Eerste mix


Gebruikersavatar
Davy Meulenberg
Berichten: 628
Lid geworden op: 06-06-2007 13:33

17-02-2014 12:55

Een aantal jaar geleden, al eens een paar keer zelf gedraaid.
Toch maar weer aan de slag gegaan met kant en klare freezers (nog steeds tevreden met deze bol)
Maar aangezien het toch elke keer nogal een dure bedoeling was, voor de frankrijksessies, zijn we toch weer van plan om zelf te gaan draaien.
Vooral voor de komende frankrijksessies, en als hij bevalt mischien ook wel voor in nederland te blijven gebruiken.

De bedoeling is om 35 kg droge mix te gaan draaien, dit zal ongeveer 50 kg boilies worden.

Ik zelf kwam op de volgende mix:

25% polenta bloem/grof ?
15% tarwe bloem/meel ?
15% soja volvet getoast
20% lt-vismeel
10% gemalen hennep
7% chilipoeder
8% ei-compound (ipv eieren)

De hennepzaad heb ik erin gedaan voor de grove structuur, heeft dit nut icm met de polenta bloem en tarwebloem, of moet ik dan ook kiezen voor de melen?

Kloppen de verhoudingen een beetje, moet ik nog wat verschuiven of nog wat toevoegen of weglaten?
Evt zout? Maggi, sambal?

Mvg Davy
Wannie Wedduh?!
Gebruikersavatar
Mathieu de Witte
Berichten: 739
Lid geworden op: 25-02-2005 14:14
Locatie: 's-Gravenpolder

18-02-2014 14:16

7% chilipoeder wordt de bol wel lekker pittig van!

Let op dat dit dus 70gram op 1 kilo is. Vlammen uit je.... :lol:
Echter voor een karper kan het soms niet pittig genoeg.

Mocht je het zelf te pittig vinden kan je evt. wat chilipoeder eraf halen en dit er weer bij doen bij het vismeel.

Daarnaast draait polenta grof (oftewel maisgries) samen met tarwebloem en soja volvet getoast prima.

Je zou er eventueel voor de extra attractie nog een 50ml aan liquid toevoegen.
Denk aan een visolie, liquid krill, liquid liver en ga zo maar door :wink:

Gr.
Volg The Carp Brothers Incorporated op facebook! --> Link

Carp Brothers Incorporated the movie! : http://youtu.be/paFsduV61_E
Gebruikersavatar
Davy Meulenberg
Berichten: 628
Lid geworden op: 06-06-2007 13:33

18-02-2014 15:25

Hallo mathieu,

Bedankt voor je antwoord.

Raad je me aan om de chili te verlagen tot 5% en 2% zout toe te voegen, of de vismeel met 2% verhogen, of gewoon laten zoals hij was, en alleen een liquid/olie toe te voegen?

Voor 35 kg mix kom ik nu op:

8,75kg polenta grof
5,25kg tarwebloem
5,25kg soja volvet getoast
7,00kg lt-vismeel
3,50kg gemalen hennep
2.45kg chilipoeder
2,80kg ei-compound

Als ik de chili verlaag en zout toevoeg krijg ik:
1,75kg chilipoeder
0,70kg zout
Aangezien er al chili inzit, vraag ik me af of zout wel nodig is?

Of vismeel verhogen tot 7,70 kg en chilipoeder 1,75 kg
Maar is op deze manier de chili nog wel voldoende aanwezig?

Verder wil ik op de totale mix 1 liter liquid/olie doen, en de rest aanvullen met water.

Ook vraag ik me af of ik nog wat kan verschuiven met de ingredieenten, zodat ik op hele kg's uit kom, zodat ik dus niet met restanten zit?

Mvg davy
Wannie Wedduh?!
aron thielen
Berichten: 69
Lid geworden op: 21-12-2009 14:39

18-02-2014 17:04

als ik heel eerlijk moet zijn, vind ik 7 procent chilli wel heel erg veel. maarja ik ben geen karper dus ik zou niet weten of dat het voor die beesten nu wel of niet lekker smaakt. echter zou ik het zekere voor het onzekere nemen en het halveren naar 3 en een half of 4 procent. :wink:
aron thielen
Berichten: 69
Lid geworden op: 21-12-2009 14:39

18-02-2014 17:07

ow mischien leuk om dan als vervanger te gebruiken, verse makreel uit blik met olie en al.
Gebruikersavatar
Davy Meulenberg
Berichten: 628
Lid geworden op: 06-06-2007 13:33

18-02-2014 17:37

7% veel ja? Hmm in eerste instantie had ik hem op 10% staan haha.
Die 7% had ik van de site van ttb baits, daar stond dat dat de maximale dosering was.
Toch nog maar verlagen dan?
Wannie Wedduh?!
Gebruikersavatar
Mathieu de Witte
Berichten: 739
Lid geworden op: 25-02-2005 14:14
Locatie: 's-Gravenpolder

18-02-2014 18:21

7% kan weldegelijk maar hoe meer hoe pittiger. Logisch :wink:

Mocht je het verlagen zou ik het vismeelpercentage dus 2% verhogen.

Zout zit ook al wat in het vismeel en eventueel de toegevoegde liquid. (als je hiervoor een visolie/krill kiest tenminste)

En snufje zout is uiteraard wel een smaakversterker :wink:

Keuzes genoeg dus!

Gr.
Volg The Carp Brothers Incorporated op facebook! --> Link

Carp Brothers Incorporated the movie! : http://youtu.be/paFsduV61_E
Gebruikersavatar
Davy Meulenberg
Berichten: 628
Lid geworden op: 06-06-2007 13:33

18-02-2014 20:51

Oke heb de mix dus nog even aangepast:

25% polenta grof
15% tarwebloem
15% soja volvet getoast
22% lt-vismeel
10% gemalen hennep
5% chilipoeder
8% ei-compound
Olie+water

Heb de mix gelijk berekend voor 40 kg droge mix, zodat ik met bijna alle ingredieenten op hele kilo's uitkom.

10kg polenta grof
6kg tarwebloem
6kg soja volvet getoast
8,8kg lt-vismeel
4kg gemalen hennep
2kg chilipoeder
3,2kg ei-compound
1ltr olie, de rest aanvullen met water

Nu vraag ik me dus af of ik de vismeel kan verlagen tot 20%(8kg) en de ei-compound kan verhogen tot 10%(4kg)
Of juist de vismeel verhogen tot 9 kg en de ei-compound verlagen tot 3 kg.

Dit om alles in hele verpakking te kunnen kopen zodat ik niet met restanten zit.
(Ik gebruik dus alleen ei-compound met olie en water, en dus geen eieren!)
Wannie Wedduh?!
aron thielen
Berichten: 69
Lid geworden op: 21-12-2009 14:39

18-02-2014 23:32

kan, maar dan zou ik gaan voor meer ei compound en minder vismeel dan worden je boilies zeker niet te zacht :wink:
aron thielen
Berichten: 69
Lid geworden op: 21-12-2009 14:39

18-02-2014 23:34

maar als ik jou was zou ik de verhoudingen eerst op kleine schaal uitproberen. zou zonde zijn als je 40 kilo mix voor niks maakt. :lol:
Gebruikersavatar
Gerrit Ritmeester
Berichten: 484
Lid geworden op: 27-12-2001 01:00
Locatie: Kamerik
Contacteer:

19-02-2014 12:35

Ik denk dat je ei-compound 5% omhoog moet.
Zeker qua hardheid maar wat meer binding kan ook geen kwaad met zo'n grove mix.

Als je de spullen in huis hebt eerst even een proefkilootje aanmaken!
Gebruikersavatar
Davy Meulenberg
Berichten: 628
Lid geworden op: 06-06-2007 13:33

19-02-2014 13:28

Bedankt voor jullie antwoord.

De mix is inmiddels weer aangepast:

25% polenta grof
15% tarwebloem
15% soja volvet getoast
15% lt-vismeel
5% predigested vismeel
10% gemalen hennep
5% chilipoeder
10% ei-compound

Vismeel is verlaagd naar 20% waarvan 15% lt en 5% predigested. (Voor de vrije aminozuren en hogere eiwitpercentages)
Ei-compound is verhoogd naar 10%

Gerrit je zegt dat de mix nu vrij grof is, en dat de ei-compound nog verder omhoog mag, is het dan mischien een idee om de polenta grof alsnog te vervangen voor polentabloem, zodat de mix verder zo kan blijven?

Een proefkilo draaien ga ik idd zeker doen!
Wannie Wedduh?!
aron thielen
Berichten: 69
Lid geworden op: 21-12-2009 14:39

19-02-2014 19:05

proberen zoals dat je hem nu opgeschreven hebt. moet goed komen :wink: zo niet iets minder hennep
Gebruikersavatar
Gerrit Ritmeester
Berichten: 484
Lid geworden op: 27-12-2001 01:00
Locatie: Kamerik
Contacteer:

20-02-2014 08:34

Hoi,

Ik heb geen ervaring met polenta ik gebruik maismeel van de hele korrel gemalen.
Verder alleen maar tarweprodukten. Ik haal alles voor de basis bij de molen vandaar, is sowieso goedkoper.

Ik weet dus niet hoe grof dat polenta is, maar mogelijk vergelijkbaar met tarwegriesmeel de grofste versie? Mogelijk is je hennep wat aan de hoge kant ? Het blijft een beetje giswerk, de praktijk moet het uitwijzen.
Gebruikersavatar
Davy Meulenberg
Berichten: 628
Lid geworden op: 06-06-2007 13:33

20-02-2014 11:33

Dat zou ik niet durven zeggen, wat ik op de site van de fabrikant zie, is dat polentagrof maisgriesmeel is, en polentabloem is maisbloem.

Aangezien polentagrof al aardig grof is, en de gemalen hennep ook nog eens, lijkt t me een goed idee om de grove polenta te vervangen voor polentabloem.

En nu zat ik zelf nog te denken om de gemalen hennep te vervangen door superred van haiths.
Hier zit ook gemalen hennep in, tevens gemalen pinda's en tijgers, maar mijn inziens is dit minder grof dan de gemalen hennep, doordat hier ook nog robin red en red factor doorheen zit. (Correct me if i'm wrong)

25% polentabloem
15% tarwebloem
15% soja volvet getoast
15% lt-vismeel
5% predigested vismeel
10% haiths superred
5% chilipoeder
10% ei-compound
Wannie Wedduh?!
Gebruikersavatar
jacco noordermeer
Berichten: 1889
Lid geworden op: 02-02-2007 18:08
Locatie: gorinchem
Contacteer:

20-02-2014 20:49

polenta grof en maisbloem 50/50 gebruiken= 2x 5kg :wink:
Chillie naar 3% en compound naar 12%
Soya 10%
Tarwe bloem als binder benutten en op 20% zetten.
Problem solved! ;)
Gebruikersavatar
Peter van Loo
Berichten: 1785
Lid geworden op: 09-08-2011 00:41
Locatie: Schiedam

20-02-2014 22:54

Niet moeilijk doen Davy,

met deze basis draai je elke boilie,

300 gr tarwemeel volkoren
200 gr maismeel
100 gr soyameel

Groet, Peter

ps met het warmer worden kan je een beetje spelen met tarwemeel en tarwebloem, ligt er natuurlijk ook aan hoe jij hem inzet. Dat volkoren meel hou het zeker een x-aantal procenten in je basismix.
Gebruikersavatar
Davy Meulenberg
Berichten: 628
Lid geworden op: 06-06-2007 13:33

21-02-2014 14:05

heren bedankt voor jullie antwoord,

jacco, dat is idd een goede oplossing, alleen lijkt me 3% chili een beetje weinig?
Ook heb ik dan weer het "probleem" dat de bestandsdelen niet op hele kilo's uit komen.

Peter, ik heb een gedeelte van je overgenomen en dan kom ik op:

15% Tarwemeel volkoren
15% Tarwebloem
20% Maismeel
10% Soja volvet getoast
15% LT-Vismeel
5% Predigested Vismeel
5% Chilipoeder
10% Superred
...
1 liter olie

Met deze mix zit ik op 95%, dus heb nog 5% ruimte over om aan te vullen.
evt superred naar 15% of vismeel naar 20%, of heb ik nog iets van een sweetner of zout nodig, of evt een ander ingredieent?

x 35 zit ik op 35 kg mix, en dan +- 4 kg ei-compound ?
Wannie Wedduh?!
aron thielen
Berichten: 69
Lid geworden op: 21-12-2009 14:39

21-02-2014 23:07

die andere 5 procent kun je aanvullen met gemalen vogelzaad of hennep. of annijszaad, dan is dat ook gelijk je flavour anijs.
aron thielen
Berichten: 69
Lid geworden op: 21-12-2009 14:39

21-02-2014 23:10

ow trouwens als olie kun je sardien olie gebruiken, dan heb je zeker geen flavour meer nodig. en die geur verspreid zich goed in het water.
Gebruikersavatar
Davy Meulenberg
Berichten: 628
Lid geworden op: 06-06-2007 13:33

23-02-2014 01:12

Bedankt voor je antwoord aron, kan ik idd doen ja!

Als olie wordt het waarschijnlijk iets van visolie krillolie of salminol ofzo.
Wannie Wedduh?!
Hilco Meijer
Berichten: 1476
Lid geworden op: 17-11-2009 22:25

23-02-2014 02:47

Waarom zou je vijf procent chilipoeder door je bol gooien, slaat totaal nergens op.

Die bollenboeren en aasbedrijven hebben totaal geen verstand van doseringen.

Less is more!
Gebruikersavatar
Davy Meulenberg
Berichten: 628
Lid geworden op: 06-06-2007 13:33

23-02-2014 10:45

Welke dosering zou jij aanhouden Hilco?
En wat vind je van de rest van de samenstelling, kwa voedingstoffen?

Gr Davy
Wannie Wedduh?!
Gebruikersavatar
Richard Mol
Berichten: 436
Lid geworden op: 17-12-2009 21:17
Locatie: Westfriese carp scene
Contacteer:

23-02-2014 19:48

nou heb je 10% superred erbij gedaan waar ook al veel chilipoeder inzit...

dus nu zit je op 15% aan hete kruiden op je mix das voor mij ff te gek

gr rich
Gebruikersavatar
Davy Meulenberg
Berichten: 628
Lid geworden op: 06-06-2007 13:33

23-02-2014 20:50

Zit er in superred ook chili?

Dat kan ik namelijk nergens vinden, als dat zo is dan is het idd wel veel!
Wannie Wedduh?!