visbal


Plaats reactie
Gebruikersavatar
marcel knetsch
Berichten: 83
Lid geworden op: 28-04-2005 17:38
Locatie: katwijk zh

13-01-2015 12:51

Goedemiddag allemaal,

Ben wat aan het experimenteren met deze mix hieronder. Heb eerst met een kg geprobeerd met 10 eieren maar dit werd te plakkerig . Tweede poging, met 9 eieren, nog steeds te nat, plakkerig, als je het een kwartier laat staan gaat het wel, maar toch nog niet naar m'n zin....

Wat denken jullie ervan? 8 eieren proberen of een ander/vervangend ingrediënt erin? Rolt verder prima, en hard ook goed uit!! (heb de basis van "De Beats" boek )



Visbal 2015

250gr Tarwe griesmeel
250gr Soya Volvet
200gr polenta grof, of Maismeel
200gr Vismeel
35gr Robin Red
35gr Kelp
35gr Garnalen Bouillon
50gr Ei-compound

Nat:
6ml Red Liver
8 eieren
40ml distinged Liver
3 min koken bij 18mm
20ml Olie !!!
Groeten Marcel.
Gebruikersavatar
R de Winter
Berichten: 3066
Lid geworden op: 15-07-2010 15:05
Locatie: JRC Extreme Brolly
Contacteer:

13-01-2015 13:59

Hoi Marcel,

dit kan je het beste vragen aan peter van loo dat is onze betweter op het aas gebied en denkt er alles van te weten, hij maakt van jou een mega mix waar je bakken van vissen op zal gaan vangen ;)


nee maar ff zonder dollen je geeft zelf al antwoord,.. je deeg laten rusten of een eitje minder,.. het is en blijft altijd beetje rommelen als je aan het experimenteren ben,..

succes.
Oja joh!!!
Theo Belt
Berichten: 338
Lid geworden op: 19-06-2007 15:32
Locatie: Assen

13-01-2015 14:11

Waarom ei compound en losse eieren?
Gebruikersavatar
marcel knetsch
Berichten: 83
Lid geworden op: 28-04-2005 17:38
Locatie: katwijk zh

13-01-2015 14:26

@R.de Winter, Ik weet dat het een beetje rommelen is, maar ik dacht, laat ik het recept eens hierop zetten en kijken wat jullie ervan vinden.

@Theo, Eicompound gebruik ik voor het uitharden van de knikkers
Groeten Marcel.
Gebruikersavatar
bert kamp
Berichten: 2343
Lid geworden op: 01-10-2002 02:00
Locatie: almelo

13-01-2015 15:01

Als je toch al eicompound gebruikt liet ik de verse eitjes helemaal achterwege. Gebruik dan 10% of meer en blijf mix toevoegen aan vloeistof totdat het deeg goed is. 10 eitjes is nooit helemaal hetzelfde terwijl 10% eicompound dat wel is.

Ik snap trouwens mensen niet die gaan rommelen met de hoeveelheid eitjes als toevoegen van mix aan vloeistof totdat het goed is de manier is. Je kunt zelfs de verhouding mix/vloeistof uitrekenen zodat je in 1 keer de juiste hoeveelheid kunt toevoegen (dan wel het deeg langer laten rusten).
Gebruikersavatar
R de Winter
Berichten: 3066
Lid geworden op: 15-07-2010 15:05
Locatie: JRC Extreme Brolly
Contacteer:

13-01-2015 15:24

Daar heb je ook wel gelijk in bert dat als je toch eicompound gebruikt je de verse eieren beter weg kan laten.. maar goed mensen komen vaak met hun mix en willen dat liefste gebruiken, want vaak worden hier hele mixen van personen uit elkaar gerukt tot een totaal andere mix dus ja,...maar daarbij is het ene ei groter dan het andere dus exact kun je het nooit weten het blijft altijd wel beetje gevoel werk. en veel mensen doen ook een kilo droge mix en daar de eieren op en sommige doen de eieren mee rekenen tot de kilo daar zit ook verschil in.

maar marcel zoals ik al aangaf,.. doe er gewoon 8 in en laat het even rusten is het nog te nat doe er dan wat basis mix bij is het te droog doe er wat water bij,.. zo kom je er wel en dan ineens heb je de goede mix te pakken en dat heb je natuurlijk precies op geschreven zodat je het de volgende keer precies zo kan maken ;)

en anders nogmaals die baitcalculator gebruiken,...

succes.

ps: als het gelukt is laat maar weten misschien met mooie foto erbij ;)
Oja joh!!!
Theo Belt
Berichten: 338
Lid geworden op: 19-06-2007 15:32
Locatie: Assen

13-01-2015 17:32

marcel knetsch schreef:@R.de Winter, Ik weet dat het een beetje rommelen is, maar ik dacht, laat ik het recept eens hierop zetten en kijken wat jullie ervan vinden.

@Theo, Eicompound gebruik ik voor het uitharden van de knikkers


Bedoel je geen eialbumine?
Gebruikersavatar
marcel knetsch
Berichten: 83
Lid geworden op: 28-04-2005 17:38
Locatie: katwijk zh

13-01-2015 18:23

Het is een mix van ei-albumine en eipoeder, zo staat het tenminste op de site vermeld. Ik gebruik het al een tijdje, en moet zeggen dat het mijn bollen flink harder maakt.

Ik heb nu gedraaid met 8 eieren en dit liep erg lekker, zijn wel vette boilies. Foto's volgen zo...
Groeten Marcel.
Gebruikersavatar
marcel knetsch
Berichten: 83
Lid geworden op: 28-04-2005 17:38
Locatie: katwijk zh

13-01-2015 18:36

Nu nog vangen...
Bijlagen
gekookt.jpg
Klaar!
(73.13 KiB) 6000 keer gedownload
P1030207.jpg
De boiliemachine.
(89.75 KiB) 6000 keer gedownload
P1030199.jpg
De boilies voordat ze gekookt zijn.
(84.52 KiB) 6000 keer gedownload
P1030205.jpg
De worsten.
(104.98 KiB) 6000 keer gedownload
Groeten Marcel.
Theo Belt
Berichten: 338
Lid geworden op: 19-06-2007 15:32
Locatie: Assen

13-01-2015 20:43

Mooi man!
Gebruikersavatar
marcel knetsch
Berichten: 83
Lid geworden op: 28-04-2005 17:38
Locatie: katwijk zh

14-01-2015 05:49

Ben benieuwd wat ze gaan opleveren aan vis..!!!! :D
Groeten Marcel.
Gebruikersavatar
R de Winter
Berichten: 3066
Lid geworden op: 15-07-2010 15:05
Locatie: JRC Extreme Brolly
Contacteer:

14-01-2015 08:24

ziet er zo op eerste gezicht goed uit,... en vette boilies of niet als ze maar vangen inderdaad...

laat maar weten of het wat is geworden ;)

cheers
Oja joh!!!
Gebruikersavatar
Dries Jacke
Berichten: 2360
Lid geworden op: 01-04-2007 09:29
Locatie: Friesland

14-01-2015 10:50

Anders wat zemelen erbij voor het voorjaar, verteerd het wat sneller. Grote dosering maakt je bol wel zachter houd daar rekening mee :) of doe er je voordeel mee ;)

Ik zie geen echte meerwaarde van de toevoeging van Garnalen Bouillon.

Persoonlijk zou ik die eruit laten of als je iets van garnalen wil, vervangen door wat trassie.

Mespunt/je ve-tsin zou in deze mix niet mis staan :)
Gebruikersavatar
cyrano veldtstra
Berichten: 50
Lid geworden op: 13-10-2014 18:21
Locatie: Hoorn

14-01-2015 11:14

Dat ziet er lekker uit marcel
Gebruikersavatar
marcel knetsch
Berichten: 83
Lid geworden op: 28-04-2005 17:38
Locatie: katwijk zh

14-01-2015 18:10

Dries Jacke schreef:
Ik zie geen echte meerwaarde van de toevoeging van Garnalen Bouillon.



Het is garnalenboullionpoeder en smaakt sterk, ik zie hier dus wel meerwaarde in. Je kan het zien als smaakversterker en die wil ik graag in mijn boillies, net zoals maggie.
Groeten Marcel.
Gebruikersavatar
Rik koster
Berichten: 5111
Lid geworden op: 26-09-2009 12:49
Locatie: zuid holland
Contacteer:

14-01-2015 21:39

Wat mensen vaak fout doen is eieren en vloeibare ingrediënten bij hun mix,maar het moet juist andersom,net zo lang mix bij je vloeibare ingrediënten gooien tot het de juiste deeg is,vele malen makkelijker!!
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

14-01-2015 21:51

Dat is wel de meest veilige manier Rik.

Je kan natuurlijk de droge grondstoffen op de gram nauwkeurig afwegen, maar er zit nog wel eens een verschil in de eigenschappen van de productie charges onderling.

Dries zemelen?, laat dat nou net het enige zijn wat onverteerbaar is.
Het verhoogt wel de doorloopsnelheid, maar dat is weer wat anders dan verteerbaarheid. :wink:

Die bollen zien er goed uit Marcel, dat receppie gaat best vangen.
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
marcel knetsch
Berichten: 83
Lid geworden op: 28-04-2005 17:38
Locatie: katwijk zh

15-01-2015 10:02

Moge,

Ik maak ook eerst vloeibaar aan, en dan pas de droge mix erbij.

Dit waren ook proef kilootjes om te kijken of het deeg niet te droog of te nat zou worden. Gewoon gedraaid met een keukenmachine.

Nu ik de mix aardig goed heb kan ik kilo's af gaan wegen voor in de Hobart (2x 30ltr schaal), heb het wel eens gehad dat ik L eieren had gebruikt ipv M en dat scheelt gewoon 15gr per ei. Ging helemaal mis en dat is toch een beetje zonde van alle tijd en geld.

Draai al een tijdje met een andere kruidenbal maar wil eens wat anders erbij.......
Groeten Marcel.
Gebruikersavatar
Dries Jacke
Berichten: 2360
Lid geworden op: 01-04-2007 09:29
Locatie: Friesland

15-01-2015 16:07

Oops Henk...ik moet er weer even inkomen ja :)

Foutje bedankt!!
Gebruikersavatar
bert kamp
Berichten: 2343
Lid geworden op: 01-10-2002 02:00
Locatie: almelo

15-01-2015 20:34

Ik maak ook eerst vloeibaar aan, en dan pas de droge mix erbij..............
heb het wel eens gehad dat ik L eieren had gebruikt ipv M en dat scheelt gewoon 15gr per ei. Ging helemaal mis

Dat kan dus niet mis gaan, gewoon een kwestie van mix toevoegen tot het goed is.
Ik snap het nut van kilootjes afwegen dan ook niet, als je met eitjes werkt is de hoeveelheid nooit helemaal precies hetzelfde, de hoeveelheid mix die er bij moet dus ook niet.
Gebruikersavatar
Bas Bro
Berichten: 899
Lid geworden op: 18-02-2007 19:23

15-01-2015 21:09

Wat mensen vaak fout doen is eieren en vloeibare ingrediënten bij hun mix,maar het moet juist andersom,net zo lang mix bij je vloeibare ingrediënten gooien tot het de juiste deeg is,vele malen makkelijker!!


amen!
Mvg Bas
Gebruikersavatar
marcel knetsch
Berichten: 83
Lid geworden op: 28-04-2005 17:38
Locatie: katwijk zh

16-01-2015 07:53

[/quote]
Dat kan dus niet mis gaan, gewoon een kwestie van mix toevoegen tot het goed is.
Ik snap het nut van kilootjes afwegen dan ook niet, als je met eitjes werkt is de hoeveelheid nooit helemaal precies hetzelfde, de hoeveelheid mix die er bij moet dus ook niet.[/quote]

Hoe doe jij dat dan Bert? Gebruik jij dan altijd dezefde basixmix of heb je verschillende basismixen staan. Ik vind het zoveel ruimte innemen, ik heb al heel wat melen staan in emmers of tonnetjes, dan komen daar nog basismixen bij. Want als je, zoals jij zegt, de droge mix bij de natte voegt totdat het deeg goed is, dan heb je ook vaak wat droge basismix over, zou je zeggen. Of doe jij dit op een andere manier?
Groeten Marcel.
Gebruikersavatar
bert kamp
Berichten: 2343
Lid geworden op: 01-10-2002 02:00
Locatie: almelo

16-01-2015 13:23

Ik liet mijn mix altijd per 25kg aanmaken bij mijn leverancier, dat stond in een tonnetje in de schuur.
Je hebt dan alleen aan het eind mix 'over'.

Wat ik verder altijd deed was de verhouding vloeibaar/mix uitrekenen zodat ik voor het mixen precies kon afwegen hoeveel mix er bij de vloeistof moest.
Als de verhouding 1 op 3 is en je hebt 690 gram mix over dan heb je dus 690/3 = 230cc vloeistof nodig.
Andersom, als ik een kleine portie wil draaien gebruik ik 250cc vloeistof + 750gr mix = ongeveer 1 kilo bloilies.
Omdat dit met eitjes moeilijk uit te meten is gebruikte ik de laatste jaren ei-compound. Water kun je wel nauwkeurig afmeten.
Gebruikersavatar
Rik koster
Berichten: 5111
Lid geworden op: 26-09-2009 12:49
Locatie: zuid holland
Contacteer:

16-01-2015 13:28

Ligt er geheel aan hoeveel verschillende bollen jijmaakt of dat je veel losse emmers heb ja of te nee,anders kom je zoals Bert zegt gewoon weg met 1 grote emmer,maar uitrekenen kan wel,maar ik vond het nooit zo geweldig,het komt maar een enkele keer voor dat je verhouding exact klopt,en ei compound vind ik met de roltafel niet zo geweldig draaien,plus ik verse eitjes in me mix toch ook een iets betere structuur aan me deeg vond geven,wat meer kneedbaar ofzo iets,dus eigenlijk gewoon altijd uitgaan van 10 eitjes om en nabij de kilo droge mix,de ene keer heb je meer bollen als de andere X het zij zo.
Gebruikersavatar
Bas Bro
Berichten: 899
Lid geworden op: 18-02-2007 19:23

17-01-2015 21:12

doe het net zo Rik.
Mvg Bas
Plaats reactie