Vissen met Deeg


Plaats reactie
damian ripson
Berichten: 327
Lid geworden op: 31-08-2010 16:36

28-05-2011 22:24

toen ik dit topic had gelezen ben ik maar meteen wat gaan proberen.
ik heb toen frolic gemalen en water toegevoegd werd een mooi deegje. ik ga het morge is proberen. ik hoop dat het wat wordt het ruikt in iig heel sterk.

greetz damian
Gebruikersavatar
Yuri Alexej Römer
Berichten: 269
Lid geworden op: 17-05-2008 20:32

28-05-2011 23:12

Succes Damian.

Ik moet nog even wachten voor dat ik kan vissen.
Volgend weekend.
Hoop dat je wat vangt.

Groeten Yuri.
Gebruikersavatar
Jan Kasteelen
Berichten: 654
Lid geworden op: 08-05-2007 12:24
Locatie: Gouda

29-05-2011 01:21

Hi Yuri,

Op dit filmpje is te zien hoe karpers in het wild reageren op maïs, geflavoured met spicy chocolade. In eerste instantie lijken ze deze merkwaardige combinatie niet erg te waarderen en spelen er enkel wat mee. Later zie je dat enkelen er wel van eten, maar toch niet erg overtuigend.
Het kan zijn dat dit verwilderde exemplaren waren en dat de kweekkarper mogelijk enthousiaster zou reageren op gepeperd voer. Mogelijk om dezelfde rede dat deze ook meer op koolhydraten is gesteld dan hun verwilderden soortgenoten. Pittige kruiden kunnen mogelijk het bloed activeren en zou hun een warm gevoel kunnen geven. Karper is immers een warmteminnend dier. Dit is slechts mijn bescheiden redenatie.

http://youtu.be/mHpqiXz-7Fw?t=40s

Overigens veel visplezier gewenst en doe het in ieder geval beter dan ik vandaag. Ik had instantvissend een karper gehaakt op een nieuwe stek van een kanaal en na een paar onhoudbare runs schoot de haak los. Jammer, maar ik heb er denk ik wel een goede stek aan over gehouden.
Gebruikersavatar
Yuri Alexej Römer
Berichten: 269
Lid geworden op: 17-05-2008 20:32

29-05-2011 11:28

Hoi Jan

Klinkt interessant jou redenatie.

Ga ook snel het fimpje bekijken, dankjewel.

Met betrekking tot het vissen op het kanaal.
Wat voor haken heb je gebruikt tijdens jouw sessie.
Misschien kan ik je op weg helpen met een ander systeem omdat ik ook veel op het kanaal heb gevist.
In verband met de hogere water temperatuur, kan het zijn dat ook in het kanaal er vissen zijn die een zachtere
bek krijgen door de invloeden van de temperatuur.

Wanneer je dan met een long shank, of een bent hook vist, kan het zijn door de hoek waarmee de lijn op de haak werkt,
de haak als een blikopener gaat werken. Door de werking op de haak, gaat deze snijden en scheurt hij los uit de bek.

Met en klauwhaak kun je hier wellicht meer succes hebben. De klauwhaak draait minder snel dan zijn langstelige soortgenoot
maar vast is vast. Er zijn een aantal goede haken waarmee je veel succes kunt beleven.


Groeten Yuri
Gebruikersavatar
Jan Kasteelen
Berichten: 654
Lid geworden op: 08-05-2007 12:24
Locatie: Gouda

29-05-2011 17:37

Hi Yuri

De betreffende haak was een Raptor stiff rig hook maatje 6. Geen long shank dus, Ik geef de schuld eerder aan de stiff rig die ik gebruikte. De vis nam lange runs tot ver over het midden van een breed stuk kanaal en ik meende heftig schudden van zijn kop waar te nemen. Maar van die zachtere bek heb ik ook wel eens gehoord en dat kan zeker meespelen.

Naar mijn idee prikt een klauwhoek minder snel, maar op jouw 'vast is vast' theorie afgaand ga ik zo’n haak toch eens inzetten. Welke soort klauwhaak zou jij me aanraden?

Groetjes, jan
Gebruikersavatar
Yuri Alexej Römer
Berichten: 269
Lid geworden op: 17-05-2008 20:32

29-05-2011 20:10

Hoi Jan

Het is afhankelijk van jouw visserij.

Wanneer jij met name tegen obstakels vist, is het van belang dat je een vis kunt blokken en weg kun trekken van de obstakels.
Hier zet ik zelf meestal een super snag in van Gamagatsu (tegenwoordig G-carp), een erg dikdradige haak die het echte sleurwerk kan weerstaan.

Een andere haak waar ik erg veel succes mee heb, is de Connect 4 van JRC, een sterke haak, zeker haak maat 4 en groter. Wanneer je haak 6 gebruikt willen ze volgens een maat van me nog wel eens uitbuigen, echter met maat 4 schakel je dat wel uit.

Wat van belang is, is het systeem dat je gebruikt. Veel systemen zijn gedoemd te mislukken omdat de manier van inhaken negatief wordt beïnvloed door het verkeerd bevestigen van de haak.

Zelf verleng ik de haak met een stukje krimpkous waardoor het draaien en daar door het zetten van de haak makkelijker wordt. De haak gedraagt zich dan meer als een longshank of bent hook, maar je vist met een klauwhaak. Ook de lijn zal vanuit een andere hoek op de haak werken waardoor uitscheuren van de haak tijdens de dril minder zal worden.

Kijk ook even naar de manier hoe je jouw aas bevestigd, doe je dat met een elastiekje of met een hair, wat is de afstand tot de haak.

Wat ook van belang is natuurlijk is welke lijn jij gebruikt en hoe jouw slipafstelling is. Gebruik je een gevlochten of nylonlijn. De rek in de lijn heeft ook een bepaalde uitwerking op de dril. Hiernaast zijn ook je hengels van belang.

Wanneer ik vis, vis ik in de meeste gevallen met glashengels. Deze hengels hebben de eigenschap dat ze heel zacht zijn en dat ze ook met een gevlochten lijn de druk goed verdelen. Overigens ook glashengels heb je zwaarder dan 3 lbs.

Als laatste zou ik aan kunnen geven, wanneer je een open water hebt als een kanaal, wees geduldig en wanneer een vis de ruimte heeft en niet geblokt hoeft te worden, laat hem zwemmen, hij wordt van zelf wel moe. Schudden met de kop wordt minder funest wanneer er niet zo veel druk op de lijn staat.
Kijk hierbij ook even naar jouw lood montage, vissen kunnen het gewicht van het lood gebruiken om de haak te lossen.

Maak anders een keer een foto van het systeem dat je gebruikt en mail het een keer mijn kant op.

Hoop je hier een beetje mee geholpen te hebben.

Succes en mocht je nog vragen hebben ben je welkom.

Groeten Yuri
Gebruikersavatar
Yuri Alexej Römer
Berichten: 269
Lid geworden op: 17-05-2008 20:32

29-05-2011 22:21

Hoi Damian,

Heb je nog wat gevangen met jouw Frolic deeg?

Groeten Yuri
Gebruikersavatar
Jan Kasteelen
Berichten: 654
Lid geworden op: 08-05-2007 12:24
Locatie: Gouda

29-05-2011 23:28

Hi Yuri,

Om te beginnen moet ik zeggen dat mijn visserij een fors aantal jaren heeft stilgelegen door verschillende oorzaken – te druk, geen vismaat meer, zelf geen auto etc. Tussendoor nog wel met de pen in de polder op de fiets geweest, maar de statische manier begon toch weer te broeien. Nu hijs ik al mijn spullen voor de boilievisserij op de een of andere manier op de fiets en ga als een pakezel naar de waterkant.Ik heb een cirkel van 12 á 15 kilometer om mijn woonplaats getrokken en vis in de wateren die daar binnenvallen. Daarbij vallen al een aantal drukbeviste sierwateren en putjes af, zodat er wel naar het wilde water gezocht moet worden.

Jarenlang heb ik de haken van Partridge gebruikt: Jack Hilton, Groothuis en later ook Kevin Maddocks hair rig haken en de piggybacks benthooks. Ik heb nog vele zakjes liggen met die antieke haken, ook die van Richard Walker en JVC.

Ik zie nu wat er zoal gebruikt wordt via internet met filmpjes van Nash en Fox en ik vind het leuk om de nieuwe rigs uit te proberen. Laatst viste ik met een stiff rig en de boilie was bevestigd op de ‘D’ rig manier. Voor de bodemvisserij gebruik ik meestal een mono hooklink in combinatie met een eenvoudig hairrig systeem en voor pop up een van gevlochten materiaal. Met haken ben ik nog aan het experimenteren en heb nog geen favorieten. Met het wegvallen van Carps Cabin ben ik voornamelijk aangewezen op mijn plaatselijke hengelsportzaak en die heeft maar een heel klein assortiment. De Gamakatsu’s en G – Carp haken heb ik ook gehad, maar kan ze niet meer krijgen.

Ik heb jarenlang Sylcast 11 LB op mijn Shimano’s GT 4500 gehad, maar die lijn is ook niet meer verkrijgbaar, dus kijk ik wat er te krijgen is. Nog steeds gebruik ik Maddock’s hengels van 1 ¾ lbs en lood nooit zwaarder dan 60 gram.

In het betreffende kanaal heb ik in het verleden wel goed gevangen zonder losschieters, maar dat beperkte zich uitsluitend tot de donkere uurtjes. Deze laatste actie was echter bij daglicht, maar was nogal dicht onder het eigen kantje gehaakt, dus vandaar die enorme runs. Ik liet deze vis inderdaad rustig zijn gang gaan naar het open water zonder al te veel druk uit te oefenen.

In ieder geval dank voor je goede raad en ik zal als ik meer tijd heb eens een foto van mijn rigs maken. O ja, Met de blow back rig heb ik laatst een brasem van 8 pond gevangen, een persoonlijk record.

Groetjes, Jan
Gebruikersavatar
Yuri Alexej Römer
Berichten: 269
Lid geworden op: 17-05-2008 20:32

30-05-2011 00:03

Hoi Jan,

Heb ook veel met Partridge haken gevist, ook Richie Mc Donald werd veel gebruikt. Haakte goed maar bleek later veel uit te scheuren.

Wat voor mij ook een goede haak is, is de specialist hook van Gamagatsu, ook met het deeg werkt deze haak prima.

Kijk maar eens of je de haken die ik eerder noemde kunt bemachtigen, tegenwoordig kun je ook veel bestelen via het internet, je krijgt dan alles thuis bezorgd en kunt overal aankomen.

Leuk die Maddocks hengels 5-jes denk ik, heb ik er ook ooit een van gehad mooi voor lichte visserij met een deegballetje.

Vis zelf het meeste met Bruce & Walkers ook nostalgische hengels.

Het lijkt me leuk een keer in Gouda te vissen, jullie hebben een mooi kanaal daar en natuurlijk de Rplassen in de buurt. Water zat.

Overigens vis je met Pop-ups of met zinkend aas.

Waar ik trouwens aan zat de denken is dat het wellicht het gewicht van het door jou gebruikte lood te licht is geweest. De karper heeft zichzelf wellicht niet goed gehaakt waardoor hij is losgeschoten. Is ook maar een theorie.

Hoor graag van je.

Groeten Yuri

Brasem 8 pond netjes
Gebruikersavatar
Jan Kasteelen
Berichten: 654
Lid geworden op: 08-05-2007 12:24
Locatie: Gouda

30-05-2011 18:51

Yuri Alexej Römer schreef:Waar ik trouwens aan zat de denken is dat het wellicht het gewicht van het door jou gebruikte lood te licht is geweest. De karper heeft zichzelf wellicht niet goed gehaakt waardoor hij is losgeschoten. Is ook maar een theorie.

Het lijkt me leuk een keer in Gouda te vissen, jullie hebben een mooi kanaal daar en natuurlijk de Rplassen in de buurt. Water zat.


Hi Yuri,

Ik denk dat je daar een punt hebt; 60 gram kan soms te licht zijn. Ik heb wel eens een enkele keer 70 gram aan mijn hengels en in combinatie met strak in de lijnclip is het genoeg de karper te haken. Nu had ik slechts 50 gram en het gewicht van de hangwaker.
Wat zwaardere stokken staan op mijn verlanglijstje, dus die gaan er wel komen.

Er is inderdaad veel water in de buurt van Gouda, maar niet overal kan je zomaar vissen.
Rond de Rplassen is veel particulier grondgebied en maar weinig plekken waar gevist mag worden. Het nachtvissen is verboden, dus met je tent ergens een tijdje kamperen kun je gerust vergeten. Ik ben er ooit met mijn visserij begonnen (brasem, voorn) maar heb er nog nooit een karper kunnen vangen, hoewel ze er natuurlijk wel zitten.
Op het kanaal dus ook en als je eens zin hebt kom je me maar een keer gezelschap houden. Zat stekken hoor!

Ik vis vaker met pop ups dan met zinkend aas. Ook vaak met kritisch uitgelood aas.
Ben ook van plan de chod rig uit te proberen als de karpers niet op de bodem azen.

Groetjes, Jan
damian ripson
Berichten: 327
Lid geworden op: 31-08-2010 16:36

30-05-2011 19:38

hey yuri.

ik heb er een uur of 3 mee gevist toen moest ik helaas stoppen. ik had op 1 hengel het deeg gedaan en op 1 hengel mais. op het deeg kreeg ik constant piepjes en op de mais helemaal niks. na 1.5 uur hengels omgewisselt zodat de mais op de plek lag waar eerst het deeg was en andersom. op de mais nog steeds geen piepen en op het deeg nog steeds. ik ga binnekort ffkes nieuwe maken want ik had maar klein beetje gemaakt omdat ik zo kort kon vissen maar ik blijf het proberen.

greetz damian
Gebruikersavatar
Yuri Alexej Römer
Berichten: 269
Lid geworden op: 17-05-2008 20:32

30-05-2011 19:52

Hoi Damian,

Wat kan werken is dat je het deeg introduceert, dus eerst voeren zodat de vissen kunnen wennen aan het voer dat je ze aanbied. Let erop dat je de voerballen laat variëren in grootte zodat de karpers de bal met de haak niet kunnen onderscheiden ten opzichte van de anderen.

Zorg er voor dat je je hengels hoog opstelt, +/- 75 centimeter boven de grond en sla pas aan wanneer de wakers
volledig tegen de hengel aan komen.

Van korum heb je hele kleine aasveertjes van kunststof, die je onder de haak kunt bevestigen zodat je de deegbal als een boilie vist.

Natuurlijk kun je de deegbal ook om een boilie kneden, werkt ook goed.

Succes van de week.

Groeten Yuri
damian ripson
Berichten: 327
Lid geworden op: 31-08-2010 16:36

30-05-2011 20:01

yo yuri

ik zat gwoon met vast lood te vissen en de bal om de hair gekneedt. mijn hengels stonden zoiezo daar hoog afgesteld want viste over riet heeb. maar eigenlijk moet ik het in een ander water proberen want daar wordt door niemand veel gevangen maar ik had te weinig tijd om naar een beter water te rijden jammer genoeg maar ik ga gewoon is proberen wat jij zei. bedoel je dan met schuiflood?

greetz damian
Gebruikersavatar
Yuri Alexej Römer
Berichten: 269
Lid geworden op: 17-05-2008 20:32

30-05-2011 23:32

Hoi Damian,

Wat je zou kunnen doen is de freelining methode gebruiken waarbij je de deegbal als enig gewicht gebruikt,
je de lijn laat afzinken en dus met slappe lijnen vist.

Bij de opstelling zet je de hengels zo neer dat de toppen naar het water wijzen en de handvatten van de hengels
circa 75 cm, tot 100 cm boven de grond staan.

Tussen het startoog en het tweede oog plaats je een wakertje dat zo licht mogelijk is, geen swinger, hier van is de oploop te kort.

De karper moet de waker tegen de hengel aan trekken voor je aanslaat.

Met een schuifloodje kan ook alleen heb je dan weer een extra weerstand, probeer ik meestal niet te gebruiken.


Hoop je hiermee verder geholpen te hebben

Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik ze graag.

Probeer het maar eens, succes


Groeten Yuri
Gebruikersavatar
Yuri Alexej Römer
Berichten: 269
Lid geworden op: 17-05-2008 20:32

30-05-2011 23:55

Hoi Jan,

Lijkt me leuk een keer langs te komen om een kijkje te nemen hoe de vissen in Gouda eruit zien.
Ben er een tijd terug langs gereden toen ik naar een collega van mijn meisie reed.

Vond de kanalen erg uitnodigend, kunt daar tussen de plompen ook mooi met een pennetje aan de slag.

Dat lichte lood zou de boosdoener kunnen zijn, maar dat kun je ook op een andere manier doen. Tijdens mijn sessies op het kanaal, viste ik ook veel met bakstenen. Hier boorde ik dan een gat in en maakte daar een splitring met een wartel aan vast, waaraan ik een breeklijntje bevestigde. Wanneer een karper het aas greep, prikte hij zich aan het gewicht van de baksteen en brak het breeklijntje waarna ik ook geen last had van het feit dat een karper zich kon ontdoen van de haak door het gewicht van het lood tijdens de dril.

Het voordeel van kanaalvissen is dat je aan jouw eigen kant of in de vaargeul vist.


Heb nog nooit een karper met de pen op een kanaal gevangen, maar het lijkt me echt te gek.

Binnenkort heb ik een aantal weken vakantie van school en het lijkt me leuk dan wat af te spreken.

Groeten Yuri
Gebruikersavatar
Yuri Alexej Römer
Berichten: 269
Lid geworden op: 17-05-2008 20:32

31-05-2011 16:06

Hoi even een vraagje

Weet een van jullie wat de specifieke aantrekkingskracht van pittige kruiden als chilipoeder
op karpers is, hoor er veel verhalen over en wil graag weten wat nu de wreking is van deze poeders.

Gaat het alleen om de smaak of doet het daadwerkelijk wat met de temperatuur van het bloed van de vissen.

Bij verteringsprocessen komt warmte vrij als een van de bijkomende effekten naast kinetische energie natuurlijk. Gebeurd dat bij een karper ook, want als ik me niet vergis verteert of maalt de karper het opgenomen voedsel met de keeltanden of heb ik het mis.

Kan iemand mij verder helpen.

Hoor graag van jullie.

Groeten Yuri
Gebruikersavatar
Jan Kasteelen
Berichten: 654
Lid geworden op: 08-05-2007 12:24
Locatie: Gouda

31-05-2011 17:28

Hi Yuri,

Voorlopig vis ik maar weer strak in de clip; op deze manier heb ik in het verleden altijd mijn karpers gehaakt.
Dat met een baksteen vind ik wel origineel en ik zal het eens bestuderen. Ik neem aan dat je daar geen hele straatklinker voor gebruikte. En wat noem je een breeklijntje? Een stuk nylon van 12/00 ofzo?
Het beste is inderdaad aan het eigen kantje te vissen van een kanaal. Vaargeul kan ook, maar dan moet je zeker wel bij je hengel blijven. Ik heb eens meegemaakt dat mijn maat en ik in onze bivvy lagen te slapen en er midden in de nacht nog een rijnaak langs kwam stomen. Het resultaat was een gebliep van beetmelders en daarna een gevloek aan de waterkant van twee vissers die hun lijnen zonder lood en rigs binnendraaiden.

Ik ben al blij als ik sowieso een karper kan vangen in het kanaal; met de pen heb ik het nog nooit geprobeerd. Overdag heb ik tot nu toe één maal een aanbeet van karper meegemaakt, dus het lijkt me moeilijk om met de pen karper te haken.
Maar het lijkt me leuk als je eens komt kijken in Gouda. Laat maar weten via mijn pb wanneer het je uitkomt.

Groetjes, Jan
Gebruikersavatar
Pol Geens
Berichten: 61
Lid geworden op: 22-12-2009 00:10
Locatie: Mol

31-05-2011 20:46

...
Deegrecept voor wie een hele vaste deeg wil , makkelijk ver in te gooien, en witvisbestendig :
( dit recept heb ik van een competitie hengelstok visser )

-- Gekookte aardappel
-- Gropje havermout
-- Afgestreken lepeltje gele puddingpoeder
-- Klein afgestreken lepeltje bruine suiker

Het deeg kan je best kneden in een plat bord met een vork.
Alle ingrediënten pletten en mengen in het bord tot je een vaste taaie vorm krijgt ( zoiets als stopverf om een glasraam te zetten ).

Grtz , Sun.
Gebruikersavatar
Yuri Alexej Römer
Berichten: 269
Lid geworden op: 17-05-2008 20:32

31-05-2011 22:13

Hoi Sun,

Even een vraagje die lepels zijn dat thee of eetlepels, dan wordt de verhouding van de deegsamenstelling wat duidelijker

Een deegrecept wat mij nog bezighoud is een hennep deeg.

Wie kan mij helpen aan een goed en bruikbaar hennepdeeg waar mee je kunt vissen op een bedje van Hennep.

Hoor graag van jullie.

Denk echter wel dat het roggebrood van Henk goed kan werken en zeker zorgt voor een stevig deeg.

Groeten Yuri
Gebruikersavatar
Yuri Alexej Römer
Berichten: 269
Lid geworden op: 17-05-2008 20:32

01-06-2011 11:54

Hoi even een vraag

Hoorde een tijdje terug dat karprs niet kunnen ruiken.

Kan een van jullie mij misschien vertellen hoe de aas, of voedseldetectie gaat bij karpers.

Hebben de baarddraden bepaalde sensoren dat zij de kleine voedseldeeltjes kunnen vinden in de modderige bodemlaagen. Of helpt die zijlijn over de flank daarin mee.

De reden dat ik dit vraag wordt gebaseerd op het feit dat ik daar totaal geen benul van heb en wanneer ik iets meer zou weten over de aasdetectpie van Karpers, wordt het misschien mogelijk mijn deegballetje daar op aan te passen.

Heeft hiermaast iemand een antworrd op mijn vraag aangaande de chilipoeder in het aas. WQat is hier de functie van, heeft het puur smaak tot doel?


Misschien heeft een van jullie voor mij derlossende antwoorden

Groeten Yuri
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten: 8217
Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden

01-06-2011 12:03

Misschien heb je hier iets aan.

Ruiken en / of proeven.

Ruiken?? Nee dat kan een karper niet!! Tenminste niet wat wij mensen onder ruiken verstaan, maar proeven dat kan de karper maar al te goed!! Neusgaten bezit de karper wel maar er is geen verbinding met de keelholte, het bestaat slechts uit een voor- en achteropening, de ruimte daartussen is overspannen met huid.

In de daaronder liggende holte bevinden zich huidplooien die bedekt zijn met een slijmhuid. Tijdens het zwemmen stroomt er water door de neusholte wat daar weer gecontroleerd wordt door de zintuigcellen die verderop in het artikel beschreven worden.

Dus om een idee te krijgen hoe een karper ruikt, om dit reeds lang ingeburgerde woord nog maar eens te gebruiken, zou je de boilie moeten gaan proeven dus?? Ja dat zou kunnen maar onze smaakpapillen zijn lang niet zo goed ontwikkeld als die van een karper. Onderzoeken hebben bewezen dat de karper zoet 512 keer sterker kan waarnemen dan een mens en zout neemt de karper 184 keer sterker waar.

Maar dat proeven van de boilie is ook weer een riskante zaak. Stel je voor dat er bloed- of vleesmelen in zijn verwerkt. Met de tegenwoordige waarschuwingen van BSE lijkt mij dit nu ook weer niet een gezonde zaak: tenzij je natuurlijk zeker weet wat er in de boilie zit. Volgens mij zou het gebruiken van dergelijke melen ook voor de boilie verboden moeten worden. Wij hebben allen toch het allerbeste voor met onze gevinde vrienden, is het niet. Ik heb al gehoord dat het niet bewezen is dat een karper ook BSE kan krijgen, maar het tegendeel is daarmee ook niet bewezen. Tot zolang lijkt het mij verstandig om er dan maar van uit te gaan dat het beter is om dergelijke melen niet meer te gebruiken.

Ook het proeven heeft dan weinig zin als je een idee wilt krijgen wat een karper precies waarneemt. Maar goed, een ieder doet maar wat hij denkt dat nodig is om te doen. Ik ruik ook aan een boilie maar ik denk meer uit gewoonte dan om te bepalen of de karper het wel lekker zal vinden of niet.

Nauw verbonden, maar proeven en ruiken zijn verschillende waarnemingen. Het verschil in de waarneming zit in de concentratie. Je bemonstert een aantal moleculen in de omgeving en krijgt bijvoorbeeld trek (ruiken) of je neemt iets op in geconcentreerde vorm en verzadigd jezelf daarmee (proeven en eten). De kern zit hem niet in definities, maar simpelweg in de vraag of een molecuul dat een mens in de lucht waarneemt ook de eigenschappen bezit om hem in water waarneembaar te maken. De volgende vraag is dan of karper geschikte chemoreceptoren heeft voor de waarneming. En dat is niet zo makkelijk generaliserend te beantwoorden. Je mag wel aannemen dat iets wat je via je speeksel proeft tenminste ook waarneembaar kan zijn in water. ( Deze alinea met dank aan Kees Ouwehand)

Hoe proeft een karper dan:

Nu daar is een pracht proefschrift over te lezen "Food handling and mastication in the carp" een proefschrift van dhr. Ferdinant A. Sibbing dat gemaakt is in 1984 ter verkrijging van de graad van doctor in de landbouwwetenschappen. Dus niet zomaar iets, het is een proefschrift om wel degelijk rekening mee te houden. Wij als karpervissers kunnen het prachtig gebruiken om een idee te krijgen wat zich allemaal afspeelt in of aan de karper.

Maar eerst even wat zintuigen doornemen:

Smaakzin:

De "smaakzin" van de karper is van groot belang bij het lokaliseren van voedsel. Deze zenuwpapillen zitten over het hele lichaam tot en met de staart. Als de mens iets dergelijks zou hebben, zou dat betekenen dat de tenen kunnen proeven hoe iets smaakt!! Maar veruit de meeste smaakpapillen zitten op de baarddraden, lippen en in de bek. Met andere woorden de karper "proeft" het water wat langs hem stroomt en lokaliseert zo de richting van de voedselplek, hij gebruikt zijn baardraden, lippen en bek verder om te onderzoeken waar het zich precies bevind en of iets eetbaar is of niet. De baarddraden en lippen zijn bezet met een grote dichtheid aan smaakknopjes: ca 380 per mm2.

Tastzintuigen:

Ook zijn de "tastzintuigen" van groot belang bij het vinden van voedsel. Deze uitermate kleine zenuwuiteinden bevinden zich weer over het hele lichaam en wederom met een grotere concentratie aan de randen van de lippen, de voorkant van de kop en op de baarddraden. Hiermee is de karper in staat om de kleinste beweging waar te nemen. Denk bv aan het friemelen van de bloedwormen en/of andere insectenlarven die zich in de grond bevinden. Ook kan de beweging van kleine zwemmende of zich anders voortbewegende waterdiertjes zo waargenomen worden.

Met een beetje fantasie zou je ook kunnen bedenken dat hierdoor het kleine plonsje van een boilie waargenomen kan worden, de eerste attentie is daar, en bij het naderen "weet" de karper bij een positieve conditionering, hé daar is dat lekkere hapje weer, of bij een negatieve conditionering: HELP wegwezen!!

Zijlijn:

Een ander zintuig wat de karper gebruikt is een orgaan waarmee trillingen en verschillen in druk kunnen worden waargenomen. Dit orgaan is de "zijlijn", door wetenschappelijk onderzoek weet men dat de karper het verschil tussen een "normale" beweging en een "schrikbeweging" van een andere waterbewoner kan bepalen. Ook de beweging op de oever kan de karper zo waarnemen, om extra voorzichtig te zijn is dus niet een verkeerde eigenschap voor een karpervisser.

Iedereen die goed oplet heeft wel eens de boeggolf gezien van een karper die uit de oever vlucht en daarmee uiteraard ook de andere karpers, die misschien wel op jou voerstek wachten op een lekker hapje, in zijn vlucht meeneemt!! Deze vlucht wordt veroorzaakt door de trillingen die de karper met de zijlijn waarneemt. De vis associeert dit met gevaar en de instinctieve reactie is dus vluchten!!

Ook speelt de "zijlijn" een grote rol bij het waarnemen van zelfs de kleinste verschillen in drukgolven. Dit kanaaltje, wat de zijlijn werkelijk is en dat zich aan beide zijkanten van de vis bevind, is gevuld met slijm. Door middel van kleine openingetjes in het kanaal geven kleine celletjes een signaal af naar de hersenen: op deze manier houdt de karper het wezen dat hij werkelijk is onder controle. Hij bewaart hiermee het evenwicht, bepaalt onder welke hoek het lichaam zich bevind, wat onder en boven is enz .

Dan nu hoe voedt een karper zich:

Voedselopname: ( bron = F.A. Sibbing )


voedselopname: zoeken, vinden, opname, selectie door proeven en reinigen, de niet verteerbare en/of niet smakende delen worden weer uitgespuwd of verlaten de bek via de kieuwdeksels de voedseldelen worden vastgezet, transport, kauwen en slikken, verteren.
Het verteren gebeurd in de darmen omdat een karper geen maag bezit.
Het palataalorgaan [ verhemelteorgaan ] en het postlinguaal-orgaan [ achtertongorgaan ] bezitten een complex spierkussen met een grote dichtheid aan smaakknopjes en spiervezels. Het is bezet met welhaast maximale dichtheden aan smaakknopjes, 820/ mm2, dit stijgt ver boven waarden bij andere vissen uit. Mede door deze enorme dichtheid heeft de karper een groot scheidend vermogen tussen eetbaar en niet eetbaar.

Hier wordt ook het voedsel vastgezet en verder getransporteerd. Ook speelt de viscositeit, de taaiheid, van het slijm in de bek een rol bij het vasthouden van voedsel. Ook zijn er in de bek van de karper verschillen in viscositeit van het slijm vastgesteld.
Waarschijnlijk kan door lokale bultvorming het voedsel tussen keeldak en keelbodem vastgezet worden, dit is toen niet verder onderzocht maar er zijn wel sterke aanwijzingen gevonden. Al met al dus een zeer complex geheel. Denk hier eens aan de volgende keer als je weer een haak moet verwijderen uit dit zeer complexe geheel.

Verderop in de kauwholte wordt het voedsel geplet of gekauwd tussen de keeltanden [ onder ] en de hoornplaat [ boven ] .
Het moment en de snelheid van bek openen , uitzetten van de bovenkaak, opening van de kieuwdekselklep en van de volumeverandering in mond – keel - en kieuwholte bepalen samen het effect van de hoeveelheid materiaal wat wordt opgezogen.

Partiële opname is mogelijk door snelle en volumineuze zuigbewegingen, opgewekt door vergroting van de mond en kieuwholte. De bovenkaken worden hierbij vooruitgestulpt waardoor een snelle en naar het voedsel gerichte waterstroom ontstaat: een vacuüm dus.
Het langzaam en ongericht opslokken van water met voedsel gebeurd door alleen vergroten van de mondholte, de karper kan hier dus alleen zwevende delen opnemen, denk aan watervlooien en ander planktonachtig voedsel.
Het spoelen van vervuilde grond met voedseldelen en/of de voedseldelen op zich gebeurd door het met gesloten mond afwisselend uitzetten [ expanderen ] en inkrimpen [ comprimeren ] van de mondholte.

Concluderend kan gesteld worden dat gericht opnemen van kleine delen wel degelijk mogelijk is maar mede afhankelijk zal zijn van de "honger" van de karper en de hoeveelheid ka(r)pers op de voerstek. Leeft de karper in een biotoop met een grote diversiteit aan natuurlijk voedsel waar ook nog behoorlijk wordt gevoerd, zal hij uiteraard sneller geneigd zijn om gepreoccupeerd te gaan azen.

Natuurlijke voedingsbronnen zoals; watervlooien, muggenlarven, tubifex en alle andere in het water voorkomende organismen zoals plankton e.d. kunnen zich in voor en najaar explosief ontwikkelen en zijn dan ook een grote bron van voedsel. Ook de tussen de waterplanten, algen en het eendekroos levende dieren zoals slakken, larven, wormen e.d worden samen met deze plantedelen met graagte genuttigd.

Ook zal een karper een klein visje niet schuwen. Dit weet ik omdat ik in het verleden enkele malen met een klein visje een karper ving. Alhoewel ik niet gericht op karper viste vond ik deze wetenschap toen toch wel belangrijk.
Bij begroeide oevers zal ook het inwaaivoedsel een bron van extra voedsel zijn, zachtere winters betekenen ook een groter aanbod van landinsecten e.d.

Zou hierin dan misschien ook een reden kunnen liggen voor de soms tegenvallende vangsten. Of ligt hier de reden dat sommige karpers nooit gevangen worden op een water vraag ik mij dan weer af.

Ik zou me kunnen voorstellen dat voor bepaalde karpers het overvloedig aanwezig zijn van natuurlijk voedsel voldoende is om te overleven. Deze immer voorzichtige karper heeft niet meer nodig. Het aangeboden voedsel door de karpervisser zal op de lange en soms ook korte duur altijd geassocieerd worden met gevaar, de karper zal deze stekken dan gaan mijden. Denk hierbij aan bv de geconserveerde boilies, sommige conserveringsmiddelen kunnen de darmflora compleet vernietigen.

Negatieve conditionering op natuurlijk voedsel kan niet aan de orde zijn omdat de karper dit niet associeert met gevaar, tenzij dit natuurlijke voedsel bedorven is door invloeden van buitenaf dan zal de karper ook deze plekken gaan mijden.

Ik heb de overtuiging dat het natuurlijke voedselaanbod een grotere bron van de dagelijkse voeding is dan menigeen beseft.

Dit alles is uiteraard verre van compleet maar ik hoop dat er een inzicht is ontstaan hoe onze vrienden onder water leven en dat u met mij ervan overtuigt bent dat een karper weliswaar niet kan ruiken maar heel goed kan waarnemen waar zich voedsel bevind.
Vissen is een hobby, geen religie!
Gebruikersavatar
Yuri Alexej Römer
Berichten: 269
Lid geworden op: 17-05-2008 20:32

01-06-2011 12:48

Wat een Boeiende materie.

Kan ik weer even mee aan de slag.

Weer een boel duidelijk

Dankje

Groeten Yuri

OSU
Gebruikersavatar
Pol Geens
Berichten: 61
Lid geworden op: 22-12-2009 00:10
Locatie: Mol

01-06-2011 23:23

...
@ Yuri ,

-- Gekookte aardappel
-- Gropje havermout
-- Afgestreken lepeltje gele puddingpoeder
-- Klein afgestreken lepeltje bruine suiker

Het deeg kan je best kneden in een plat bord met een vork.
Alle ingrediënten pletten en mengen in het bord tot je een vaste taaie vorm krijgt ( zoiets als stopverf om een glasraam te zetten ).


De lepeltjes , zijn in het geval van één aardappel koffielepeltjes , maar om enkele uurtjes op karper te jagen heb je niet voldoende aan een aardappel en dan worden de verhoudingen bij meerdere aardappelen groter.
Gewoon effe uittesten , meer zoetstof kan trouwens geen kwaad.

Grtz , Sun.
Gebruikersavatar
Yuri Alexej Römer
Berichten: 269
Lid geworden op: 17-05-2008 20:32

02-06-2011 14:18

Hoi Henk,

Heb, de Roggebrood mix voor het deeg gekned en moet zeggen dat het een mooie
stevige samenstelling is. Super, vanavond even proberen.

Groeten Yuri
Gebruikersavatar
Yuri Alexej Römer
Berichten: 269
Lid geworden op: 17-05-2008 20:32

03-06-2011 17:24

Hoi Douwe

Heb jouw lange mail aandachtig doorgelezen en gezien dat in Karper editie 64 een artikel stond getiteld
vangtastische bollen. Ook hierin werd aangegeven dat de karpers niet alleen met hun baarddraden en lippen proeven, maar dat zij met hun hele lichaam smaak kunnen waarnemen.

Ook werd er gesteld dat koolhydraatrijk aas, aantrekkelijk is voor de karpers en dat je er sneller een vis mee vangt.
Vandaar dat tarwe meel een goede instant werking heeft in verband met de koolhydraten die in dit meel
vertegenwoordigd zijn.

Echter met meer aantrekkelijk aas, werd gesteld dat het meer vis zal opleveren en dat je dan ook meer door de kleine vissen heen zult moeten vissen om een dikkere vis te kunnen vangen.

Ook bepaalde verhoudingen worden hier in aangegeven wat erg interessant is omdat nu voor mij de puzzel echt op zijn plek begint te vallen met betrekking tot hoe de karper zijn/haar voedsel zoekt. Dit gekoppeld aan het artikel dat jij gepoast hebt en de wijsheden van de anderen die ik hier voor wil danken is de cirkel voor mij bijna rond.

Twee vragen die voor mij nog interessant zijn en ik graag beantwoord zou zien zijn:


Wat doet chilli poeder met en karper, is het uitsluitend de smaak of heeft het een andere functie.


Mijn tweede vraag is: is de samenstelling van het deeg ( bestandelen) ook seizoens afhankelijk.


Verneem graag jullie reactie.


Groeten Yuri