mainline cell boilie


Plaats reactie
Marco Mostert
Berichten: 3296
Lid geworden op: 28-05-2008 17:59

21-11-2014 10:50

Vaak genoeg, na lange tijd alu-waker stuiteren staren, toch een karper uit het nat gehaald...

Dat mindere vangst probleem heb ik ook eens bemerkt met zeer lang gedroogde bollen.

Die laatste zin vind ik nou echt interessant. Waarom zijn die bollen (mogelijk) minder attractief.
Is het een kwestie van minder smaak, minder uitlekken of ligt het aan de consistentie van die bollen. M.a.w. hebben karpers misschien een preferentie voor zacht(er) aas?


Of klein aas, wat dat betreft. Maar dan toch ook keihard...

Ik schrijf trouwens bewust dat ik het 'eens' heb meegemaakt. Goede resultaten met gedroogde bollen ken ik ook. Al was het maar om die kleine zwarte draken een paar uurtjes te kunnen weerstaan tot een aanbeet kwam of vis het aas vond en zo de bedoelde paar voerdagen bleef hangen en zoeken.

Het gaat in het door mij benoemde geval om tegenvallende resultaten met voorvoeren (buitenland) van een zoete en spicy koolhydraatrijke '25% gemalen hondenbrok' gedroogde bol. Instant, en eveneens met een scheutje vloeistof weer opgeleukt, werkte die bol gewoon aardig hoor. En niet gedroogd werkte deze bol in beide gevallen naar behoren.

Een boilie gaat betreffende voedingswaarde echter waarschijnlijk achteruit tijdens het droogproces, en dit verschil is dan veel beter te bemerken op zo'n schrale bol, dan op een bol met zeg daadwerkelijk 20% vismeel. Daar blijft meer uit te halen voor de vis. Je moet daarbij beseffen dat tijdens het stoom/kookproces natuurlijk ook al het een en ander kapot is gegaard en een boilie bij voorbaat al langs meerdere kanten een compromis is!

Het kan zijn dat het droogproces de boosdoener is geweest en toch niet zo vlekkeloos verlopen was als ik dacht. Sluit ik zeker niet uit! Daar heb je met readies dan weer geen last van. Vocht wordt daar gebonden tot het verdampt en de bol droogt. Maar dat is in mij ogen dus dubbel op negatief; En uitgedroogd én houdbaarheidsmiddel gebruikt.

Ik ga zeker niet eigenwijs lopen doen maar zoveel firma,s die al vele jaren lang readies verkopen als dat dan echt slecht zou zijn dan vingen we toch alleen nog maar Brasem en herkende we de Karper alleen nog maar van een plaatje.


Nee, zoals jij het stelt zou de brasem ook dood moeten zijn.., of;

Readies worden over het algemeen over veel meer dan enkel karperbekken verdeeld en misschien zijn die vele bekkies wel een geluk? Bovendien vind opstapeling van allerhande stoffen in lichaamscellen door de loop der jaren heen plaats. Wanneer er dan bijvoorbeeld een keertje in de 15 a twintig jaar een vissterfte op een water plaatsvindt (sterfte van, of wegens uitzettingen daargelaten), dan is er alweer een schifting en wordt er veelal weer jong spul aan het bestand gevoegd. Overigens overwinnen de sterkste visgenen het ook veelal het langst en beleeft menig kv-er een te korte carriere om zulks zelf mee te maken. De gedachte van 'och' zal zo ook wel de revue passeren, zonder over de oorzaak te peinzen. De foto's zijn toch al geschoten...

Ik wil hier overigens producten als PG niet de schuld van sterfte geven.., maar schrijven dat het de dader niet is lijkt me ook kort door de bocht. Er is te weinig kennis voorhanden :wink: .
Groeten, Marco.

..Ironisch genoeg is m'n glazen bol gebarsten uit voorspelbaarheid 8).
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

21-11-2014 11:42

Toch heeft hilco wel een punt
Heb zelf ook het vermoeden dat wanneer een vis de keus heeft, zeker een voorkeur voor zacht en/of klein aas heeft. Het is me bij karpers in eem vijver al eerder opgevallen dat de vissen opgrnomen boilies na een tijdje sabbelen toch weer uitspuugden...
Gebruikersavatar
Daaf Wolters
Berichten: 4012
Lid geworden op: 02-03-2003 01:00
Locatie: Hengelo

21-11-2014 12:29

Precies Marco, hetzelfde wat ik eerder ook al ergens aangaf. Dat we nog steeds karperbestanden hebben bewijst niet dat bepaalde spullen die we in het water gooien niet schadelijk zijn. Het heeft ook lang geduurd voordat buizerds dood gingen aan landbouwgif. Voor iedereen die denkt dat schadelijke spullen binnen een paar jaar dode vissen op zou moeten leveren, bedenk eens wat er met een boilie gebeurd. Bij het opeten door een karper stopt het verhaal niet, een (groot) deel wordt simpelweg fijngemalen weer uitgekakt en opnieuw opgenomen door andere vissen en micro organismen. Lees eens wat over bioaccumulatie.

@ Martijn, Hilco en anderen, ik ga er zeker van uit dat de vis wanneer hij de keus heeft eerder voor klein en/of zacht aas gaat dan een harde bol. Hoeveel van jullie vissen er wel eens met de pen en hangen daar dan een ronde 20mm+ boilie onder?
Boilies zijn een compromis voor vooral de statische visserij. Vaak een goed compromis, maar verlies niet uit het oog dát het een compromis is. Wanneer de situatie zich leent voor klein, zacht aas zal dat naar mijn mening veel betere reacties opleveren dan een grote, harde boilie met dezelfde attractors.
There aint no way but the hard way!

Spiegel gevangen op het Twentekanaal? Skp@ksnregiooost.nl
henry hummmel
Berichten: 524
Lid geworden op: 20-10-2007 15:57
Locatie: ter apel
Contacteer:

25-11-2014 23:56

Heb in de winter van 2002 erg veel succes gehad op een vijver. Ik voerder en viste met bollies die voorzien waren van liquids van carp compagny. Aminol, bio regulator spice, nash red live olie.
om de amino,s niet kapot te koken gaarde ik de boilies op een lagere temperatuur en gingen ze uit d pan als het water aan kook raakte.
De boilies waren behoorlijk zacht en moesten in bevroren toestand gevoerd worden.

IK voerde met een een water temperatuur van 4 a 5 graden 1 kilo per keer om de dag.

De omloopstijd van de bollen was binnen 24 uur.

IK ving mijn eerste vis op 3 januari en eind februari had ik 73 vissen gevangen en twee verspeeld.
en ook nog een hele zwik brasems
Zacht aas in combinatie de juiste vloeistoffen en goed in gezet is een supecombinatie
Marco Mostert
Berichten: 3296
Lid geworden op: 28-05-2008 17:59

26-11-2014 00:46

Een 'hongerige watertype' helpt daarbij ook zeker om een vangrijke winter te hebben.
Groeten, Marco.

..Ironisch genoeg is m'n glazen bol gebarsten uit voorspelbaarheid 8).
Hilco Meijer
Berichten: 1476
Lid geworden op: 17-11-2009 22:25

26-11-2014 03:37

Eerst even, vrije aminozuren kun je niet kapot koken, die hebben n.l. een zeer hoog smeltpunt.
Denaturatie van eiwitten is een ander verhaal, maar dat heeft mogelijk eerder een voordeel dan een nadeel. M.a.w. stomen of garen van bollen en we hebben daardoor een betere bol is in mijn ogen complete flauwekul.

Wat is een hongerig watertype? Bestaat zoiets überhaupt?
Ik denk het wel, maar dan alleen op betaalwater, dus een onnatuurlijke situatie!
Oftewel, lammeren naar de slachtbank leiden.
Say cheese please. Big smile en we hebben weer een plaatje!

Zelfs op een vijver midden in de stad heb je m.i. toch een natuurlijke situatie, er is daar ook maar plaats voor een bepaald aantal individuen.
Ben momenteel zelf aan het urban fishing en die visjes zien er echt perfect uit, mooie ronde buikjes en prachtig gekleurd.

En geen kapotte bekken natuurlijk!
Marco Mostert
Berichten: 3296
Lid geworden op: 28-05-2008 17:59

27-11-2014 10:46

Er zijn genoeg stadwateren waar je jezelf 's winters zeker niet hoeft te vervelen. Gaat je op het grote openwater niet zomaar lukken, tenzij je ze weet te vinden. Is er op zo'n 'stadswater' (mag ook midden in een weiland liggen hoor :)) een berg hongerige vis aanwezig dan wordt het niet vervelen misschien zelfs zweten in je warmte pak.

Ik zie overigens niet in wat een stadsvijver natuurlijker zou maken dan een betaalwater. Je hebt namelijk water, een bodem, evt. wat vegetatie boven en of onder water, en vis. Een betaalwater kan er natuurlijker uitzien dan een stadsvijver en vise versa.

Niet dat ik de behoefte heb gehad om naar een betaalwater te gaan, geheel uitsluiten is een ander verhaal, maar overbezetting is zeker niet alleen aan betaalwateren voorbehouden...
Groeten, Marco.

..Ironisch genoeg is m'n glazen bol gebarsten uit voorspelbaarheid 8).
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

03-12-2014 20:29

Hilco Meijer schreef:Eerst even, vrije aminozuren kun je niet kapot koken, die hebben n.l. een zeer hoog smeltpunt.
Denaturatie van eiwitten is een ander verhaal, maar dat heeft mogelijk eerder een voordeel dan een nadeel. M.a.w. stomen of garen van bollen en we hebben daardoor een betere bol is in mijn ogen complete flauwekul.

Wat is een hongerig watertype? Bestaat zoiets überhaupt?
Ik denk het wel, maar dan alleen op betaalwater, dus een onnatuurlijke situatie!
Oftewel, lammeren naar de slachtbank leiden.
Say cheese please. Big smile en we hebben weer een plaatje!

Zelfs op een vijver midden in de stad heb je m.i. toch een natuurlijke situatie, er is daar ook maar plaats voor een bepaald aantal individuen.
Ben momenteel zelf aan het urban fishing en die visjes zien er echt perfect uit, mooie ronde buikjes en prachtig gekleurd.

En geen kapotte bekken natuurlijk!


Ik ben blij dat ik niet door jouw ogen hoef te kijken. Doe me wel ff het adres van je dealer, want die is goed... :)
Gebruikersavatar
bert kamp
Berichten: 2343
Lid geworden op: 01-10-2002 02:00
Locatie: almelo

03-12-2014 21:08

Och Mitz,
Geplaatst: 26-11-2014 03:37
dan heb je geen dealer meer nodig.
Hilco Meijer
Berichten: 1476
Lid geworden op: 17-11-2009 22:25

03-12-2014 22:38

mitsz van der kamp schreef:

Ik ben blij dat ik niet door jouw ogen hoef te kijken. Doe me wel ff het adres van je dealer, want die is goed... :)



Zou voor jou denk ik op zich geen slecht idee zijn, jij ziet alleen maar door je eigen bril en die heeft volgens mij zijn beste tijd gehad.

Autoland van den Brug
De lange west 98
9201 CH Drachten
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

03-12-2014 23:48

Gaat prima met t brilletje hoor.

Als je de onverhoopte dwang voelt 'm te lenen, dan mag dat.
Gebruikersavatar
Ben de Groot
Berichten: 333
Lid geworden op: 11-08-2005 13:04
Locatie: Leidschenveen ====== The Hague

04-12-2014 10:36

Okay, op de 1 plaats laten we het gezellig houden, op de 2e plaats mijn kennis over amino's zijn niet echt mijn cup of tea, maar wel altijd "leuk" om over te lezen.

Henry heeft het over amino's en Hilco over vrije aminozuren, zit/kan daar misschien het verschil in zitten over het kapot koken? (zelf denk van niet, maar zoals ik al zei niet mijn cup of tea).

Verder wordt het smeltpunt aangehaald, dat heb ik ooit vroeger bij scheikunde gehad, maar toch even opgezocht (ik wist het nog!!)

"Het smeltpunt van een stof is het temperatuurbereik waar de fase van de stof overgaat van vast naar vloeistof of van vloeistof naar vast." (uit de Wiki)

Het smeltpunt ga je niet bereiken met koken in je pan +200 graden. Ik denk dat het smeltpunt hier dan ook niet van toepassing is, bij het bereiden van boilies. En staat er dus los van of de kwaliteit achteruit gaat bij het koken van amino's.

Even verder op google gekeken (koken + amino) en kwam o.a op deze site uit :
http://www.barf-natuurlijk.nl/voedingst ... ering.html

"Ook warmte speelt een rol bij de aminozuren. Uit onderzoek is gebleken dat warmte, of lange tijd koken op hoge temperaturen de samenstelling van de aminozuren kan veranderen. Hierdoor gaat de kwaliteit verloren of wordt deze een stuk minder."

Als ik dit zo lees, en ook op andere sites hebben warmte en koken (slechte) invloed op de amino's.
Of dat ook voor vrije amino's geldt, is iets voor jullie de "specialisten", zelf denk/gok van niet.

groeten, Ben
C atch
A nd
R elease
P lease

<*))))><
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

04-12-2014 10:42

Het gaat om het veranderen van het aminozuurpatroon en dat is zeer onderhevig aan verhitting van het product.

Doorkoken is niet goed.
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

04-12-2014 14:57

Niet goed, geef eens een definitie van niet goed. Vang je er minder door? Word de vis er ziek van? Ofwel vanuit welk welk oogpunt is iets niet goed? Wat il wel weet, is dat de onwikkeling van de moderne mens in een stroomversnelling is gekomen nadat we vuur hebben ontdekt en ons eten zijn gaan garen, braden en bakken.
Gebruikersavatar
Jan Kasteelen
Berichten: 654
Lid geworden op: 08-05-2007 12:24
Locatie: Gouda

04-12-2014 15:10

Voor het boilietijdperk werd er gevist met aardappel en maïs. In gekookte vorm. Rauwe maïs of aardappel kan ook vis vangen, maar hadden we het niet over een kruimige aardappel? En ongekookte maïs gaf juist problemen voor de vis. Koken kan dus (ook) voordelen opleveren lijkt me.
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

04-12-2014 15:52

Ja Jan, dan ontsluit het koolhydraat.

Maar dit weten we allemaal toch al?
Gebruikersavatar
Jan Kasteelen
Berichten: 654
Lid geworden op: 08-05-2007 12:24
Locatie: Gouda

04-12-2014 16:29

Inderdaad Mitsz. Kapot koken van voedsel kan ook. Aardappels hoeven nooit langer dan 20 minuten. Groenten en pasta altijd beetgaar. Daar hoef je geen expert voor te zijn.

Ik heb wel gehoord van vissers die aas met melkderivaten bij voorkeur laten uitdrogen (zonder eieren). Dat dit voor koolhydraatrijk aas niet gunstig is lijkt me dan logisch.
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

05-12-2014 12:31

Dat is de grote tegenstelling in onze samenstellingen Jan.

Wat goed is voor het koolhydraat (doorkoken) is niet goed voor de eiwitjes en vetten.
'
Leuk puzzeltje waar ik al jaren mee bezig ben...
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

05-12-2014 12:38

Definieer eerst eens wat niet goed is, kijk daarna wat de gevolgen in de praktijk zijn.......
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

05-12-2014 13:19

Zeg Martijn Nederpel! Wat denk je dat ik al 30 jaar aan het doen ben?

Wat goed is, als ik er 30 vang in een weekend op een stek en m'n buurman geen mallemoer.
Dat help alvast.

Blijf jij maar met maïs strooien. Ik kom er wel naast zitten. Kun je het een keer zien,
als je in concurrerende omstandigheden zit te vissen. Die meelballetjes vis ik dik naar huis,
gegeven dat de stek gelijke omstandigheden toestaat.

groetjes uit Amsterdam...
Gebruikersavatar
Rik koster
Berichten: 5111
Lid geworden op: 26-09-2009 12:49
Locatie: zuid holland
Contacteer:

05-12-2014 20:49

Straks in het voorjaar mitsz,gezellig eens het 1 en ander vergelijken...
Gebruikersavatar
paul veenendaal
Berichten: 261
Lid geworden op: 05-11-2003 01:00
Locatie: lathum

05-12-2014 20:54

Mitsz en Martijn,

Ik geloof dat we een beetje afdwalen, de topicstarter vroeg iets over cell bolies van mainline geloof ik.

Matijn ken ik niet, maar Mitsz wel en het doet er niet toe wat goed is of niet goed, als je wist wat allemaal in bolies zit dan hoef je ze niet meer enkele uitzonderingen daargelaten

De discussie ging jaren geleden ook al over het veel voeren en dan vooral op afgesloten waters,ik kan me nog een discussie van Bart v/d Hurk herinneren die viste met proline dus ,dus die discussie is al heel oud.

Mitsz ken ik als aasgoeroe en kok in beide gevallen kun je er een hoop van leren, en dat die een bepaald merk vertegenwoordigd.....................wees blij he daar heb je allemaal je voordeel bij.

Gr
Paul
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

06-12-2014 09:10

Mitsz

Flauwe reactie, waarbij je niet ingaat op mijn vraag.... en ik heb de afgelopen jaren alleen liggen slapen :roll:

groeten uit friesland
Emilio Visser
Berichten: 390
Lid geworden op: 12-05-2013 21:44
Locatie: Dordrecht

06-12-2014 10:10

Inhoudelijk reageren is vaak nogal moeilijk hier, zeker als het aas betreft. Essentiële aminozuren, welke zijn dat voor vriend karper, vervallen die bij verhitting? Zo ja bij welke temp? Etc, etc.
Dat soort dingen wordt geen antwoord op gegeven. Is die kennis er nu wel of niet vraag ik me dan af?
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

06-12-2014 12:35

Ja die is er wel.

Om te beginnen ben ik niet de openbare bibliotheek. We mogen allemaal lezen.
Soms ga ik niet in op dingen, omdat ze beroepsgerelateerd wat onhandig zijn om te vermelden.
Hier en daar moet ik ook een paar geheimpjes op zak houden.

Al je info is beschikbaar voor jullie net als voor mij en dit onderwerp zou een hoofdstuk uit een boek kunnen beslaan. Er is een hoop kennis over beschikbaar.

John E. Halver kun je er op inlezen. Die heeft wel wat zinnigs te vertellen...

http://www.amazon.com/Fish-Nutrition-Th ... 0123196523