Atractoren receptoren


Gebruikersavatar
kornelis schipper
Berichten: 351
Lid geworden op: 31-03-2010 14:32
Locatie: putten

31-03-2010 14:51

Wat atracteert karper, is tegenwoordig de grootste vraag?
Er zijn zoveel atractoren te koop, wat doen ze allemaal.
Aminol,L zero 30,betaine,Nutramino,mimamino,liver-compound,enz enz.
Sommige zijn zeer snel vervlogen en kunnen niet in de boilie gebruikt worden.
Wel als dip bijvoorbeeld aminol-betaine-multimino.
Welke receptoren worden wel door de karper opgemerkt en welke niet.
Wateroplosbare parabene/esters,enz enz.
Vissen is ontspanning en geen gezeur met elkaar.
Gebruikersavatar
Rik koster
Berichten: 5111
Lid geworden op: 26-09-2009 12:49
Locatie: zuid holland
Contacteer:

31-03-2010 21:57

kornelis een vraagje,waarom kan aminol niet in een boiliemix gedraait worden ?
Gebruikersavatar
kornelis schipper
Berichten: 351
Lid geworden op: 31-03-2010 14:32
Locatie: putten

01-04-2010 10:12

Aminozuren hebben een laag kookpunt dus,koken/stomen zorgt er vaak voor dat er veel aminozuren al uit de bollen zijn vervlogen.Maar als je het vertrouwen heb om het erin te doen moet je dat overigens zelf weten.
Vertrouwen vangdt immers.
Vissen is ontspanning en geen gezeur met elkaar.
Gebruikersavatar
Rik koster
Berichten: 5111
Lid geworden op: 26-09-2009 12:49
Locatie: zuid holland
Contacteer:

01-04-2010 10:20

daar moet ik je gelijk in geven,maar mijn mening is dit niet alles vervliegt.ik gebruik vaak een aardige hoeveelheid,want te veel bestaat niet met aminol,of denken mensen hier anders over ?
Gebruikersavatar
kornelis schipper
Berichten: 351
Lid geworden op: 31-03-2010 14:32
Locatie: putten

01-04-2010 11:39

Mensen denken daar niet meer over na die luisteren alleen nog maar naar kilotaal(de groter de vis,hoe meer verstand).
Ik ga verder niet in op de materie, ga maar zoeken op google kun je tegenwoordig alles vinden.100 mensen 100 meningen.
Ik kan alleen een eigen mening geven van hoe ik het gebruik.Dus amino als dip doe ik al jaren en vang ook nog wel eens goed vis en soms wel eens beter of slechter dan een ander.Maar of dat nu bewijst dat je kunt vissen of boilies rollen?Vroeger zij ik altijd ,op de juiste stek met de juiste haak en het juiste aas met een dosis goed geluk vang je de topper of de knol die op dat moment langst komt zwemmen.Als de vis dan ook nog in het net wordt getrokken,bingo!Als je op wateren vist waar de vissen niet boven de 20kilo zwemmen zal je ook nooit een 30 kilo vis vangen,dromen zijn bedrog?als je zoals ik graag pionierd en naar het buitenland gaat vissen,waar deze grote vissen zwemmen omdat,hun mischien meer voeren en andere rassen hebben die sneller groeien een beter klimaat hebben 1+1= 2 maak je meer kans op een pr.Wat iedereen graag wil of niet is zijn beslissing.Maar tegenwoordig moet je dus wel naar het buitenland of betaal-wateren(veiligheid)om makkelijk een dikke vis te vangen! Dan wordt je mischien wel geaccepteerd.
Ik niet,doe maar gewoon doe je al gek zat!En als je daar wel voor kiest ieder zijn ding,waar je jezelf lekker bij voelt.
Ik voel mijn lekker op water waar ik plezier heb,en vis dus ook alleen op wateren waar ik nog plezier vind.Met de spullen in de boilie waar ik in vertrouw, en hoort te gebruiken zo als beschreven en ik in vertouw.
Vissen is ontspanning en geen gezeur met elkaar.
ron thijsen
Berichten: 571
Lid geworden op: 08-11-2007 08:52
Locatie: geleen

01-04-2010 12:40

Kornelis,volkomen met je eens.
Google,toeval,plezier en vertrouwen.
M.F.G DER RONNIE.
breek me de slurf niet open
Gebruikersavatar
Rene Schouten
Berichten: 1092
Lid geworden op: 23-11-2006 15:31
Locatie: Soest

01-04-2010 17:18

Kees,

jij als testvisser zou ons juist de antwoorden kunnen bezorgen op de vraag die jezelf stelt volgens mij. "Correct me, if i'm wrong..."
If you tolerate this, then your children will be next...
There will be ATTITUDE.
Gebruikersavatar
jurgen heintjes
Berichten: 682
Lid geworden op: 28-08-2006 12:53
Locatie: JRC twin skin

01-04-2010 18:26

Is het de bedoeling dat je jouw favoriete atractor neerzet?
Gebruikersavatar
Rik koster
Berichten: 5111
Lid geworden op: 26-09-2009 12:49
Locatie: zuid holland
Contacteer:

01-04-2010 18:26

mijn favoriet is overduidelijk kaneel :lol:
Gebruikersavatar
dave troost
Berichten: 482
Lid geworden op: 26-07-2005 17:53
Contacteer:

01-04-2010 18:27

Kees is back ?! :lol: Altijd leuk met Kees!
dennis pieter
Berichten: 207
Lid geworden op: 15-02-2008 16:57

01-04-2010 19:38

idd dave!
kees welcome back :wink:
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

01-04-2010 20:29

===== Zen en de kunst van het karperen ======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
Gebruikersavatar
Rene Schouten
Berichten: 1092
Lid geworden op: 23-11-2006 15:31
Locatie: Soest

01-04-2010 22:02

Kan natuurlijk dat er 2 Kees Schippers in Putten wonen :lol: (en op karper vissen)
If you tolerate this, then your children will be next...
There will be ATTITUDE.
Gebruikersavatar
kornelis schipper
Berichten: 351
Lid geworden op: 31-03-2010 14:32
Locatie: putten

25-04-2010 17:35

Kan wel rene maar is niet het geval,je altijd en eeuwige op de vlucht zijnde visser.
Vissen is ontspanning en geen gezeur met elkaar.
Gebruikersavatar
kornelis schipper
Berichten: 351
Lid geworden op: 31-03-2010 14:32
Locatie: putten

25-03-2012 19:45

er bestaan wel een 20 verschillende aminozuren die zeker geschikt zijn in de karpervisserij.
bijna ieder aminozuur wordt gecodeerd door een woord van 3 basen.
zo'n woordje noemen ze dan ook een codon.
aangezien er heel veel verschillende combinaties van 3 basen zijn bestaat er een overzichtelijke tabel van alle codons.
alle aminozuren hebben tevens ook een 1-letter code, maar die is niet altijd aangegeven in zo'n dergelijk tabel.
er is 1 codon dat codeert voor een start-signaal in een eiwit, dat is tevens het codon voor het aminozuur Methionine
afgekort als (Met): aug. Zo zijn er ook 3 codons die een stop-signaal aangeven.
de base-volgorde tussen het startcodon en een stopcodon wordt uiteindelijk vertaald naar een eiwit.
om van de base-volgorde naar eiwitten te komen moet het DNA eerst vertaald worden naar een stof die erg op DNA lijkt.
deze stof is heet dan RNA (ribonucleïnezuur) en heeft ongeveer dezelfde structuur als DNA.
er is alleen één belangrijk verschil tussen DNA en RNA: RNA is in tegenstelling tot DNA, dat 2 strengen heeft, enkelstrengs. bovendien bevat RNA in plaats van de basis thymine (T) de basis uracil (U).
Rna heeft als functie het transporteren van de erfelijke informatie en is daarom een soort messenger.
dit molecuul wordt dan ook messenger RNA genoemd (mRNA).
mRNA moet er voor zorgen dat de informatie van binnen naar buiten de celkern wordt gebracht, zodat daar de omzetting naar eiwitten verder kan gaan. Dit gebeurt op de ribosomen, een onderdeel van de cel.
de ribosomen lezen de base-volgorde tussen het start-codon en het stop-codon af en vertalen dit naar een aminozuur-volgorde: 3code=afkorting produckt-code
1code= afkorting van product-code afkorting
de volgende aminozuren :
Alanine: 3code =Ala 1code=A apolair -CH3
Arginine: 3code =Arg 1code=R positief -CH2-CH2-CH2-HN-(HN)=C(NH2)
Asparagine: 3code=Asn 1code=N neutraal -CH2-CO-NH2
Asparaginezuur: 3 code=Asp 1code=D negatief -CH2-COOH
Cysteïne: 3 code=Cys 1code=C neutraal -CH2-SH
Fenylalanine: 3 code=Phe 1code=F apolair -CH2-Ph
Glutamine: 3code=Gln 1code=Q neutraal -CH2-CH2-CO-NH2
Glutaminezuur: 3 code =Glu 1code=E negatief -CH2-CH2-COOH
Glycine: 3code=Gly 1code=G apolair -H
Histidine: 3 code =His 1code=H positief -CH2-cycl(C=CH-N=CH-NH)
Isoleucine: 3 code=Ile 1code=I apolair -CH-(CH3)-CH2CH3
Leucine: 3code=Leu 1code=L apolair -CH2-CH-(CH3)2
Lysine: 3code=Lys 1code=k positief -CH2-CH2-CH2-CH2-NH2
Methionine: 3code =Met 1code=M apolair -CH2-CH2-S-CH3
Proline: 3coce=Pro 1code=P apolair -[5 ring van 4 C atomen en de amino-N die daardoor NH wordt]
Serine: 3code=Ser 1code=S positief -CH2-OH
Threonine: 3code=Thr 1code=T positief -CH(OH)-CH3
Tryptofaan: 3code=Trp 1code=W apolair -CH2-cyclo(Ph-NH-CH=C)
Tyrosine : 3 code=Tyr 1code=Y apolair -CH2-p-Ph-OH
Valine :3code=Val 1code=V apolair -CH-(CH3)2

ga je onder deze aminozuren zoeken kom je een heel stuk verder:

water oplosbare vitaminen. De in water oplosbare vitaminen zijn acht B vitaminen en vitamine C.
de in vet oplosbare vitaminen zitten voornamelijk in vette voedingsmiddelen en kunnen in het lichaam worden opgeslagen.
de in water oplosbare vitaminen zitten juist in het water, dat in veel voedingsmiddelen zit.
Vissen is ontspanning en geen gezeur met elkaar.
Gebruikersavatar
kornelis schipper
Berichten: 351
Lid geworden op: 31-03-2010 14:32
Locatie: putten

25-03-2012 20:57

het gevaar van de te goedkope Omega-3 uit levertraan.
levertraan is om een aantal redenen een goedkopere bron van omega-3 vetzuren.
het wordt bijvoorbeeld niet gezuiverd zoals de meeste andere visolieproducten.
hierdoor bevat vaak de levertraan nog zware metalen, dioxines en PCB's.
daarnaast bevat één gram levertraan een veel lager percentage omega-3 vetzuren dan sommige andere geconcentreerde visolien.
de dosering van die levertraan kan ook niet worden opgeschroefd omdat levertraan ook nog de vitamines A en D bevat. wanneer de dosis te hoog is dan de goede hoeveelheid omega-3 vetzuren
zullen deze karpers een té hoge dosis vitamine A binnenkrijgen wanneer je dit langdurig gebruikt.
dat betekent dus dat levertraan een 'onverstandige' bron is van omega-3 vetzuren.
gebruik van te veel levertraan moet worden uitgesloten, om de in dat geval toxische dosis vitamine A.
dus kijk uit met te hoge doseringen van levertraan.
maximaal 50ml per 7 á 10 eieren of kilo mix
Vissen is ontspanning en geen gezeur met elkaar.
Gebruikersavatar
Rene Schouten
Berichten: 1092
Lid geworden op: 23-11-2006 15:31
Locatie: Soest

25-03-2012 21:20

..ik heb altijd grote moeite iets aan te nemen van mensen die je "alles" kunnen vertellen over karpervoedsel en zelf groot zijn geworden op patat & fricadellen speciaal....... :o
If you tolerate this, then your children will be next...
There will be ATTITUDE.
Jan Willem Hilverts
Berichten: 1180
Lid geworden op: 10-09-2008 15:27
Contacteer:

26-03-2012 00:49

Ik heb altijd moeite met mensen die uhhhh...Doen zoals jij doet Schouten. De boel kleineren enzo.. Beetje betweterig zijn.. Anderen de grond intrappen, maar vaak de personen en hun inhoudelijke kennis zwaar overschatten op basis van dingen die totaal irrelevant zijn..

Zou je wel dingen aannemen van iemand die annorexia heeft.. Of is dat ook totaal irrelevant Schouten..
--- Toedeledokie ---

Jan Willem

http://www.jw-hilverts.nl
Gebruikersavatar
Rene Schouten
Berichten: 1092
Lid geworden op: 23-11-2006 15:31
Locatie: Soest

26-03-2012 08:03

...de waarschuwing "voorzichtig met vuurwerk" en "van roken krijg je kanker" en "ga niet met je mond aan een uitlaat hangen" zijn altijd nuttig. Zo ook die van levertraan...... Prachtig dat er vervolgens hele scheikundige formules op volgen. Dat is pas betweterig heer Hilverts.
If you tolerate this, then your children will be next...
There will be ATTITUDE.
Gebruikersavatar
kornelis schipper
Berichten: 351
Lid geworden op: 31-03-2010 14:32
Locatie: putten

26-03-2012 09:41

Bron voor eventueel een optimale karper voeding plus de functies en gevolgen bij gebrek of overdosering.
Vitamine A: voornamelijk in groenvoer. Belangrijk voor de huid en het gezichtsvermogen. Bij een te kort aan deze stof : een slechte groei; bloedingen; blindheid; gevaar: Een teveel aan Vitamine A kan leiden tot problemen met de milt, de lever en het geraamte let dus op met over doseren.
Vitamine E:(tocopherol) oa in tarwekiemen Anti-oxidatiemiddel in voedsel; voorkomt het ranzig worden van vetten. Bij een tekort: Afwijkingen in het skelet, opgezette lever(waarschijnlijk veroorzaakt door ranzige vetten). Gevaar: Een teveel aan vitamine E kan ziekten veroorzaken.
Vitamine K: Groene planten. Helpt bij bloedstolling . Bij een tekort aan deze stof: Inwendige bloedingen in de spieren en de darmen; en duurt het ontzettend lang voordat het bloed weer stolt en ook bloedarmoe. geen gevaar voor overdosering
Thiamine ook vit B1 of (aneurine) genoemd is een water oplosbaar vitamine : Gist en tarwe- kiemen. Zenuwfunctie spijsvertering voortplanting. Bij een tekort aan deze stof: Verstoort zwemgedrag (schichtig); vale kleuren; bloedingen onder aan de vinnen; verlamming van de vinnen; kieuwplaatjes gaan aan elkaar plakken, wat leidt tot ademhalings- problemen. Geen gevaar voor overdosering.
Rihoflavine: ook vit B2 genoemd: Lever, nieren, hart van diverse diersoorten en melk. Stimuleert de opname van zuur- stof in spieren en weefsels die een slechte bloedtoevoer hebben.bij een tekort: De vorming van aderen in het hoornvlies; Grauwe staar; bloedingen in het oog; Gevoeligheid voor licht; bloedingen uit de neusgaten en de kieuwen; verminderde eetlust; bloedarmoede. Pyridoxine- gebrek heeft geleid tot grote sterfte onder de koi. Geen gevaar voor overdosering.
Nicotinezuur :komt voornamelijk voor in vlees. Stimuleert de groei (vooral belangrijk bij jonge vissen). Bij een tekort aan stof: Achterblijvende groei. geen gevaar bij overdosering.
Choline: Vlees, eigeel, granen, peul- vruchten. Helpt voornamelijk bij het verteren van vet. Bij een tekort: grote opgezette lever. Geen gevaar bij overdosering.
Pantotheen- zuur Lever, nieren, eigeel. Zorgt voor namelijk bij de omzet van vetten en koolhydraten. bij een tekort aan deze stof: Verminderde eetlust en abnormale slijmvorming tevens problemen met de kieuwen. Geen gevaar bij overdosering.
Pyridoxine: (B 6) Vlees, tarwe, gist. Zorgt voor de omzetting van eiwitten. Let op bij een tekort aan deze stof kan het fataal zijn; snellere ventilatie van de kieuwen; het schichtige zwemmen; groeistoornissen; inwendige bloedingen en uitpuilende ogen. Geen gevaar bij overdosering
Inositol - Functie bij de spijsvertering . Bij een tekort :Zweren en bloedingen bij jonge vissen; anorexia; groeiachterstand en bloedarmoede. Geen gevaar voor een overdosering.
Foliumzuur Sommige bladgroenten; lever en nieren. Belangrijk voor de formatie van cellen. Bij een gebrek van deze stof: Bloedarmoede. Geen gevaar voor overdosering.
Cyanoco-balamine:vit(BI2) Dierlijke producten, vooral lever en nieren. Stimuleert de formatie van bloedcellen. Bij een tekort: Mogelijk verminderde eetlust, verder geen gevolgen en gevaar .
Vitamine C: (Ascorbine- zuur) Bladgroenten; fruit. Ontwikkeling van kraakbeen en collageen. Bij een tekort: Vervormde ruggengraat en kieuwen; inwendige bloedingen. Geen gevaar overdosering

Deze vitaminen preparaten die zijn vaak te koop bij de betere koi specialist.
Doseringen staan vaak ook op de bijsluiters.
Voor in een boilie dip zijn deze grondstoffen wel een stuk beter omdat je deze dus niet kookt,met gevaar van verlies.


Deze lijst van vele vitaminen en mineralen die ik op dit topic post hebben voor de vijvermensen en koi houders enig heeft ook een toegevoegde waarde om op groot water deze stoffen te kunnen gebruiken met het welzijn van deze karper die eventuele zichtbare kenmerken van dit gedrag van ziekte vertonen.
Is het dus een mogelijkheid om deze stoffen die een tekort creëert bij deze vissen vaak een doorslag geven op een water door deze stoffen met een beetje olie te voeren vaak zijn de vangkansen groter omdat vissen vaak weten welke stoffen zij nodig hebben om te kunnen overleven.
De natuur kan dus misschien een beetje geholpen worden als je deze boilie dip met stoffen inzet op een water waar je constateert waar de gebreken liggen bij vele vissen.
Maar de natuur regelt zich zelf wel zullen de meeste mensen nu zeggen ,dit is inderdaad waar maar als ik op een water constateer dat vissen een groot gebrek hebben aan bijv. Vit b12 en ik gebruik hier een deel van in mijn mix en dips zie ik dat ik in eens meer ga vangen omdat deze vissen het appreciëren.
Ik heb het altijd het beste voor met de karper en heb in het verleden het geluk gehad dat ik in de kalver meng industrie op een vitamine afdeling waar premixen en mineralen en sporen elementen veelvuldig de revue passeerde.
Ik ben in 1997 begonnen met het uitzoeken en uitpluizen van de vele voordelen van vitaminen en mineralen en aminozuren in karper gerelateerde dips en toevoegingen in de boilies die ik zelf gebruikte.

greets den kees.
Vissen is ontspanning en geen gezeur met elkaar.
Gebruikersavatar
kornelis schipper
Berichten: 351
Lid geworden op: 31-03-2010 14:32
Locatie: putten

26-03-2012 13:05

Een paar ander stoffen die ook wel zorgen voor vele voordelen van opname van amino's zijn bijvoorbeeld.
Mono natrium glutamaat.
Ook beter bekent als ve-tsin, deze smaakstof-trigger en is zeer veel voorkomende stof in oosterse gerechten in het afgelopen 20 jaar. De aanwezigheid van (MSG) in een boilie geeft een goede smaak van o.a. flavour ’s en andere stoffen die te weinig smaak geven en maskeert deze dus, dit komt door het "ge-hydrolyserende plantaardig eiwit (HVP),” en is het mono-natriumzout van glutaminezuur, en is dus een smaakversterker die veel toegepast wordt in vele hartige voedingsmiddelen. Het is een toegestaan additief en heeft het E-nummer 621. Deze stof mag in Nederland als additief slechts beperkt gebruikt worden, De Amerikaanse FDA beschouwd het wel als een veilige stof. De belangrijke rol die glutamaat heeft in stofwisseling wordt versterkt door een aantal specifieke functies zoals substraat voor eiwitsynthese, precursor voor glutaminezuur, stikstoftransport, enzovoort. Tegenwoordig wordt mononatriumglutamaat gemaakt door bacteriële fermentatie. De bacteriën ( Corynebacterium glutamicus ) bevinden zich in een vloeibaar medium dat suikers, melasse of zetmeel bevat als substraat. Geeft dus een zeer goede smaak in boilies en wordt niet vaak meer gebruikt. Dosering 3 tot 6 gram per kg droge mix.
Natrium waterstof carbonaat.
Ook beter bekent als (natriumbicarbonaat)dit is een witte kristallijne stof die ook wordt gebruikt in verschillende bakpoeders als rijsmiddel in plaats van gist. Voor het gebruik in boilies om een lichter product te krijgen bijvoorbeeld wafters maar ook voor pop-ups. Als toevoeging voor levensmiddelen heeft het E-nummer E 500. Vroeger gebruikte men natriumbicarbonaat om frisdranken met "prik" te maken, daarom ook wel sodawater genoemd. Deze stof is ook een belangrijk ingrediënt voor veel gerechten in de Aziatische keuken en is daarom ook te vinden in veel toko’s. In het algemeen kan worden geconcludeerd dat de inname veilig is. De maximale toegestane dosis is 2 tot 4 gram per kg droge mix hoe meer men gebruikt de te eerder de boilies pop-uppen.
Kan goed gecombineerd worden met de volgende grondstoffen om het wat minder schadelijk te maken in grotere hoeveel heden als je pop-ups wil maken met bijvoorbeeld bakpoeder.
Stoffen met een neuro beschermende werking en Antioxidanten, zoals vit-C, vit-E, zink, flavonoïden. Deze staan bekend om hun vermogen om de energie productie in de cellen te verhogen.
Melatonine is een hormoon en fungeert ook als belangrijke antioxidant. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat melatonine een neurobescherming geeft tegen glutamaat excitotoxiciteit en oxidatieve stress.
Curcumine. Dit is een in vet oplosbare stof die in geelwortel voorkomt, het is een van de meest hoogwaardige antioxidanten die in de natuur voorkomt en heeft een sterke beschermingsfunctie op de hersenen. Onderzoek heeft tevens aangetoond dat curcumine beschermt tegen excitotoxiciteit.
Magnesium er is uit wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat het niveau van magnesium in de hersenen verlaagd is bij hersenbeschadiging even als taurine dit is ook een aminozuur dat in grote hoeveelheden voorkomt in weefsels van veel dieren, vooral zeedieren. De neuro beschermende functie van taurine is te wijten aan het feit dat het de intracellulaire calciumconcentraties kan verlagen, die door de toename van te veel glutamaat zijn gecreëerd.

Greets den kees
Vissen is ontspanning en geen gezeur met elkaar.
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

26-03-2012 14:14

Beste Kornelis (Kees?)

Het probleem met boilies rollen is het koken (zoals je weet) . Alle amino-compounds veranderen van samenstelling door verhitting, dus we kunnen rekenen wat we willen, maar het zal nooit een bevredigende oplossing bieden. Zo zijn er ook vele tests gedaan met amino´s en steeds was er een andere uitkomst als het gaat om de attractie.

De enig ´waterdichte´methode is trial and error. Dus gewoon uitproberen en dan blijkt de praktijk de theorie vaak te overwinnen. Bovendien werkt het ene product fantastisch op een bepaald water, waar het op een ander water slecht scoort. Heb jij hier een verklaring voor? Ik denk dat het met name PH gerelateerd is.

Leuk dat je dit topic start. :D

groetjes Mitsz
Gebruikersavatar
kornelis schipper
Berichten: 351
Lid geworden op: 31-03-2010 14:32
Locatie: putten

26-03-2012 15:05

Proteasen in de darmen van een karper die zorgen voor het ideale voedsel opnamen
De protease groep opent met Pepsine, wat dus bij een karper ontbreekt. De reden hiervoor is simpel, Pepsine wordt geactiveerd door maagzuur en een karper die heeft nog steeds geen maag. Gelukkig heeft de karper wel trypsine stoffen om eiwitten om te zetten in Polypeptiden die op hun beurt weer omgezet kunnen worden in enkelvoudige aminozuren. Proteasen of peptiden zijn tevens enzymen die eiwitten en andere ketens van aminozuren kunnen afbreken. Proteasen kunnen dus de verbinding tussen twee aminozuren hydrolyserend. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen endoprothesen en ex proteasen. Een ex protease kan alleen een aminozuur aan het eind van een keten eraf halen. Een endoprothese kan midden in een eiwitketen knippen. Dus zorgen deze stoffen ervoor dat de vele gekookte boilies die geen actieve trypsine meer bevatten. In de kern van een protease zit een chemisch actieve groep zoals -OH of -SH. Deze "aanvallende groep" maakt deel uit van een aminozuur zoals serine, cysteïne of aspartaat. De andere aminozuren in de "actieve site" helpen mee met het katalyseren van de hydrolysereactie. Er zijn veel verschillende families van proteasen, die genoemd zijn naar het aminozuur dat de "aanvallende groep" bevat. Zo is er serine-, cysteïne- en aspartaat proteasen. Iedere soort van proteasen kan een eiwit slechts op specifieke plaatsen aanvallen. Een bekend voorbeeld is trypsine en chymotrypsine, beide serineproteasen. Trypsine en verwante proteasen kunnen peptidebindingen knippen die zich naast positief geladen aminozuren bevinden. Chymotrypsine en verwante proteasen kunnen dus ook deze peptidebindingen knippen die zich naast aminozuren met grote, hydrofobe zijgroepen bevinden. Trypsine is een eiwit afbrekend enzym dat in de darm van vele diersoorten voedingseiwitten afbreekt. Trypsine heeft een zeer specifieke functie - het splitst alleen peptidebindingen waarvan de carboxylgroep afkomstig is van een van de basische aminozuren lysine en arginine - en wordt daarom in het laboratorium veel toegepast bij structureel onderzoek van eiwitten. Activering van trypsinogeen tot trypsine in de dunne darm wordt veroorzaakt door trypsine zelf (auto katalytisch) of door het enzym enteropeptidase of enterokinase; het activeringsproces bestaat slechts uit afsplitsing van een N-eindstandig hexapeptide met de volgorde valine-(asparaginezuur)4-lysine, waarbij de valine ook wel een ander animo kan zijn, afhankelijk van de species waaruit het enzym afkomstig is. De aminozuurvolgorde van trypsine (en van trypsinogeen) is geheel bekend. Normale voedingsstoffen die niet verhit zijn bevatten deze enzymen die nodig zijn om het te verteren. Wanneer we onze boilies koken/stomen, worden de enzymen in deze boilies vernietigd en de karper heeft om ze te laten verteren. Proteasen nodig en helpen de karper bij het afbreken van eiwitten (bijvoorbeeld van vleesmeel) tot kleine bouwstoffenblokjes voor opbouw en onderhoud van div lichaamsweefsels. Lipasen helpen bij het afbreken van vetten en oliën, zodat de hoeveelheid vet in de bloedsomloop afneemt.
Zeewier: Bevordert de gezondheid en verlevendigt de kleuren.
Biergist: Rijk in Vitamine B, voor betere eetlust en groeibevorderend.
Knoflook: Vergroot de weerstand tegen infectieziekten.
Krilmeel: Bevat extra proteïne en Astaxantine om de rode kleur te verbeteren.
Calcium: Voor een stevig skelet.
VIT- C en alle essentiële vitamines en mineralen.
CHITIN-CHITOSAN: gezondheidssupplement van kreeft en Krab: Chitosan wordt gemaakt uit chitine, dat geproduceerd wordt uit de exoskeletten van krabben en garnalen. Het beschermende exoskelet van deze dieren zou anders een afvalproduct zijn en afgevoerd worden, nu wordt het schoongemaakt en verpulverd. Geeft dus de karper een stevig lichaam, belet de vervetting van de organen en bevordert de groei.
ASTAXANTINE: Kleur verstevigend. Astaxanthine is een carotenoïde, meer bepaald een xantofyl. Het is een kleurstof die toegelaten is onder E-nummer E161j. Astaxanthine komt voor in microalgen, gist, zalm, forel, krill, garnaal, kreeft, krab en de veren van sommige vogels.
MEERVOUDIG ONVERZADIGDE VETZUREN - OMEGA 3 en PROBIOTICS om de weerstand tegen infectieziekten te verhogen.
De meest gebruikte probiotica zijn melkzuurbacteriën van de geslachten Lactobacillus en Bifidobacterium, maar ook van bepaalde andere soorten bacteriën en gisten zijn probiotische stammen bekend zijn in staat om suikers om te zetten in melkzuur

greets den kees
Vissen is ontspanning en geen gezeur met elkaar.
Gebruikersavatar
kornelis schipper
Berichten: 351
Lid geworden op: 31-03-2010 14:32
Locatie: putten

26-03-2012 16:08

Aspartaam voor op een boilie als dip gebruiken is een echte topper. Deze kunstmatige zoetstof die 150 tot wel 200 maal zo zoet is als suiker, en die ook wel bekent staat als E-nummer 951.
Chemisch gezien is aspartaam de methylester ( Een ester is een organische verbinding die ontstaat door reactie van een zuur met een alcohol of sacharide en vormt een klasse van organische verbindingen)van het dipeptide dat bestaat uit de aminozuren asparaginezuur en fenylalanine, aangevuld met methanol. De zoetstof heeft de stereo-isomeer L-fenylalanine. De variant met D-fenylalanine smaakt niet zoet, omdat het door zijn structuur niet kan binden aan de smaakpapillen. Zowel asparaginezuur als fenylalanine zijn normaal in onze voeding voorkomende aminozuren, beide voorkomend in de groep van de twintig aminozuren waaruit alle menselijke en dierlijke eiwitten zijn opgebouwd, en die beide 5 à 10 procent daarvan uitmaken, afhankelijk van de bron van het eiwit. De Nederlandse firma HSC (Twinsweet een combinatie van aspartaam en acesulfaam)bestaat niet meer om de rede van de prijserosie ertoe heeft geleid dat HSC in 2006 met de productie van aspartaam gestopt is.
Bij de enzymatische productie wordt gebruikgemaakt van het enzym thermolysine dat verkregen wordt uit de bacterie Bacillus proteolicus of thermoproteolyticus, die voorkomt in de warme zeeën rondom Japan. Het enzym is stabiel tot 60 °C. Het enzym werkt stereoselectief, waardoor alleen het werkzame L-isomeer wordt geproduceerd. Bij asparaginezuur wordt de aminogroep beschermd door er een carbobenzyloxy-groep (Cbz) aan te hangen en de zuurgroep het dichtst bij de aminogroep wordt beschermd door er een benzyl-groep aan te hangen, zodat alleen de juiste zuurgroep kan reageren met de fenylalanine.
Aspartaam valt al bij temperaturen die licht boven kamertemperatuur liggen uit elkaar en verliest daardoor zijn zoete smaak. Hierdoor is aspartaam niet geschikt voor voedingsmiddelen die na toevoeging verhit moeten worden. Aspartaam is een dipeptide en wordt, net als andere eiwitten, door de spijsverteringsenzymen (peptidase en esterase) afgebroken. Hierdoor is aspartaam één van de meest geteste stoffen die ooit door de FDA zijn toegelaten. In aspartaam zitten de aminozuren fenylalanine en asparaginezuur in geïsoleerde vorm. Hoewel dit beide essentiële aminozuren zijn en ze in voedsel aanwezig zijn als eiwit. Fenylalanine en asparaginezuur die in het lichaam worden gevormd uit aspartaam zijn onmisbare aminozuren. Deze stof is een ideaal om te gebruiken in dips voor een super zoete boilie. Omdat na verhitting deze stof niet meer aanwezig is in de boilie is alleen geschikt voor dips.
Let wel op omdat het niet lang houdbaar is dat je er niet te veel van koopt.( boterzuur gemaakt door de gecontroleerde fermentatie van suiker of zetmeel vermengd met fenylalanine is een echte super sweetner en attractor te gebruiken als dip een topper).

Mitsz als je goed gelezen had ,waar het over gaat. Het gaat dus voornamelijk over amino's en die kun je niet in een boilie stoppen maar er wel na het kookproces en afkoeling er in laten trekken als een dip.
greets den kees.
Vissen is ontspanning en geen gezeur met elkaar.
Gebruikersavatar
kornelis schipper
Berichten: 351
Lid geworden op: 31-03-2010 14:32
Locatie: putten

26-03-2012 20:01

Aminozuren en de herkomst en invloed en tevens het gebruik van deze aminozuren
L-Alanine: Deze wordt in het lichaam aangemaakt uit pyruvaat en vertakte apolaire aminozuren, zoals valine, leucine en isoleucine. De meest biochemisch toegepaste synthese is via een reductieve aminering van pyruvaat. Omdat transamineringen in de regel omkeerbaar zijn, kan alanine zeer gemakkelijk gevormd worden. Bovendien is deze syntheseroute gelinkt aan bepaalde metabolische processen, zoals de glycolyse, de gluconeogenese en de citroenzuurcyclus. Komen het meest voor in: vlees, kip, vis, eieren en avocado.

Arginine*: Is een van de belangrijkste en nuttigste aminozuren die een rol speelt bij het functioneren van spieren, bij de groei en bij de genezing door het afweersysteem te reguleren en ondersteunen. Het is ook belangrijk voor de vruchtbaarheid. Speelt ook een belangrijke rol bij de gezondheid van de lever en een nog belangrijkere rol bij de afbraak van ammoniak. Komt uit dierlijke hoorns. *Zit ook in veel voedingstoffen kijk maar op http://www.foodsel.com voor meer informatie.

Asparagine: De naam werd afgeleid van asperge en voor het eerst uit het sap hiervan geïsoleerd. Het was het eerste aminozuur dat ooit werd geïsoleerd. De reactie tussen asparaginezuur en reducerende suikers of reactieve carbonylverbindingen leidt tot vorming van acrylamide in voeding, wanneer deze voldoende worden verhit. Komt voor in onder andere asperges, zuivelproducten, vlees, vis, aardappelen, groenten, noten en zaden.

Asparaginezuur: De stof komt voor als kleurloze schilferige of naaldvormige kristallen, die slecht oplosbaar zijn in water. Zouten en esters van asparaginezuur worden aspartaten genoemd. Komt voor in: spruitjes, havervlokken, avocado, asperges, suikerriet en melasse van suikerbieten.

Cysteine: Het voedt en stimuleert de oogspieren bevat zwavel, wat als antioxidant wordt beschouwd. Het beschermt het lichaam vermoedelijk ook tegen vervuilende stoffen. Het is bekend dat het samen met glycine en glutaminezuur deel uitmaakt van het tripeptide glutathion deze is belangrijk in het neutraliseren en detoxificeren komt voor in varkensvlees, kippenvlees, kalkoen, eend, eieren, melk, risotto, yoghurt, Spaanse peper, knoflook, ui, broccoli, spruitjes, haver en linzen.

Fenylalanine: Dit is een essentieel aminozuur dat vaak nodig is voor diverse biochemische processen. L-fenylalanine kan, wanneer deze voldoende aanwezig is, door het lichaam worden omgezet in het aminozuur tyrosine. En is nodig voor de aanmaak van neurotransmitters in de hersenen. Het schijnt de seksuele opwinding te verhogen en hormonen vrij te maken die de eetlust reguleren. Belangrijke bronnen zijn kaas, amandel, pinda's, sesamzaad, sojabonen en eiwitten.

Glutamine: is een derivaat van glutaminezuur. wordt geclassificeerd als een niet-essentieel aminozuur. Glutamine is belangrijk voor de bouw van proteïnen. Ook is glutamine cruciaal in stikstof vastleggende metabolismen. Het enzym dat ervoor zorgt dat glutamine kan worden vastgelegd in aminozuren is glutaminesynthetase. Ditzelfde enzym staat ook in voor de biosynthese van glutamine uit glutaminezuur en ammoniak. Is ook van belang bij de regulatie van de zuur-basebalans in de nieren. Het is, naast glucose, ook een bron van cellulaire energie en doet dienst als transportmiddel van ammonium in het bloed. De werkelijke voordelen van dit aminozuur zijn onbekend. Komt voor in kwark, yoghurt, melk, eieren, soja, tarwe, spinazie, kolen, bonen en tofoe.

Glutaminezuur: Het behoort niet tot de voor de mens essentiële aminozuren. Het is een toegestaan additief en bezit E-nummer E620. Zouten en esters van glutaminezuur worden glutamaten genoemd. Glutamaat is één van de belangrijkste neurotransmitters in het zenuwstelsel en is vooral in overmaat aanwezig in de hersenschors. Komt onder andere voor in, rundvlees, gevogelte, zalm, eieren, melk, walnoten, mais, tarwe, rijst, tomaten en erwten.

Glycine*: wordt beschouwd als het eenvoudigste aminozuur met diverse eigenschappen die nog onderzocht worden. Dit aminozuur speelt een rol bij de productie van hormonen en helpt bij de opbouw van een sterk immuunsysteem. Maakt energie in de vis en vrij voor de opbouw van cellen. Het aminozuur werd ontdekt door Henri Braconnot, toen hij gelatine kookte met zwavelzuur. *Komt ook bijna voor in zeer veel producten kijk op http://www.foodsel.com voor meer informatie

Histidine: speelt een belangrijke katalytische rol in vele enzymen. Het kan fungeren als een zogenaamde proton-shuttle: het kan door zijn aromatische structuur aan de ene kant een proton opnemen en aan de andere kant een proton afstaan. Histidine maakt ook deel uit van de katalytische triade Ser-His-Asp, welke veel voorkomt in hydrolasen. Histidine kan de hydroxylgroep van serine deprotoneren, waardoor het ontstane alkoxide in serine een nucleofiele aanval kan uitvoeren. Het geprotoneerde histidine wordt hierbij gestabiliseerd door asparaginezuur. Het komt voor in onder andere rundvlees, gevogelte, zalm, eieren, melk, walnoten, mais, rijst, sojabonen en erwten.

Isoleucine*: (Ile) is een van de twintig natuurlijk voorkomende aminozuren. Isoleucine is een hydrofoob aminozuur. *Zit ook bijna in alle voeding kijk op http://www.foodsel.com voor meer informatie.

Leucine*: is een essentieel aminozuur en kan zowel bij mensen als dieren, niet in het lichaam worden aangemaakt en moet het dus via voeding of suppletie ingenomen worden, meestal als onderdeel van proteïnen. Leucine wordt geproduceerd in planten en micro-organismen via meerdere stappen uit pyruvaat. Het begin van dit proces lijkt op (een deel van) het vormingsproces van valine.

Lysine: is een essentieel aminozuur; het kan niet door het lichaam gemaakt worden en moet dus in de voeding aanwezig zijn. Het aminozuur is nodig voor groei, weefselherstel, de aanmaak van antilichamen, hormonen en enzymen. Het zit vooral in vlees, zuivel en peulvruchten

Methionine: Dit is een essentieel aminozuur, en betekent dat het aanwezig moet zijn in de dagelijkse voeding. En is een zwavelhoudend aminozuur dat voor veel lichaamsprocessen belangrijk is. Het helpt mogelijk bij de preventie van aderverkalking door vetstoffen te verwijderen. Het voedt en stimuleert de oogspieren. En komt voor in, zalm, garnalen, vlees, broccoli, erwten, spruitjes, spinazie, ei, volkorenbrood en rijst.

Proline*: Deze heeft een uitzonderlijke structuur: Het stikstofatoom zit vast in een ring en bindt slechts één waterstof. Proline is daarom eigenlijk een speciale vorm van aminozuren, en eigenlijk een iminozuur is. Omdat deze stikstof vastzit in een ring zorgt een proline-'aminozuur' in een aminozuursequentie voor een meer rigide eiwitstructuur. Bijgevolg heeft proline ook geen amidegroep die een H-brug kan vormen. De 'staart' van proline is gematigd polair. *Zit ook bijna in alle voeding kijk op http://www.foodsel.com voor meer informatie.

Serine*: is een precursor voor Sphingosine is een intermediair bij de synthese van sphingolipiden. Deze lipiden zitten in het membraan van cellen. Zit ook bijna in al onze voeding.
Threonine*: dit aminozuur is een essentieel aminozuur, dit betekent dat het aanwezig moet zijn in de dagelijkse voeding en zit dus ook in alle voeding.

Tryptofaan: Het essentiële aminozuur tryptofaan wordt samen met andere vitaminen en mineralen door de hersenen gebruikt om serotonine (5-hydroxytryptamine) aan te maken. Serotonine is een neurotransmitter wat de slaap reguleert en stimuleert. Ook wordt serotonine geacht de gevoeligheid voor pijn te verminderen. Tryptofaan is ook een bouwstof voor melatonine (een neurohormoon). Melatonine reguleert het dag/nacht ritme, wat belangrijk is bij de voor een goede nachtrust. Wanneer de voorraad tryptofaan voldoende is kan het lichaam van tryptofaan nicotinezuur (vitamine B3) maken. Van vitamine B3 wordt weer NAD+ gemaakt wat belangrijk is in de energie huishouding. Tryptofaan was een van de eerste aminozuren die als supplement te koop was l. komt veel voor in: sojabonen, kaas, sesamzaad, zonnebloempitten, varkensvlees, kalkoen, kip, rundvlees, zalm, lamsbout, baars, ei, tarwe, melk, rijst, aardappel en banaan.

Tyrosine: is een niet essentieel aminozuur, dit betekent dat het lichaam dit zelf kan maken als het nodig is. Tyrosine kan namelijk door het lichaam gemaakt worden uit het essentieel aminozuur fenylalanine (zie aminozuurstofwisseling) wanneer deze voldoende aanwezig is. Tyrosine is betrokken als bouwstof bij de productie van belangrijke neurotransmitters zoals adrenaline, noradrenaline en dopamine in de hersenen en schijnt hierdoor het energieniveau te verhogen en de gevolgen van stress (via dopamine) te verlagen. Adrenaline heeft onder ander effect op het bloedsuikergehalte (het energieniveau), kijk voor de specifieke werking naar het glycogeen metabolisme. Tyrosine is ook een bouwsteen voor de productie van co-enzym Q10. Co-enzym Q10 is belangrijk voor de energie productie van de cellen. Tyrosine is ook een precursor van de hormonen thyroxine (tetraiodothyronine) en melanine (voor pigment). Dat onder andere in kaas en (bedorven) vis voorkomt.

Valine*: dit is een aminozuur en een essentieel aminozuur, dit betekent dat het aanwezig moet zijn in de dagelijkse voeding. Valine is een essentieel aminozuur met een apolaire staart. Bij een Val/Val polymorfisme in het COMT-gen is het risico op schizofrenie 5-maal verhoogd. Door dit polymorfisme wordt Dopamine namelijk slechter afgebroken en stapelt het zich op. Zit bijna in alle voeding. *Kijk op http://www.foodsel.com
En kijk eventueel ook voor nog meer informatie over aminozuren in voedingstoffen In tabel en getallen.

Greets den kees
Laatst gewijzigd door kornelis schipper op 26-03-2012 20:13, 1 keer totaal gewijzigd.
Vissen is ontspanning en geen gezeur met elkaar.