verschil tussen gries en volkoren?


Plaats reactie
jeffrey jochems
Berichten: 280
Lid geworden op: 04-01-2006 09:32
Locatie: in me oval
Contacteer:

24-06-2011 17:42

hey mensen

kan iemand mij vertelen wat het groten verschil is tussen tarwe volkoren en tarwe gries meel?

bind de ene beter als de ander of hard de ene harder uit als de ander?
ik gebruik altijd volkoren in mij mix
maar mischien is het wel wijs om over te gaan naar gries meel

m.v.g. jj
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

24-06-2011 17:55

Griesmeel is grof tarwemeel, maar dan geraffineerd. Zonder zemel of kiem.

Hierdoor heeft het een betere binding en maakt de bol harder. Tarwemeel volkoren (de naam zegt het al) bestaat uit de hele gemalen korrel en bevat daardoor meer vetten en vitamientjes. In de koude periode gebruik je daarom beter volkoren en zou je nu mooi over kunnen schakelen (zomer) op gries.

groetjes Mitsz
jeffrey jochems
Berichten: 280
Lid geworden op: 04-01-2006 09:32
Locatie: in me oval
Contacteer:

24-06-2011 21:03

mitsz

bedankt voor je reactie
hier heb ik wat aan

ik weet wat me te doen staat :lol:
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

24-06-2011 21:08

Griezen bestaan uit stukjes korrel met splinters zemel er nog aan.
Bij het vermalen van de graankorrel ontstaat een mengsel van zemelen, griezen en bloem.

De zemelen mogen niet stuk gemalen worden, omdat de stukjes zemelen de luchtbellen bij het rijzen kapot prikken.

Bij de grote meelfabrieken wordt de kiem voor en tijdens het malen verwijderd, omdat deze veel vet bevat en hierdoor de bloem ranzig kan worden.
Groet'n Henk..

still growing Old.
Plaats reactie