Ei-Compound


Rene Zoeter
Berichten: 477
Lid geworden op: 14-12-2013 14:07
Locatie: Hoeksche Waard

08-01-2014 12:49

Ik denk er over na om ei-compound te gaan gebruiken ipv verse eieren. Ik wil dit vanwege het gemak, maar ook vanwege de kosten. Ik lees dat je 100 gram per kilo mix moet toevoegen. Maar moet dat nu boven op de kilo droge mix, of is het een onderdeel van de droge mix?
Gewoon, lekker vissen.
Gebruikersavatar
bert kamp
Berichten: 2343
Lid geworden op: 01-10-2002 02:00
Locatie: almelo

08-01-2014 14:19

Dat maakt niet zoveel uit, op 1 kilo is 100 gram 10%, op 1,1 kilo is het 9%.
Hangt ook een beetje af van je mix, als die goed bind kun je met wat minder compound toe dan wanneer het een losse boel is.
Kwestie van proberen, die 100 gram moet je zien als een richtlijn die in de meeste gevallen wel werkt.
Rene Zoeter
Berichten: 477
Lid geworden op: 14-12-2013 14:07
Locatie: Hoeksche Waard

08-01-2014 15:38

Bedankt, dan hou ik in eerste instantie 110 gram extra op 1 kilo aan, en van daaruit eventueel aanpassen.
Gewoon, lekker vissen.
Gebruikersavatar
Gerrit Ritmeester
Berichten: 484
Lid geworden op: 27-12-2001 01:00
Locatie: Kamerik
Contacteer:

08-01-2014 19:17

Misschien wil je je samenstelling even neerpennen dan kunnen we een inschatting maken?
Ik gebruik 7% bij een mix met een groot aandeel opfokmelk tot 15% bij een vismeelmix die goed hard moet zijn.

Alle droge delen goed mengen, 1 kg afwegen en circa 400ml vloeistof er bij en kneden maar.

gr. Gerrit
Gebruikersavatar
bert kamp
Berichten: 2343
Lid geworden op: 01-10-2002 02:00
Locatie: almelo

08-01-2014 20:55

Gerrit Ritmeester schreef:Alle droge delen goed mengen, 1 kg afwegen en circa 400ml vloeistof er bij en kneden maar.

Ik lees dit steeds, "men neme 1 kg mix, voeg x eitjes toe en knoeien maar".

Ik zal niet zeggen dat het fout is, maar ik zal zeker niet aanbevelen om het op deze manier te doen.
Andersom werkt veel makkelijker, neem 300cc vloeistof, of x eitjes en voeg de vloeibare toevoegingen toe. Voeg daarna mix beetje bij beetje toe totdat je een goed deeg hebt, als je weegt hoeveel je toevoegt kun je voor die mix de verhouding vloeistof - mix uitrekenen.
Stel ik begin met 315 cc (of gram) vloeistof (water of eierstruif) en ik moet 980 gram mix toevoegen voor een goed draaibare mix dan is de vloeistof - mix verhouding 315/980 ofwel 0,321.

De volgende keer dat ik die zelfde mix draai en begin met 420 cc/gram vloeistof, dan moet ik 420/0,321 = 1308 gram mix toevoegen. Omdat je weet dat de verhouding goed is kan je nu alle mix in 1 keer toevoegen. De mix zal eerst veel te nat en plakkerig lijken, maar je moet het deeg 10 tot 20 minuten wegleggen zodat de vloeistof goed in kan trekken. Op deze manier heb je altijd een perfect draaibaar deeg.

PS,
Je kunt ook uitgaan van de mix, stel je hebt nog 740 gram mix over en wil die verwerken.
De berekening is nu 740 X 0,321 = 237 cc vloeistof.
Gebruikersavatar
Gerrit Ritmeester
Berichten: 484
Lid geworden op: 27-12-2001 01:00
Locatie: Kamerik
Contacteer:

08-01-2014 22:04

Klopt hoor Bert, zo doe ik het ook. Eerst vocht en dan droge stof er bij.
Op gegeven moment weet je wel precies hoeveel je nodig hebt.
Ik deed ongeveer 2 liter vocht in een speciekuip en dan 5 kg droge mix erbij, betonmixer erdoorheen en gaan :-)
Gebruikersavatar
bert kamp
Berichten: 2343
Lid geworden op: 01-10-2002 02:00
Locatie: almelo

08-01-2014 22:56

Lol, je weet precies hoeveel je nodig hebt dus doe je ongeveer zoveel.
Da's logisch hè :roll:
Hilco Meijer
Berichten: 1476
Lid geworden op: 17-11-2009 22:25

09-01-2014 02:33

Bert heeft gelijk, je moet net zo lang droge mix blijven toevoegen, tot je een goede consistentie van je deeg hebt en idd. beter een beetje te nat dan te droog.
Ik weeg zelf niks af, maar doe het op ervaring.
Weet ik precies de verhouding, dan scheelt me dat natuurlijk nogal wat tijd.
Rene Zoeter
Berichten: 477
Lid geworden op: 14-12-2013 14:07
Locatie: Hoeksche Waard

09-01-2014 10:21

Goeie tip Bert! Ga ik zeker zo doen, uiteindelijk kan je een stuk sneller werken zo. Ik doe uiteraard al eerst de eieren, maar heb nog nooit de verhouding uitgerekend.
Gewoon, lekker vissen.
Hilco Meijer
Berichten: 1476
Lid geworden op: 17-11-2009 22:25

11-01-2014 02:17

Lijkt me wel mooi spul, maar heb het nog nooit gebruikt.
Is ook nog eens goedkoper dan eieren.

Wat ik me afvraag, sluit het je bol niet te veel af?
Ik wil altijd een geurspoor van vrije amino’s in het water en die moeten dus natuurlijk wel uitlekken!
Gebruikersavatar
bert kamp
Berichten: 2343
Lid geworden op: 01-10-2002 02:00
Locatie: almelo

11-01-2014 03:36

Niet alleen goedkoper, maar werkt ook veel sneller.
Je hoeft geen eitjes meer te kopen, geen gedoe met eitjes tikken voor het draaien, geen afval wat je weg moet gooien, alleen een beetje water uit de kraan en je kunt beginnen.
Wat betreft afsluiten van de boilie, volgens mij is dat eerder minder dan meer, maar misschien dat anderen hier andere ervaringen mee hebben.
Wat mij betreft, had ik het maar veel eerder ontdekt, was ik waarschijnlijk gewoon zelf blijven draaien.
Marco Mostert
Berichten: 3296
Lid geworden op: 28-05-2008 17:59

13-01-2014 14:51

Groeten, Marco.

..Ironisch genoeg is m'n glazen bol gebarsten uit voorspelbaarheid 8).
Gebruikersavatar
Gerrit Ritmeester
Berichten: 484
Lid geworden op: 27-12-2001 01:00
Locatie: Kamerik
Contacteer:

13-01-2014 20:20

Iemand nog tips om grote hoeveelheden droge mix goed te mengen?
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

13-01-2014 20:22

specikuip
5 kg mix 500gram ei compound, handen erdoor en dan in een emmer. het echte mengen gebeurt ook wel in de deegkneder....
Gebruikersavatar
Marco Mensing
Berichten: 5504
Lid geworden op: 18-09-2002 02:00

13-01-2014 20:39

Heb ook ooit wel ei-compound gebruikt, beviel niet echt, had ook nog extra eialbumine nodig, ligt natuurlijk ook aan de mix. In de normale mix deed ik ook altijd eialbumine.

Mengen deed ik altijd met verfmenger op een boormachine. Dan maakte ik eerst in een grote bouwemmer een x aantal kg aan, die kieperde ik weer in een specie kuip en die mengde ik op zijn beurt ook weer met de verfmenger op de boormachine.
Had het idee dat als je alles in één x in de speciekuip doet dat het dan niet goed (genoeg) gemengd wordt.
CarpeR Diem
Gebruikersavatar
bert kamp
Berichten: 2343
Lid geworden op: 01-10-2002 02:00
Locatie: almelo

13-01-2014 20:39

5kg zou ik in een stevige plastic (vuilnis?)zak doen en dan door elkaar schudden.
Echt grote hoeveelheden zou ik bij mijn leverancier laten mixen.
Gebruikersavatar
Gerrit Ritmeester
Berichten: 484
Lid geworden op: 27-12-2001 01:00
Locatie: Kamerik
Contacteer:

13-01-2014 20:40

Zo doe ik het ook Martijn, per 5 kg mengen in de kuip. Ik zet het dan alvast klaar voor de volgende 'draaidag'. Dat afwegen/mengen is toch nog wel een aardige klus.

Mengt het nog goed dan als je er al vocht bij hebt gegooid?
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

13-01-2014 20:58

Gerrit Ritmeester schreef:Zo doe ik het ook Martijn, per 5 kg mengen in de kuip. Ik zet het dan alvast klaar voor de volgende 'draaidag'. Dat afwegen/mengen is toch nog wel een aardige klus.

Mengt het nog goed dan als je er al vocht bij hebt gegooid?


Ja hoor, als het gekneed word wel. Heb zelf geen problemen mee gehad iig
Gebruikersavatar
Gerrit Ritmeester
Berichten: 484
Lid geworden op: 27-12-2001 01:00
Locatie: Kamerik
Contacteer:

14-01-2014 07:25

Top hoor zo'n pastamatic, heel wat kilootjes mee weggedraaid!
Ik heb hem net verkocht, gaat toch te langzaam voor me ;-)
Draai nu met spiraalkneder, grote deegspuit en boiliemachine met afschuiver :-)
Marco Mostert
Berichten: 3296
Lid geworden op: 28-05-2008 17:59

14-01-2014 10:22

Ik maak een cirkel van 20 (of 30) liter emmers om me heen en gooi dan per product een kilo verpakking in elke emmer. Vervolgens het volgende product etc., en ik herhaal dit een aantal maal per emmer omdat m'n mix simpelweg in hele kilogrammen is uitgerekend. Vervolgens met de hand mengen en later met de deksel er op nog flink schudden.

Liefst doe ik dit op een paar mooie dagen, zodat ik het buiten kan doen ivm het stuiven van het meel en het schoonspuiten en drogen van de resterende emmers.
Groeten, Marco.

..Ironisch genoeg is m'n glazen bol gebarsten uit voorspelbaarheid 8).
Marco Mostert
Berichten: 3296
Lid geworden op: 28-05-2008 17:59

20-11-2014 13:11

Marco Mostard schreef:Ik maak een cirkel van 20 (of 30) liter emmers om me heen.
Ik las net dit oude topic even en deze late aanvulling is wel handig, want het staat er wat onduidelijk;

5 stuks van die grote 20 of 30 liter emmers om me heen is dan voldoende om, evt. in twee x 25kg., 50 kilo mix samen te stellen...
Groeten, Marco.

..Ironisch genoeg is m'n glazen bol gebarsten uit voorspelbaarheid 8).
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

20-11-2014 13:32

Ook een mondkapje opdoen Marco.
Het spul slaat neer in je neus en zal je reukvermogen enorm doen verminderen op de langere termijn.

Daar was ik als kok niet zo blij mee...
Marco Mostert
Berichten: 3296
Lid geworden op: 28-05-2008 17:59

20-11-2014 14:16

Bedankt voor de algemene tip Mitsz.

Helaas heb ik zelf al een slechte reuk, maar ik wil best aannemen dat het spul slecht voor je reuk en longen is, en zou ik er regelmatig tussen lopen dan zou ik zeker een stofkapje opdoen.

Over de jaren heen heb ik trouwens maar een paar seizoenen wat meer, tot zeg 300 kg., aan mix klaar gemaakt. Da's nu veel minder. Bij mij gaan trouwens de handvol kiloverpakkingen of afgewogen emmertjes in zo'n grote emmer, en dan 'n beetje rustig met de hand mengen, emmer dicht en schudden maar.

Flavour snuffelen is trouwens (in mijn geval) helemaal erg, dan klapt m'n neus zeker dicht...
Groeten, Marco.

..Ironisch genoeg is m'n glazen bol gebarsten uit voorspelbaarheid 8).
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

20-11-2014 15:27

Klopt... zit je tijdens de andijvie nog aan de tutti frutti. :-?

En iedereen maar denken dat aas maken leuk is. hahaha!