Gist


Plaats reactie
ron swager
Berichten: 9
Lid geworden op: 26-05-2010 18:01

04-07-2011 15:30

Ik ga weer boilies maken en wil graag gist toevoegen. Daar zouden een hoop aminozuren in zitten. Ik las over biergist op MTC baits maar kan ik ook gewoon gist van de bakker gebruiken? Dat is namelijk in de supermarkt verkrijgbaar. En hoeveel gram moet ik dan gebruiken op 1 kilo mix?
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

05-07-2011 10:35

Ron, neem liever biergist.

De gist van de bakker is actief en kan je bollen doen gaan drijven. Niet leuk als je 50 kilo hebt gerold. :oops:

Biergist dus. Die is dood, maar heeft nog wel alle nutriënten beschikbaar. 2,5 % is ruim voldoende.

groetjes Mitsz
Gebruikersavatar
Victor Kanters 3
Berichten: 70
Lid geworden op: 04-04-2011 19:41
Locatie: Deurne

05-07-2011 12:02

kan je dus met bakkersgist pop ups maken?
CrushBaits
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

05-07-2011 12:07

Ja,

maal je mix zo fijn mogelijk en zorg dat er niet te veel vismeel in zit. Dit is zwaar. Max 15 % ongeveer. Voeg 10% ei-albumine toe en en per 110 gram 1 zakje droge bakkersgist van 7 gram.

Kneed je deeg met een eitje en een lepel olie. Maak er boilietjes van in de helft van de diameter van de gewenste afmeting. Leg de gerolde boilietjes op een bakblik met daarop wat bakpapier. Laat een half uurtje rusten.

Verwarm de oven voor op 120 graden.

Bollen erin en af en toe omscheppen. Kan een 20 minuten duren, maar dan zullen ze zijn opgezwollen en stevig zijn. Na afkoelen zijn ze keihard en blijven ze drie dagen drijven.

Leuk he? :D
ron swager
Berichten: 9
Lid geworden op: 26-05-2010 18:01

05-07-2011 14:32

Kun je biergist in de reform- of natuurwinkel kopen??
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

05-07-2011 22:58

Wanneer je de 'boilietjes' in de oven zet, gooi dan ook een borrelglas water onder in de oven en sluit de deur.
De stoomontwikkeling zorgt ervoor dat de 'boilietjes' tijdens het rijzen niet gaan scheuren of barsten. 8) :lol: :o :roll: :P 8) 8) 8) 8)
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

06-07-2011 09:14

Ja, maar laat ze wel goed drogen. Dan gaan ze ongeconserveerd ook nog eens maanden mee.

Ron,

ja.
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

06-07-2011 09:48

Henk ter Maat schreef:Wanneer je de 'boilietjes' in de oven zet, gooi dan ook een borrelglas water onder in de oven en sluit de deur.
De stoomontwikkeling zorgt ervoor dat de 'boilietjes' tijdens het rijzen niet gaan scheuren of barsten. 8) :lol: :o :roll: :P 8) 8) 8) 8)



Daar helpt die 10% extra albumine ook wel aan mee Hendrik. :P :P :P
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

06-07-2011 14:42

Weinig Mitsz,
wanneer de boilietjes een huidje hebben voordat de gist helemaal is uitgewerkt gaan ze scheuren en barsten.
De stoom zorgt ervoor dat er geen huidje gevormd word voor de gistwerking stopt bij 65 graden C.
Groet'n Henk..

still growing Old.
Plaats reactie