hele gladde boilies


Plaats reactie
Gebruikersavatar
maick frielinck
Berichten: 145
Lid geworden op: 16-10-2011 18:35

18-04-2012 18:46

ik heb vanmiddag voor het eerst boilies gemaakt, en ben begonnen met een kleine hoeveelheid(ong. 1 kg) ze liggen nu te drogen, maar ze zijn heel erg glad, en van mn flavour ruik je niks! ze ruiken een beetje naar grondvoer voor het witvissen. komt dit allemaal nog of heb ik iets verkeerd gedaan?

mvg maick
vissen in 2012:
schub:20
spiegel: 3
graskarper: 1
brasem: 1
Gebruikersavatar
Ger Milius
Berichten: 332
Lid geworden op: 19-02-2008 19:29
Locatie: Breda
Contacteer:

18-04-2012 18:50

Als je wat grovere ingredienten gebruikt zoals grove mais of maisgruten ziet je boilie er wat ruwer uit.

voor de rest weet ik je mix niet natuurlijk en ook niet hoeveel flavour of additieven je gebruikt, als je je ,,geheime "mix wil delen kunnen we verder kijken.

Ger
Zoals het klokje thuis tikt, tikt het ook langs de waterkant
Gebruikersavatar
R de Winter
Berichten: 3066
Lid geworden op: 15-07-2010 15:05
Locatie: JRC Extreme Brolly
Contacteer:

18-04-2012 18:53

als je ze gewoon in het water kookt dan verlies je veel flavours je water kleurt ook vaak.. dus je had er dan meer in moeten gooien..

1 tip is gewoon een paar lange rollen maken en die in huishoudfolie doen en koken en dan in stukjes snijden.

als je toch echt bollen wil kan je zo'n sluitzakje nemen of vacumeren maar dan moet je wel een machine hebben en dan gewoon koken of stomen..

daarbij zou ik als ik jou was wat zaden toe voegen zoals vogel zaad of fijn gemalen hennep of gemalen speculaas enz enz dan wordt de bol ook wat grover.

succes
Oja joh!!!
Gebruikersavatar
maick frielinck
Berichten: 145
Lid geworden op: 16-10-2011 18:35

18-04-2012 19:03

mijn basismix was:

250 gram sojabloem
250 gram polentabloem
50 gram rijstbloem
100 gram griesmeel
100 gram tarwebloem

ik heb er 1.5 theelepel zout aan toegevoegd, en heb er een 10 tal gecrusde boilies doorheengedaan (monstercrap, RR garlic en big activator, allemaal van proline) ik heb er een hele eetlepel flavour bijgedaan.

deze mix heb ik op 6 eieren gedaan, met een beetje water

ik heb ze idd gekookt in water, nu voelen ze erg glad en een beetje rubberachtig aan als het ware
vissen in 2012:
schub:20
spiegel: 3
graskarper: 1
brasem: 1
Gebruikersavatar
bart bosch
Berichten: 1121
Lid geworden op: 30-11-2009 14:59
Locatie: Stekkenpezer!
Contacteer:

18-04-2012 19:25

Maick wat voor een flavour gebruik je? Ik kan me goed voorstellen dat de geur van de gecrushde boilies overheerst.

Is het ook wel echt een flavour en geen dip?
MVG, Bart Bosch.
Gebruikersavatar
Sven van Anrooy
Berichten: 7339
Lid geworden op: 26-01-2004 16:58
Contacteer:

18-04-2012 19:32

De geur van 10 gecrushte bollen op 750gram mix? Dat lijkt me sterk..
Het juiste water, de juiste plek en dan het juiste aas...

Geniet van mijn afwezigheid..

WC-PB: 1kg+ / 76cm
Gebruikersavatar
maick frielinck
Berichten: 145
Lid geworden op: 16-10-2011 18:35

18-04-2012 19:52

de geur van de boilies overheerst niet echt, tenminste van buiten niet. als ik ze openbreek ruiken ze vanbinnen wel naar de gecrusde boilies. ik wou graag een scopex flavour, maar deze was bij mijn plaatselijke hengelsportzaak op. toen heeft hij mij 'golden syrup elite' meegegeven, dit moest er veel op lijken. deze flavour is van nutrabaits maar het is volgens mij al een heel oud potje

mvg maick
vissen in 2012:
schub:20
spiegel: 3
graskarper: 1
brasem: 1
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

18-04-2012 20:27

Wacht maar tot ze goed afgekoeld zijn en wat uitgehard. Dan in een zak de vriezer in. Een dag later zullen ze al een stuk beter ruiken.
Gebruikersavatar
maick frielinck
Berichten: 145
Lid geworden op: 16-10-2011 18:35

18-04-2012 20:36

bedankt voor de snelle antwoorden! en nu voelen ze een beetje glad en rubberachtig aan, hoort dit?
vissen in 2012:
schub:20
spiegel: 3
graskarper: 1
brasem: 1
Gebruikersavatar
jacco noordermeer
Berichten: 1889
Lid geworden op: 02-02-2007 18:08
Locatie: gorinchem
Contacteer:

18-04-2012 22:46

Dat ligt er aan, wil je gladde bollen?, of wil je een grove structuur, dus wat ruwer uiterlijk van je bol?.
Je mix is samengesteld uit fijne melen, dit zal nooit een grove structuur opleveren :wink:

Dat ze wat rubberachtig aanvoelen zit in het aandeel soya en tarwe.
Gebruik je meer dan 15% tarwe bloem worden ze "taaier", dus zoals jij zegt rubberachtig.
Gebruik je alleen tarwe griesmeel blijven ze iets grover van structuur en minder rubberachtig.

Wil je wat grovere bolies, kan je ook een deel van je polenta vervangen door grove polenta.
Ook mag het deel polenta wel iets hoger, wat minder tarwe bloem en je bent van dat stuiterballetje af :wink:

Probeer eens het volgende;

250 soya bloem
350 polenta
150 grove polenta
100 tarwe griesmeel of tarwe bloem
150 cede geel of rood

Zo krijg je een heel ander structuur en taaiheid aan je boilie.
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

19-04-2012 08:30

Die zou wel eens net te weinig binding kunnen hebben. :oops:
Gebruikersavatar
R de Winter
Berichten: 3066
Lid geworden op: 15-07-2010 15:05
Locatie: JRC Extreme Brolly
Contacteer:

19-04-2012 10:08

probeer de bollen zoals ik al aangaf eens in een vacuumzak te doen of desnood allemaal in foilie te rollen kijken of het dan nog styeeds zo is als dat zo is dan zou ik toch kijken voor meer flavours en 10 crushed bollen op 750gr is niet veel..

succes
Oja joh!!!
Gebruikersavatar
maick frielinck
Berichten: 145
Lid geworden op: 16-10-2011 18:35

19-04-2012 17:03

bedankt mannen voor de snelle antwoorden! ik ga er wat mee doen!

mvg maick
vissen in 2012:
schub:20
spiegel: 3
graskarper: 1
brasem: 1
Gebruikersavatar
jacco noordermeer
Berichten: 1889
Lid geworden op: 02-02-2007 18:08
Locatie: gorinchem
Contacteer:

19-04-2012 23:22

mitsz van der kamp schreef:Die zou wel eens net te weinig binding kunnen hebben. :oops:


Misschien wel, maar wil je wel een bol hebben die langdurig intact blijft onder water?.
Gedraait met eitjes of met ei vervangers maakt ook een behoorlijk verschil in je receptuur.

Wellicht zie ik verhoudingen anders dan jij Mitsz, vandaar ook verschillende producten met ieder zijn eigen visie daar in verwerkt.

Als we allemaal dezelfde visie zouden hebben valt er weinig te kiezen in deze branche.
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

20-04-2012 07:50

Binding heeft toch niets met visie te maken? Een bol die uit elkaar valt is geen bol meer toch? Die tarwebloem zou wel eens genoeg kunnen zijn. Waar komt die ineens vandaan? Hihi

Ik ben hier trouwens niet in een branche bezig, maar ik zit ff lekker te hobbyen op t carpboard mijn waarde vriend.

Een fijne dag en een vriendelijke groet

Mitsz
Gebruikersavatar
Thijs Tweebeeke
Berichten: 216
Lid geworden op: 01-08-2002 02:00

20-04-2012 18:00

Hobby dan zonder onderschrift met reclame? Nu blijft je naam onlosmakelijk verbonden met een bedrijf uit de aasbranche. Of dat slecht is is een tweede. Alle respect, gewoon een kritische noot.

On topic: ik heb geenzins de ervaring van mitz of jacco, maar volgens mij bindt het recept van jacco prima. In mijn mixxen is inderdaad tarwebloem verantwoordelijk voor de gladde mantel.

Vr gr
Thijs
Gebruikersavatar
Lennart Zoeter
Berichten: 199
Lid geworden op: 26-03-2011 09:58
Locatie: Bergen op Zoom

21-04-2012 18:03

dat rubberachtige had ik eerst ook, toen was bij mij mn deeg te nat.
ik zou in ieder geval het water weglaten en een scheutje zonnebloem/olijf/wok/etc.olie toevoegen. zorg dan dat je deeg niet te nat word maar wel net rolbaar is.
verder zou ik de polentabloem vervangen voor grove maismeel en een ander grof bestandeel toevoegen:

jacco noordermeer schreef:150 cede geel of rood


of gemalen hennep.
2012
karper: 9 schubkarpers
brasem: 1
zeelt: 0
snoek: 1 (op mn pop-up ;) )
Gebruikersavatar
pj otte
Berichten: 3417
Lid geworden op: 16-09-2006 11:42

21-04-2012 18:40

Bij mijn weten verdwijnt het rubberen effect nog steeds na een nachtje drogen. :wink: Gemalen hennep die lichtjes gebrand is doet zeker wonderen. Tarwe bloem voor een gedeelte vervangen voor tarwe meel is er nog een van de vele die men toe kan passen. Alles wel in de juiste verhoudingen zoals ze hier tot in den treuren beschreven is.

Groet,
Peter
Plaats reactie