Koken 30 mm bollen


Gebruikersavatar
joep van rijn
Berichten: 108
Lid geworden op: 15-06-2006 17:56
Locatie: Zuid-Holland

15-06-2011 11:50

Mensen ik ben van plan om boilies van 32 millimeter te rollen. Hoelang moet ik deze koken zodat het een stevige bol word? ik neem aan dat dit een stukje langer is dan 20mm bollen.

Met vriendelijke groet

Joep van Rijn
groeten Joep
Gebruikersavatar
Sven van Anrooy
Berichten: 7339
Lid geworden op: 26-01-2004 16:58
Contacteer:

15-06-2011 12:10

Tot ze drijven, daarna één eruit halen, half minuutje wachten, nog één eruit halen, nog een half minuutje wachten enzovoorts..

Check ze door die dingen doormidden te snijden. Wil je nog een beetje deeg aan de binnenkant of niet? Bevindingen opschrijven en voila...
Het juiste water, de juiste plek en dan het juiste aas...

Geniet van mijn afwezigheid..

WC-PB: 1kg+ / 76cm
Gebruikersavatar
joep van rijn
Berichten: 108
Lid geworden op: 15-06-2006 17:56
Locatie: Zuid-Holland

15-06-2011 12:46

Nee het liefst wil ik een vrij stevige bol zonder nog deeg er in. Ik snap wat jij bedoelt maar ik zat meer denken aan een richtlijn van zuivere kooktijd. Mijn eigenervaringen zijn meestal dat als ze drijven er nog wel kneedbaar deeg in de boilie zit.
groeten Joep
Gebruikersavatar
Sven van Anrooy
Berichten: 7339
Lid geworden op: 26-01-2004 16:58
Contacteer:

15-06-2011 12:58

Als je goed leest zeg ik ook..

Als ze gaan drijven haal je er wat uit, vervolgens 30 seocnden later ook weer.. Enz, controleer daarna welke je het beste bevalt. Noteer ook de tijd vanaf wanneer ze gaan drijven. En voila..

Mag niet al te moeilijk zijn, eerste keer koken met een 5tal ballen en bovenstaande uithalen. Moet je er wel mee komen..

Proefondervindelijk heet zulks ;)
Het juiste water, de juiste plek en dan het juiste aas...

Geniet van mijn afwezigheid..

WC-PB: 1kg+ / 76cm
paul te wierik
Berichten: 779
Lid geworden op: 19-06-2010 18:20

15-06-2011 13:08

Gewoon een keer met een paar bollen proberen. Kook je ze in een pan water op gas of anders?
Zelf deed ik t altijd in een friteuse met water. Laagje boillies erin en de vetpan op t maximale standje. Had ze dan redelijk constant gekookt...
Skp twentekanaal. Meld je vangsten terug!!
google en gij zult vinden....
Gebruikersavatar
joep van rijn
Berichten: 108
Lid geworden op: 15-06-2006 17:56
Locatie: Zuid-Holland

15-06-2011 13:34

Ja ik doe het ook met een friteuse, gaat wel goed komen

oke bedankt sven
groeten Joep
Gebruikersavatar
Sven van Anrooy
Berichten: 7339
Lid geworden op: 26-01-2004 16:58
Contacteer:

15-06-2011 13:54

Eitwit stolt vanaf 63 graden en het geel vanaf 68 graden, dus een beetje van de kook heb ik nooit een probleem gevonden. Gebruikte dan wel gewoon eieren, durf niet te zeggen hoe dat met eivervangers zit...
Het juiste water, de juiste plek en dan het juiste aas...

Geniet van mijn afwezigheid..

WC-PB: 1kg+ / 76cm
Gebruikersavatar
Sven van Anrooy
Berichten: 7339
Lid geworden op: 26-01-2004 16:58
Contacteer:

15-06-2011 13:54

Eitwit stolt vanaf 63 graden en het geel vanaf 68 graden, dus een beetje van de kook heb ik nooit een probleem gevonden. Gebruikte dan wel gewoon eieren, durf niet te zeggen hoe dat met eivervangers zit...
Het juiste water, de juiste plek en dan het juiste aas...

Geniet van mijn afwezigheid..

WC-PB: 1kg+ / 76cm
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

15-06-2011 14:41

Met eivervangers gaat dat ook zo. Eiwit is eiwit. Die friteuse hoeft niet maximaal, want dan staat ie op 200 graden. boiliekookwater wordt slechts 100/120 graden.

Ik gooi die grote ballen liever in een stoompan, omdat ze anders veel te lang "liggen uit te lekken" in het kookvocht.

gruessen
Gebruikersavatar
joep van rijn
Berichten: 108
Lid geworden op: 15-06-2006 17:56
Locatie: Zuid-Holland

15-06-2011 14:56

Daar heb je wel een goed punt mitsz, ik doe altijd eigenlijk al wat flavour door het kookwater heen om zo meer geur te geven aan de boilies
groeten Joep
Gebruikersavatar
jacco noordermeer
Berichten: 1889
Lid geworden op: 02-02-2007 18:08
Locatie: gorinchem
Contacteer:

15-06-2011 15:43

Joep dan kan je beter heel lichtjes je boilies na flavouren.
Je hebt van die spray flesjes waar dit prima mee te doen is.

Check de lokale toko maar eens voor een stoompan :wink:
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

15-06-2011 15:44

Als je er nog twee ringen bij koopt, stoom je 10 kilo in een paar minuten. Leg de boilies niet helemaal tegen elkaar aan, want ze zetten uit tijdens het stomen. Je krijgt ongeveer 2,5 kilo boilies in een groot exemplaar. Water kookt binnen een paar minuten en wordt niet vies. Je kunt dus twee soorten koken zonder het water te verversen... Amino's koken niet uit en alle bollen smaken dus altijd hetzelfde volgens de karper.

Afbeelding

En dan zijn er nog mensen die hun bollen koken. :o
Jan Willem Hilverts
Berichten: 1180
Lid geworden op: 10-09-2008 15:27
Contacteer:

15-06-2011 15:46

Ik besteedt het tegenwoordig uit en volgens mij stomen ze daar, Mitsz?

Maar voorheen altijd gekookt, nooit echt een nadeel gevonden. Bollen bleven vis vangen. Misschien minder als je ze zou stomen, maar datr weet ik dus niet
--- Toedeledokie ---

Jan Willem

http://www.jw-hilverts.nl
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

15-06-2011 15:52

In Hengelo gaat 't 'full steam ahead' ja. :D
Jan Willem Hilverts
Berichten: 1180
Lid geworden op: 10-09-2008 15:27
Contacteer:

15-06-2011 16:01

Moet wel eerlijk zeggen dat nu me bollen gestoomd zijn, bepaalde ingredieten anders overkomen qua geur en smaak dan met koken. En juist in het voordeel! Wat dat betreft zeker een grote vooruitgang!
--- Toedeledokie ---

Jan Willem

http://www.jw-hilverts.nl
Gebruikersavatar
joep van rijn
Berichten: 108
Lid geworden op: 15-06-2006 17:56
Locatie: Zuid-Holland

15-06-2011 16:16

Stel dat ik ze ga stomen,

Hoe kun je controleren of een gestoomde bol goed is? Ze komen natuurlijk niet bovendrijven net zoals normale boilies. Natuurlijk kan ik dit zelf gaan uitvinden maar enige richtlijnen kwa stoomtijd zou wel makkelijk zijn.


Joep
groeten Joep
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

15-06-2011 16:21

Geef die 30 mm knikkers maar een minuut of 6 om te beginnen.

Haal er dan één uit en druk 'm zachtjes in. Hoe méér veerkracht hoe gaarder de boilie is. Op den duur wordt ie niet meer veerkrachtiger en is dus je optimum bereikt. Als je ze dan uit de pan haalt, geef ik je t op een briefje dat ze gaar zijn.

groetjes Mitsz
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

15-06-2011 16:29

Oh... ik denk 8-9 minuten met het deksel op de juiste plaats.
Gebruikersavatar
joep van rijn
Berichten: 108
Lid geworden op: 15-06-2006 17:56
Locatie: Zuid-Holland

15-06-2011 18:35

oke harstikke bedankt mitsz
groeten Joep
Jan Peter Teerling

16-06-2011 11:27

8 of 9 minuten in een combi steamer idd. Dat ga je met zo'n toko pan niet redden..

Met 2 industrie branders onder een stoombak 28mm minimaal 15 minuten hier, voor 20mm +- 12 minuten.
Mix gedraaid met verse eieren + albumine.
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

16-06-2011 11:31

15 minuten voor een 20 mm balletje? Heb je een lek in je deksel JP?
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

16-06-2011 12:37

Ik ben het nu aan het proberen. Een 20 mm balletje ( in de gewone stoompan thuis) duurde 5 minuten op de kop af. Een 30 mm had een een rauwe kern van 0,8 cm na 6 minuten stomen. Na 9minuten geheel gaar. Nogmaals; thuis in de stoompan.

Jan Peter,

probeer eens een paar zware stenen op het deksel te leggen als je stoomt en een zo laag mogelijke waterkolom. Zo krijg je veel meer 'actieve' stoom in je ruimte.

gruessen...
Gebruikersavatar
Wim Baans
Berichten: 1145
Lid geworden op: 10-10-2010 21:48
Locatie: Friesland

16-06-2011 14:20

Mitsz ouwe trekpop, ik ben trots op je! :D
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

16-06-2011 14:29

:D thanks ouwe!
Gebruikersavatar
joep van rijn
Berichten: 108
Lid geworden op: 15-06-2006 17:56
Locatie: Zuid-Holland

17-06-2011 09:45

nogmaals bedankt hier heb ik wat aan! Volgende week ga ik mijn gehaktmolentje weer te voorschijn halen om de nieuwe bollen te draaien!
groeten Joep