hey mensen
kan iemand mij vertelen wat het groten verschil is tussen tarwe volkoren en tarwe gries meel?
bind de ene beter als de ander of hard de ene harder uit als de ander?
ik gebruik altijd volkoren in mij mix
maar mischien is het wel wijs om over te gaan naar gries meel
m.v.g. jj
verschil tussen gries en volkoren?
-
- Berichten: 280
- Lid geworden op: 04-01-2006 09:32
- Locatie: in me oval
- Contacteer:
- mitsz van der kamp
- Berichten: 6100
- Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
- Locatie: amsterdam
- Contacteer:
Griesmeel is grof tarwemeel, maar dan geraffineerd. Zonder zemel of kiem.
Hierdoor heeft het een betere binding en maakt de bol harder. Tarwemeel volkoren (de naam zegt het al) bestaat uit de hele gemalen korrel en bevat daardoor meer vetten en vitamientjes. In de koude periode gebruik je daarom beter volkoren en zou je nu mooi over kunnen schakelen (zomer) op gries.
groetjes Mitsz
Hierdoor heeft het een betere binding en maakt de bol harder. Tarwemeel volkoren (de naam zegt het al) bestaat uit de hele gemalen korrel en bevat daardoor meer vetten en vitamientjes. In de koude periode gebruik je daarom beter volkoren en zou je nu mooi over kunnen schakelen (zomer) op gries.
groetjes Mitsz
-
- Berichten: 280
- Lid geworden op: 04-01-2006 09:32
- Locatie: in me oval
- Contacteer:
mitsz
bedankt voor je reactie
hier heb ik wat aan
ik weet wat me te doen staat
bedankt voor je reactie
hier heb ik wat aan
ik weet wat me te doen staat
- Henk ter Maat
- Berichten: 6499
- Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
- Locatie: Didam
Griezen bestaan uit stukjes korrel met splinters zemel er nog aan.
Bij het vermalen van de graankorrel ontstaat een mengsel van zemelen, griezen en bloem.
De zemelen mogen niet stuk gemalen worden, omdat de stukjes zemelen de luchtbellen bij het rijzen kapot prikken.
Bij de grote meelfabrieken wordt de kiem voor en tijdens het malen verwijderd, omdat deze veel vet bevat en hierdoor de bloem ranzig kan worden.
Bij het vermalen van de graankorrel ontstaat een mengsel van zemelen, griezen en bloem.
De zemelen mogen niet stuk gemalen worden, omdat de stukjes zemelen de luchtbellen bij het rijzen kapot prikken.
Bij de grote meelfabrieken wordt de kiem voor en tijdens het malen verwijderd, omdat deze veel vet bevat en hierdoor de bloem ranzig kan worden.
Groet'n Henk..
still growing Old.
still growing Old.