Kruiden


Marco Mostert
Berichten: 3296
Lid geworden op: 28-05-2008 17:59

24-10-2013 17:46

Er staan er minimaal 30 smaakversterkers op de E-lijst (E620-E650), dan nog 30 verschillende Zoetstoffen. En wat te denken van de E400 stoffen............of........is het leven te kort om je dit eigen te maken. Op het board vinden we er niet veel over, al zegt dit natuurlijk niets over het gebruik ervan


Ja, 't leven is te kort en vistijd al helemaal! En wat die producten allemaal doen? Een dwaas gaat met de gehele onderstaande lijst aan de slag.., dan ga ik ondertussen vangen met een schepje zout en 'n half deeltje druivensuiker in een basismixbol :wink:

Onderstaande met dank aan Henkie panky, uit;

viewtopic.phpf=35&t=45179&p=551788&hilit=conserveermiddelen#p551788 ...

Kleurstoffen, waarmee voedingsmiddelen door en door en aan de oppervlakte gekleurd mogen worden.


E 100: Curcumine
E 101: Lactoflavine
E 102: Tartrazine (zeer berucht om allergie, vooral in combinatie met E 210)
E 104: Chinolinegeel
E 107: Geel G2 (reakties bij astma en aspirine-overgevoeligheid, hyperaktiviteit bij kinderen)
E 110: Oranjegeel S (vaak samen met E 150: reakties bij astma en aspirine-overgevoeligheid)
E 120: Cochenille (niet geschikt voor vegetariërs: gemaakt van schildluizen)
E 122: Azorubine (hyperaktiviteit bij kinderen)
E 123: Amarant (reakties bij astma en aspirine-overgevoeligheid, hyperaktiviteit bij kinderen)
E 124: Cochenille-rood A (vervanger van E 120, reakties bij astma en aspirine-overgevoeligheid, hyperaktiviteit bij kinderen)
E 127: Erythrosine (koolteerkleurstof, speelt mogelijk een rol bij Minimal Brain Disfunction)
E 128: Rood 2G (veroorzaakt mogelijk bloedarmoede door omzetting in de darm naar aniline)
E 131: Patentblauw V (netelroos/jeuk, verlaagde bloeddruk)
E 132: Indigotine (verhoogt mogelijk vatbaarheid voor virussen)
E 133: Briljantblauw FCF (allergische reakties zoals eczeem, kan voorkomen in doperwten in blik)
E 140: Chlorofyl
E 141: Koperhoudende complexen van chlorofyllen en chlorofyllinnen
E 142: Briljantzuur groen BS
E 150: Karamel
E 151: Briljantzwart BN
E 153: Carbo medicinalis vegetalis (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 160: Carotenoïden:

a) Alfa-, beta-, gammacaroteen
b) Bixine, norbixine (orleaan, annatto)
c) Capsanthine, capsorubine
d) Lycopeen
e) Beta-apo-8'-carotenaal
f) Ethylester van beta-apo-8'-caroteenzuur
E 161: Xanthofyllen:


a) Flavoxanthine
b) Luteïne
c) Kryptoxanthine
d) Rubixanthine
e) Violoxanthine
f) Rhodoxanthine
g) Canthaxanthine(mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 162: Bietenrood en betanine
E 163: Anthocyanen
E 171: Titaandioxide
E 172: IJzeroxiden en -hydroxiden

Kleurstoffen uitsluitend voor oppervlaktekleuring.

E 170: Calciumcarbonaat
E 173: Aluminium
E 174: Zilver
E 175: Goud



Kleurstoffen uitsluitend voor bepaalde doeleinden.

E 180: Rubis pigment (litholrubine BK, voor het kleuren van de korst van de kaas)

Conserveermiddelen.


E 200: Sorbinezuur (in zuivel, roggebrood, diepvriespizza: mogelijk huidirritatie bij uitwendig kontakt)
E 201: Natriumsorbaat (zie E 200)
E 202: Kaliumsorbaat (zie E 200)
E 203: Calciumsorbaat (zie E 200)
E 210: Benzoëzuur (spijsverteringsremmend, netelroos, reakties bij astma en gevoeligheid voor aspririne, zie ook E 102)
E 211: Natriumbenzoaat (zie E 210, afgeraden bij hyperaktieve kinderen)
E 212: Kaliumbenzoaat (zie E 210)
E 213: Calciumbenzoaat (zie E 210)
E 214: Ethylester van p-hydroxybenzoëzuur (zie E 210, in gedroogd fruit en gekookte biet)
E 215: Natriumderivaat van het ethylester van p-hydroxybenzoëzuur (zie E 210 en E 214)
E 216: Propylester van p-hydroxybenzoëzuur (zie E 210 en E 214)
E 217: Natriumderivaat van het propylester van -hydroxybenzoëzuur (zie E 210 en E 214)
E 218: Methylester van p-hydroxybenzoëzuur (zie E 210 en E 214)
E 219: Natriumderivaat van het methylester van p-hydroxybenzoëzuur (zie E 210 en E 214)
E 220: Zwaveldioxide (vermijden bij slechte lever- en nierwerking)
E 221: Natriumsulfiet (breekt vitaminen af, vermijden bij slechte lever- en nierwerking)
E 222: Natriumwaterstofsulfiet
E 223: Natriumdisulfiet
E 224: Kaliumdisulfiet
E 226: Calciumsulfiet
E 227: Calciumwaterstofsulfiet
E 230: Bifenyl
E 231: Orthofenylfenol
E 232: Natriumorthofenylfenaat
E 233: Thiabendazol
E 236: Mierenzuur
E 239: Hexamethyleentetramine
E 249: Kaliumnitriet
E 250: Natriumnitriet
E 251: Natriumnitraat (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 252: Kaliumnitraat (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 260: Azijnzuur
E 261: Kaliumacetaat
E 262: Natriumdiacetaat
E 263: Calciumacetaat
E 270: Melkzuur (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 280: Propionzuur
E 281: Natriumpropionaat
E 282: Calciumpropionaat
E 283: Kaliumpropionaat
E 290: Koolstofdioxide

Anti-oxidantia.

Stoffen met uitsluitend anti-oxidatieve werking.

E 300: L-ascorbinezuur (vitamine C)
E 301: Natrium-L-ascorbaat
E 302: Calcium-L-ascorbaat
E 303: 5,6-diacetyl-L-ascorbinezuur
E 304: 6-palmitoyl-L-ascorbinezuur
E 306: Sterk tocoferolhoudende extracten van natuurlijke oorsprong (vitamine E)
E 307: Synthetisch alfa-tocoferol
E 308: Synthetisch gamma-tocoferol
E 309: Synthetisch delta-tocoferol
E 310: Propylgallaat
E 311: Octylgallaat
E 312: Dodecylgallaat
E 320: Butylhydroxyanisol (BHA)
E 321: Butylhydroxytolueen (BHT)

Stoffen met een anti-oxidatieve werking, maar eveneens met andere functies.

E 220: Zwaveldioxide (zie hierboven bij de eerdere vermelding)
E 221: Natriumsulfiet
E 222: Natriumwaterstofsulfiet
E 223: Natriumdisulfiet
E 224: Kaliumdisulfiet
E 226: Calciumsulfiet
E 322: Lecithinen (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
Gehydroliseerde lecithinen

Stoffen die de anti-oxidatieve werking van andere stoffen kunnen versterken.

E 270: Melkzuur (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 325: Natriumlactaat (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 326: Kaliumlactaat (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 327: Calciumlactaat (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 330: Citroenzuur
E 331: Natriumcitraten
E 332: Kaliumcitraten
E 333: Calciumcitraten
E 334: Wijnsteenzuur
E 335: Natriumtartraten
E 336: Kaliumtartraten
E 337: Natriumkaliumtartraat
E 338: Orthofosforzuur
E 339: Natriumorthofosfaten
E 340: Kaliumorthofosfaten
E 341: Calciumorthofosfaten


Emulgeermiddelen, stabiliseermiddelen, verdikkingsmiddelen, geleermiddelen.

Plantaardige gommen.

E 400: Alginezuur
E 401: Natriumalginaat
E 402: Kaliumalginaat
E 403: Ammoniumalginaat
E 404: Calciumalginaat
E 406: Agar-agar
E 407: Carrageen
E 410: Johannesbroodpitmeel
E 412: Guargom
E 413: Adragantgom
E 414: Arabische gom
E 415: Xanthangom
E 440a: Pectine
E 440b: Geamideerde pectine

Polyfosfaten.

E 450a

(i) Dinatriumwaterstofdifosfaat
(ii) Trinatriumdifosfaat
(iii) Tetranatriumdifosfaat
(iv) Tetrakaliumdifosfaat
E 450b

(i) Pentanatriumtrifosfaat
(ii) Pentakaliumtrifosfaat
E 450c

(i) Natriumpolyfosfaat
(ii) Kaliumpolyfosfaat


Andere middelen.

E 405: Propyleenglycolalginaat
E 420: Sorbitol
E 421: Mannitol
E 422: Glycerol (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 442: Ammoniumfosfatiden
E 460

(i) Microkristallijn cellulose
(ii) Cellulose in poedervorm
E 461: Methylcellulose
E 463: Hydroxypropylcellulose
E 464: Hydroxypropylmethylcellulose
E 465: Methylethylcellulose of ethylmethylcellulose
E 466: Natrium-carboxymethylcellulose
E 470: Natrium-, kalium- en calciumzouten van vetzuren (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 471: Mono- en diglyceriden van vetzuren (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 472a: Idem, met azijnzuur (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 472b: Idem, met melkzuur (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 472c: Idem, met citroenzuur (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 472d: Idem, met wijnsteenzuur (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 472e: Idem, met mono-acetylwijnsteenzuur en diacetylwijnsteenzuur (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 472f: Idem, met een mengsel van azijnzuur en wijnsteenzuur (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 473: Suiker-esters (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 474: Suikerglyceriden (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 475: Polyglycerolesters van vetzuren (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 476: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 477: Esters van propyleenglycol met vetzuren (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 478: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 479(b): ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 481: Natriumstearoyllactylaat (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 482: Calciumstearoyllactylaat (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 483: Stearoyltartraat (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 491: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 492: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 493: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 494: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 495: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)


Smaakstoffen.

Zoetstoffen.

Saccharine
Natriumsaccharine
Kaliumsaccharine
Calciumsaccharine
E 420: Sorbitol
Xylitol
Neohesperidine dihydrochalcon
Natriumcyclamaat
Calciumcyclamaat
Aspartaam


Anti-agglomeraatstoffen.

535: Natriumferrocyanide
536: Kaliumferrocyanide
551: Siliciumdioxide
552: Calciumsilicaat
553a: Magnesiumsilicaat
554: Natriumsilico-aluminaat
556: Natriumcalciumsilico-aluminaat
E 170: Calciumcarbonaat
504: Magnesiumcarbonaat
E 341: Tricalciumorthofosfaat
390: Magnesiumstearaat
391: Aluminiumstearaat
Calciumstearaat

Alkaloïden.

Cafeïne
Kinine en zijn zouten

Smaakversterkers


620: Glutaminezuur
621: Natriumglutamaat
622: Kaliumglutamaat
623: Calciumglutamaat
626: Guanylzuur
627: Natriumguanylaat
629: Calciumguanylaat
630: Inosinezuur
631: Natriuminosinaat (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
633: Calciuminosinaat
635: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
637: Ethylmaltol

Gassen.

E 290: Koolstofdioxide
Stikstof
Distikstofoxide
Trichloorfluormethaan
Dichloordifluormethaan
Chloorpentafluorethaan
Octafluorcyclobutaan

Varia en onbekend.


E 542: ? (niet geschikt voor vegetariërs, altijd van dierlijke oorsprong)
E 430: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 431: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 432: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 433: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 434: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 435: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 436: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 570: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 572: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 585: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
Pimaricine
234: Nisine
Glycerolester van colofonium
Reductonen monoacetine, biacetine en triacetine
385: EDTA (dinatrium, calciummethyleendiaminetetra-acetaat
Glycyrrhizine
Waterstofperoxide
Triëthylcitraat
900: Dimethylpolysiloxaan
Cholinezouten en azijnzuur, citroenzuur, koolzuur, melkzuur, wijnsteenzuur en zoutzuur
920: L-cysteïne en het hydrochloride ervan (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
Ethyleenoxide
Coumaron-indeenhars

Zuren, basen en zouten.

Zuren en zouten met bijkomende conserverende werking.

E 260: Azijnzuur
E 261: Kaliumacetaat
E 262: Natriumdiacetaat
E 263: Calciumacetaat
E 270: Melkzuur (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)

Zuren en zouten met bijkomende anti-oxidatieve werking.

E 325: Natriumlactaat
E 326: Kaliumlactaat
E 327: Calciumlactaat
E 330: Citroenzuur
E 331: Natriumcitraten
E 332: Kaliumcitraten
E 333: Calciumcitraten
E 334: Wijnsteenzuur
E 335: Natriumtartraten
E 336: Kaliumtartraten
E 337: Kaliumnatriumtartraat
E 338: Orthofosforzuur
E 339: Natriumorthofosfaten
E 340: Kaliumorthofosfaten
E 341: Calciumorthofosfaten
343: Magnesiumorthofosfaten

Andere organische zuren en zouten.

296: Appelzuur
297: Fumaarzuur
350: Natriummalaten
351: Kaliummalaten
352: Calciummalaten
355: Apidinezuur
363: Barnsteenzuur
640: Gluconzuur (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
641: Glucono-delta-lacton
642: Natriumgluconaat
643: Kaliumgluconaat
644: Calciumgluconaat
Gibberellinezuur

Minerale zuren, basen en zouten.

500: Natriumcarbonaten
501: Kaliumcarbonaten
503: Ammoniumcarbonaten
507: Waterstofchloride
508: Kaliumchloride
509: Calciumchloride
510: Ammoniumchloride
511: Magnesiumchloride
Tinchloride
514: Natriumsulfaat
515: Kaliumsulfaat
516: Calciumsulfaat
518: Magnesiumsulfaat
Ferrosulfaat
520: Aluminiumsulfaat
524: Natriumhydroxide
525: Kaliumhydroxide
526: Calciumhydroxide
527: Ammoniumhydroxide
528: Magnesiumhydroxide
541: Natriumaluminiumfosfaat

Omhullings- en bestrijkmiddelen.

901: Bijenwas (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
902: Candellilawas
903: Carnaubawas
904: Shellac (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
905: Officinale paraffine
906: Benzoë-gom
907: Plantaardige was

Plus het artikel van Chris: http://www.karperwereld.nl/artikel/cg1.php
Groeten, Marco.

..Ironisch genoeg is m'n glazen bol gebarsten uit voorspelbaarheid 8).
Hilco Meijer
Berichten: 1476
Lid geworden op: 17-11-2009 22:25

25-10-2013 00:44

Mart Honen schreef:
Oploskoffie lijkt me een praktischer vorm.

En waarom een killer i.c.m. gecondenseerde melk?


Ik drink mijn koffie met een wolkje melk, de meeste drinken het met melk en suiker.

Heb nog nooit koffie gebruikt in een mix en weet niet of de vissen het wel lekker vinden. Gaat mij natuurlijk om de stof die er in zit. Mogelijk vinden ze koffie bitter, vandaar de gecondenseerde melk. Het is een bewezen(?) attractor en past er m.i. qua smaak (zoet) zeer goed bij.
Is eigenlijk dus nog een beetje koffiedik kijken.


Bij Appie € 1,35 per blikje van 397 gram, vind ik nog wel meevallen. Sticky fingers is een ander verhaal! Als je het in een mix gebruikt, wordt die dan ook plakkerig?
Heb het een maand geleden een keer gebruikt voor het pennen (had ik weer eens een lumineus idee). Kubusjes kaas van een cm. en die dippen in gecondenseerde melk. Onder water is het trouwens leuk spul, daar valt het als het ware uit elkaar en krijg je een mooie witte vlek op de bodem. Uiteraard weer een blank.

Zoet lijkt mij in ieder geval een goede toevoeging (kan dus ook gewoon suiker zijn).
De mix zelf niet te moeilijk, b.v. een basis van gemalen tortelduif, aangevuld met birdfood en Sprayfo en nog wat extra binding en uitharding.
Klaas vd Herik
Berichten: 2844
Lid geworden op: 29-03-2011 19:22

25-10-2013 07:10

voedsel.net

en lach maar, maar de beste flavours ooit waren allen van Kemp.

Raar he?
It's okay 2 pay
Marco Mostert
Berichten: 3296
Lid geworden op: 28-05-2008 17:59

25-10-2013 09:45

Heb nog nooit koffie gebruikt in een mix en weet niet of de vissen het wel lekker vinden.


Pas op met de dosis ivm cafeine, maar uit ervaring weet ik dat het zeker instant vangt (joh, neem 'n hengeltje mee, ik heb nieuwe bollen gerold...) :wink:

en lach maar, maar de beste flavours ooit waren allen van Kemp. Raar he?


Nee hoor, niet raar in een tijd dat smaakstoffen (geconcentreerd of niet) met een opmars bezig waren. En er zijn absoluut bewezen combinaties. Is ook m'n eigen ervaring. Maar ik vraag me sterk af wat er tegenwoordig nog flink verschil maakt buiten out of the box denken!?

En het blijft een feit dat er weinig chemische wegen gebruikt worden of mogelijk zijn om tot een bepaalde smaak te komen. Vervolgens kan er in het geval van een flavour nog wat met oplosmiddelen/dragers worden gevarieerd, al zijn die afhankelijk van het gewenste resultaat ook vaak mede bepalend voor de gekozen smaak.

(Ps; 14 jaar geleden een verhelderend gesprek gehad met een laborant toen ik werkzaam was bij de lokale snoep gigant.)
Groeten, Marco.

..Ironisch genoeg is m'n glazen bol gebarsten uit voorspelbaarheid 8).
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

25-10-2013 10:08

Marco
Naar mijn beacheiden mening maakt het oplosmiddel.juist niks uit. Men neme een suikerklontje en lost dat op in water. Dan heb je een suikeroplossing. De smaakmaker is en blijft de suiker. Verdampt het water dan blijft de suiker over. Je kan de suiker ook oplossen in alcohol...verdampt de alcohol blijft de suiker over.
Bij flavours werkt dat hetzelfde. De smaakmaker maakt de smaak het oplosmiddel kan doot het koken verdwijnen terwijl de smaak achter blijft. Sweetner zelfde verhaa vloeibaar of.poeder maakt niet uit
Marco Mostert
Berichten: 3296
Lid geworden op: 28-05-2008 17:59

25-10-2013 10:26

Gelijk Martijn.
Vervolgens kan er in het geval van een flavour nog wat met oplosmiddelen/dragers worden gevarieerd, al zijn die afhankelijk van het gewenste resultaat ook vaak mede bepalend voor de gekozen ... smaak.


werking van de . Dus vluchtig, minder vluchtig...

De smaakmaker maakt de smaak het oplosmiddel kan doot het koken verdwijnen terwijl de smaak achter blijft.


Verklaar deze eens aan mij;

Een door mij gebruikte EA flavour (mega spice) moest ik altijd een stuk hoger doseren om smaak te behouden dan met een flavour op PG basis en veel meer dan een bessen flavour die weer een totaal andere oplosbasis had. En ik heb het zowel over stomen en koken van bollen.
Groeten, Marco.

..Ironisch genoeg is m'n glazen bol gebarsten uit voorspelbaarheid 8).
Gebruikersavatar
Mart Honen
Berichten: 1374
Lid geworden op: 21-09-2009 17:53
Locatie: Breda

25-10-2013 10:42

Ik drink mijn koffie met een wolkje melk, de meeste drinken het met melk en suiker.


Daar was ik al bang voor. :wink: Wij (ik niet, liever zwart) vinden het lekker, dus...
Maar dat het een goede combi zou kunnen zijn, daar ben ik het zonder meer mee eens hoor. Maar dat zou het m.i. met elke willekeurige andere zoet(e)stof kunnen zijn.

Heb wel eens gecondenseerde melk gebruikt (half blikje op een kilo mix als ik het me goed herinner), vormde voor het rollen geen echt probleem. In een mix met wat CeeDee Rood, vitamealo en dextrose. Beetje plakkerig, maar dat was met wat olie tijdens het kneden en rollen wel te handelen.

De smaakmaker maakt de smaak het oplosmiddel kan doot het koken verdwijnen terwijl de smaak achter blijft.


Waarom dan alcohol als oplosbasis voor een koudwaterbol? Verdwijnt tijdens het koken... En zou de smaak van het oplosmiddel niet in de boilie kunnen achterblijven?

Sweetner zelfde verhaa vloeibaar of.poeder maakt niet uit


Kan ik me ook nauwelijks voorstellen, dat dit geen enkel verschil maakt. De vorm is volkomen anders en zal zich in je mix/deeg/boilie anders gedragen. Dat het beiden zoet maakt, natuurlijk.
Ik weet het ook allemaal niet...
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

25-10-2013 11:30

Marco
Ik gebruik veel alcohol flavours en heb die ervarng dus niet. Heedt denk ik meer te maken met de smaakstof en de dosering daarvan in het oplosmiddel. De smaakstof gaat geen verbinding aan met het oplosmiddel. Zo kan het zijn dat het kookpunt van alcohol veel lager is dan het kookpunt van de smaakstof. Wil dus zeggen dat het oplosmiddel sneller vervliegt dan het stofje (smaakstof) dat erin is opgelost.
Marco Mostert
Berichten: 3296
Lid geworden op: 28-05-2008 17:59

25-10-2013 11:51

Klinkt als dat alleen een emulgator de smaak zal laten vervliegen?

Maar waarom verliest de ene flavour met een bepaald oplosmiddel in water sneller de toegevoegde smaakstof dan de andere. Zeg twee x de zelfde basismix, andere flavour maar op zelfde oplosbasis en beide boilies hebben bij aanvang een volle smaak. Heeft toch met uitlekken van smaakstoffen te maken en dat lijkt me te gaan via een oplosmiddel of drager of ik moet concluderen dat zowel oplosmiddel als chemische smaakstof/ester beide uiteindelijk een seperate attractor zijn?

Lijkt me dat zonder oplosmiddel niets oplost!?

Of zaken moeten zich hechten aan (tussen de moleculen van?) vaste stof en vervolgens via water verder oplossen..?
Groeten, Marco.

..Ironisch genoeg is m'n glazen bol gebarsten uit voorspelbaarheid 8).
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

25-10-2013 12:37

Een emulgator is om vet en water te laten mengen heeft daar dua niks.mee te maken.

Een oplosmiddel is om iets.makkelijk te doseren. Als ik een produxt gebruik bijv betaine waarbij je maar een paar fram nodig hebt per kg is dat moeilijk precies te wegen. Makkelijker is om 100gram.op te lossen in bijv 1 liter water (oplosmiddel) wil ik dan 1gram hebben dan pak ik 10ml van die oplossing. Een fabrikant heeft de keus uit diverae oplosmiddelen maar dat wil.niet per definitie zeggen dat een product dan beter zou uitwasemen.
Maar nogmaals dit is.mijn bescheiden.mening
Marco Mostert
Berichten: 3296
Lid geworden op: 28-05-2008 17:59

25-10-2013 12:44

Een emulgator is om vet en water te laten mengen heeft daar dua niks.mee te maken.

PG voelde net toch aardig vet op m'n handen...

Een fabrikant heeft de keus uit diverae oplosmiddelen maar dat wil.niet per definitie zeggen dat een product dan beter zou uitwasemen.

Mag ik dan nederig vragen wat het nut is van een andersoortig oplosmiddel volgens jouw bescheiden mening?

Een oplosmiddel is om iets.makkelijk te doseren.

Had je al verduidelijkt met...
Heedt denk ik meer te maken met de smaakstof en de dosering daarvan in het oplosmiddel.


M'n vraag was;
Maar waarom verliest de ene flavour met een bepaald oplosmiddel in water sneller de toegevoegde smaakstof dan de andere. Zeg twee x de zelfde basismix, andere flavour maar op zelfde oplosbasis en beide boilies hebben bij aanvang een volle smaak. Heeft toch met uitlekken van smaakstoffen te maken en dat lijkt me te gaan via een oplosmiddel of drager of ik moet concluderen dat zowel oplosmiddel als chemische smaakstof/ester beide uiteindelijk een seperate attractor zijn?

Lijkt me dat zonder oplosmiddel niets oplost!?

Of zaken moeten zich hechten aan (tussen de moleculen van?) vaste stof en vervolgens via water verder oplossen..?

Alle meedenkende antwoorden van wie dan ook zijn welkom (Sorry, nieuw topic!)...
Groeten, Marco.

..Ironisch genoeg is m'n glazen bol gebarsten uit voorspelbaarheid 8).
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

25-10-2013 19:19

Pg voelt vettig maar is geen vet!

Het.nut van de diverse oplosmiddelen kan liggen in de funktie van waarvior een geuratof wors ontwikkeld. Ik.kan me voorstellen dat alcohol zich in bepaalde voedingsmiddelen anders gedraagd als pg. Pg geeft ook een ander mond gevoel. Daarnaast kan ik me voorstellen dat vepaalde smaakstoffen beter oplossen in bepaalde oplosmiddelen

De meeste (alle?) Flavours die wij gebruiken komen dan ook uit de voedingsindustrie

Antwoord op jou vraag: wie zegt dat beide flavours behalve het oplosmiddel identiek zijn? De naam zegt mij niet zoveel
Gebruikersavatar
Schaper Michael
Berichten: 1016
Lid geworden op: 02-08-2012 22:58
Locatie: Zoetermeer

26-10-2013 22:30

Remko,

Mijn boiliemix deze winter bevat 3% komijnzaad. Dit is goed te mixen in combinatie met birdfood.
Oh, the sea is so full of a number of fish, If a fellow is patient, he might get his wish!
- Dr. Seuss

Veel leesplezier op mijn blog Pendingen
maarten kok
Berichten: 434
Lid geworden op: 10-11-2005 09:14
Locatie: enkhuizen

27-10-2013 00:51

Fenegriek
Venkel
Lavaskruid
Paprikapoeder
Zwarte peper
Knoflookpoeder
Zout
Chilli

Dat zijn voor mij toch wel de toppers
van de tip tot de top !!!!!! hou ze open slapen kan altijd nog .
Klaas vd Herik
Berichten: 2844
Lid geworden op: 29-03-2011 19:22

27-10-2013 08:25

Het oplosmiddel is de trigger.
It's okay 2 pay
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

27-10-2013 09:44

Thee van zetten?
Klaas vd Herik
Berichten: 2844
Lid geworden op: 29-03-2011 19:22

27-10-2013 12:07

gaat erom wat in de gecondenseerde melk zit btw. dan werkt gele room beter
It's okay 2 pay
ron bouman
Berichten: 389
Lid geworden op: 14-02-2007 18:51

30-10-2013 09:13

Kurkuma is ook een hele mooie. Het is een belangrijk bestanddeel van kerriepoeder, is vrij sterk van smaak en is ook nog eens een hele goede kleurstof. Een paar procent in de mix zorgt al voor een mooie gele kleur.

Het poeder is zeer fijn en de smaak is vrij bitter. Daarom is het goed om het met een zoetstof te combineren. Het resultaat is dan een lekkere zoete kerriesmaak :).

Dit wordt al jaren door de witvissers gebruikt en is daarom ook vrij makkelijk verkrijgbaar.
Gebruikersavatar
Peter van Loo
Berichten: 1785
Lid geworden op: 09-08-2011 00:41
Locatie: Schiedam

30-10-2013 18:31

Kurkuma is zeker een mooie en dan wel in combinatie met zwarte peper.

Groet, Peter

Ps zou je denken Ron dat kurkuma makkelijk verkrijgbaar is door toedoen van de witvissers!! De chinezen zien er geel van. :wink: