Eerste mix


Gebruikersavatar
Peter van Loo
Berichten: 1785
Lid geworden op: 09-08-2011 00:41
Locatie: Schiedam

23-02-2014 21:23

Leuke mix zo, zou die resterende 5% benutten voor leverpoeder.

Trouwens in superred zit een klein percentage aan robin red maar is zeker niet pittig.

Groet, Peter

ps ff een zoetstof er doorheen knallen
Gebruikersavatar
Davy Meulenberg
Berichten: 628
Lid geworden op: 06-06-2007 13:33

24-02-2014 01:09

Die sweetner is een goeie, ga ik doen!

Alleen leverpoeder is nogal duur, 15 euro voor 500 gram, maal 2 kg, wordt nogal duur dan...
Wannie Wedduh?!
Hilco Meijer
Berichten: 1476
Lid geworden op: 17-11-2009 22:25

24-02-2014 01:32

Ik zou i.p.v. chilipoeder kerriepoeder gebruiken, heb je een hele mooie mengeling van verschillende kruiden (balans en niet één smaakmaker die de boel overheerst).

http://www.gekruid.com/curry-madras.html

Zou het zelf zo doen:

20 % maismeel
20 % l.t.-vismeel
15 % tarwemeel volkoren
15 % tarwebloem
10 % Super red Haiths
10 % soja volvet getoast
5% predigested vismeel
2,5 % kerriepoeder
2,5 % Maggi of sojasaus (glutamaat, oftewel je smaakversterker)

Met 100 gram ei-compound per kilo droge mix zit je denk ik wel goed (wel door je droge mix gooien en niet door je water!). Heb je dus in totaal 44 kilo droge mix.
25 ml. zalmolie per 1100 gram droge mix gebruiken, omdat je niet echt ruim in je vetten zit.

Door je water nog een sweetener gooien.

Op zich vrij een simpele, maar goed uitgebalanceerde mix.

Heb alleen mijn twijfels over het Super red, is nogal grof spul en dat kan je misschien beter eerst malen (i.v.m. de draaibaarheid van je bol! ).

En idd. eerst een proefmix maken, misschien moet je nog wat schuiven met je koolhydraten, qua binding en uitharding.
Gebruikersavatar
Davy Meulenberg
Berichten: 628
Lid geworden op: 06-06-2007 13:33

24-02-2014 12:10

Hilco bedankt voor je reactie,

Kan ik de soja volvet evt verhogen om wat ruimer in de vetten te komen, ipv olie?

Die kerry vind ik opzich wel een goede, alleen mn maat is daar niet down mee.

Die 2,5 maggi valt die niet onder de vloeistof, ipv de droge stof?
Wannie Wedduh?!
Gebruikersavatar
jacco noordermeer
Berichten: 1889
Lid geworden op: 02-02-2007 18:08
Locatie: gorinchem
Contacteer:

24-02-2014 13:09

Hilco Meijer schreef:Waarom zou je vijf procent chilipoeder door je bol gooien, slaat totaal nergens op.

Die bollenboeren en aasbedrijven hebben totaal geen verstand van doseringen.

Less is more!


Uiteraard kloten wij maar wat aan :lol:
Vandaar dat ik adviseer om minder te doseren, net wat jij aanhaalt in je bericht :wink:
Gebruikersavatar
Peter van Loo
Berichten: 1785
Lid geworden op: 09-08-2011 00:41
Locatie: Schiedam

24-02-2014 16:59

Om je mix vetter te maken zou ik die 5% benutten voor volle melkpoeder of vitamealo, tis wateroplosbaar en qua smaak ook nog eens fantastisch.

Groet, Peter

ps geloof me, melkpoeder is niet alleen geschikt voor birdfood en/of zoete mixen :wink:
Hilco Meijer
Berichten: 1476
Lid geworden op: 17-11-2009 22:25

25-02-2014 01:52

Davy,

Had het ei-compound niet meegenomen, dus er zit voldoende vet in je mix.

Wat betreft het chilipoeder die keus is aan jullie. Met 5 procent krijg je een chilibol (heet), ok. zoiets kan soms heel goed werken, maar het zou niet mijn eerste keus zijn.
De sweetener moet dat effect dan mogelijk gedeeltelijk weer opheffen.
Lijkt me niet echt logisch.

De Maggi gooi je door je water, dus als je wilt kan je die 2,5 procent vervangen door iets anders (b.v. vismeel).
Hilco Meijer
Berichten: 1476
Lid geworden op: 17-11-2009 22:25

25-02-2014 02:04

jacco noordermeer schreef:
Uiteraard kloten wij maar wat aan :lol:
Vandaar dat ik adviseer om minder te doseren, net wat jij aanhaalt in je bericht :wink:


Jacco,

Jij en Mitz zijn eigenlijk de enige bollenbakkers die wel eens iets posten op het forum.
Dat zouden er overigens meer moeten doen. Vinden de klanten ook nog eens leuk!
MTC en TTB heb ik qua vakmanschap best wel hoog zitten, m.a.w. jullie weten heel veel van aas.

Ik heb die posting natuurlijk met opzet geplaatst.

Goed aas en een compleet diervoeder zijn twee heel verschillende dingen (je kan het natuurlijk combineren), alleen heb ik soms mijn bedenkingen over de geadviseerde doseringen van sommige ingredienten.
10 procent chilipoeder is b.v. drie volle flesjes op een kilo!

Niets meer en niets minder.
Gebruikersavatar
jeffrey van osch
Berichten: 1844
Lid geworden op: 22-04-2008 00:01
Locatie: s-Hertogenbosch

25-02-2014 14:51

20 % maismeel
20 % l.t.-vismeel
15 % tarwemeel volkoren
15 % tarwebloem
10 % Super red Haiths
10 % soja volvet getoast
10 % speculaaskruiden

10 % ei compound
Maggi en sweetner

hallo guys ,
davy en ik gaan de mix samen maken , davy heeft er meer verstand van dan mij ..
maar ik zat te denken aan het recept hierboven .. kan iemand ons vertellen of dit mogelijk is .

Mvg jeffrey
Zij die zich verliezen in hun passie zijn minder verloren dan hij die de passie verliest .
www.Force1baits.nl
Gebruikersavatar
Davy Meulenberg
Berichten: 628
Lid geworden op: 06-06-2007 13:33

25-02-2014 15:10

Peter en hilco, bedankt voor jullie antwoorden.

Dus kwa voedingstoffen is de mix zo goed?
Dus gaat het nog om de smaak.

Jeffrey heeft hierboven ook al n antwoord getypt zie ik.

Die 10% speculaaskruiden lijkt me dan ook veel te veel als 5% chili al teveel is, of heb ik het mis?

De smaak maakt mij opzich niet veel uit, jeffrey wil t liefst chili of speculaas, dus dacht ik aan t volgende.

20 % maismeel
20 % l.t.-vismeel
15 % tarwemeel volkoren
15 % tarwebloem
10 % Super red Haiths
10 % soja volvet getoast
5 % predigested vismeel
2,5 % chilipoeder
2,5 % speculaaskruiden

10 % ei compound
Maggi en sweetner
Wannie Wedduh?!
Gebruikersavatar
jacco noordermeer
Berichten: 1889
Lid geworden op: 02-02-2007 18:08
Locatie: gorinchem
Contacteer:

25-02-2014 16:02

Thank's Hilco :wink:
Helaas weinig tijd voor tegenwoordig en ook niet zo veel zin eerlijk gezegd 8)

Speculaas kruiden moet je mee uitkijken jongens!, je hebt er snel te veel van inzitten.
Speculaas bevat maar 1,7 tot 2,2% kruiden.
Nu bevat een boilie veel meer vocht dan een koekje en zou ik het iets verhogen maar absoluut niet hoger dan 5% is mijn mening.
Kaneel is het hoofdingrediënt van speculaaskruiden en kan snel een bittere smaak geven

Ik zou eerder voor 3% kiezen en dan voor het geurtje wat de vissert wilt kiezen voor een leuke flavour zoals bun spice.
Helaas kan ik je daar nog niet aan helpen :cry:
Gebruikersavatar
Peter van Loo
Berichten: 1785
Lid geworden op: 09-08-2011 00:41
Locatie: Schiedam

25-02-2014 18:03

Speculaas kruiden 1 kg
Speculaas kruiden 1 kg
€ 8,95
Aantal
Bestellen
Productcode: Specu
Bruto gewicht: 1 KG
Delen






Omschrijving
Speculaaskruiden zijn een geweldige smaakmaker in je boilies.

Dosering circa 10 tot 20 % per kg droge mix.




Zomaar van een site geplukt. Geinig hë

Groet, Peter
Gebruikersavatar
Peter van Loo
Berichten: 1785
Lid geworden op: 09-08-2011 00:41
Locatie: Schiedam

25-02-2014 18:14

Betaine HCL 50 gram
Betaine HCL 50 gram
€ 3,95
Aantal
Bestellen
Productcode: Beta
Bruto gewicht: 0,1 KG
Delen





Omschrijving
Betaine HCL is een goed in water oplosbare attractor.

Doserin circa 2 tot 4 gram per kg droge mix.



Ook deze is weer geinig hé

Groet, Peter

ps jaja het kan twee kanten op :D
Gebruikersavatar
Gerrit Ritmeester
Berichten: 484
Lid geworden op: 27-12-2001 01:00
Locatie: Kamerik
Contacteer:

25-02-2014 18:44

Dat zullen wel gemalen speculaasjes zijn :-)
Gebruikersavatar
jacco noordermeer
Berichten: 1889
Lid geworden op: 02-02-2007 18:08
Locatie: gorinchem
Contacteer:

26-02-2014 00:19

Peter van Loo schreef:Speculaas kruiden 1 kg
Speculaas kruiden 1 kg
€ 8,95
Aantal
Bestellen
Productcode: Specu
Bruto gewicht: 1 KG
Delen






Omschrijving
Speculaaskruiden zijn een geweldige smaakmaker in je boilies.

Dosering circa 10 tot 20 % per kg droge mix.




Zomaar van een site geplukt. Geinig hë

Groet, Peter


Gelukkig ben ik maar 25jaar bakker geweest en weet ik dat echte speculaaskruiden in bulk duurder is dan de prijs die jij aanhaalt, dus wat ze daar aanbieden????
Hans Hanegraaf
Berichten: 160
Lid geworden op: 30-01-2002 01:00
Locatie: den bosch

03-03-2014 10:55

:D hee leuk dat ik dit tegenkom
waarom geen gemalen speculaas nemen ? kun je tot zon 10% gaan, zit je goed met je percentage kruiden en je hoeft geen zoetstof te gebruiken . leuke combi met het vismeel
persoonlijk zou ik minder speculaas gebruiken en wat gestampte anijs uit de supermarkt gebruiken en dan de haiths laten vallen . zorgen dat eea niet te plakkerig wordt en voila een leuke bol of blok :wink:
Gebruikersavatar
Davy Meulenberg
Berichten: 628
Lid geworden op: 06-06-2007 13:33

03-03-2014 20:03

Gemalen speculaas is idd ook een optie, heb de mix nog wel even aangepast.
Aangezien er op het water waar we naar toe gaan, ook een bestand aan catfish zit, heb ik de predigested vismeel eruit gehaald, de lt vismeel gehalveerd en 10 procent vitamaelo toegevoegd.
Ik zou natuurlijk ook ipv gemalen speculaas, koekjesmeel kunnen pakken?

De super red wil ik er graag in laten, om de reden dat er een mooie mix in zit van: gemalen pindas, hennep, tijgernoten, 10% robin red, en er zit anijs in ;)

50 ml essential fennel oil op het geheel, en dan heb ik volgens mij ook geen sweetner meer nodig :)
Wannie Wedduh?!
Hilco Meijer
Berichten: 1476
Lid geworden op: 17-11-2009 22:25

06-03-2014 02:31

Je kan het uittekenen.

Pre- en probiotica, organische zuren en essential oils worden de komende jaren de trend op aasgebied!
De aasfirma’s volgen natuurlijk altijd de diervoeder fabrikanten, oftewel de commerciële bedrijven waar de know how zit.
Dat bepaalde toevoegingen meerwaarde kunnen hebben in je (lange termijn) aas, daar geloof ik zeker in. Of je er meer vissen door vangt? Zou zo maar kunnen!

Wat betreft essential oils, dat zijn zeer geconcentreerde stoffen, die je m.i. dan ook in heel kleine concentraties moet gebruiken. Voor mij maximaal 8 -10 druppels per kg. droge mix en dat is dus 0,4 - 0,5 ml.
Gebruikersavatar
Davy Meulenberg
Berichten: 628
Lid geworden op: 06-06-2007 13:33

11-03-2014 09:25

Heren bedankt voor jullie antwoorden, ik ga gewoon eerst een proef draaien, en van daaruit kan ik de mix altijd nog iets aanpassen!
Wannie Wedduh?!