Olie kruiden


Plaats reactie
Remco Oudhuyzen
Berichten: 2162
Lid geworden op: 21-04-2003 02:00
Locatie: Hengelo

09-03-2010 21:06

Hoi,

ik heb een vraag voor de koks onder ons.

Ik kreeg laatst een tip om zelf olie te kruiden, bv pepers in olijfolie te doen en dit enkele weken laten trekken.
Nu lees ik op verschillende sites dat je moet oppassen dat er geen botulisme in ontstaat. Dit kan gebeuren als je bv verse pepers of knoflook wilt gebruiken in de olie.

Het is niet gezond voor de mens dus ik denk ook niet goed voor de vis. Maar hoe kun je dit veilig oplossen??
Ik lees dat je het moet verhitten tot minimaal 85 graden gedurende 5 minuten maar wat doet dit met de smaak??

Is dit ook te doen met een vis-olie zoals zalmolie of sardien olie??

Graag tips en of ideeen.

Gr. Remko
tommy foekens
Berichten: 118
Lid geworden op: 09-05-2008 00:53
Locatie: amsterdam

10-03-2010 02:21

waar heb je dit gelezen dan???
heb er eigelijk nog nooit van gehoort.
het is wel degelijk mogelijk om op deze manier een mooi olietje te trekken.
ben er zelf ook al mee bezig.
neem peper olie, basilicum olie, knoflook olie, en persoonlijk favo maar erg duur vanille olie.
ik weet niet of je een paar mooie flessen kan regelen met kurk maar die zijn er zeer geschikt voor.
en dat verhitten doe ik ook alleen niet om die reden.
wat ik doe is een soort confijten.
als een product boven de 90 graden komt gaan de porie open staan.
de olie dringt dan naar binnen en drukt het vocht er uit.
op deze manier krijg je een zeer mooie olie.
wat ik dus doe is me olie bottelen met de des gewenste kruiden (producten).
ik giet de fles net niet vol en gooi hier een beetje alcohol in en steek dit in de fik.
waneer diet brand doe ik de kurk der op (deze trekt vacuum).
daarna zet ik een pan op met water en laat deze koken .
ik doe de flessen der in en laat deze ong 1 tot 3 uur trekken op 90 graden.
en klaar is kees :D ook kan je ze vacumeeren maar dan heb je weer een prof vacumeer machine nodig.
sticker der op en weg zetten
leef om te vissen, dus stel nooit iets uit tot morgen als je het ook tot overmorgen kan uit stellen
tommy foekens
Berichten: 118
Lid geworden op: 09-05-2008 00:53
Locatie: amsterdam

10-03-2010 02:23

ps: neem zonnebloem olie.
deze is neutraal van smaak.
als je olijf olie gebruikt blijft deze smaak der op zitten en dat wil je niet altijd.
leef om te vissen, dus stel nooit iets uit tot morgen als je het ook tot overmorgen kan uit stellen
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

10-03-2010 08:12

Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
rob janse
Berichten: 15
Lid geworden op: 21-12-2009 19:35

10-03-2010 14:22

Ik doe dit zelf al een aantal jaren met pepertjes uit de toko.

Ik wil er echter op wijze dat je de olie wel in PLASTIC flessen moet doen want de olie trekt door het glas heen (of maak kleinere hoeveelheden).
kenny savelkoel
Berichten: 185
Lid geworden op: 18-05-2007 11:47

10-03-2010 15:02

als je dan olijfolie gebruikt, waarom koop je die dan niet al met de pepers erin? misschien wat duurder, maar je hebt er geen werk meer aan

gr
pluk de dag, ga vissen!!!
Remco Oudhuyzen
Berichten: 2162
Lid geworden op: 21-04-2003 02:00
Locatie: Hengelo

10-03-2010 17:15

rob janse schreef:Ik doe dit zelf al een aantal jaren met pepertjes uit de toko.

Ik wil er echter op wijze dat je de olie wel in PLASTIC flessen moet doen want de olie trekt door het glas heen (of maak kleinere hoeveelheden).


Waarom zou het door glas trekken? De olijf olie die ik gebruik in de keuken zit ook gewoon in glazen flessen, gebeurt niets mee.
Gebruikersavatar
rob janse
Berichten: 15
Lid geworden op: 21-12-2009 19:35

10-03-2010 18:01

Ik weet niet precies hoe dit proces natuurkundig heet (kon het zo snel niet Google-en ook), maar kijk maar eens in de AH/toko/keuken (uiteraard bij iemand anders want wij maken goed schoon als we niet aan het vissen zijn ;)) en til maar eens een flesje olijfolie ofzo op dat al een jaar dicht in de kast staat.

De fles plakt en voelt vies en er zit een kring onder zonder dat de fles ooit open is geweest....
tommy foekens
Berichten: 118
Lid geworden op: 09-05-2008 00:53
Locatie: amsterdam

11-03-2010 00:59

meschien moet ja dan leren schenken.
wand daar is niks van waar alle duurdere olieen die ik op me werk gebruik zitten in glasen flessen.
glas is niet poreus dus er komt niks door heen het is zelfs zo dat zoutzuur hier in wordt gehouden.
en als olie hier door zou komen zou dat het helemaal omdat dat vloeibaarder is

@kenny
is zeer goed mogelijk maar rode peper en knoflook iz zo een beetje de eenige die er te krijgen zijn.
dus als je meer variatie wilt zou je wel zelf moeten.
en ik vind het leuk om zelf te doen dan kan ik ook meer doseren kwa smaak.
geeft veel meer vertrouwen als je zelf je dingen maakt (niet dat het wat uit maakt)
leef om te vissen, dus stel nooit iets uit tot morgen als je het ook tot overmorgen kan uit stellen
kenny savelkoel
Berichten: 185
Lid geworden op: 18-05-2007 11:47

11-03-2010 08:50

ja, het klopt wel dat je dan zelf beter kan doseren, je kan dan je eigen draai er aan geven.
zoveel soorten zijn er i.d.d. niet k&k te koop, kheb wel s een aantal andere soorten gezien, maar die waren behoorlijk prijzig.


succes met mengen

greetz kenny

ps: als is wasabi geprobeerd ipv pepers? let wel op, hier moet je niet te veel van gebruiken!
pluk de dag, ga vissen!!!
tommy foekens
Berichten: 118
Lid geworden op: 09-05-2008 00:53
Locatie: amsterdam

11-03-2010 20:09

nee heb ik nog niet geprobeert maar denk dan dat je de wortel zelf nodig hebt in plaats van de pasta
leef om te vissen, dus stel nooit iets uit tot morgen als je het ook tot overmorgen kan uit stellen
kenny savelkoel
Berichten: 185
Lid geworden op: 18-05-2007 11:47

12-03-2010 10:34

je kunt de pasta ook eerst mengen met (lauw) water alvorens het met de olie te mengen.
let er dan wel op dat je het voor gebruik goed schud aangezien het water zwaarde is dan de olie.

good luck

gr
pluk de dag, ga vissen!!!
tommy foekens
Berichten: 118
Lid geworden op: 09-05-2008 00:53
Locatie: amsterdam

12-03-2010 11:11

ben geen voorstander van water in me olie niet zo zeer omdat het er niet in past maar omdat het bederf gevoelig is.
de producten die je der in stopt confeitje dus die bederfen niet maar er is niks zo erg als stil staand water.

ik ga het wel eens met de wortel zelf proberen is wel erg duur heb ik gehoord.
iets van 110 € de kilo maar heb geen kilo nodig denk ik.
leef om te vissen, dus stel nooit iets uit tot morgen als je het ook tot overmorgen kan uit stellen
kenny savelkoel
Berichten: 185
Lid geworden op: 18-05-2007 11:47

12-03-2010 13:19

een kilo is inderdaad wel erg veel.
je zou anders ook kunnen proberen om een beetje olie te verhitten en de pasta zo te ''verdunnen'' alvorens het aan de rest van de olie toe te voegen.

suc6
pluk de dag, ga vissen!!!
Remco Oudhuyzen
Berichten: 2162
Lid geworden op: 21-04-2003 02:00
Locatie: Hengelo

13-03-2010 19:16

Mijn eerste experiment.
To hot to handle!!
I love TOKO's!! :wink:

Afbeelding
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

13-03-2010 22:09

Hoi Remko,
die olie bestemd voor verhitting is alvast een goede keuze.
Groet'n Henk..

still growing Old.
Remco Oudhuyzen
Berichten: 2162
Lid geworden op: 21-04-2003 02:00
Locatie: Hengelo

14-03-2010 13:41

Henk, de olie is niet warmer geweest dan 110 graden. heb het in een friteuse gedaan en op 100-110 graden afgesteld. Dus het had met elke andere olie ook gekund.

Kwartiertje roeren en de kruiden bleven mooi de orginele kleur houden, de olie zelf is nu ook mooi donker rood. over een week of 4-5 eens kijken of het vis op de kant brengt, eerst maar eens wachten tot het water warmer is anders stolt het onder water, en dat moeten we ook niet hebben.

En proeven moet je niet aan beginnen!! gisteren 1 druppel geproefd. 10 minuten later voelde ik het nog op mijn tong branden. en een half uur later proefde ik de smaak nog steeds.

Ik denk dat straks 5-10ml per kg boilie mix wel voldoende is voor een goede pittige smaak.
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

16-03-2010 10:32

Weet ik niet zo zeker Remko, niet ieder andere olie is er geschikt voor.

Omdat pindaolie relatief weinig verzadigde vetzuren bevat wordt deze niet snel ranzig en kan daardoor ook onder warme omstandigheden goed worden bewaard.
Groet'n Henk..

still growing Old.
Plaats reactie