag in ieder geval al wat belletjes).
De gekookte noten in tweeën verdeeld. De ene helft heb ik grof gemalen in de blender en de andere helft heb ik heel gelaten.
Kookvocht over twee emmertjes verdeeld (in elk emmertje een groep noten) en weer op de verwarming gezet.

En nu maar afwachten!

Wat al wel opvalt, is dat als je de tijgers zo lang laat weken in handwarm water, ze zich al weer bijna helemaal hebben volgezogen met water.
Daarnaast vind ik de ongekookte tijgers ook lekkerder (zoeter).
Gebruikersavatar
Rik koster
Berichten: 5111
Lid geworden op: 26-09-2009 12:49
Locatie: zuid holland
Contacteer:

22-03-2015 00:11

Vanwaar al deze moeite eigenlijk....?

Ik pak een hoeveelheid noten die ik nodig heb,ik kook de noten tot de rimpels verdwenen zijn.ik doe na het koken de tijgers met vocht en al in een emmer die ze bij het kanoën gebruiken met een rode draaidop,de volgende dag heb ik geslijmde tijgers ,en ze vangen altijd en overal en ik zie zoveel theorieën voorbij komen met water verversen geen vingers 24 zelfs 48 uur voor weken....snap dat allemaal niet hoor maar zal aan mij liggen....

Ps : ja dat slijm vinden ze lekker ,bekijk anders eens de oldskool DVD door de ogen van de karper,dan zie je ze zuigen op de nootjes en ze weer uitspugen zal wel niets met het slijm te maken hebben of met de smaak ervan...
Hilco Meijer
Berichten: 1476
Lid geworden op: 17-11-2009 22:25

22-03-2015 00:20

Bij mij vangen ze niet overal.

Het is vooral nieuwsgierigheid, maar aan de andere kant ook de mogelijke extra attractie.
Het is natuurlijk al jaren bekend, dat karpers gek zijn/worden van gefermenteerde producten.
Hilco Meijer
Berichten: 1476
Lid geworden op: 17-11-2009 22:25

22-03-2015 03:23

Na vier uur al de eerste update, gaat veel sneller dan ik had verwacht!

De grof gemalen noten beginnen al te fermenteren en er ligt nou al een schuimlaag op het water.
In het emmertje met de hele noten, zie ik ook al de eerste bellen.

Ga morgen even wat foto's maken met de I Pad van mijn vriendin.
Gebruikersavatar
Rik koster
Berichten: 5111
Lid geworden op: 26-09-2009 12:49
Locatie: zuid holland
Contacteer:

22-03-2015 08:17

Maar waarom tijgernoten voorweken....kan iemand mij 1 goede reden vertellen.....?
Michel Hulshof
Berichten: 458
Lid geworden op: 28-01-2014 18:13

22-03-2015 08:59

Rik koster schreef:Maar waarom tijgernoten voorweken....kan iemand mij 1 goede reden vertellen.....?


Voorweken geen idee omdat het lijkt alsof die krengen bijna geen vocht opnemen tijdens het weken. Water verversen of beter gezegd de tijgers wassen de geur van een zak geopende tijgers doet mij denken aan chloor, daarom spoel ik ze een paar keer af voor het koken.
Gebruikersavatar
Peter Matheesen
Berichten: 684
Lid geworden op: 14-06-2013 22:53

22-03-2015 10:26

Michel Hulshof schreef:[

Voorweken geen idee omdat het lijkt alsof die krengen bijna geen vocht opnemen tijdens het weken. Water verversen of beter gezegd de tijgers wassen de geur van een zak geopende tijgers doet mij denken aan chloor, daarom spoel ik ze een paar keer af voor het koken.


Als ik hier een halve emmer tijgernoten laat weken stijgt het niveau tot 3/4 van de emmer zuiver en alleen door het opnemen van water door de tijgers.
Daarna 3/4 h koken op een laag pitje.
Laten afkoelen en de dag nadien zijn ze volop aan het slijmen.
Deksel van de emmer staat serieus bol :o :o :o
Niks water verversen of wat dan ook.
Heb nog enkele porties in de diepvriezer zitten.
Deze gaan zeker nog van pas komen eens het warmer word.
Nu nog iets erop vinden dat de brasem mij wat met rust laat :P :P :P
Heb soms heldere momenten zijn wel schaars
Gebruikersavatar
B. de Boer
Berichten: 141
Lid geworden op: 02-10-2009 21:56

22-03-2015 10:40

Rik koster schreef:Maar waarom tijgernoten voorweken....kan iemand mij 1 goede reden vertellen.....?


Rik ik week de noten voor omdat ze dan wel degelijk opgezwollen zijn na 24 uur. Naar mijn mening duurt het vervolgens niet zolang voor ze op het vuur in kokend water geen "rimpels" meer hebben.
En dat scheelt me dus een behoorlijke hoeveelheid gas op jaar basis.

Gr Bas
Chill....

Zo belangrijk is het vissen ook weer niet...
Gebruikersavatar
Rik koster
Berichten: 5111
Lid geworden op: 26-09-2009 12:49
Locatie: zuid holland
Contacteer:

22-03-2015 11:10

En hoe lang kook je ze... Ik kook niet altijd tot de rimpels verdwenen zíjn,ik kook ze per direct rond een half uurtje Max.
Waarom draai je het weken en koken niet om dan,komt op hetzelfde neer toch behalve dat je ze eerst laat weken om daarna alles te koken.ik hoor vaak je MOET TIJGERS eerst weken.water verversen,opnieuw koken dit dat...

Als ik mijn noten direct kook voor Max een halfuurtje a 20 min en ik zet ze daarna weg in een afgesloten emmer heb ik slijmende tijgers 24 uur later en soms 12 uur later.
Gebruikersavatar
B. de Boer
Berichten: 141
Lid geworden op: 02-10-2009 21:56

22-03-2015 12:09

Waarom ik niet de procedure omdraai? Tja dat weet ik niet. Denk dat het kookproces wel het opzuigen/ volzuigen versneld maar of dat met eerst koken en dan weken of anders om beter is geen idee. Dat zouden we dan moeten laten onderzoeken. Ik doe het zo omdat het voor mijn gevoel beter is. En hou lang ik kook?? Zit geen min of max aan.
En al die handelingen met omspoelen etc ja dat begrijp ik ook niet helemaal. Misschien hebben anderen betere 'inside" informatie over wat er allemaal aan de buitenkant van de noten zit. En dat die informatie deze handelingen rechtvaardigen.
Ik zelf wil alleen, voor zover mogelijk, zeker weten dat de noten niet meer opzwellen als ze in de maag van de vis terecht zijn gekomen.
Over het algemeen denk ik dat men doet waar ze vertrouwen in heeft. Al is het een broodje aap verhaal.
Chill....

Zo belangrijk is het vissen ook weer niet...
Gebruikersavatar
bert kamp
Berichten: 2343
Lid geworden op: 01-10-2002 02:00
Locatie: almelo

22-03-2015 12:25

Hilco Meijer schreef:Meester Bert ik heb geen zin om op je laatste post te reageren

Precies wat ik al dacht.

Hilco Meijer schreef:De noten zelf, slijmen natuurlijk helemaal niet, dat doen bepaalde stoffen in het kookvocht.
En dat is in ieder geval geen fermentatieproces

En nu opeens wel ?
Hilco Meijer
Berichten: 1476
Lid geworden op: 17-11-2009 22:25

22-03-2015 12:50

Het lijkt nu wel een bierbrouwerij!

Bert, je haalt de dingen door elkaar. Ik beweer dat het slijmen geen fermentatieproces is.
Dat heb ik denk ik nu al bewezen. Op 100 procent zeker, dat er geen slijm gevormd gaat worden in mijn twee emmertjes.

Foto’s volgen.
Gebruikersavatar
bert kamp
Berichten: 2343
Lid geworden op: 01-10-2002 02:00
Locatie: almelo

22-03-2015 13:09

Het slijmen is inderdaad geen fermentatie proces, dat zijn we wel eens.
Alleen over wat het wel is verschillen we van mening.

Als ik het nu goed begrijp heb je nu drie emmertjes ?
1 met ongekookte nootjes, 1 met gekookte hele nootjes en 1 met gekookte gemalen nootjes ?
100 % zeker dat er slijm gevormd wordt in de gekookte emmertjes.
Gebruikersavatar
dennis gerits
Berichten: 549
Lid geworden op: 07-12-2009 13:07
Locatie: Weert

22-03-2015 13:40

soms week ik ze een dag voor....dan kook ik ze vervolgens een half uur en zijn alle rimpels eruit..

als ik ze niet voorweek kook ik ze 45-60 minuten..iets langer dus

zou je ze ook kunnen gebruiken zonder te koken ?... na2-3 dagen weken zijn ze ook maximaal uitgezet, alleen je krijgt geen slijm zonder te koken volgens mij ?
harry de jonge
Berichten: 64
Lid geworden op: 01-02-2015 14:22

22-03-2015 13:45

Moeilijk doen terwijl het ook makkelijk kan?,.24uur weken,in het weekwater 30min koken,overgieten in een emmer en de deksel erop,.de volgende dag vol met slijm.
Hoe en waarom ik zou het niet weten maar zo doe ik het al vele jaren.
Michel Mester
Berichten: 486
Lid geworden op: 14-04-2014 15:18

22-03-2015 13:58

Wat is jullie mening over het toevoegen van bruine suiker en bruin bier?

En wanneer voegen jullie suiker en evt.bruin bier toe, tijdens het weken of tijdens het koken?
Kansloos gezeik!
Hilco Meijer
Berichten: 1476
Lid geworden op: 17-11-2009 22:25

22-03-2015 17:59

Hierbij alvast de foto’s.

In het emmertje met de gemalen noten is het fermentatie proces al grotendeels beëindigd, terwijl dat in het emmertje met de hele noten nog volop aan de gang is.
Bijlagen
IMG_0145.jpg
(281.93 KiB) 2167 keer gedownload
IMG_0141.jpg
(302.24 KiB) 2167 keer gedownload
IMG_0147.jpg
(194.3 KiB) 2167 keer gedownload
Gebruikersavatar
Rik koster
Berichten: 5111
Lid geworden op: 26-09-2009 12:49
Locatie: zuid holland
Contacteer:

22-03-2015 18:29

Michel never change a winning team !! Gewoon niet doen joh,doe maar niet,nee joh !!
Gebruikersavatar
bert kamp
Berichten: 2343
Lid geworden op: 01-10-2002 02:00
Locatie: almelo

22-03-2015 20:23

En hoe smaakt de vloeistof nou Hilco ?
Is de vloeistof nog steeds waterdun of is het toch wat stroperiger geworden, voelt het plakkerig aan tussen je vingers ?
Met de hoeveelheid water die je gebruikt hebt zal het slijm uiteraard niet echt dik worden.
Gebruikersavatar
Kees Verheij
Berichten: 2866
Lid geworden op: 09-12-2005 20:49

23-03-2015 10:27

Ik ben gans niet benieuwd naar wat er allemaal plakkerig is tussen jouw vingers, man man... :P
The human spirit needs places where nature has not been rearanged by the hand of man.

http://www.canadiancarpsafari.com : rivieravontuur in het groot!
Gebruikersavatar
bert kamp
Berichten: 2343
Lid geworden op: 01-10-2002 02:00
Locatie: almelo

23-03-2015 12:32

Kees heeft een dirty mind :roll:
Hilco Meijer
Berichten: 1476
Lid geworden op: 17-11-2009 22:25

29-03-2015 01:17

Bert, het borrelt nog steeds (wel op een andere manier) en kleine stukjes noot worden compleet afgebroken. Denk dat het nou mogelijk vooral enzymwerking is.
Na een week nog steeds geen slijm!