verhouding van ingredienten


Plaats reactie
Barry Teiwes
Berichten: 10
Lid geworden op: 13-07-2012 13:13

13-07-2012 14:14

Hallo , ik ben van plan zelf boillies te gaan maken ,spuit en tafel gekocht nu heb ik ook zelf wat ingredienten gezocht waarmee ik boillies wil gaan maken .
Ik heb wel veel gelezen maar weet niet zeker welke verhoudingen van de ingredienten ik moet aanhouden
Ik zal de ingredienten even op schrijven en hoop dat iemand mij kan helpen.

sojabloem
Polentabloem
Griesmeel
Tarwebloem
Vismeel
Vogelzaad
Birdfood
Fenugriek
Maggi
Visolie

Denk dat ik hier een leuke bol van kan maken
Mocht het niet lukken met deze producten hoor ik het ook graag
Alvast bedankt barry
Gebruikersavatar
Peter van Loo
Berichten: 1785
Lid geworden op: 09-08-2011 00:41
Locatie: Schiedam

13-07-2012 14:30

Welkom op het board Barry.

polenta 250 gr
soja 250 gr
bloem 150 gr
vismeel 200 gr
birdfood 100 gr
fenugriek 20 gr
paprika 30 gr

maggi 75 ml
visolie 30 ml

Alstublieft je mix

Groet, Peter
Barry Teiwes
Berichten: 10
Lid geworden op: 13-07-2012 13:13

13-07-2012 15:20

Hoi Peter bedankt voor je reactie ik ga het proberen is het ook nog mogelijk om vogelzaden toe te voegen of is dat niet goed

Gr. Barry
Gebruikersavatar
Peter van Loo
Berichten: 1785
Lid geworden op: 09-08-2011 00:41
Locatie: Schiedam

13-07-2012 15:26

50 gr birdfood eraf halen en 50 gram vogelzaad erbij.

Ipv paprika kan je ook chilli gebruiken.
10 eieren op een kilo en draaien maar.

Groet, Peter
Barry Teiwes
Berichten: 10
Lid geworden op: 13-07-2012 13:13

13-07-2012 15:58

Oké Peter nogmaals bedankt voor je snelle reactie ik ga aan de slag :D
Jan Willem Hilverts
Berichten: 1180
Lid geworden op: 10-09-2008 15:27
Contacteer:

13-07-2012 22:24

10 eieren incl. de olien zal al snel teveel zijn..

Begin gewoon met 8 eieren en dan mix toe voegen.. Wegen wat je over houdt.. 100 gram mix over, dan kan je de volgende keer 9 eieren pakken..
Ik kan me niet herinneren dat ik er ooit 10 op een kilo mix incl. olie heb gebruikt

Ik zou persoonlijk de fenugriek omhoog gooien, maar smaken, meningen enz. verschillen..
Probeer het receptje van Peter. Alles vangt vis. Belangrijkste is het rollen en uitharden..
--- Toedeledokie ---

Jan Willem

http://www.jw-hilverts.nl
Gebruikersavatar
Peter van Loo
Berichten: 1785
Lid geworden op: 09-08-2011 00:41
Locatie: Schiedam

13-07-2012 22:55

Klopt wel wat je zegt JW, gebruik je kleine of grote eieren scheelt ook wel 15 gram per ei.
Voor het gemak kun je er vanuit gaan dat als je eieren en andere vloeibare toevoegingen weegt het op een gewicht uit moet komen van ongeveer de helft van je mix.

Groet, Peter

ps te veel aan fenugriek in je mix werkt averechts
Gebruikersavatar
bert kamp
Berichten: 2343
Lid geworden op: 01-10-2002 02:00
Locatie: almelo

13-07-2012 23:39

Ervan uitgaand dat je de ingrediënten in kilo verpakkingen koopt kun je best 4 kilo mix aanmaken, je komt dan niet tekort als het eindproduct te nat uitvalt.
Doe eerst al je vloeistoffen (ei olie flavour) in een kom en weeg met een keukenweegschaal, schrijf het gewicht op of onthoud het goed.
Uitgaand van 10 eitjes zal het gewicht rond de 600 gram zijn.
Voeg mix toe totdat je een massa hebt waar je worsten van kunt rollen zonder dat alles aan elkaar plakt(te nat) of de worst barst of breekt(te droog).
Weeg het deeg of de overgebleven mix om het gebruikte droge mix gewicht te bepalen.
Deel het gewicht van de mix door het gewicht van de vloeistof om de verhouding tussen beiden te bepalen.
Voorbeeld, vloeistof 625 gram, droge mix 1045 gram = 1045/625 = 1,672
De volgende keer dat je weer boilies draait: weeg de vloeistof, vermenigvuldig met 1,672 en je hebt het droge mix gewicht.
Als je de droge mix in 1 keer toevoegt zul je merken dat het deeg erg nat is, dit komt omdat het even duurt totdat de mix de vloeistof heeft geabsorbeerd.
Leg de bal deeg in een plastic zak weg totdat het rolbaar is.
Als je wat aan de mix verandert moet je de verhouding opnieuw bepalen.
Het lijkt wat ingewikkeld, maar ik heb er altijd veel gemak van gehad.
Succes met het draaien.
Jan Willem Hilverts
Berichten: 1180
Lid geworden op: 10-09-2008 15:27
Contacteer:

14-07-2012 00:22

Mooi uitgelegd Bert.

Soms hou ik van eenvoud Peter.. Dan maar wat droge mix over houden.. Komt altijd wel op en ten goede van iets.. Een deegje om je bol, door je particle mix etc.. Er is immers niks erger dan een natte mix hebben en geen mix meer in je emmer.. Op zekerheid dan gewoon 8 eieren pakken.. Resterende overgebleven droge mix wegen, meer als 100 gram en minder als 200 gram, dan ken er nog een eitje bij..
--- Toedeledokie ---

Jan Willem

http://www.jw-hilverts.nl
Barry Teiwes
Berichten: 10
Lid geworden op: 13-07-2012 13:13

14-07-2012 10:56

Bedankt voor te uitleg ben weer een stuk wijzer geworden
Ik zal met 8 eieren beginnen en wegen wat ik overhoud
Nou had ik zelf ook de fenugriek wat meer willen toevoegen ik begrijp dus dat ik dan bv. De paprika omlaag moet doen of helemaal weglaten als ik de fenugriek naar 50 gr breng. Had wel ergens gelezen dat er een max % aanzat kan het helaas niet terug vinden tot hoever kan ik gaan met fenugriek

Gr. Barry
Barry Teiwes
Berichten: 10
Lid geworden op: 13-07-2012 13:13

26-07-2012 13:46

nou de bollen zijn goed gelukt ze vinden ze lekker
zit nu ook aan de waterkant in spaarnwoude eergister 6runs 5 karpers op de mat
gister 16 runs met 4 hengels dan en vandaag 14 run en 10 op de mat :D
nogmaals bedankt voor de tips gr barry
Marco Mostert
Berichten: 3296
Lid geworden op: 28-05-2008 17:59

26-07-2012 18:20

nou de bollen zijn goed gelukt ze vinden ze lekker
zit nu ook aan de waterkant in spaarnwoude eergister 6runs 5 karpers op de mat
gister 16 runs met 4 hengels dan en vandaag 14 run en 10 op de mat
nogmaals bedankt voor de tips gr barry


4 hengels??
Groeten, Marco.

..Ironisch genoeg is m'n glazen bol gebarsten uit voorspelbaarheid 8).
Barry Teiwes
Berichten: 10
Lid geworden op: 13-07-2012 13:13

26-07-2012 19:26

ja toen zaten we met z'n twee ga uiteraard niet alleen met 4 hengels zitten
Marco Mostert
Berichten: 3296
Lid geworden op: 28-05-2008 17:59

26-07-2012 19:46

Toch lekker gevangen dan. En met een thuisbouwbol. leuk he!
Groeten, Marco.

..Ironisch genoeg is m'n glazen bol gebarsten uit voorspelbaarheid 8).
Barry Teiwes
Berichten: 10
Lid geworden op: 13-07-2012 13:13

26-07-2012 20:14

Ja zeker geeft wel een kick als je in je schuurtje zit te klooien en uiteindelijk toch mooie bollen en kussentjes heb en dat je goed vangt kan niet beter :D
Van de winter maar genoeg kilos opslaan
Gebruikersavatar
Peter van Loo
Berichten: 1785
Lid geworden op: 09-08-2011 00:41
Locatie: Schiedam

27-07-2012 01:52

Vertel eens Barry, wat is je uiteindelijke mix geworden?

Groet, Peter
Barry Teiwes
Berichten: 10
Lid geworden op: 13-07-2012 13:13

27-07-2012 09:28

hoi, peter
ik heb jou verhouding aangehouding

polentabloem 250 gr
sojabloem 250 gr
tarwebloem 150 gr
vismeel 200 gr
birdfood 100 gr
fenegriek 25 gr
paprika hot 25 gr
maggi 75 ml
visolie 30 ml

en ik kwam uit op 9 eieren (m) en een beetje water was nog best droog
had ook wel moeite om het door de spuit heen te krijgen dus heb ik maar worsten gemaakt met de hand
en op de roltafel gelegd en alleen deksel erop geduwt vandaar de (kussentjes)
maar werkt hartstike goed
gr barry
Marco Mostert
Berichten: 3296
Lid geworden op: 28-05-2008 17:59

27-07-2012 10:48

Barry,

Dan volgende x dus gewoon 10 eitjes gebruiken en niet in 1 x al het meel toevoegen.

Laat de deegklomp, na bijv. 850/900 gram aan de eieren/vloeistof toegevoegd te hebben, ook nog even 5 a 10 minuutjes rusten. Het vocht krijgt zo tijd om in het meel te trekken. Je kan dan alsnog wat extra meel toevoegen mocht het te nat zijn. Heb je dan meel over? Dan gebruik je de volgende x een eitje extra.

PS; Mocht het deeg te nat blijven en je hebt geen mix meer. Een doosje paneermeel (400gr./0.20 eurocent) doet dan wonderen. Maakt je bol iets zachter en slurpt veel vocht...

Ook altijd je bevindingen van een mix op papier noteren. Dat maakt het later veel makkelijker om alles weer het zelfde te doen, of om juist verbeteringen aan te bbrengen.

Gr. Marco
Groeten, Marco.

..Ironisch genoeg is m'n glazen bol gebarsten uit voorspelbaarheid 8).
Barry Teiwes
Berichten: 10
Lid geworden op: 13-07-2012 13:13

29-07-2012 09:20

Hoi, Marco
Heb nog 2kilo mix gemaakt ging nu veel beter heb het effe laten intrekken en het was nu ook wat natter heb het vorige keer te droog gehouden rollen ging ook veel beter en sneller
Thanks Gr. Barry
Verpoorten clement
Berichten: 202
Lid geworden op: 22-05-2003 02:00
Locatie: lommel

31-07-2012 20:23

Maak al meer dan 20 jaar mijn eigen bollen en weet van geen enkele mix hoeveel eieren er op een kilo nodig zijn.Ik maak mijn mix klaar (emmers) ,doe eieren in de kom (2- 8 of 13 ) en doe dan er de mix bij tot mijn deeg goed is !
Marco Mostert
Berichten: 3296
Lid geworden op: 28-05-2008 17:59

01-08-2012 12:54

Ik vindt (en daar heb je het al) voor mijzelf, vanwege de inkoop en de verhoudingen in een mix, wel makkelijk om te weten hoeveel ik van alles moet inslaan (zeker wanneer ik zelf 30kg rol of 100kg uitbesteed). Slurpt de ene mix veel vocht en de andere weinig, dan heb je misschien twee mixen die er als volgt uitzien;

Mix A - 900 gram mix op 10 M eitjes en 150 ml vloeistof (olie, sweetner, visextract oid)

en mix twee...

Mix B - 1100 gram mix op dezelfde hoeveelheid vloeistof.

Dit zou mix A best wel eens minder duurzaam, zoeter en/of een grotere brasemtrekker kunnen maken dan dat je in gedachte had, of nog belangrijker; Nodig hebt!

Maar als jou werkwijze voor je werkt; Lekker zo door blijven gaan dan. 'T is ook maar een tip aan de topic starter he...

Geef overigens eens uitleg waarom dat jij het zo doet, daar kan de topicstarter misschien iets mee;

Luiheid en desinteresse zijn ook een goede reden hoor :wink:. Niets menselijks is me vreemd.
Groeten, Marco.

..Ironisch genoeg is m'n glazen bol gebarsten uit voorspelbaarheid 8).
Plaats reactie